Ozvěny dne

6. listopadu 2012
Ozvěny dne

Hostem diskusního pořadu ČRo 1 byl místopředseda ODS Jiří Pospíšil.

Jan BUMBA, moderátor:

Jak jste slyšeli i v našich zprávách, rebelující poslanci ODS umožní vládě Petra Nečase prosadit daňový balíček. A tím pádem i pokračovat v existenci. Poslanci Jan Florián a Tomáš Úlehla vládní verzi balíčku podpoří. Poslanci Petr Tluchoř, Ivan Fuksa a Marek Šnajdr se před hlasováním o balíčku vzdají mandátu poslance. Na lince je nyní místopředseda ODS Jiří Pospíšil. Dobrý den. 


Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:

Dobrý den přeji. 


Jan BUMBA, moderátor:

Kdy se, pane poslanče, objevilo toto řešení? 


Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:

Přiznám se, že já toto řešení znám několik minut. Poslanecký klub ODS byl o tomto řešení informován v 18 hodin. To znamená, je to řešení, které je velmi čerstvé, zrodilo se podle mého názoru v posledních hodinách, poté, co rebelující poslanci viděli na víkendovém kongresu, že kongres stojí za politikou vlády a za politikou premiéra Nečase. 


Jan BUMBA, moderátor:

Znamená to, že vy jako člen vedení občanských demokratů jste nevěděl, že se něco takového chystá?
 

Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:

To není důležité. Já chci vědět, že se vyjednávání varianty dalšího působení této vlády a podpory této vlády, když dovolíte, detaily nebudu sdělovat, protože přináleží grémiu ODS. 


Jan BUMBA, moderátor:

Vítáte takovéto řešení, tedy že se pánové Tluchoř, Fuksa a Šnajdr vzdají mandátu poslance? 


Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:

Já považuji za noblesní a demokratické řešení, ve chvíli, kdy poslanci viděli, že kongres ODS jako nejvyšší orgán strany chce, aby dál pokračovala vláda premiéra Nečase, aby sestavila rozpočet, který bude mít schodek nižší než 100 miliard korun, respektive nižší než 3 procenta HDP, tak bylo logické, že se ocitli v menšině, a pak je podle mého názoru správné, buď respektovat většinu, byť s tím třeba nesouhlasím, protože /nesrozumitelné/ fungovat nemůže, anebo tedy položit mandát a odejít. Ale já si vážím toho, že tři poslanci, jejichž přesvědčení bylo odlišné od většiny ODS, nakonec tedy z toho vyvodili osobní odpovědnost, položili mandát a odešli. Je to něco nezvyklého v Čechách, většinou to bývá tak, že poslanec vystoupí z politické strany a nechá si poslanecký mandát dál. Tito vrátili mandát, protože byli zvoleni na kandidátce ODS. 


Jan BUMBA, moderátor:

Místopředseda ODS Jiří Pospíšil. Děkujeme za rozhovor, na shledanou. 


Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:

Děkuji a přeji krásný večer. 

 

JUDr. Jiří Pospíšil

předseda regionálního sdružení
místopředseda strany
krajský zastupitel
poslanec PČR