Dvacet minut Radiožurnálu

5. listopadu 2012
Dvacet minut Radiožurnálu

Hostem diskusního pořadu ČRo 1 byl místopředseda ODS Jiří Pospíšil.


Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Co vlastně absolvovala Občanská demokratická strana o víkendu? Regulérní volební kongres, nebo jen nějakou taškařici v mezičase, než padne vláda? A zajímá někoho v ODS, jestli bude mít na konci tohoto týdne kdo vládnout České republice? Dvacet minut Radiožurnálu právě začíná, dobré odpoledne. 
Místopředseda Občanské demokratické strany a poslanec Jiří Pospíšil. Zdravím vás do Plzně, pane Pospíšile. 


Jiří POSPÍŠIL, poslanec a místopředseda ODS:

Přeji krásný den z Plzně. 


Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Před kongresem byla Občanská demokratická strana rozdělena na lidi, kteří stojí za Petrem Nečasem a pak takzvané rebely, kteří s ním nesouhlasili. Po kongresu, pane místopředsedo, je ODS rozdělena na lidi, kteří stojí za Petrem Nečasem a takzvané rebely, kteří s ním nesouhlasí. Tak, změnilo se něco? 


Jiří POSPÍŠIL, poslanec a místopředseda ODS:

Já jsem přesvědčen, že ten kongres byl důležitý mimo jiné z toho pohledu, že se jasně ukázalo, že Petr Nečas a politika vlády má v ODS jednoznačnou většinu. Projevilo se to například v usneseních, která kongres přijal a kde vyzývá rebely, aby respektovali většinové rozhodnutí poslaneckého klubu a aby tedy podpořili takový konsensus daňového balíčku, který vzejde právě z debaty na poslaneckém klubu. 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Pane místopředsedo, dovolte. Petr Tluchoř, který je jeden z těch poslanců, o kterých teď tady spolu mluvíme, říká: „Moje hlasování před kongresem a po kongresu bude, předpokládám, stejné. Zvyšovat daně v době krize je zločin.“ Promiňte mi, že to řeknu tak pregnantně, ale vypadá to, že Petra Tluchoře nějaké usnesení klubu, či politické stranické usnesení vůbec nezajímá. 



Jiří POSPÍŠIL, poslanec a místopředseda ODS:

To mě trošku mrzí. Já teď pomíjím samotný, řekněme věcný obsah zvyšování daní, ale pokud zkrátka jsme součástí nějaké politické strany a absolutní většina se na něčem shodne, měli bychom to všichni respektovat. Nicméně zítra zasedá ráno nové vedení strany, budeme se bavit o další taktice, o dalším vyjednávání a já jsem stále optimista a doufám, že se nám podaří během tohoto týdne nalézt dohodu. Ostatně, pokud jsem četl některá vyjádření rebelů během včerejší dne na Internetu, tak oni vkládají docela velké naděje do toho, že se nyní stal první místopředsedou pan Kuba, s kterým oni mají dobré vztahy, Kuba, pan Kuba má důvěru od pana premiéra a já tedy doufám, že vstup nových lidí do toho vyjednávání povede k tomu, že se nám podaří odvrátit pád vlády, protože dneska ten sport, který o jedno procento daně je, podle mého názoru příliš malý na to, abychom riskovali pád vlády, předčasné volby a další politický chaos v České republice. 


Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Já tomu rozumím, pane Pospíšile, ale zkuste mi to vysvětlit nějak jednodušeji, co si představujete, že se stane? Že si první místopředseda Martin Kuba sedne s těmi, kteří nesouhlasí, jak má vypadat ten stabilizační balíček a řekne jim něco tak překvapivého, že oni najednou řeknou, no dobře, nám to teda to jednoprocentní, i ten jeden procentní bod nevadí? 



Jiří POSPÍŠIL, poslanec a místopředseda ODS:

Já doufám, že zítra, teď vám na to nemohu odpovědět, protože jsme si nad tím v nové sestavě ještě nesedli a my sami si musíme říci, kde jsou hranice našeho kompromisu a kde už je kompromis naprosto vyloučený. Já jenom říkám, že bude probíhat tento týden další jednání a nechtějte po mě ve chvíli, kdy si ještě nové vedení nesedlo, ještě jsme se nepotkali společně v nové sestavě a neřekli jsme si názory na to, kam až můžeme zajít, tak nechtějte po mně, abych dneska vysílal nějaké informace o tom, jaké třeba konkrétní představa konkrétních kroků ve vyjednávání. To budeme schopni říci zítra odpoledne, protože se na tom vůbec ráno při jednání sjednotíme. 


Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

No dobře, vy říkáte nové vedení. Na druhou stranu nové vedení je nové jen o dva lidi, o Martina Kubu a Tomáše Chalupu. Opravdu si myslíte... 



Jiří POSPÍŠIL, poslanec a místopředseda ODS:

Já se domnívám, že je to výrazná změna. Někdo říká - je to 30 % změny, to zase není tak málo. Nedochází k revoluci a k tomu, že by všichni z vedení odcházeli, takže mi připadá změna 30 % vedení docela výrazná a příchod pana Kuby jako prvního místopředsedy a člověka, který se sám deklaroval, že stojí vedle premiéra a je takzvaným zlým mužem, právě na takovéto situace, kdy je třeba něco vyjednat uvnitř strany, a nebo něco vyjednat s koaličním partnerem, tak právě jeho příchod je dosti klíčový. Mě zajímá jeho názor na to, kam až bychom měli zajít. Přiznám se, že jsem neměl možnost s ním ještě hovořit. Zítra se taky máme potkat a chci s ním právě probrat ty varianty, které on vidí, kam až je nutné zajít. Já pouze říkám... 


Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Já vím, ale vy tam budete také, pane místopředsedo sedět. Tak... 



Jiří POSPÍŠIL, poslanec a místopředseda ODS:

Ano, budu taky prezentovat svůj názor zítra. 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

A ten je? 



Jiří POSPÍŠIL, poslanec a místopředseda ODS:

Když dovolíte, já ho řeknu nejprve svým kolegům. Fakt není fér, abych den před jednáním prezentoval názory, které řeknu na uzavřeném jednání. 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Počkejte, pane místopředsedo, opravdu používáte termín fér ve chvíli, kdy v podstatě téměř tři dny probíhá váš kongres, který nějakým způsobem potvrdí tedy Petra Nečase jakožto předsedu, ale ve své podstatě přece jde o to, jestli na konci tohoto týdne tato republika bude mít vládu. Není tak důležité, co se děje uprostřed ODS, nebo snad ano? 



Jiří POSPÍŠIL, poslanec a místopředseda ODS:

Já teď vám úplně nerozumím, co je nefér na tom, že zítra si sedneme poprvé od zvolení a probereme taktiku, kterou potom budeme prezentovat? Já pouze se vám snažím naznačit, že dneska nechci posílat vzkazy, jak to já vidím, protože zítra bude sezení, kde se vedení ODS, šest volených funkcionářů a předsedové klubu dohodneme na dalším postupu. Prosím, respektujte, že do té doby já nepovažuji za slušné, když řeknu svým kolegům svůj názor na věc, to prezentovat přes média. To není nic proti ničemu, ale dovolte, abychom si nejprve fakt sedli a nějak jsme se o tom pobavili. 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Pane místopředsedo, já to chápu. Ta moje otázka byla spíš směřována vůči tomu, jestli nepovažujete náhodou více za fér vašim voličům a občanům této země říct, co si jeden z důležitých lidí v nejsilnější pravicové straně myslí o tom, jestli je dobré zdvihat daně. 



Jiří POSPÍŠIL, poslanec a místopředseda ODS:

Já sám osobně nejsem příznivcem zvedání daní a budeme se bavit o variantách, které připadají v úvahu. Ale ve chvíli, kdy premiér bude trvat na tom, že je nutné toto navýšení, protože jinak nesestaví rozpočet, pak já to budu respektovat. Na jedné straně je to otázka daní, na druhé straně je to stejně otázka fiskální politiky. Já si myslím, že je strašně důležité udržet schodek státního rozpočtu pod třemi procenty HDP. Já vím, že to zní možná jako čísla, která občany až tak nezajímají, ale věřte, že tato vláda je v mnohých svých politikách ne úplně úspěšná. Ale v jedné věci je velmi úspěšná, a to je ve snaze nezvyšovat schodek státního rozpočtu a držet schodek pod třemi procenty a to, podle mého názoru, by mělo být prioritou a doufám, že tuto prioritu neprolomíme. Takže zítra se právě budeme bavit o tom, jaké jsou ještě další varianty a kam až v případě můžeme zajít. Ale já vás fakt moc prosím, dejte nám ten prostor, aby se zítra vedení potkalo a byli jsme si schopni tyto věci říci. 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Vy věříte v to, že na konci týdne bude mít Česká republika vládu, která nebude v demisi? 



Jiří POSPÍŠIL, poslanec a místopředseda ODS:

Já v to doufám. 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Já jsem se ptal, jestli v to věříte. 


Jiří POSPÍŠIL, poslanec a místopředseda ODS:

Já v to doufám. To znamená, že v to i současně věřím, chcete-li, protože si myslím, že a mě nikdo nemůže považovat za osobu ve střetu zájmu, nejsem ministr, nemám tedy osobní zájem sedět v křesle ve vládě, považoval bych za nešťastné, kdyby tato vláda padla ve chvíli, kdy je velmi pravděpodobné, že by na jaře proběhly předčasné volby a kdyby budoucí vládní koalice byla pravděpodobně socialisté, sociální demokraté a komunisté. To by nás naši pravicoví voliči i ti, co třeba nešli volit a mají vůči nám objektivně oprávněně mnoho výhrad, tak by nás za to asi nepochválili. Já razím tezi: tato vláda by měla zůstat, ale měla by velmi vážně uvažovat o změně obsahu a stylu své politiky tak, aby pravicový volič vůbec měl důvod nás přijít volit. Teď ho, bohužel, před čtrnácti dny, ten důvod neměl. Takže my musíme se zamyslet... 


Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Pardon, pane místopředsedo, teď k té větě, kterou jste řekl, omlouvám se, jsem nerozuměl. Co to je změnit styl politiky? 


Jiří POSPÍŠIL, poslanec a místopředseda ODS:

Já vám řeknu svojí zkušenost z volební kampaně z Plzně. Za mnou chodila hromada našich voličů, kteří říkali, my jsme desetkrát volili ODS, ale teď vás volit nebudeme, protože nemáme pocit, že pro nás něco děláte. A toto je krutá pravda, kterou si musíme přiznat a také jsme si to na kongresu říkali. A musíme tedy udělat, podle mého názoru, revizi vládního prohlášení, říci, co jsme udělali a co ještě jsme schopni do konce volebního období zvládnout a jaký konkrétní přínos naše vládnutí pro občany této země má fiskální politika je prvořadá, hrozně důležitá, ale občané jí nedocení. 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Ale pane místopředsedo, ale to, co teď říkáte, je slyšet minimálně od vaší politické strany už celou dobu vládnutí vlády Petra Nečase. A vy říkáte, notabene s téměř stejnými lidmi, chcete změnit vaší politiku, nebo vládní politiku. Omlouvám se, ale nerozumím tomu jak. 



Jiří POSPÍŠIL, poslanec a místopředseda ODS:

Ono, pane redaktore, zase s úplně jinými lidmi nemůžete měnit vládní politiku, protože budete-li mít jiného předsedu strany a jiného potenciálního premiéra, nemáte jistotu, že novou vládu postavíte. To je taky třeba si korektně říci. Ono to vypadá tak, že když padne... 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

... si korektně, pane místopředsedo, říci, že ve chvíli, kdy máte v nejužším vedení, to znamená v grémiu stejné lidi až na dva a výkonná rada ... 



Jiří POSPÍŠIL, poslanec a místopředseda ODS:

Až na tři, nemáte pravdu. Na tři je vyměněn taky předseda senátního klubu, vstoupil tam pan Kubera. To znamená... 


Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

To jsou všechno ale přece lidé, ale dokonce včetně Martina Kuby a včetně Tomáše Chalupy, kteří jsou dlouholetí, relativně vysoce postavení politici ODS. To jsou ti noví lidé? 



Jiří POSPÍŠIL, poslanec a místopředseda ODS:

Ale, pane redaktore, dobře víte, že není možné vytáhnout králíka z klobouku, že to, aby někdo byl místopředsedou strany, tak v té straně určitým způsobem musel působit. Nemůžete neznámou, no můžete, ale není to standardní a typické nikde v zahraničí, abyste úplně neznámého člověka, úplně neokoukanou tvář vytáhl z klobouku, aby z toho ... 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Pardon, kdo vede pražskou organizaci ODS? 



Jiří POSPÍŠIL, poslanec a místopředseda ODS:

No, to vede pan Šťastný, pokud se nemýlím. 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

A kdo je, řekněme, nejvýraznějším mužem v Praze v ODS? To znamená primátor Prahy? 



Jiří POSPÍŠIL, poslanec a místopředseda ODS:

No, myslíte pana primátora. Ale mě se neptejte, proč se pan primátor nerozhodl kandidovat, to já opravdu v tomto směru nevím, to je jeho osobní rozhodnutí. Přiznám se, chcete-li slyšet můj osobní názor, mně by se líbilo, kdyby pan primátor kandidoval na místopředsedu a byl ve vedení strany, ale já těžko mohu za to, že on se rozhodl, že nebude v tuto chvíli kandidovat. 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Víte, na co se ptám, pane Pospíšile? Ptám se na to, jestli je možné se stejnými lidmi najednou, řekněme, v půli volebního období začít dělat jinou politiku. 



Jiří POSPÍŠIL, poslanec a místopředseda ODS:

Já doufám, že ano, že pro nás výsledek voleb bude poučení přesně proto, že jste mimo jiné řekl, jsme v půli volebního období a já si nemyslím, že teď má dojít k revolučnímu řešení, totálnímu překopání, když jsme právě přesně v polovině volebního období. Tahle vláda by měla dostat šanci, dokončit své reformy, dokončit své kroky, ale pokud se nezmění jisté fungování, pak máte pravdu, pro ODS to bude katastrofa... 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

To jsem neříkal. 



Jiří POSPÍŠIL, poslanec a místopředseda ODS:

... a příští volby. Dobře, tak někteří novináři to říkají, bude to, a já s tím souhlasím, bude to pro nás katastrofa a příští volby dopadnou velmi špatně. A pak je legitimní zemětřesení, protože jsme na konci volebního období, jsou nové parlamentní volby a celková výměna vedení strany, ale bourat vládu uprostřed volebního období kvůli neúspěchu v regionálních volbách...víte dobře, že s tímto jsem já nikdy nesouhlasil a říkám to celé tři týdny, kdy jsem dotazován novináři ... 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Já si to, pane místopředsedo, pamatuji. Na druhou stranu... 



Jiří POSPÍŠIL, poslanec a místopředseda ODS:

Říkám furt to samé. 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Vláda, o které tady mluvíme, tedy vláda Petra Nečase v tuto chvíli přece regulérně nemá většinu v Poslanecké sněmovně. Ukázalo se to na několika hlasováních. Tak kde je to opodstatnění, aby dál existovala a jak vy říkáte, aby důležití politici, jejich politických stran věřili a doufali, že to dopadne dobře? 



Jiří POSPÍŠIL, poslanec a místopředseda ODS:

Oni nesmí jenom doufat, oni musí konat. 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Co pro to uděláte vy osobně? 



Jiří POSPÍŠIL, poslanec a místopředseda ODS:

Já jsem jasně řekl na kongresu, že v tuto chvíli, když nemám žádnou exekutivní funkci, jsem připraven pracovat a starat se o stranu, jsem připraven věnovat se členské základně, odborným komisím, věnovat se krajské politice, já povedu tady opozici v krajském zastupitelstvu v Plzeňském kraji. Chci... 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Počkejte, pane místopředsedo, bavím se o vládě. Vaše strana je nejsilnější pravicovou stranou v této zemi, je to nejsilnější vládní koalice a vy jste jedním z lidí, kteří v nejužším vedení této strany. Chcete mi říct, že nebudete mít žádný vliv na to, jak se ODS ve vládě bude chovat? 



Jiří POSPÍŠIL, poslanec a místopředseda ODS:

Můj vliv bude samozřejmě omezený, protože nejsem ministr, to je asi logické, ale budu chtít, abychom se na grémiích bavili o tom, zda dojde k tomu, co jsem naznačoval. To znamená k jisté revizi vládního prohlášení, vládních kroků, zda dojde k tomu, že si jasně řekneme, co pro jednotlivé voličské skupiny děláme a co hlavně pro ně do konce volebního období uděláme. Já mohu mít vliv na tyto věci. Těžko mohu mít vliv na chod jednotlivých ministerstev a nebo na chod Úřadu vlády. Takže já budu tlačit, aby si opravdu grémium řeklo, není možné jet ve vyjetých kolejích dál. Musíme říci, co jsme schopni do konce volebního období dokončit a hlavně si říci, zda ty konkrétní věci mají pro občana pozitivní přínos a zda je občan docení. To jsou věci, které budeme muset řešit na úrovni vedení strany. 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Chápu. Zdvižení sazeb DPH o jeden procentní bod z vašeho pohledu bude přínos pro občana, či ne? 



Jiří POSPÍŠIL, poslanec a místopředseda ODS:

Já s tím mám problém. Nebudu to na debatách podporovat a na druhou stranu korektně říkám, budu respektovat většinové rozhodnutí strany, takže zítra ta debata proběhne na grémium. Uvidíme, s jakým výsledkem. 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Posloucháte Dvacet minut Radiožurnálu. Dnes je mým hostem místopředseda Občanské demokratické strany a poslanec Jiří Pospíšil. 
Pane poslanče, jak daleko je plán, že byste se stal dalším místopředsedou Poslanecké sněmovny? 


Jiří POSPÍŠIL, poslanec a místopředseda ODS:

Ten plán je zatím v obecné rovině. Uvidíme, jakým směrem se vyvine. V tuto chvíli nemá žádné konkrétní kontury. 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Ta konkrétní kontura by případně jediná to, že byste byl, či nebyl místopředsedou sněmovny, ne? 



Jiří POSPÍŠIL, poslanec a místopředseda ODS:

O tom se předpokládám, musí bavit nejprve zástupci všech koaličních stran a musí se proto získat většina v Poslanecké sněmovně. Pokud vím, tak takovéto rozhovory neprobíhají. 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Vy byste chtěl? 



Jiří POSPÍŠIL, poslanec a místopředseda ODS:

Je to jedna z variant, protože už od září se vede debata o tom, že by se měl případně rozšířit počet místopředsedů. Já toto zatím nechávám velmi otevřené. Důležité je, jak dopadne jednání v Plzni. Je to jedno z témat, které počítám, pokud přežije vláda, bude fungovat. Je to Poslanecká sněmovna. Během listopadu se o tomto povede debata. 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Chtěl byste? 



Jiří POSPÍŠIL, poslanec a místopředseda ODS:

Je to jedna z variant, kde bych mohl fungovat... 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Ne, pardon, pane místopředsedo, vy jste tady několikrát říkal, že vláda bude jinak komunikovat své věci, že svoji politiku bude dělat jinak. Já se vás ptám na jednoduchou otázku, jestli chcete, nebo nechcete být místopředsedou sněmovny? 



Jiří POSPÍŠIL, poslanec a místopředseda ODS:


Ano, v případě, že se na tom shodnou koaliční strany, tak bych tento post rád vykonával. 


Martin VESELOVSKÝ, moderátor: 


Já vám ocituji větu, kterou řekl před novináři první místopředseda ODS Martin Kuba, když popisoval svoji roli v grémiu, tedy v nejužším vedení vaší politické strany. Říkal: "Budu loajálním místopředsedou, ale i oponentem Petra Nečase." Jak to bude vypadat, ta role, dokážete si to představit? 

 


Jiří POSPÍŠIL, poslanec a místopředseda ODS:

Já to osobně vidím tak, že v minulosti první místopředseda, ale obecně celé grémium není vhodně tady to shazovat na jednoho člověka, vůči Petrovi Nečasovi jsme byli loajální, ale ve chvíli, kdy možná měl více zaznít třeba náš odlišný názor, při debatách grémia a při různých jednáních, tak ten názor až tak silně nezazníval. Já mám pocit, že Martin Kuba je připraven být oporou Petrovi Nečasovi, ale na druhou stranu bude-li mít pocit, že s něčím nesouhlasí, že něco by mohlo být jinak, tak je připraven se o tomto svém názoru bavit a tvrdě ho prosazovat. Věcně ho prosazovat na grémiu a v případných debatách. Tak aspoň já interpretuji slova Martina Kuby. 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Když vás tak poslouchám, pane místopředsedo Pospíšile, tak po tom víkendovém kongresu je pozice Petra Nečase silnější, nebo slabší? 

Jiří POSPÍŠIL, poslanec a místopředseda ODS:


Já se nedomnívám, že je silnější, nebo slabší. Je podle mě jasně čitelná. Premiér získal podporu 59 %. Má jistou podporu... 

 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Pane místopředsedo, proč mám pocit, že mi prostě nechcete odpovědět na tu otázku? 



Jiří POSPÍŠIL, poslanec a místopředseda ODS:

Já se vám snažím odpovědět způsobem, který umím. Já vám neumím říct, jestli je silnější, nebo slabší. Podle mě, nechte mě to dokončit. Podle mého názoru je ta pozice čitelná a tím je i silnější, protože je jasné, že má podporu 59 % straníků a má v těch usneseních, která byla přijata podporu pro svoji vládu. To znamená pro to, aby poslanci respektovali usnesení poslaneckého klubu a návrhy, které předkládá vláda v rámci změn zákonů. Tím je ta podpora silnější. 


Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Pane místopředsedo, před dvěma lety hlasovalo pro Petra Nečase 538 delegátů, letos 351. Je silnější, nebo slabší? 



Jiří POSPÍŠIL, poslanec a místopředseda ODS:

Pozor. Tak, to jste mi trošku ale teď korektně položil jinak otázku. Vy jste položil tu otázku, jestli jeho pozice je teď silnější, než byla před kongresem. Podle mého názoru je silnější, než byla před kongresem. Srovnáte-li to se situací před dvěma lety, to je trošku něco jiného, pak je ta pozice logicky slabší, protože máme za sebou dva roky vládnutí, máme za sebou celou řadu kauz, máme za sebou prohrané volby a logicky je tedy pozice lídra slabší po dvou letech, to zdůrazňuji a logicky jako i on sám přiznal, je jeho volba s výraznou výstrahou, takže z tohoto pohledu po dvou letech jeho pozice logicky poklesla. Jeho síla logicky poklesla. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


A chtěl bych ještě od vás, a teď se na vás obracím zejména jako na bývalého ministra spravedlnosti a na právníka, slyšet komentář k jedné věci, kterou zmiňoval ve svém nominačním projevu právě Pavel Blažek, váš nástupce a také místopředseda ODS. On říkal, budeme se muset vážně zabývat otázkou médií, teď nemyslím ani tak tištěná, ale myslím Internet a podobně, protože to se stává vážnou hrubou hrozbou demokracie ve směru, který je důležitý. Chybí vyváženost svobody, slova a ochrany osobnosti, když to bude pokračovat dál, řekněte, kdo bude v tomto státě a možná i v Evropě za chvilku kandidovat, když kdokoliv se objeví, tak je pošpiněn během jednoho dne a on nemá jeden den, aby se bránil. Má na to pak roky. Co to znamená? ODS bude pendlovat někam směrem k většímu omezení, řekněme, elektronických médií? 



Jiří POSPÍŠIL, poslanec a místopředseda ODS:

To se asi musíte ptát pana Blažka. Já mohu říct svůj osobní názor na tu věc. Já nejsem příznivcem regulace médií. Domnívám se, že politik musí obstát v drsném světě médií, chce-li svoji funkci vykonávat a obstát pak následně v hlasování voličů. Takže já tohoto nejsem moc příznivcem, ale slyšel jsem tu větu od pana Blažka poprvé, takže neznám konkrétní podobu změn, který chtěl učinit. Předpokládám, že o tom povedeme další debatu, ale já vám říkám a priori. Nejsem příznivcem regulace médií. Domnívám se, že to hold patří k těžkému politickému údělu. Politika občas je nespravedlivá. Člověk musí se pokusit před médii obstát a obhájit. 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Takových bylo dnešních Dvacet minut Radiožurnálu. Poslanec a místopředseda ODS Jiří Pospíšil byl jejich hostem. Pane Pospíšile, díky za váš čas. Hezký podvečer. 



Jiří POSPÍŠIL, poslanec a místopředseda ODS:

Já vám děkuji a přeji všem z Plzně hezký podvečer. 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Martin Veselovský byl taky u mikrofonu Českého rozhlasu 1 Radiožurnálu. Přeji dobrý poslech. 

JUDr. Jiří Pospíšil

místopředseda strany
předseda regionálního sdružení
krajský zastupitel
poslanec PČR