Co si myslí finalisté boje o post senátora o soupeři? Má šanci?

15. října 2012
Co si myslí finalisté boje o post senátora o soupeři? Má šanci?

Do druhého, rozhodujícího kola senátních voleb na Benešovsku postoupili současný senátor Karel Šebek z Neveklova.

Proč voliči do druhého kola senátních voleb poslali právě vás? 

Úvodem děkuji všem svým věrným voličům a příznivcům, kteří věděli, koho volí a děkuji i těm, kdo mne sice osobně neznají, ale i tak mi věří. Obhajoba je vždy těžká a pro mne výsledek prvního kola senátních voleb znamená i uznání toho, že jsem byl v uplynulých létech vnímán jako pilný, vstřícný a slušný senátor. 

Zdržel jste se hlasování, hlasoval jste pro sebe, nebo jste dokonce svůj hlas v rámci gentlemanství dokonce věnoval konkurentovi? 

Tento dotaz mne trochu rozesmál. Hlasoval jsem pro sebe, protože se svojí kandidaturou souhlasím. Ale vážně. V minulosti jsem skutečně hlasoval několikrát gentlemansky a to pro osobnosti, které si to zasloužily. Více k tomu už asi nepovím. 

Dá se ještě něco udělat pro váš zdar ve druhém kole voleb? 

Jistě, že ano. První kolo senátních voleb je skutečně teprve poločasem. Do druhého kola zbývá ještě skoro týden. Zbývajících pět dní je proto potřeba využít pro další oslovení ještě nerozhodnutých voličů. K prezentaci našich názorů dostaneme také prostor v rozhlasu a televizi. 

Má váš soupeř reálnou šanci vás porazit? 

V prvním kole jsem sice zvítězil, ale ve druhém se začíná znovu od nuly. Záleží na tom, kolik voličů přijde potvrdit své rozhodnutí z prvního kola a komu se rozhodnou dát hlas i ti ostatní, kteří hlasovali pro jiné kandidáty. Já jsem spíš maratónec než sprintér a tak doufám, že jsem začátek "nepřepálil" a že to vyjde. 

Překvapilo vás něco na krajských nebo senátních volbách? 

Překvapil mě až nezasloužený propad Občanské demokratické strany. Znám docela dobře poměry ve Středočeském kraji a ODS zde nasadila opravdu zkušené a pracovité kandidáty. Aféra s Davidem Rathem jako by neměla žádnou váhu. Nicméně volič rozhodl, že s dluhy Středočeského kraje se budou potýkat nadále ti samí, kdo je způsobili. To bude dost zajímavé a pro občany Středočeského kraje asi také nepříjemné. Také ze Senátu odejdou některé, podle mne osvědčené, osobnosti. Tak už to v demokracii chodí. 

Čemu byste se rád v případě znovuzvolení při práci v Senátu věnoval? 

Rád bych zůstal ve Výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí. Usiluji o změnu úmyslu vlády rušit matriky a stavební úřady na menších obcích. Dalším tématem, kterému se věnuji, je nakládání s odpady. Rozvoj venkova a drobného podnikání má mnoho podob a i tady mám dost zkušeností, které bych mohl dále využít. 

Co uděláte v případě úspěchu s prvním
 senátorským platem? 

Asi totéž, co v uplynulých létech. Přispěji slušnou částkou nadaci Diagnostického ústavu sociální péče v Tloskově, Hospici v Čerčanech, Podblanickému hudebnímu podzimu, Dětskému domovu v Pyšelích a dalším potřebným. 

Karel Šebek

předseda místního sdružení
předseda oblastního sdružení
místopředseda regionálního sdružení
místostarosta
senátor PČR