Hrad by měl s námi milosti konzultovat

21. října 2011
Hrad by měl s námi milosti konzultovat

Kvůli zprávě Bezpečnostní informační služby jste podal kárnou žalobu na dva soudce – Kozáka a Pořízka. Za to, že přidělovali soudcům spisy insolvenčních řízení v rozporu s pravidly. Kdo je další na řadě?


Čekám, že další kárné žaloby budou v průběhu roku. Zaměřujeme se hlavně na oblast insolvence i na jiných soudech. Nechci dělat populistickou akci proti soudcům, ale tam kde zjistíme nedostatky, budeme podávat kárné žaloby.

Kolika soudců se to bude týkat?

Půjde o jedince. Odmítám paušální tvrzení, že na základě zprávy BIS máme tři tisíce soudců zkorumpovaných. To není pravda. Na druhou stranu, jsou případy, které je potřeba dotáhnout. Pokud se ukáže, že jsou podezření na místě, musí se bez okolků podat kárné žaloby nebo trestní oznámení.

Takže jich bude nakonec deset? dvacet?

Bude to pod deset.

Týkají se ta podezření ještě nějaké jiné oblasti než bankrotů? Třeba ovlivňování trestních kauz?

Zatím máme od BIS informace jen o téhle oblasti.

Vzniká zvláštní vyšetřovací tým kvůli kauze bývalého šéfa ČeZ Martina Romana. Bude v něm i nějaký specializovaný státní zástupce?

Ještě jsme nebyli osloveni, pokud budeme, určitě budeme spolupracovat. Ale předpokládám, že nebude osloven politik Pospíšil, ale nejvyšší státní zástupce.

Jak si vysvětlujete, že Romanovo napojení na plzeňskou Škodovku zůstávalo tak dlouho veřejným tajemstvím? Vy jste byl šéfem plzeňské OdS a o ničem jste nevěděl?

Žádné takové informace jsem neměl. V době, o které se píše, jsem byl na počátku své politické kariéry. Pro mě je to nové.

Minulý týden jste definitivně odvolal Vlastimila Rampulu. Kdy se ale dozvíme, proč jste to vlastně udělal?

Jedna rovina jsou manažerská pochybení. Druhá, kterou považuji za závažnější, že se má státní zástupce chovat tak, aby nebyly pochyby o jeho nestrannosti. A kauza IPB vyvolává pochyby. Když vrchní státní zástupce v mimořádně složité kauze – aniž by o té věci něco věděl – volá státní zástupkyni a před líčením ji říká, že se na místě nemá odvolávat, tak to vzbuzuje pochyby.

Stejně tak vzbuzuje pochyby, když se nesmíme dozvědět, co dalšího měl Rampula ještě udělat.

Veřejnost o to nebude ošizena. Pan Rampula se obrátí na soud a bude probíhat veřejné řízení. My budeme muset obhajovat naše rozhodnutí a pan Rampula se bude bránit.

Byl Rampula tím špuntem, kvůli kterému se nevyšetřovaly závažné kauzy?


To je pěkná mediální nálepka... Je fakt, že podle statistik se podalo méně obžalob v oblasti závažné trestní kriminality. Jestli to chcete nazvat špuntem, můžete. Já se musím vyjádřit seriózně.

Ale jak si to vysvětlit: je to úmysl, neschopnost, špatná spolupráce s policií... Co vlastně?

To je obtížné. Vy musíte prokázat, že ten dotyčný porušil zákon. Ale bez prokázání souvislostí, mu těžko můžete přičíst nějaký úmysl.

Takže nevíte, jestli jen funkci nezvládal nebo kauzy promyšleně ovlivňoval?

Byla tam manažerská pochybení, která mohla vést k tomu, že trestní řízení byla zpomalená.

S odvoláním Rampuly jste si dal načas. Přitom vrchního státního zástupce igora ištvana jste svého času odvolal na návrh Vesecké z jedné vody načisto.

Jenže jeho případ později posuzoval Nejvyšší správní soud a řekl, že takto se postupovat nemá. Že musí proběhnout správní řízení a musí se prokázat, že ten dotyčný porušil zákon. A ten člověk má právo se bránit, dáváte mu lhůtu na vyjádření, právo na svědky.

Takže zpětně: Byl to váš přehmat?

Dneska bych postupoval jinak, to je fakt.

Kdo nahradí Vlastimila Rampulu?

O tom rozhodne nejvyšší státní zástupce. Během příštího týdne se o tom začneme bavit.

Co si od nového vrchního zástupce slibujete? Že dotáhne do konce případy, týkající se Pavla drobila, Alexandra Vondry nebo Mostecké uhelné?

Musí to být člověk, který ty kauzy dotáhne k soudu. Nebo je zastaví, pokud se ukáže, že není dost důkazů. Musí to být důvěryhodný člověk, který má něco za sebou. Profesionál, klidně nenápadný, šedivý, který třeba neumí exhibovat před kamerami, ale má respekt u policie.

Řekl vám někdo z OdS, že to není dobrý nápad odvolávat pana Rampulu?

Podívejte, já jsem se rozhodl podle svého svědomí. Možná podle vás s až příliš velkou mírou pečlivosti. Pan Rampula i jeho právník dostali veškerý zákonný prostor.

Řekl vám někdo: Ruce pryč od Rampuly?

Ne, to mi nikdo neřekl.

Proč se ale objevily zprávy o vašem odvolání. O zhoršujícím se vztahu s premiérem? To s Rampulou nesouviselo?

Ale spekulací kolem resortu spravedlností je více a více. Zaručené zprávy o mém odvolávání jsou jejich neodmyslitelnou součástí. Já to spojuji s kongresem ODS. A snahou některých lidí rozklížit vztahy mezi mnou a premiérem.

Kterých lidí?

To je moje dedukce, pro kterou nemám důkazy. Proto vám žádná jména neřeknu. Ale víte sám, že v ODS probíhaly nějaké spory, třeba ve středočeském regionu. A někomu se mohlo zamlouvat, že moje vztahy s premiérem by byly oslabené.

Ale tady nejde o půtku v OdS. Rampulovým odvoláním ztrácí záštitu celá chobotnice vztahů mezi politikou a byznysem. A tyhle síly jste musel rozzuřit.

Samozřejmě nemohu vyloučit, že tuhle hru rozehrál někdo, komu záleželo, aby Rampula zůstal. Ale co jsem s tím měl dělat? Jen stát si za svým.

Znervóznilo vás to?

Já už jsem si nečekaný odchod z tohoto místa zažil. A to je dobrá terapie. Když už víte, že odejdete a je to v pohodě, tak podruhé se už dalšího zvratu tak nebojíte. Samozřejmě nechci machrovat. Chci dokončit například občanský zákoník, ale ne za každou cenu.

Do vedení ODS jste se svezl na vlně očekávání, že strana bude motorem boje proti korupci. Co se povedlo kromě toho, že vaši místopředsedové Alexandr Vondra a Pavel drobil vězí po krk v podezřeních?

Ale ODS je druhé období ve vládě, což je pro každou stranu mimořádně vysilující. A druhému kabinetu se podařilo prosadit celou řadu klíčových reforem pro tuto zemi. Tohle je naše vizitka.

Ale my se ptáme na tu druhou část vaší agendy – na boj s korupcí. Tam nebyl dotažen jediný závažný případ. Tam jsme v bodě nula.

Ale co chcete od politiků? Že oni budou uzavírat velké kauzy? Do trestních řízení já nesmím a nebudu zasahovat.

Ale politici mohou říct policistům, státním žalobcům, soudcům: Vyšetřujte, dotahujete do konce korupční případy, ať v nich figuruje kdokoliv. Máte naši podporu.

Ale ta vůle tady je. Do funkce nejvyššího státního zástupce přišel Pavel Zeman. A to je nové koště, které dobře mete. Teď jsme vyřešili pana Rampulu. My politici musíme pro státní zástupce vytvořit podmínky, aby mohli pracovat. A to dělám.

Svým škobrtavým tempem.

V justici ale můžete dělat jen drobné, permanentní kroky. Jen tak věci a děje posouváte dopředu.

Týdeník Respekt otiskl článek, z něhož vyplývá podezření, že se na Hradě obchodovalo s prezidentskými milostmi. Není na čase současný systém změnit?

Obecně problém milosti je relikt monarchismu. Je otázka, jestli patří do moderního státu. Mám určité pochyby. Každopádně bychom měli uvažovat o nějaké formě kontrasignace. Nebo aspoň o projednávání každého návrhu na ministerstvu spravedlnosti. Jeho stanovisko by nemuselo být pro prezidenta závazné. Ale určitě by to přispělo k zprůhlednění omilostňovacích procesů.

Hrad s vámi žádné návrhy na udělení milosti neprobírá?

Ne, žádná prezidentská milost s námi nebyla konzultována.

(Autor: Jiří Leschtina, Vojtěch Blažek)

JUDr. Jiří Pospíšil

předseda regionálního sdružení
místopředseda strany
poslanec PČR
ministr spravedlnosti