Ozvěny dne

19. března 2013
Ozvěny dne

Hostem diskusního pořadu ČRo 1 byl místopředseda ODS Jiří Pospíšil.

Pavel POLÁK, moderátor:


Stává se to zákonitě stranám, které se podílejí na vládě, zvlášť když prosazují nepopulární reformy, ale propad voličských preferencí, který zaznamenává nejsilnější koaliční strana občanští demokraté, začíná být skutečně markantní. Potvrzuje to i poslední průzkum agentury STEM, podle něhož by ODS nyní skončila ve volbách až na 4. místě za sociální demokracií, TOP 09 a komunisty. A získala by pouhých 22 poslaneckých mandátů, tedy ani ne polovinu toho, co v posledních volbách. Naším dalším hostem je místopředseda ODS Jiří Pospíšil. Dobrý večer. 

 


Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


Dobrý večer přeji. 

 



Pavel POLÁK, moderátor:


Pane Pospíšile, je to možná zatím nejpádnější důvod, proč byste měli bít na poplach? 

 


Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


Ty dnešní preference samozřejmě jsou velmi varovné, v žádném případě nás toto nemůže uspávat. Na druhou stranu vy už jste sám naznačil, ODS je 7. rokem u vlády, prosadili jsme celou řadu nepopulárních kroků a nelze tedy očekávat zákonitě, že naše preference půjdou nahoru. Na druhou stranu, jak už jsem řekl, nelze nad tímto pouze mávnout rukou, a proto také ODS bude v nejbližších dnech navrhovat to, co slíbila na konci roku na kongresu, konkrétní jasná opatření, která mají oslovit naše voliče, mají oslovit malé a střední podnikatele, vysokoškoláky, mladé rodiny, my budeme v pondělí na výkonné radě schvalovat dokument, který se jmenuje Agenda 2013 a tam představíme právě konkrétní opatření, na základě kterých bychom, alespoň já doufám, mohli opět oslovit pravicové voliče. 

 



Pavel POLÁK, moderátor:


Dobrá. Ale čím si vysvětlujete skutečnost, že váš koaliční partner TOP 09, který se také podílí na těch nepopulárních krocích ve vládě, jakoobčanští demokraté, takže u nich ty preference posilují, na rozdíl od občanských demokratů? 

 


Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


Je třeba ale říci, ale že i tak má TOP 09 mnohem nižší preference, než jaký měla výsledek v posledních parlamentních volbách. Ten určitý nárůst nastal v zásadě od ledna tohoto roku a podle mého názoru i byl výrazně spjat s tím, jak probíhala prezidentská kampaň a nárůst preferencí a osobně u TOP 09 hodnotím jako fenomén Karla Schwarzenberga. Podíváte-li se například na výsledek krajských voleb, které byly v listopadu minulého roku, tak v nich TOP 09 pohořela nebo dopadla ještě mnohem hůře než ODS, takže já to vnímám jako fenomén Karla Schwarzenberga a uvidíme, jestli tento fenomén vydrží do parlamentních voleb nebo ne. Je příliš krátká doba, abychom to mohli nyní předvídat. 

 


Pavel POLÁK, moderátor:


Mohla by právě i kvůli těmto signálům od voličů ještě do voleb, ještě letos přijít chvíle, kdy se strana rozhodne k nějaké zásadní změně ve vedení, třeba k výměně lídra nebo to Petr Nečas podle vás ustojí přes hlasy například z regionů? 

 


Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


Víte, ODS je asi nejvíce demokratická strana z politických stran fungujících v Čechách. A opravdu jenom členská základna může rozhodnout, kdo bude stát v čele ODS. V listopadu jsme zvolili vedení, Petr Nečas dostal mandát v tajném hlasování i přes problémy, které byly s preferencemi spjaty. A já jako demokrat ctím toto rozhodnutí kongresu a předpokládám, že to tak bude činit většina členů ODS, ale samozřejmě nevím, co se v následujících měsících uvnitř ODS může stát. Ale v tuto chvíli si nemyslím, že bychom měli mluvit o personálních změnách, spíše bychom měli mluvit o tom, co stihneme pozitivního pro voliče v posledním roce našeho vládnutí ještě dokončit a to bude právě ten dokument, o kterém jsem hovořil. 

 


Pavel POLÁK, moderátor:


Říká místopředseda ODS Jiří Pospíšil. Díky vám a na slyšenou. 

 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


Děkuji, přeji krásný večer. 

JUDr. Jiří Pospíšil

místopředseda strany
předseda regionálního sdružení
předseda klubu krajských zastupitelů
krajský zastupitel
místopředseda Poslanecké sněmovny PČR
poslanec PČR