Otázky Václava Moravce

29. ledna 2012
Otázky Václava Moravce

Hostem nedělního diskusního pořadu ČT byl ministr spravedlnosti a místopředseda ODS Jiří Pospíšil.

Václav MORAVEC, moderátor:

Superbyznys, o kterém si téměř všichni můžeme jen nechat zdát. To je byznys, který se točí kolem dluhů. Ač Ústavní soud vydal v posledních pěti letech několik zásadních nálezů, které se týkají chování exekutorů, advokátů a soudů při vymáhání dluhů, zdá se, že ministerstvo spravedlnosti nechávají v relativním klidu. V posledních třech letech přitom doslova prožíváme exekuční smršť. Počty podání překročily v roce 2009 půlmilionovou hranici a v posledních dvou letech se pohybují kolem 700 tisíc případů ročně. Čím dál častěji se tak objevují příklady, které ukazují na prazvláštní chování exekutorů, advokátů a soudů při vymáhání dluhů. Chování, které jim však umožňují právní předpisy této země. Ústavní soud sice už v roce 2007 konstatoval, že odměny nejen exekutorů by měly záviset na skutečně odvedené práci. Od té doby se toho ale příliš mnoho nezměnilo. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil sice představil loni na konci září možné změny vyhlášek o odměnách exekutorů a advokátů, podle zástupců nevládních organizací však nejsou dostatečné.

Daniel HŮLE, společnost Člověk v tísni /ukázka ze dne 24. 1. 2012/:

O tom záměru, jak jsme o něm informováni, tak se domníváme, že je zcela nedostatečný. Primárně by měla být celá vyhláška 484/2000 zrušena a stav by se měl navrátit před rok 2001. To znamená tak, jak je to v současné době na Slovensku. Za vůbec optimální bychom považovali, že jisté náhrady, respektive náhrady do jisté výše vymáhané částky, by měl nést vesměs věřitel tak, jak je tomu například ve Švýcarsku. To znamená, věřitel na vlastní náklady tu částku vymáhá a je už jen na něm, jak si do toho smluvního vztahu zakomponuje pokutu, která pak nějakým způsobem pokryje ty náklady s tím spojené, ale ty náklady se pohybují v řádu do desetikoruny nebo stokoruny.

Václav MORAVEC, moderátor:

Vysvětluje Daniel Hůle z Člověka v tísni. Prvními hosty dnešních otázek jsou ministr spravedlnosti, místopředseda Občanské demokratické stranyJiří Pospíšil, vítejte to po čase v Otázkách, hezký dobrý den.

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti a místopředseda ODS:

Dobrý den.

 

Václav MORAVEC, moderátor:

A vítám i místopředsedkyni ČSSD, bývalou nejvyšší státní zástupkyni Marii Benešovou. Vítejte v Otázkách, hezké poledne přeji.


Marie BENEŠOVÁ, místopředsedkyně ČSSD:

Dobrý den.

 

Václav MORAVEC, moderátor:

Předpokládám, že oba dva dostáváte od lidí na stůl příběhy jejich exekucích i možných pochybení, která se v těch exekucích objevují. Který nejabsurdnější případ exekuce se vám na stůl dostal? Začněme u ministra spravedlnosti.

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti a místopředseda ODS:

Já považuji za velký problém, že bohužel nejsou dodržovány zákony, které byly přijaty. Tady chci opravit tu úvodní reportáž. V roce 1999 byla přijata na konci Topolánkovy vlády velká novela exekučního řádu, která mnoho věcí, které bohužel exekutoři provádějí, odstranila. To znamená, já osobně dneska považuji za klíčový problém v chování exekutorů a ne v právní úpravě. Taková debata například přiměřenosti exekuce už je dneska v zákoně. Zákon jasně říká, že exekutor může prodat pouze majetek, který je přiměřený dluhu, který má být nahrazen. To znamená, není možné za malý dluh prodat dlužníkův domů. To je v zákoně jasně upraveno.

Václav MORAVEC, moderátor:
Tedy to řetězení exekucí, tedy jejich neslučování na kterém si také mastí kapsu exekutoři, advokáti, to přece v právní normě není?

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti a místopředseda ODS:

To v právní normě není, ale je to v tom návrhu zákona, který, jak víte, od léta projednává Poslanecká sněmovna. To znamená, ministerstvo nečekalo na kauzu takzvanou řekněme, kauzu Praha, ale již na jaře předložilo novelu, která další věci řeší. Řeší například právě onu otázku, kterou jste zmínil, řetězení exekucí a sčítání nákladů. Ale hlavní téma, které chceme do zákona dát, je takzvaná předžalobní výzva, protože největší problém, který já cítím jako největší nespravedlnost je to, že občas bohužel dlužník neuhradí nějaký malý dluh, zapomene na to, nebo si toho není vědom a za několik let poté mu přijde už exekuční výměr.

Václav MORAVEC, moderátor:

Proč jste tu předžalobní výzvu, pane ministře do toho zákona nedal, když je v Poslanecké sněmovně?

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti a místopředseda ODS:

Je v Poslanecké sněmovně, ten návrh musí být projednávání a doufám, že v nejbližší době ten zákon bude schválen. Ten zákon je v tuto chvíli v ústavněprávním výboru. Tady je třeba říci, že exekuční právo bylo přijato na počátku tohoto tisíciletí, myslím v roce 2001, jako poslanecký návrh a bylo bohužel velmi nedokonalé, a my za pochodu se snažíme novelami ten zákon zkvalitnit a zlepšit. Je to několikátá novela, asi čtvrtá, kterou já sám osobně prosazuji a snažíme si ty věci zpřesnit, jak to praxe přináší.

Václav MORAVEC, moderátor:
 

A nejabsurdnější případ exekuce, abyste se vrátil k původní otázce, který vy máte na stole, který se vám objevil?

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti a místopředseda ODS:

Já považuji za nejvíce absurdní za prvé to, že občan neví o dluhu a následně tedy k tomu přijde exekutor. A za druhé osoba, která není dlužníkem, takzvaná třetí osoba podle zákona, jejíž majetek je zabaven a ona pak složitě ho musí získat zpátky. Ale avizuji, toto už je upraveno od roku 1999 v zákoně, kdy zkrátka osoba, jejíž majetek je neoprávněně zabaven, může žádat exekutora a on do 14 dnů má rozhodnout a majetek vydat. Pokud tedy tak neučiní je to opět chyba exekutora. Já chci říci, že já jsem podal kolem 40 kárných žalob na exekutory, je jich 120. Třetina exekutorů v této zemi čelí kárným žalobám. Problém je bohužel s výší sankcí, které nyní analyzujeme, které bohužel u Nejvyššího správního soudu nejsou dostatečné. Takže úvaha má být nejen ten zákon měnit v rovině jen zpřesňováním institutů, ale budeme muset zpřísnit sankce a budeme muset mnohem výrazněji vedle finančních sankcí postavit i sankci ztráty úřadu pro toho exekutora.

Václav MORAVEC, moderátor:

Bývalá nejvyšší státní zástupkyně, advokátka, Marie Benešová, má jaký nejabsurdnější případ exekuce na svém stole, máte-li nějaký?

Marie BENEŠOVÁ, místopředsedkyně ČSSD:

Já mám jeden takový případ, který řeším v Rakovníku, kdy tedy exekutor vtrhl dokonce to byl ten slavný exekutor z Přerova, takže přijel do Rakovníka jaksi do bytu manželů starších, kteří byli po rozvodu, a pouze skutečnost, že se jim zapomněl syn ohlásit z tohoto trvalého bydliště, je vedla toho exekutora k tomu, že zabavil veškerý majetek manželů, kteří dokonce se o něj teď soudí a probíhá tam spor o vyrovnání společného jmění. Takže dokonce tam zabavil i novou televizi, kterou si ten pán, ten bývalý manžel koupil už jako novou, po rozvodu a marné bylo tedy volání, aby mu to vrátil, protože měl doklady o té televizi, kdy ji kupoval, všechno to prostě se odvezlo někam do skladu do Přerova se slovy ještě s úsměškem: Tak si pro to přijeďte do Přerova. Tak to je jako příklad z praxe. Samozřejmě tam postupujeme v souladu ještě s kolegyní advokátkou, která zastupuje tu druhou stranu, naštěstí máme spis v Rakovníku, kde je pojmenován ten majetek, který je předmětem společného jmění a postupuje se samozřejmě tím, že se snažíme to vyčlenit.

Václav MORAVEC, moderátor:

Myslíte, že když ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil říká, udělal jsem už maximum, co se týče zpřesnění právního řádu i vyhlášek, které se týkají odměn exekutorů a ministerstvo spravedlnosti se teď zamýšlí jen nad sankcemi vůči exekutorům ve vztahu k Nejvyššímu správnímu soudu?

Marie BENEŠOVÁ, místopředsedkyně ČSSD:

Takhle mírná bych asi k panu ministru nebyla. Já si myslím, že se tady dopustilo hlavně to, že se vytvořil monopol těch exekutorů. Doslova se pustili z řetězu a jaksi plíživou formou se dospělo ke stavu, který dneska máme a vyvrcholilo to tím, že pomalu už začínaly být obavy, jestli se zexekuuje také Karlův most. Takže myslím si, že tady ta obezřetnost a jaksi ten dozor ze strany státu byl zanedbán.

Václav MORAVEC, moderátor:

Od toho roku 2001?

Marie BENEŠOVÁ, místopředsedkyně ČSSD:

Ano, přesně tak. A je potřeba se vrátit k nějakému režimu důsledné kontroly a nejen k legislativním krokům co pan ministr zmiňuje. Samozřejmě ty máme také připraveny.

Václav MORAVEC, moderátor:

Počkejte, ale ta kontrola přece musí být dána nějakým zákonem. Exekutoři i advokáti jasně říkají: Když nám to zákony umožňují, tak co bychom to nedělali?

Marie BENEŠOVÁ, místopředsedkyně ČSSD:
 

Pan ministr sám říká, že to tam už v tom zákoně máme, že je tam tedy ta přiměřenost. Ale jak to, že se to tedy nedodržovalo? Tady zaspaly skutečně jaksi kontrolní mechanismy. To si myslím, že je hlavní.

Václav MORAVEC, moderátor:

Kontrolní mechanismus je kdo konkrétně, když ministr říká, že předložil 40 žalob.

Marie BENEŠOVÁ, místopředsedkyně ČSSD:

Já si myslím, že to ministerstvo mělo jaksi více šlapat na přezky tomu, co se děje a jaksi to nepodceňovat a prověřovat a důsledně prověřovat.

Václav MORAVEC, moderátor:

To znamená 40 kárných žalob podaných Jiřím Pospíšilem je podle vás nedostatečné?

Marie BENEŠOVÁ, místopředsedkyně ČSSD:

Já nevím, kolik je podaných žalob. Tady bych nechtěla nějak spekulovat. Ale v každém případě to chování je arogantní exekutorů. My dostáváme do Lidového domu skutečně doslova příval dopisů a začalo to zhruba tak před půlrokem. Nešťastné třeba matky samoživitelky, inicioval to svaz dokonce Svaz sociálně demokratické ženy mi poslaly jaksi prosbu, abychom se tomu věnovali. Takže jsme začali jaksi zbystřovat, co se tady děje a začali jsme se o to téma více zajímat a vznikl ten náš návrh, který byl tuším představen 6. ledna.

Václav MORAVEC, moderátor:

Pane ministře, nebylo by chování exekutorů jiné, je-li to tedy v té právní normě a došlo-li ke zpřísnění fungování exekutorů a advokátů v rámci toho exekučního řízení, že těch 40 žalob je vlastně málo a že jste je mohl podávat už dřív, to znamená, od roku 2006, co jste ministrem?

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti a místopředseda ODS:

Pane redaktore, když si povídáme o té politické odpovědnosti, tak je třeba nejprve říci, že ten zákon, který byl zmetkem, vznikl za vlád sociální demokracie. Sociální demokracie tady do roku 2006 vládla a s tím zákonem nic neudělala. Já jsem první ministr, který se snaží v novelách ten zákon zpřesnit. To znamená, moje odpovědnost je od roku 2006 a od té doby se ta právní úprava vyvíjí.

Václav MORAVEC, moderátor:

Ale váš náměstek například, promiňte, váš náměstek například na základě rozhodnutí Ústavního soudu z roku 2007, František Korbel, jasně říkal, že respektuje nález ústavního soudu, ale že ty peníze, které dostávají exekutoři i advokáti, jsou přiměřené. Přece ono neřetězení těch exekucí viz to, co dělají exekutoři a advokátní kanceláře v souvislosti s nezaplaceným jízdným a s vymáháním dluhu kolem jízdenek, tak to už mohlo být přece dávno přijato v českém právním řádu a nemuseli jsme se o tom bavit dnes v roce 2012, že něco leží v Poslanecké sněmovně?

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti a místopředseda ODS:

Pane redaktore, tady je ten problém, že jedna z novel, která právě obsahovala to řetězení, o kterém se bavíte, bohužel nebyla schválena kvůli tomu, že padla Topolánkova vláda, protože kdyby Topolánkova vláda vydržela, byla připravena ještě třetí novela exekučního řádu, která tyto problémy řeší a to bohužel předkládáme teprve v tuto chvíli.

Václav MORAVEC, moderátor:

Ta padla v roce 2009 a v roce 2007 už Ústavní soud jasně konstatoval v prvním průlomovém nálezu, že přiměřenost ohodnocení advokátů není na místě, tak jak je v současnosti vykládána a také další věc upozornil na to řetězení.

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti a místopředseda ODS:

 

Také tam byly mnohé věci odstraněny, například bylo zavedeno do exekučního řádu že ve chvíli, kdy dlužník zaplatí dobrovolně při už zahájení exekučního řízení, tak odměna exekutorů je poloviční. To znamená, museli bychom se podívat na celou tu vyhlášku. Tehdy tým expertů seděl nad nálezy Ústavního soudu a snažil se tu věc promítnout do samotného zákona. Tady je třeba si říci otázku, jestli exekutory jako takové chceme zachovat anebo je případně zrušit. Protože vždycky budou určité excesy, které bude muset stát následně postihovat. Já vám tady garantuji, že všechny případy, které ke mně došly a kde bylo podezření z nějakého porušení zákona a avizuji, ten zákon jsme my se snažili od roku 1999 výrazně vylepšit, tak skončily v podobě kárných žalob u Nejvyššího správního soudu. Naopak komora mě kritizovala, že na všechny věci podávám kárné žaloby. Já to považuji za správné, aby nezávislý orgán Nejvyšší správní soud posoudil, jestli to chování exekutorů je nebo není správné. Já to nechci bagatelizovat, pouze říkám, že tady v roce 2001 byla zavedena nová právní úprava, za vlád sociální demokracie velmi nekvalitní a my se ji snažíme teď vylepšit. Můžeme na sebe přehazovat odpovědnost. Já pouze konstatuji, že na mém období od roku 2006 je jasně vidět, že skrze několik novel se snažím to právo upravit tak, aby problémy, které ukazuje praxe, byly odstraněné. Je to bohužel postupný běh, protože to je úplně nová právnická profese, se kterou nemáme žádné zkušenosti a která je tady úplně nově od roku 2001 asnažíme se reagovat na to, co praxe přináší. Nemáme tady experty, kteří by uměli exekuční právo, protože je to úplně nová oblast od roku 2001.

Václav MORAVEC, moderátor:

Ale mohou se chovat přiměřeně.

Václav MORAVEC, moderátor:

Prazvláštní praktiky exekutorů, advokátů a soudců řešil Ústavní soud znovu i v tomto týdnu. Postavil se na stranu muže, který čelil, citujme ústavní soudce "škanóznímu výkladu práva". Náklady na exekuci kvůli vymáhání dluhu za černé jízdy v pražské hromadné dopravě, v tomto případě víc než padesátkrát převýšil původně vymáhanou sumu. I to je jeden z příběhů superbyznysu kolem vymáhání dluhu.

redaktor:

Na víc než rozsáhlou knihu by vydaly exekuční příběhy. Příběh první, Janu Bihárimu je 77 let, prodělal dvě mozkové mrtvice a často se léčí v nemocnici. Zapomněl tam uhradit jeden třicetikorunový poplatek. Pošťačka mu po čase přinesla exekuční příkaz na 20 tisíc 340 korun.

Jan BIHARI, pacient v exekuci /21. 1. 2012/:

Byl bych ochotný jim to zaplatit, já chci, aby mě někdo léčil, aby mě potom vyčítali něco.

Marie PAUKEJOVÁ, občanské sdružení Jihočeská růže /21. 1. 2012/:

Přišel jenom výpis od exekutora, že mu berou vkladní knížku.

redaktor:

Jenže jediné úspory, které Jan Bihári má, je odškodnění za měsíce v Osvětimi, kde ho za druhé světové války jako romské dítě věznili i s celou rodinou.

Vlastimil SRŠEŇ, mluvčí ministerstva zdravotnictví /21. 1. 2012/:

Volit takovýto drsný způsob vůči pacientům, ať tomu vzniklo jakkoliv, není úplně optimální.

redaktor:

Dluh pana Biháriho se skládá hlavně z poplatků exekutorům a právníkovi. Právě ten exekuční poplatek 7 800 korun určuje tarif ministerstva spravedlnosti. Příběh druhý. Barbora Marešová, jela načerno v Ústí nad Labem a dostala pokutu ve výši 800 korun. Zaplatila jen pokutu a na samotnou cenu jízdenky 10 korun zapomněla. 7 let se nic nedělo, až přišel účet od exekutora. Z nezaplacené desetikoruny za jízdenku se tak rázem vyklubalo v exekučním řízení 12 tisíc korun.

Barbora MAREŠOVÁ (záznam):

Nakonec jsem to zaplatila. Musela jsem si půjčit od rodiny.

redaktor:

Příběh třetí, rodina Absolonových ze Svitav. Do problémů se dostala před 4 lety, když matka neměla peníze na zaplacení 4 tisíc korun za odvoz odpadků.

Květoslava ABSOLONOVÁ, /22. 1. 2012/:

Raději jsem zaplatila dětem jídlo než popelnice.

redaktor:

V exekučním řízení se dluhy za odpadky zvýšily na 270 tisíc korun. Do rodiny Květy Absolonové proto začala chodit sociální pracovnice, která jí pomáhá se splátkovým kalendářem. Ten se týká ale jen aktuálních poplatků. 32 exekucí a statisícové dluhy tedy zůstávají.

Květoslava ABSOLONOVÁ, /22. 1. 2012/:

Teď to vlastně zůstává ty exekuce na ty děti, až vlastně ony vyrostou, tak si to budou muset všechno zaplatit samy.

Václav MORAVEC, moderátor:

Nezaplacené dluhy za odvoz odpadků totiž budou muset po dosažení plnoletosti zaplatit i děti Květy Absolonové.

Václav MORAVEC, moderátor:

A ve vyprávění podobných příběhů bychom mohli pokračovat. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil tady mluví o tom, že až bude a vstoupí v platnost tedy předžalobní výzva, že by se mohly ty absurdní příběhy, které byly vyprávěny i Českou televizí, odstranit. Podpoříte v Poslanecké sněmovně, paní místopředsedkyně jako sociální demokraté zpřísnění toho práva, které se týká exekutorů?

Marie BENEŠOVÁ, místopředsedkyně ČSSD:

My jsme představili vlastní návrh, kde máme 6 základních bodů, kde je potřeba jaksi to napravit. Mezi nimi mimochodem mezi těmi body ta předžalobní výzva také je, tak samozřejmě tento návrh bychom asi nejspíš podpořili, pokud tedy to bude v souladu s tím, jak pan ministr uvádí.

Václav MORAVEC, moderátor:

Může ta předžalobní výzva opravdu odstranit ty absurdní příběhy, že ona cestující z Ústí nad Labem, příběh, který jsme divákům vyprávěli, takže zapomene zaplatit desetikorunu, pokutu zaplatí a pak z toho vznikne…

Marie BENEŠOVÁ, místopředsedkyně ČSSD:

Dá se tomu dlužníkovi možnost, aby to mohl uhradit, protože kolikrát ani tu možnost nemá a najednou prostě přijde ten exekutor. Takže jsou tam až takovéto vykřičené případy. Takže ta předžalobní výzva bych řekla, že je dobrý zámysl a určitě bychom to podpořili.

Václav MORAVEC, moderátor:

Jiří Pospíšil o tom mluvil o možnostech podávání kárných žalob, připomeňme si, že v České republice je 150 soudních exekutorů. Ti mají status veřejného činitele. Exekuci vždy nařizuje soud a činnost exekutorů se řídí exekučním řádem. V uplynulých dvou letech přibývá kárných žalob na exekutory. Lidé si v některých případech stěžují na bezohledné chování vymahačů dluhů a také na neoprávněné exekuce, kdy je zabavován majetek, který dlužníkovi nepatří. Nejvyšší správní soud v Brně a my se podíváme na hodnocení exekutorů, Nejvyšší správní soud v Brně, který o kárných žalobách rozhoduje, tak pane ministře, pokud se nemýlím, zatím nepřistoupil k odebrání oprávnění exekutora. Tedy k nejvyšší sankci. Je to tak?

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti a místopředseda ODS:

Jestli dovolíte, budu na to reagovat. Ano, je to tak. My vyhodnocujeme právě tu právní úpravu, která je dva roky účinná, tento postih. A počítáme se změnou. Uvažujeme o variantě, že by zkrátka buď ministr nebo jiný správní orgán rozhodoval přímo a soud by byl pouze odvolacím prostředkem. A uvažujeme o zpřísnění v zákoně. Ale dovolte mi, pane redaktore, ještě jednu poznámku. Jak jsem pozoroval ty tři případy, tam objektivně ten exekutor musel pochybit. Ty částky, které byly uvedeny, neodpovídají tomu tarifu. To znamená, tady to je na kárný postih exekutora, možná i na trestní oznámení proti tomu exekutorovi, protože pokud někdo má dluh do tisícekoruny, pak by dneska měl podle toho tarifu platit 10 až 15 tisíc korun. My to chceme snížit na 30 % od té nejnižší částky. To znamená, pokud ta částka je vyšší, pak musel exekutor, nebo někdo v té věci porušit zákon. To je třeba tady zdůraznit, aby to nevypadalo to tak, že ten systém je takto nastaven. A dovolte mi ještě jednu poznámku. Já jsem poslední, kdo exekutory chce hájit. Ostatně nebyl to koncept, který jsem já v této zemi prosazoval. Ale chci k tomu říci, je třeba si uvědomit, že ročně máme několik set tisíc exekucí a ta majoritní většina probíhá bez problémů a díky exekutorům se vyřešila druhotná platební neschopnost v této zemi, což nás nesmí vést k tomu, abychom nereflektovali ty problémy.

Václav MORAVEC, moderátor:

Ale těch excesů je tolik, přece když se podíváte na to, co se zabavuje obcím anebo na co je dána zástava, viz Karlův most a podobně, to znamená, že takových příběhů tady máme v uplynulých dvou letech desítky. A stejně tak ty příběhy, které my jsme dovyprávěli. A propos, když mluvíte o tom, že upravujete a snižujete odměny.

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti a místopředseda ODS:

Od 1. března bude platná ta vyhláška.

Václav MORAVEC, moderátor:

Od 1. března, tedy se sníží výrazně odměny exekutorů.

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti a místopředseda ODS:

Probíhalo připomínkové řízení. Bohužel tyto procesy, které musíme respektovat, to by byla velká debata. Jistě chápete, že to naráželo na mnohé odpůrce, a proto to bylo od 1. března, vyjde tento tarif, který snižuje tu odměnu v nižších částkách až o 70 %, v těch vyšších až o 30. Jsme připraveni bavit se i o jiných variantách, dokonce zvažujeme dlouhodobě tu variantu, která byla zmiňována, že by se vyhláška jako taková úplně zrušila. Ta vyhláška je sporná. Byla prosazena v době Otakara Motejla. Uvažujeme úplně to nahradit právě mimo jiné tím modelem, který zde byl zmiňován, to je model švýcarský.

Václav MORAVEC, moderátor:

Tedy ten model, o kterém mluví nevládní organizace Člověk v tísni. Ta totiž stále říká, že i v té nové vyhlášce, která tedy garantujete, začne platit od 1. března, že tam budou nižší odměny.

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti a místopředseda ODS:

Přesně tak, bylo dokončeno připomínkové řízení, nyní to odchází do komise Legislativní rady vlády. A to jsou bohužel procesy, které já musím dodržet při změně právního předpisu. Od 1. března bude účinná.

Václav MORAVEC, moderátor:

Podle nevládní organizace Člověk v tísni je tam stále patrný hodně velký vliv advokátů. Tady jsou opět slova Daniela Hůle.

Daniel HŮLE, společnost Člověk v tísni /ukázka ze dne 24. 1. 2012/:

Tak jak jsme o tom návrhu slyšeli, tak tam je velmi čitelný podpis Advokátní komory. To znamená, aby se ta veřejnost uspokojila, která je masírovaná mediálně tím, jak advokáti na tom rejžují, ale zároveň, aby to ty advokáty moc nepostihlo. To znamená, ty částky jsou nastaveny tak nízko, že ve své podstatě se toho stávajícího stavu a toho stávajícího výdělku advokátů moc nedotknou.

Václav MORAVEC, moderátor:

Vysvětluje v rozhovoru pro Českou televizi Daniel Hůle z nevládní organizace Člověk v tísni. Pane ministře, váš argument.

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti a místopředseda ODS:

Pokud já říkám, že o těch nejnižších částek, o kterých se bavíme, poklesnou odměny o 70 %, tak já to nepovažuji za malou částku, a podíváte-li se do médií, tak protesty Advokátní komory jsou zřejmé, viz. poslední velký článek myslím, čtvrtek nebo pátek Lidové noviny. Takže neříkejme, že to je vyhláška, kterou dělá Advokátní komora, ta proti tomu výrazně protestuje a lobbuje proti té změně.

Václav MORAVEC, moderátor:

A vy uvažujete o tom, že úplně tu vyhlášku zrušíte?

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti a místopředseda ODS:

My jsme připraveni, že chceme ještě uvažovat o úplně jiném systému, že by se vyhláška úplně zrušila. Teď ten model v tuto chvíli je zkoumán. V tuto chvíli vnímám to snížení jako akutní, nutné a dočasné řešení a ideální bude varianta možná úplně bez té vyhlášky, která je obecně kritizovaná, protože byla nastavena za Otakara Motejla.

Václav MORAVEC, moderátor:

A co by to znamenalo, kdyby se ta vyhláška úplně zrušila? Že by advokáti za to peníze nedostávali?

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti a místopředseda ODS:

Že by rozhodl ad hoc vždycky soud o odměně.

Václav MORAVEC, moderátor:

Soud by rozhodoval, běžný soud by rozhodoval o odměně.

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti a místopředseda ODS:

Přesně tak.

Václav MORAVEC, moderátor:

Nevleklo by se pak exekuční řízení?

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti a místopředseda ODS:

To jsou právě varianty, které zkoumáme. Snažíme se ten švýcarský model prostudovat. Je to varianta, která má výhody i nevýhody. Ale je asi spravedlivější, protože v individuálním případu může ten soud nejvíce posoudit, kolik práce advokátovi a exekutorovi ten konkrétní případ je stál, protože tady ty vyhlášky mají tu nevýhodu, že v zásadě paušálně stanoví tu cenu, stanoví to stát. Má to být 5 tisíc korun, 2 tisíce tisíc korun? A je to vždycky v zásadě ustřelení od stolu. Neodpovídá to té reálné práci, která je vynaložená, protože pokud soud bude individuálně rozhodovat, bude to spravedlivější.

Václav MORAVEC, moderátor:

Jako advokátka, tak bezesporu se vás dotkne to snížení odměn, které je v té vyhlášce, tedy jak říká ministr spravedlnosti, garantuje k 1. březnu, ta nová vyhláška vstoupí v platnost. Co byste si myslela o myšlence úplně tu vyhlášku zrušit a nechť rozhodují soudy o odměně advokátů v exekučním řízení.

Marie BENEŠOVÁ, místopředsedkyně ČSSD:

Ono je to asi tak. Tady v podstatě se začalo obchodovat se spravedlností. Řekla bych, že tak od roku 2005, jak ten trend pozoruji, a proč by měly se exekutoři vymykat. Tady prostě se nastavil model, kdy se udělal z této činnosti morálně neobhajitelný kšeft a teď se divíme, jaké to přineslo následky.

Václav MORAVEC, moderátor:

Za což nesete vy jako politici politickou odpovědnost, paní místopředsedkyně, ať už ODS, stejně tak ČSSD.

Marie BENEŠOVÁ, místopředsedkyně ČSSD:

Já jsem v té době politikem nebyla, nicméně to je jako to co bych nerada slyšela, abychom si tady obviňovali navzájem, co kdo zavinil.

Václav MORAVEC, moderátor:

Pokud by se přijímaly v České republice, pokud by politická reprezentace přijímala kvalitní zákony, tak tady teď nemáme podobné excesy?

Marie BENEŠOVÁ, místopředsedkyně ČSSD:

To jde právě o ty zákony, jak byly kvalitní, jak byly nastaveny a co byl zámysl. Já určitě nepodezírám Otakara Motejla, že by nějakým způsobem chtěl tady kšeftovat nebo vyvolat tady model, který dneska vidíme, že zmutoval do absurdna. Já jsem shodou okolností u toho byla tehdy, když se nastavovaly tady ty exekutorské podmínky. Přijel tehdy Jáno Čarnogurský ze Slovenska a představoval slovenský model a panu ministrovi Motejlovi se to tehdy líbilo, takže se v tomto modelu shlédl, ale nicméně na Slovensku to funguje lépe a u nás to funguje méně. To znamená, je to, jak se ty otěže pustí a jak se přitáhnou.

Václav MORAVEC, moderátor:

Přistoupila byste na tu myšlenku, když tedy Jiří Pospíšil, ministr spravedlnosti, dělá teď první krok k 1. březnu začne platit vyhláška se sníženými odměnami. A pokud se ukáže, že by bylo dobré tu vyhlášku zrušit, nechť tedy rozhodují o odměnách advokátů konkrétně soudy v řízení přistoupit?

Marie BENEŠOVÁ, místopředsedkyně ČSSD:

Uvidíme, v jaké podobě ministerstvo tu vyhlášku představí. To je asi…

Václav MORAVEC, moderátor:

Tady jste slyšela na ty nejnižší vymáhané dluhy.

Marie BENEŠOVÁ, místopředsedkyně ČSSD:

Tak nebyla bych možná proti. Uvidíme, jak to vydiskutuje, jestli se s námi jako s opozicí vůbec na toto téma bude někdo bavit. To je druhá věc. Ale v každém případě se zasáhnout musí. Ta kontrola tady musí být. Na tom se prostě asi shodneme, že ať to zavinily socdemácké vlády nebo vlády ODS, prostě ten stav je neúnosný, takže zasáhnout se musí a musí se zasáhnout velice rychle, poněvadž jinak z toho budeme mít Klondike tady.

Václav MORAVEC, moderátor:

Nejdříve ostrá slova, pak nedotažené hlasování v Senátu. Takovou politickou partii sehráli s veřejností sociální demokraté. A to při hlasování o novém občanském zákoníku. Vládní návrh zákoníku předložený ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem sociální demokracie v uplynulých měsících mnohokrát zkritizovala. Když měla příležitost v Senátu díky své většině odložit účinnost zákoníku, či jej zamítnout, nevyužila toho. Zákoník klade podle předkladatelů větší důraz na osobnostní práva před majetkovými vztahy a ponechává víc prostoru pro dohodu stran. Novými pravidly se bude řídit například dědictví a bude možné osvojit i zletilou osobu. V případě dohody o odděleném majetku manželů norma posiluje ochranu ekonomicky slabšího v manželském páru. Definice rodiny a manželství a rozvodu by měla zůstat v podstatě stejná jako v současnosti. Tady jsou výhrady Jiřího Dienstbiera.

Jiří DIENSTBIER, stínový ministr spravedlnosti /ukázka 25. 1. 2012/:

Ministerstvo tvrdí, že doposud tady máme totalitní soukromoprávní úpravu. Já to považuji za nesmysl po více jak 20 letech svobodného fungování a svobodného uzavírání soukromých smluvních vztahů. Nepochybně ta stávající úprava není dokonalá, vyžaduje nějakou změnu, ale ne takto zásadní a z toho vyplývá i snaha o absolutní diskontinuitu některé právní pojmy, které lidi znají, jsou zažité, tak se mění, přestože ten institut, ten obsah té úpravy se nijak nemění, což samozřejmě přispívá k menší srozumitelnosti. Bude to o to složitější zejména pro laiky, aby se v té materii zorientovali a samozřejmě to přispěje k menší právní jistotě, možná i k většímu množství sporů a zatížení soudů.

Václav MORAVEC, moderátor:

Vysvětloval stínový ministr spravedlnosti Jiří Dienstbier, který je také senátorem. Paní místopředsedkyně, začněme tentokrát u vás. Kolik času jste při zasedání pátečního grémia ČSSD věnovali tomu, že jste s veřejností sehráli onu partii, že nejdřív nám vysvětlujete, jak ten nový občanský zákoník je špatný a že je zapotřebí odložit jeho účinnost a pak vaše senátorská většina v Senátu ani není schopna vrátit nový občanský zákoník s odkladem účinnosti do Poslanecké sněmovny?

Marie BENEŠOVÁ, místopředsedkyně ČSSD:

Grémium se zrovna této otázce nějak nevěnovalo, takže tady bych asi řekla, že to si vyřídili mezi senátory.

Václav MORAVEC, moderátor:

Přijde vám to ale jako principiální postoj, že nám tady jako veřejnosti říkáte, jak je to špatný nový občanský zákoník, jak je zapotřebí je odložit a pak ho Jiřímu Pospíšilovi odhlasujete?

Marie BENEŠOVÁ, místopředsedkyně ČSSD:

Určitě je to smutné, že se to takhle prostě nakonec udělalo, že někteří naši senátoři jaksi nepřišli na toto zasedání. A v tom je asi hlavní tedy těžiště. Takže myslím si, že to budeme ještě řešit nějak v rámci strany. To si vyřídíme, protože to je základní povinnost toho senátora na ty jednotlivé schůze chodit. A samozřejmě to nevypadá dobře. Nicméně co s tím naděláme. Prostě už to prošlo, takže budeme muset zřejmě potom učinit nějaké další kroky k tomu, aby tedy ty nešvary, které z toho vzejdou, potom byly napraveny.

Václav MORAVEC, moderátor:

A vy počítáte opravdu, že aplikace nového občanského zákoníku, a propos, pane ministře, začne platit kdy, když není odložena jeho účinnost?

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti a místopředseda ODS:

Pokud bude dokončen legislativní proces, bude platný od 1. ledna 2014.

Václav MORAVEC, moderátor:

2014, tudíž bude na přípravu jeho aplikace zhruba rok a třičtvrtě, aby si ho osvojili soudci, advokáti a veřejnost?

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti a místopředseda ODS:

Víceméně dva roky budou na to, aby se odborná veřejnost připravila na aplikaci nového zákona.

Václav MORAVEC, moderátor:

Vy jste počítal s tím, že budete dostávat, lidově řečeno, do kožichu od sociálních demokratů zhruba rok a pak vám tak snadno projde v Senátu nový občanský zákoník?

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti a místopředseda ODS:

Musím říct, že mě trošku mrzí kritika sociálních demokracie, protože občanský zákoník je největší zákon za posledních pět set let, nebo za posledních mnoho desítek, stovek let, který se v České republice přijímá.

Václav MORAVEC, moderátor:

Občanský zákoník, byť jsme ho mívali i předtím před 500 lety, vy říkáte, že to není.

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti a místopředseda ODS:

Já to řeknu, že podobné české právní dílo byl Koldínův zákoník z 16. století, proto říkám téměř 500 let a podobně rozsáhlý na našem území platil pouze rakouský občanský zákoník, což není naše dílo, ale platil tady od roku 1811. Proto možná víceméně ty dvě různé interpretace. Nicméně je to objektivně historické dílo. Jsme jedna z mála postkomunistických zemí, která dosud neměla nový občanský zákoník. V Rusku a všude jinde již přijali nové občanské zákoníky a musím říci, že je třeba a bylo třeba podle mého názoru přijmout nový zákon, který oddělí řekněme, komunistické právo z roku 1964 od nové situace, která v České republice je. I když ten zákon z roku 1964 byl mnohokrát novelizován a v tom má pan Dienstbier pravdu v 90.letech, tak objektivně kvalita aktuálního platného českého práva neodpovídá tomu, co platí v Německu, v Rakousku a v jiných státech Evropské unie. Český občan objektivně má horší právní pozici, při náhradách škody, při ochraně své situace, při ochraně vlastnictví a tak dále. Mohl bych jmenovat desítky věcí, které dneska občan nemůže, třeba uzavřít dědickou dohodu, zatímco Němec nebo Rakušan to udělat může.

Václav MORAVEC, moderátor:

Počítáte s tím, že prezident vrátí ještě ten občanský zákoník?

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti a místopředseda ODS:

Nedokážu odhadnout. Pan prezident je jaksi významný prvek v rámci legislativního procesu a vůbec nedokážu odhadnout…

Václav MORAVEC, moderátor:

A když ho prezident vrátí, tak máte jistotu, že 101, která je pak nutná k přehlasování.

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti a místopředseda ODS:

V české politice, pane doktore, žádnou jistotu. Takže já nevím, uvidíme, jak to dopadne.

Václav MORAVEC, moderátor:

Tedy jistotu vládní koalice, bude-li vrácen občanský zákoník zpátky do Poslanecké sněmovny prezidentem, tak nemáte stoprvní hlas?

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti a místopředseda ODS:

Já doufám, že vládní koalice, která toto považuje za jeden z důležitých vládních reformních zákonů, tak jej podpoří, ale je to pouze moje jaksi domněnka. A dovolte mi ještě jednu poznámku k tomu návratu. Já musím říci, jak jsem již řekl, že mě trošku mrzí postoj vedení sociální demokracie, která to zvolila. Nebo zvolila postoj ryze politický bez zjevných argumentů. Já jsem od sociální demokracie za celý rok neslyšel žádný konkrétní argument a v době, kdy byli sociální demokraté přizvání na projednávání byli asi na 12 schůzkách, to znamená, opravdu se účastnili projednávání jednotlivých kapitol během léta minulého roku, tak nikdy žádný ucelený pozměňovací návrh nepředložili. Je to jejich právo, já to respektuji, ale pak je korektní říci, že tedy vedle obecných frází, že to je dlouhé, složité, historické a tak dále, konkrétní připomínky na stole nejsou. Musím korektně také říci, že mnoho expertů sociální demokracie, jak poslanců tak senátorů, kteří jsou právníci a opravdu rozumí právu, tak se s tím návrhem zákona ztotožnili. Já nevím, proč nebyli na hlasování v Senátu, to není moje věc. Ale možná, že to bylo třeba spojeno i s touto úvahou, že přímo nechtěli být těmi, kdo prodlouží účinnost do roku 2016, protože je třeba říci, že odložení účinnosti znamená, že čeští občané na nové kvalitní právo budou o dva roky déle čekat a hlavně zde vznikne čtyřleté právní vakuum, kdy soudy ještě pojedou podle starého práva, ale budou vědět, že bude brzy platit nové právo a bude to velmi nestabilní a řekněme nedobré období, které bychom mohli co možná minimalizovat jeho délku a ne to prodlužovat.

Václav MORAVEC, moderátor:

Paní místopředsedkyně, je to tak, jak tvrdí Jiří Pospíšil, že máte v sociální demokracii senátory právní experty, kteří nehlasovali pro návrhy odložení účinnosti či zamítnutí občanského.

Marie BENEŠOVÁ, místopředsedkyně ČSSD:

Pan ministr má na mysli asi našeho pana doktora Křečka nejspíš.

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti a místopředseda ODS:

Pan doktor Křeček aktivně podpořil občanský zákoník, to je třeba říci.

Václav MORAVEC, moderátor:

Ale to není senátor, to je poslanec.

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti a místopředseda ODS:

Ano, o něm se mluvilo, to pardon.

Marie BENEŠOVÁ, místopředsedkyně ČSSD:

Nevím o dalších expertech, které tady zmiňuje. Já sama se o to určitě budu zajímat, protože já jak nesedím v Poslanecké sněmovně, ani v Senátu, takže těžko mohu vyhodnotit genezi, jak co tam bylo.

Václav MORAVEC, moderátor:

A to že jste nepředložili ucelený návrh.

Marie BENEŠOVÁ, místopředsedkyně ČSSD:

Ale já si myslím, že jsme předkládali. Já sama ještě pamatuji, že když jsem byla stínovou ministryní spravedlnosti, že jsme tam nějaké know-how dávali, že to se všechno projednávalo. Mělo se to předkládat těm poslancům. My jsme tehdy byli proti už ze zásady, mysleli jsme si, že ten kodex nový je to obrovská rozsáhlá materie, a skutečně svět dneska postupuje podle dílčích novel. Myslím si, že toto už samo o sobě, jestli tedy nový zákoník nebo dílčí novely, bylo dilema a já jsem byla přesvědčena o tom, že by byly lepší ty novely, tak jako nám to předvádí západní demokracie dneska. Je to otázka diskuse, teď říkám je to tady takže budeme se muset připravit na to, jaké to bude mít dopady a uvidíme ta praxe, jak se osvědčí.

Václav MORAVEC, moderátor:

Politici či úředníci nemusí skládat účty a nenesou tak osobní zodpovědnost za nedodržování svých úkolů. I to je podle nevládní organizace Transparency International jeden z výrazných problémů při bojích s korupcí v České republice. Podle studie národní integrity nejsou klíčové instituce státu schopny odolávat korupci, ani neplní svoji roli při jejím potlačování. Nejslabšími články tedy institucemi, které jsou nejméně připraveny čelit korupci, jsou podle citované studie státní zastupitelství a státní správa následovaná policií. Nejvyšší soudy jsou naopak schopny přijímat odvážná rozhodnutí a těší se relativně velké důvěře veřejnosti. Nevládní organizace Transparency International má v posledních měsících i slova chvály pro činnost žalobců a policie v boji proti korupci. Jde však o první drobné krůčky. Korupčními symboly roku 2011 se stalo například zákulisí zakázek pražského dopravního podniku v čele s tiskem jízdenek a dodávek pohonných hmot nebo třeba obvinění bývalých manažerů Ředitelství silnic a dálnic v čele s Michalem Hallou. Oproti předchozím letům chválí policii i nevládní organizace bojující s korupcí. S policií se shodují i na jednom z důvodů.

Radim BUREŠ, projektový manažer, Transparency International:

Vzrůstá počet lidí, kteří jsou ochotni včas tu korupci oznámit. A to je pro vyšetřování klíčové.

redaktor:

Podle nevládních organizací se také zlepšila práce protikorupčního útvaru. Vloni jeho vyšetřovatelé obvinili 85 lidí, o 48 víc než předloni.

Petr LESSY, policejní prezident, 18. 1. 2012:


My jsme se pochlubili jako Policie České republiky a zejména Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality velmi dobrými výsledky. Je tady exponenciální nárůst v řadě komodit.

redaktor:

Protikorupční policie loni šetřila 118 případů. Pro úplnost v roce 2010 to bylo 86 případů. Boj proti korupci policií do velké míry diktuje rostoucí odpor veřejnosti vůči uplácení. Mezi paragrafy zjištěných trestných činů převládá krácení daně a zneužití pravomoci. Je jich jednou tolik, než případů přímého podplácení.

Tomáš MARTINEC, ředitel Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality:

Pro nás je vždy velmi důležité, pokud ten občan najde odvahu a oznámí nám to jednání, které se teprve připravuje.

redaktor:

Policie loni zabavila také rekordní sumu peněz, 4 miliardy korun. Policejní prezident Petr Lessy chce, aby v budoucnu vznikl nový celostátní útvar pouze pro korupční trestné činy. Jádro jednotky by tvořili policisté z odboru korupce Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality. Mělo by jít o protějšek speciálního útvaru protikorupčních žalobců, který by měl vzniknout na Nejvyšším státním zastupitelství.

Václav MORAVEC, moderátor:

Otěže nad koordinací reformy státního zastupitelství i policie přebírá nově vládní výbor vedený vicepremiérkou Karolínou Peake. Podle ní by se už nemělo s reformami dál otálet a měly by jít ruku v ruce. Na kolik podle vás, paní místopředsedkyně, pomůže to, že vlastně vicepremiérka pro boj s korupcí bude koordinovat, aby ruku v ruce šlo ustavení zvláštního odboru protikorupčního odboru policie a zvláštního odboru protikorupčního při Nejvyšším státním zastupitelství?

Marie BENEŠOVÁ, místopředsedkyně ČSSD:

Já jsem skeptická. Já jak už nemám nic proti Karolíně Peake. Je to mimořádně jaksi příjemná žena. Nicméně si myslím, že už samo o sobě ten post, který byl vytvořen, je nadbytečný a i ta koordinace, kterou zmiňujete, budu považovat zřejmě za nadbytečnou.

Václav MORAVEC, moderátor:

Vy jste také měli vicepremiéry bez portfeje v sociálně demokratických vládách Miloše Zemana.

Marie BENEŠOVÁ, místopředsedkyně ČSSD:

Určitě ale otázka v době šetření, jestli to je nutné, když stát nemá peníze, tak vytvářet tato nadbytečná místa. Tady si myslím, že těžiště.

Václav MORAVEC, moderátor:

Pokud se přestane krást a pokud vicepremiérka pro boj s korupcí prosadí právní normy, tak to bude tak našetřeno a její funkce bude nejefektivnější v dosavadní historii státní správy?

Marie BENEŠOVÁ, místopředsedkyně ČSSD:

Ovšem to je to pokud, pane redaktore, to je to pokud.

Václav MORAVEC, moderátor:

A vy si nemyslíte, že se začínají lámat ledy?

Marie BENEŠOVÁ, místopředsedkyně ČSSD:

Určitě snahu má. Já si myslím, že jí skutečně nepodezírám, že by ta snaha tam nebyla. Nicméně, když se podíváme na stranu, ze které pochází, tak si musíme připomenut, že tam je dneska podaná trestní žaloba na pana Bártu, pana Škárku, takže už to samo o sobě je takový kuriózní stav, že strana, ze které pochází a kde klíčoví hráči jsou trestně obžalováni, tak jestli to je vůbec důvěryhodné.

Václav MORAVEC, moderátor:

Počkejte, když se podíváme na vaši stranu, tak by to byl váš bývalý poslanec Petr Wolf, tak dostal pět let vězení koncem týdne. Byť nepravomocně.

Marie BENEŠOVÁ, místopředsedkyně ČSSD:

Já nikoho nechráním, pane redaktore. Každému, co jeho jest. Co se prokáže.

Václav MORAVEC, moderátor:

Vrchní manažer Ředitelství sinic a dálnic, kterému bylo jen pozastaveno členství v sociální demokracii.

Marie BENEŠOVÁ, místopředsedkyně ČSSD:

Ano, ale nekoordinujeme tady jaksi další průběh nad tím, jak bude probíhat boj s korupcí. To je ta stěžejní otázka. Samozřejmě my si své poskvrněné lidi určitě nějakým způsobem dořešíme, ale je a myslím si všechny strany, že budou mít tyto problémy, a tam je třeba začít, pokud hovoříme o boji s korupcí.

Václav MORAVEC, moderátor:

Když se podíváte na vašeho poskvrněného, použiji-li vaše slovo, Michala Hallu, vysoce postaveného manažera Ředitelství silnic a dálnic, který dlí toho času ve vyšetřovací vazbě, kvůli možnému kšeftování.

Marie BENEŠOVÁ, místopředsedkyně ČSSD:

Říkám, já nikoho nechráním.

Václav MORAVEC, moderátor:

Přijde vám správné, že nebyl zbaven členství České strany sociálně demokratické, že zůstává členem ČSSD, jen mu bylo pozastaveno?

Marie BENEŠOVÁ, místopředsedkyně ČSSD:

Máme nějaké stanovy, podle těch se postupuje, takže mu bylo pozastaveno členství. Samozřejmě, když koukneme do historie, také jsme měli třeba paní Švarcovou, o které se říkalo předem, že je tedy odsouzena a nakonec Ústavní soud nám v rámci tedy svého nálezu sdělil, že byla i neprávem vzata do vazby a vězněna. A nakonec bylo shledáno, že je nevinná. Takže nemůžeme tady asi postupovat podle presumpce předem viny, dokud není prokázána.

Václav MORAVEC, moderátor:

Ale z toho, o víte o příběhu Michala Hally, myslíte si, že je možné to srovnávat?

Marie BENEŠOVÁ, místopředsedkyně ČSSD:

Já si vůbec nic nemyslím, já pana Michala Hallu vůbec neznám, ani kdybych ho neviděla na fotografii v novinách, tak ani nevím, jak vypadá. Vůbec o něm bližší informace nemám, takže necháme to na vyšetřování, co nám prokáže. A věřím, že to bude vyšetřování, které bude objektivní a které dá nějaké závěry.

Václav MORAVEC, moderátor:

Podle vicepremiérky pro boj s korupcí Karolíny Peake není možné reformu státního zastupitelství i policie dál odkládat. Karolína Peake v rozhovoru pro Českou televizi na jednání vlády ve středu vysvětlila.

Karolína PEAKE, vicepremiérka pro boj s korupcí /VV/ (záznam):

Navrhovala jsem tuto platformu pro téma, které si myslím, že je za prvé aktuální, protože obě reformy mají v čase probíhat paralelně a zároveň proto, že se v obou těchto orgánech počítá se zavedením specializovaných pracovišť pro vyšetřování a potírání korupce. Dnes jsme se shodli na tom, že tato agenda bude výslovně svěřena vládnímu výboru pro koordinaci boje s korupcí a takové usnesení bylo i dnes přijato.

Václav MORAVEC, moderátor:

Vysvětlila ve středu po jednání vlády vicepremiérka pro boj s korupcí Karolína Peské. Vládní výbor pro boj s korupcí by měl podle informací Otázek v polovině února probírat záměry vzniku specializovaných útvarů policistů a žalobců pro boj s korupcí. Ustaveny by měly být na začátku příštího roku. Můžeme se podívat, jaké je složení onoho vládního výboru a kteří ministři budou probírat onu koordinaci ustavení obou protikorupčních útvarů. Sami vidíte, Jiří Pospíšil, ministr spravedlnosti je v onom vládním výboru. Pane ministře, předpokládám správně, že v polovině února se tedy jasně ten vládní výbor řekne ano, oba dva ty specializované útvary vzniknou k 1. lednu roku příštího, protože vy navrhujete, aby při Nejvyšším státním zastupitelství vznikl k 1. lednu příštího roku.

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti a místopředseda ODS:

Děkuji pěkně. Tak je třeba říci, že reformu státního zastupitelství dál dělá ministerstvo spravedlnosti, aby to nevypadalo, že paní Peake přebírá působnost ministerstva spravedlnosti.

Václav MORAVEC, moderátor:

Ale ona to koordinuje, takže...

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti a místopředseda ODS:

To ano, ale práci děláme my. To je třeba veřejnosti tady říci. Je napsaný nový věcný záměr zákona o státním zastupitelství, na kterém půl roku pracuje tým pod vedením Pavla Zemana a mých expertů. Ten byl rozeslán do připomínkového řízení. To znamená, není to pouhá chiméra. A tam právě mimo jiné navrhujeme zřídit speciální protikorupční státní zastupitelství, které by bylo zcela mimo vliv politiků, protože by byly jak osoby do něj, tak jeho vedení vybíráno nejvyšším státním zástupcem. Byli by tam lidé na stáži, na časově omezené období a nejvyšší stání zástupce by garantoval jejich naprostou nezávislost. To si myslím, že je mimořádně důležitá změna, kterou já považuji za primární pro ministerstvo spravedlnosti v tomto roce a považuji vůbec nový zákon o státním zastupitelství poté, co bude schválen občanský zákoník, za stojí prioritu pro tento rok.

Václav MORAVEC, moderátor:

Vy se durdíte, že je nad vámi Karolína Peake. Nicméně není dobře, že z pozice vicepremiéra je koordinovaná ta snaha, aby vznikly ruku v ruce ten specializovaný policejní útvar k prvnímu lednu příštího roku a totéž ten protikorupční útvar na Nejvyšším státním zastupitelství?

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti a místopředseda ODS:

Já se, pane doktore, v žádném případě nedurdím.

Václav MORAVEC, moderátor:

Ale říkáte, že pracujete a Karolína Peake?

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti a místopředseda ODS:

Jsou lidi na práci a lidi na prezentaci. Ale to není důležité. Pokud ten výbor nepovede k tomu, že se zpomalí ten proces, tak já jsem pro takový výbor a budu velmi rád, do takového výboru, já tam samozřejmě chodit budu a velmi rád budu jaksi tam nosit iniciativně další podněty k tomu, aby ten výbor pracoval.

Václav MORAVEC, moderátor:

Ten výbor už pracuje, protože byl ustaven. On podle vás je tady pro to, aby to brzdil?

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti a místopředseda ODS:

Já doufám, že nebude docházet k průtahům. Ne, toto v žádném případě, já jenom pouze říkám, že ve chvíli, kdy je napsaný věcný záměr zákona o státním zastupitelství, na kterém avizuje, že se shodla koalice, protože během podzimu se scházeli experti vládní koalice a společně s experty státního zastupitelství vymýšleli věcný záměr, je to nyní sestavené a je třeba jet tak rychle, abychom v polovině roku měli napsané paragrafy a šli do parlamentu. Aby to do konce roku bylo schválené a účinné.

Václav MORAVEC, moderátor:

Když jste na práci, tak garantujete, že to stihnete do půlroku napsat? A že do půlroku to prosadíte?

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti a místopředseda ODS:

Já to garantuji. Pane redaktore, pro je mě to fatální věc v tomto roce prosadit nový zákon o státním zastupitelství.

Václav MORAVEC, moderátor:

Aby začal platit k 1. lednu příštího roku?

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti a místopředseda ODS:

Já doufám, že to tak bude. Rozhodne parlament, ale já garantuji, že nový návrh zákona bude do půlroku v parlamentu. Nemohu ovlivnit parlamentní projednávání, to už je jaksi druhá věc.

Václav MORAVEC, moderátor:

Paní místopředsedkyně, vy jste byla nejvyšší státní zástupkyní dlouhá léta. Myslíte si, že když při nejvyšším státním zastupitelství vznikne tento úsek protikorupční úsek a budou ti lidé do něj vybíráni, jak to popsal Jiří Pospíšil, že to bude znamenat jeden z možných průlomů v té formální stránce v boji proti korupci v České republice?

Marie BENEŠOVÁ, místopředsedkyně ČSSD:
 

Samozřejmě může to být kladné, pozitivní do budoucna, nicméně všechno se odvíjí od lidí a všechno se odvíjí od toho, jestli tedy ta politická garnitura, která je u moci, skutečně dobře a vážně míní ten boj s korupcí.

Václav MORAVEC, moderátor:

Podívejte se na Pavla Zemana. Je rok ve funkci. Myslíte si, že se osvědčil po tom roce a že se ukazuje, že to je nezávislý nejvyšší státní zástupce?

Marie BENEŠOVÁ, místopředsedkyně ČSSD:

Pavla Zemana znám, tak samozřejmě vím o něm své. Určitě neselhal v tomto směru a myslím si, že ani neselže do budoucna. Nicméně Pavel Zeman je pořád ještě vydán na milost a nemilost politiků. To znamená, to je třeba změnit, tyto návrhy tady byly opakovaně předkládány. Já pamatuji v roce 2000 vlastně už jsme předkládali novelu zákona o státním zastupitelství, kde jsme chtěli jasně řečené důvody pro odvolání nejvyššího státního zástupce. Chtěli jsme funkční období státního zástupce, a to všechno smetla právě pravice. Pamatuji se konkrétně paní poslankyně Dundáčková, paní poslankyně tehdy za KDU-ČSL Parkanová, tak ty se tam domluvily a návrh šel prostě ze stolu. A dneska se to prezentuje jako objev století.

Václav MORAVEC, moderátor:

Jiří Pospíšil říká, že něco takového prosadí, tak jen aby to tentokrát nebyla zase levice, která to smete. To znamená, že tady se sejdete za dva roky a budete zase říkat, kdo co smetl a budeme.

Marie BENEŠOVÁ, místopředsedkyně ČSSD:

Určitě si nemyslím, že toto smete levice, protože to je navýsost potřebné už léta a je dobře, že konečně na to také přišla ta pravice, že tady nemůžeme mít nejvyššího státního zástupce vydaného na milost a nemilost prostě politiků, aby tedy tady dělal svou práci skutečně nestranně a měl to garantováno. Tak si myslím, že je potřeba.

Václav MORAVEC, moderátor:

Už byla řeč o studii národní integrity z dílny nevládní organizace Transparency International. Podle dokumentu zveřejněného loni koncem roku nejsou klíčové instituce státu schopny odolávat korupci, ani neplní svoji roli při jejím potlačování. Nejslabšími články, tedy institucemi, které jsou nejméně připraveny čelit korupci, jsou podle citované studie státní zastupitelství a státní správa následované policií. České soudy jsou na tom hodnocení lépe než zastupitelství, na což se můžeme podívat. V celkovém hodnocení nevládní organizace Transparency International získaly české soudy, a už to vidíte sami, 65 ze 100 možných bodů. Oproti tomu státní zastupitelství 40 ze 100 bodů, soudy si, jak vidíte z tabulky, snížily hodnocení kvůli neochotě a neschopnosti stíhat korupci. Státní zastupitelství má špatné hodnocení v nezávislosti, v transparentnosti i v ochotě stíhat korupci. Za dalším hostem Otázek míříme do Karlových Varů. Pozvání přijal David Ondráčka, ředitel české pobočky Transparency International. Vítejte po čase v Otázkách, přeji hezký dobrý den.

David ONDRÁČKA, ředitel Transparency International ČR:

Dobrý den z Varů.

Václav MORAVEC, moderátor:

Jak se podle vašich zjištění neustále odkládané přijetí zásadní novely zákona o státním zastupitelství nebo úplně nového zákona a slyšel jste, že ministr spravedlnosti Jiří Pospíšilgarantuje, že do poloviny roku bude v Poslanecké sněmovně. Tak jak se projevuje na práci státních zástupců, respektive na jejich nezávislosti?

David ONDRÁČKA, ředitel Transparency International ČR:

Ta naše studie, o kterých výsledcích jste referoval před chvilkou, ukázala, že státní zastupitelství dlouho bylo jakousi černou dírou, do které vstupovaly informace o finančních kauzách, o korupční

JUDr. Jiří Pospíšil

předseda regionálního sdružení
místopředseda strany
poslanec PČR
ministr