Další šílenost je těžba břidlicového plynu

19. října 2012
Další šílenost je těžba břidlicového plynu

Benešov – On­line rozhovor se senátorem Karlem Šebkem, kandidátem na další období.

Co zásadního byste chtěl jako senátor změnit? 

Ve vládě je dost šílený návrh na rušení matrik a stavebních úřadů a jejich koncentrace do sídel malých okresů. Bojuji proti tomu v první řadě. Ve středu jsme v Senátu probírali zákaz těžby břidlicových plynů, to je další šílenost. A něco pozitivního – státní maturity by měly být od příštího roku jednodušší a levnější. Také hasiči by měli získávat peníze přímo zákonem od komerčních pojišťoven a ne žebrat od státu. 

Sledujete i výsledky v jiných volebních obvodech? Co říkáte na šokující postup komunisty v Praze 8 a volil byste paní Danielu Filipiovou, nebo rudého pana Dolejše? 

Volba pro komunisty je výrazem nespokojenosti se současnou nebo nedávnou politikou. Danielu Filipovou znám jako velmi pracovitou senátorku, která má díky svému handicapu obrovské sociální cítění. Měla by v Senátu zůstat. 

Co jste vlastně těch šest let v senátu měl na starosti? 

Po dvou letech práce ve Výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí jsem se stal jeho místopředsedou. Zpracovávám podklady pro většinu zákonů, které se týkají těchto oborů – tedy ochrana životního prostředí, rozvoj měst a obcí, zemědělství, směrnice EU. Jsem odpůrcem těžby břidlicových plynů a podobných experimentů. Zabývám se zákonem o odpadech, ochranou krajiny, hájím malé obce a jako člen Stálé komise pro rozvoj venkova jsem přispěl ke spravedlivějšímu podílu rozdělování daní pro menší sídla. Kromě toho jsem se i ve svém obvodu, nejen na Benešovsku a Vlašimsku, ale i na Říčansku a Úvalsku, snažil pomoci těm, kdo mne o to požádali. 

Pokud se nepletu, kvůli náročné práci senátora jste opustil post starosty Neveklova. Teď, kdybyste neuspěl v senátních volbách, co byste dělal? 

Mohl bych se vrátit jako technik do vodáren a nebo bych si zařídil živnostenský list a spolupracoval se svým synem, kterému se jako slaboproudaři velmi daří. Nejen politika, ale i dobré řemeslo má zlaté dno. 

Máte při tolika pracovních aktivitách ještě čas si zajít třeba s kamarády na pivo? 

Občas si zajdu na pivo s kamarády nebo po jednání zastupitelstva, ale je to jen tak dvakrát do měsíce. 

Hezký den a mnoho štěstí v dalším kole! Chtěl bych se zeptat, jestli byste mohl vypsat věc,i co se Vám povedlo prosadit za věci, které pomohli v rozvoji Benešovska, za které jste před šesti lety kandidoval? A co je za Vámi vidět v Neveklově, kde jste dělal starostu? 

Senát nepřiděluje dotace, nemá žádné fondy. Konkrétně se mi však podařilo dojednat finanční pomoc z ministerstva například pro Hospic v Čerčanech. Pomohl jsem na svět zákonu, který chrání malé dodavatele před velkými řetězci, dále již zmíněné lepší příjmy do obecních rozpočtů, zdanění hazardu a omezení solárního byznysu. Neveklov má novou školu, čističku, sběrný dvůr, nezávislý vodovod, sociální byty, rekonstruovanou mateřskou školu, pěkné náměstí a to vše bez dluhů. Je to samozřejmě, podobně jako jinde, výsledek týmové práce. Krácené.

 

Celý on­line rozhovor s Karlem Šebkem je na www.benesovsky. denik.cz



Karel Šebek se narodil 11. října 1951. Vystudoval Střední průmyslovou školu elektrotechnickou v Kutné Hoře a po dvouleté základní vojenské službě pracoval jako mechanik u telekomunikací, projektant u vodohospodářů a technik v nemocnici. V roce 1989 spoluzakládal OF v Neveklově, kde se stal o rok později zastupitelem. V roce 1991 byl u založení ODS Benešov a od roku 1998 předsedal její oblastní radě. V letech 2000 až 2010 starostoval Neveklovu, čtyři roky byl i zastupitelem Středočeského kraje. Senátorem se stal poprvé v roce 200. Vzdal se postu starosty, ale v Neveklově dál působí jako místostarosta. Žije v Neveklově, je vdovec a má čtyři dospělé děti. 

Karel Šebek

předseda místního sdružení
předseda oblastního sdružení
člen regionální rady
místostarosta
senátor PČR