Zaplatit si nevinu? To ne, ale...

12. ledna 2012
Zaplatit si nevinu? To ne, ale...

Vláda předložila průlomovou novelu trestního řádu, která by viníkům méně závažných činů umožnila po přiznání viny vyhnout se soudnímu procesu. Jde o tzv. institut dohody o vině a trestu.

Neobáváte se, že ti movitější viníci mohou být ve výhodě?

Doporučil bych jak zákonodárcům, tak právníkům, aby si opravdu přečetli ten návrh, který bude v Parlamentu projednán. V žádném případě neumožňuje tzv. kupčení se spravedlností. Vůbec není o tom, že někdo zaplatí nějaké peníze a bude beztrestný. Filozofií návrhu je, že pokud někdo spáchá méně závažný trestný čin a v přípravném řízení se to prokáže, tak už se nemusí znovu opakovat dokazování u hlavního líčení. Filozofií je zkrácení řízení a nikoli mírnější trest. Soud přitom odpovídá za to, že ten trest je přiměřený.

Nevytrácí se prvek prevence, když se pachatelé nebudou bát soudu?

Nevytrácí, toto je součást reformy trestního práva. Pokud chceme, aby se nově opakované přestupky trestaly před soudem, jako např. opakované krádeže v samoobsluze, budou to desítky tisíc nových případů. Musíme proto najít instrumenty, jak méně závažné trestné činy u soudu rychleji řešit. Dohoda o vině a trestu je součástí té reformy.

Nebojíte se, že vpád anglického právního systému u dohod o vině a trestu je příliš velký zásah, který se u nás nemusí osvědčit?

Nebojím, většina zemí EU to má. Protože by jinak musely ty statisíce případů řešit a soudům by pak nezbyl čas na závažnou trestnou činnost, jako je korupce. 

JUDr. Jiří Pospíšil

předseda regionálního sdružení
místopředseda strany
poslanec PČR
ministr