Rozhovor se senátorem o průběhu 22. kongresu ODS

24. října 2011
Rozhovor se senátorem o průběhu 22. kongresu ODS

Exkluzivně pro Benešovský deník odpovídal delegát víkendového kongresu ODS Karel Šebek.

Souhlasíte s prodloužením mandátu předsedy Petra Nečase?

Shodou okolností jsem byl jediný, kdo ještě před hlasováním vyslovil v diskuzi na kongresu názor odlišný od tušené většiny. Vím, že to bylo donkichotské vystoupení, ale byla to pro mne věc principu a svědomí. Nakonec se v otevřeném hlasování z 594 delegátů ke mně přidalo pouhých 23, ale i to beru jako důkaz demokracie a svobody. Odhlasovanou změnu považuji za ryze účelovou a obávám se, že politicky to může ODS ublížit. Nejedná se jen o prodloužení funkčního období samotného předsedy, ale i místopředsedů a členů výkonné rady. Jejich funkční období podle stanov ODS mělo skončit 20. června příštího roku. Správným řešením by podle mne byl řádný volební sněm, svolaný kdykoliv do tohoto termínu. Nemyslím, že by to způsobilo v ODS nějaké otřesy. Pozice Petra Nečase i Miroslavy Němcové je uvnitř ODS po zásluze neotřesitelná a pokud by došlo k nějakým dalším kosmetickým úpravám v množině dalších funkcionářů, mohlo by to být na veřejnosti vykládáno jedině jako projev dynamiky a vnitřní demokracie. Ale budiž, tato kapitola byla uzavřena a stávající vedení povede ODS do krajských a senátních voleb na podzim příštího roku. 

Jak se promítne do preferencí vaší strany zvýšení DPH a zejména zdravotní reforma se zvýšením poplatků v nemocnicích, snížením sociálních dávek, případně spuštění daňové reformy? 

Hospodářská situace v Evropě není dobrá a ODS jako vládní strana na to musí reagovat vesměs nepopulárními opatřeními. To je samozřejmě voda na mlýn pro opoziční křiklouny. Lepší by samozřejmě bylo hledat širokou sociální shodu, ale k tomu nevidím mnoho vůle. Sněmovna je schopná protlačovat novely zákonů silou a v rámci vytyčené rychlosti reforem to i činí. Myslím, že nám nic jiného ani nezbývá. Obavy jsou na místě a každý vidí, že strašení Řeckem nebyl žádný předvolební trik. I když si to mnozí nepřipouštějí, ČR je dnes stát s velmi malou mírou chudoby a s velmi vyspělou zdravotní péčí. 

Jak moc je tato vláda protikorupční. 

Proti korupci by stačilo dodržovat jednoduché pravidlo: úplatky nebrat ani nedávat. Mně osobně nedělalo nikdy problém se touto zásadou řídit. Když to jde na malých obcích, mělo by to jít všude. Myslím, že situace se zlepšuje, mimo jiné i proto, že veřejné rozpočty jsou stále napjatější a více se hlídá každá koruna. 

Korupce však kvete i mimo státní správu. Jsou jí postiženi hlavně malí živnostníci při poskytování subdodávek velkým firmám. 

Myslím, že se dost bojí na to poukazovat, protože si myslí, že s tím policie ani soudy nic neudělají. Snad se nyní něco zlepší i v oblasti šedé zóny hazardu, novely těchto zákonů samozřejmě podporuji. 

Jaký bude mít kongres dopad na výsledky krajských voleb v příštím roce? 

Sobotní jednání představilo Občanskou demokratickou stranu jako silnou stranu s vůlí uspět v nadcházejících volbách. Provázanost vládní a krajské politiky je zřejmá, ale bezprostřední vliv budou mít jistě aktuální kroky vlády mnohem více, než jednodenní epizoda posledního kongresu. Hodně bude samozřejmě záležet na aktivitě jednoho každého z bezmála osmadvaceti tisíc členů ODS i na tom, jak nás budou vnímat média a tím pádem i voliči. 

(Autor: Zdeněk Kellner) 

Karel Šebek

člen regionální rady
místostarosta
senátor PČR