Dvojí metr „sluníčkářů“

6. března 2017
Dvojí metr "sluníčkářů"

(Lidové noviny) Na Slovensku obvinili ženu z blasfemie a naši „zastánci svobody slova“ mlčí

 
Na Slovensku byla obviněna a vzata do vazby jistá mladá žena za to, že natáčela věru nechutná videa hanobící korán jak obrazově, tak slovně. Podle dostupných informací byla následně obviněna z trestného činu „výroby extremistických materiálů v souběhu s přečinem násilí proti skupině obyvatel, hanobení národa, rasy a přesvědčení a podněcování k národnostní, rasové a etnické nenávisti“.
 
Rouhání povoleno? Jak komu
 
Obecně vzato, nic proti tomu. To video bylo opravdu nechutné – dokoukat jsem ho nedokázal –, a jestliže se někdo veřejně vymezuje nenávistně vůči jiné náboženské skupině a okázale ji hanobí, nemá to v demokratické společnosti co dělat.
 
Přesto však případ budí otázky po stavu naší společnosti. Kde jsou všichni ti veřejní zastánci okázalého a nechutného řádění ruské feministické punkové skupiny Pussy Riot (překládat nebudu, již to veřejně učinil pan prezident), jež natáčela perverzní klip v křesťanském chrámu a byla za to státními úřady potrestána?
 
Já jsem se jich tenkrát nezastal a nehodlám se zastávat ani zmíněné slovenské slečny. Nejsem příznivcem blasfemie, tedy rouhání proti mému pravému Bohu, a jsem schopen pochopit, že se jiných dokáže dotknout rouhání proti jejich – byť v mých očích nepravému – bohu.
 
Co však nejsem schopen ani pochopit ani tolerovat, je měření dvojím metrem. Rasisté mohou být jen běloši? Šovinisté mohou být jen Evropané? Urážet jiné náboženství nesmějí jen křesťané?
 
Tři důvody mlčení
 
Tak ještě jednou: kde jste, vy hysteričtí zastánci Pussy Riot? Proč teď mlčíte? Možné výklady vidím tři a ani jeden mě netěší.
Buď tyto zastánce svobody projevu svoboda projevu absolutně nezajímá, ale každá záminka pro útok na putinovský režim je pro ně dobrá. No, mohu s tímto názorem vnitřně sympatizovat, ale je to tak trochu ubohost.
 
Nebo, a to cítím jako nejpravděpodobnější, v souladu s výše uvedeným všichni ti křiklouni nehájí svobodu slova, ale jen nesvobodu bílého křesťana vymezit se na obranu své víry, rasy, kultury proti vnější agresi. To by bylo na samostatnou úvahu, ale děsí mě to a nějak si nemohu vyhodit z hlavy slovo vlastizrada.
 
A zatřetí, a tomu se mi nechce věřit, existuje možnost, že mnoho našich aktivistů chápe, že události jdou proti jejich přesvědčení, ale jejich kuráž sahá jen do protestů proti cizímu režimu, který se o ně absolutně nezajímá. Ale aby riskovali teroristické bomby, to zas ne. Nějak mě napadá slovo zbabělost.
Marek Benda

místopředseda poslaneckého klubu PČR

Štítky:
komentář