Když mi bylo 23, zvedl jsem křídla a odešel

25. září 2012
Když mi bylo 23, zvedl jsem křídla a odešel

Vizovice – Přestřižení pásky nového startovacího bytu v Dětském domově a Základní škole ve Vizovicích se včera zúčastnili náměstek hejtmana Zlínského kraje Libor Lukáš. Vedení zařízení také předal roční předplatné Zlínského deníku.

Jste příznivcem dětských domovů. Proč tomu tak je? 

Má spolupráce s dětskými domovy trvá už deset let. Když jsem byl v roce 2000 zvolen do krajského zastupitelstva, zjistil jsem, že všechny domovy jsou ve zbídačeném stavu, včetně vybavenosti. O rok později jsme rozjeli program zaměřený na modernizace. Takže na počátku byla má sociální potřeba a spouštěcím mechanismem stav domovů. 

Jaké je podle vás největší pozitivum startovacích bytů? 

Mají velký význam. Mládež se v nich učí samostatnosti, přičemž teta na ně může stále ještě dohlédnout, přijít pomoci, poradit. Startovací byt má přechodný charakter. Je to takový můstek, než děti z domova skočí do normálního života, práce či vztahu. Musí se o sebe samy postarat. 

Kolik startovacích bytů jste doposud podpořil? 

Dětských domovů asi třináct, přičemž tento vizovický startovací byt je spíše výjimkou. Je to pilotní projekt, na kterém jsme se s jeho vstřícným vedením domluvili. 

A prozradíte na závěr, kdy jste se osamostatnil vy? 

To je už docela dávno… Mám dva syny ve věku 28 a 24 let, kteří s námi zatím ještě stále žijí. Už jsem jim říkal, že já v jejich věku jsem byl už dávno na vlastních nohou. Ve třiadvaceti jsem, jak se říká, zvedl křídla a odešel od maminky. Opravil jsem si starší byt a začal pracovat – na sobě i vlastní rodině. Teď je ale jiná doba. Věk pro osamostatňování se stále posunuje. 

Libor Lukáš

kandidát na hejtmana Zlínského kraje
předseda místního sdružení
místopředseda oblastního sdružení
předseda regionálního sdružení
člen výkonné rady
zastupitel
zástupce hejtmana