Staré vedení stranu moc neřídilo. S Kubou to můžeme změnit

4. listopadu 2012
Staré vedení stranu moc neřídilo. S Kubou to můžeme změnit

Vedení ODS dosud podle Jiřího Pospíšila zanedbávalo stranickou práci. Znovuzvolený místopředseda to hodlá změnit. Spoléhá i na nové talenty mezi občanskými demokraty, kterým chce dát prostor k vyniknutí.

 
V čem je ODS po víkendovém kongresu jiná?
 
Delegáti dali jasně najevo, že chtějí, aby pokračovala vláda Petra Nečase, na druhou stranu jasně řekli ve svých příspěvcích, že chtějí, aby tato vláda změnila styl své politiky, aby lépe prezentovala kroky, které provádí, aby se více zaměřila na to, co od nás naši voliči očekávají, požadují. Vláda nemůže být pouze o vyrovnaném rozpočtu, byť je to důležité téma, ale musí být o konkrétních věcech, tak aby naši voliči znovu našli důvod nás volit.
 
 
Odrazilo se to v personálních změnách vedení strany?
 
To ukáže čas. Teď je na panu premiérovi, celém vedení i na vládě reflektovat debatu, co tu proběhla a pokusit o určitou změnu stylu a obsahu vlády, jak jsme o tom hovořili. Teď nedokážu okamžitě říci, jestli se to podaří. Já doufám, že ano, pokud by se to nepodařilo, tak se obávám, že se může zopakovat špatný volební výsledek. Jsem rád, že ve vedení zůstává paní Němcová, na druhou stranu jsem rád, že je tam třeba pan Kuba, který bude mít na starosti řízení strany, hlavní kanceláře. Bude se věnovat věcem, které dosud nikdo až tak nedělal. Staré vedení mělo v tomto handicap a také lidé pociťovali, že to vedení reálně stranu neřídí a že je odtrženo od regionů, že nekomunikuje. To všechno se nám, doufám, podaří změnit. Za prvé je tady Kuba, který to nabízí, a za druhé já jsem dostal dostatečně silný mandát se svým volebním programem, který byl postavený na komunikaci dovnitř strany. To mohou být změny, které mohou odlišit staré vedení Petra Nečase od toho nového.
 
Z pozice místopředsedy se tedy chcete věnovat hlavně stranické práci?
 
Jsem připraven, bude-li zájem ze strany premiéra, věnovat se některým stranickým otázkám. Chci mnohem více navštěvovat jednotlivé regiony, komunikovat s našimi lidmi. Tady třeba vystoupilo mnoho mladých lidí se zajímavými příspěvky, to jsou nové talenty, které je třeba vyhledávat, podporovat je uvnitř ODS, vědět o nich. To je všechno práce, kterou musí někdo dělat, a já jsem na to připravený. Stejně tak se věnovat činnosti s odbornými komisemi, jejichž výstupy jsou dnes nejednoznačné, nepomáhají ODS v rozvoji myšlenek. A v grémiu chci být zástupcem krajské úrovně politiky. ODS sice prohrála krajské volby, ale bude tvrdou opozicí vůči ČSSD a KSČM a já se chci tomuto tématu věnovat. Chci, aby se naši krajští zastupitelé potkávali, aby o sobě věděli. Abychom pokud možno postupovali jednotně, třeba v boji proti socialistům a komunistům, kteří budou chtít kraje dále zadlužovat.
 
Kdy se taková stranická práce projeví?
 
Politická práce žádný hmatatelný efekt většinou nemá, to je permanentní práce. Povede ke kultivaci vztahů uvnitř ODS, povede to třeba k tomu že se nám podaří oslovit některé mladé schopné lidi, kteří něco dokázali ve svých profesích. Takové lidi je třeba aktivně vtahovat do politiky, jinak se dostanete do situace, že nemáte kvalitní talenty do různých funkcí. To je třeba změnit.
 
Jak chcete ty nové tváře podporovat?
 
My ty talenty máme. Podívejte se na kongres, vystoupilo několik zajímavých talentů, z Jindřichova Hradce, z Pardubic... S těmi je třeba komunikovat. Já nemyslím, že je potřeba někoho vodit za ručičku, jsme pravicová strana, každý si musí ten svůj boj vybojovat sám, ale vy ho můžete podpořit. Nejsme socialisté, abychom měli nějakou líheň.
 
Ale regionální šéfové ODS nemusí mít chuť mezi sebe pouštět nováčky.
 
Já mluvím o lidech, kteří si tu prvotní cestu vyšlapali, těžko můžete zasahovat do demokratických principů. V místních sdruženích rozhodují většiny. Někdy to může být nespravedlivé, ale rozhodování většiny je obecně nejspravedlivějším principem. Takže ho nebudeme popírat, pouze říkám, že lidi kteří si sami dokážou vyšlapat cestičku, je dobré podporovat. Nechci žádné kvóty, žádná umělá pravidla.
 
Jak hodnotíte zvolení prvního místopředsedy Martina Kuby, kterého dříve premiér odmítal?
 
Petr Nečas se rozhodl jej vzít do vlády. Tehdy kolem něj vyvstaly mnohé otazníky. Zatím se jako ministr podle expertů osvědčil, je vnímán pozitivně. Je tedy možné dobré, že nastupuje do vedení ODS, uvidíme, jak se osvědčí, teď je to na něm. Nebudu teď mluvit o svém kolegovi na počátku mandátu, to by nebylo férové.
 
Prvním úkolem vedení ODS je vyřešit schvalování konsolidačního balíčku, jak se bude nyní ubírat vyjednávání s poslanci, kteří jej odmítají?
 
V tuto chvíli to nedokážu odhadnout, primárně to bude záležitostí pana premiéra a předsedy poslaneckého klubu a nebylo by fér, abych se v tuto chvíli k tomuto tématu, které budeme probírat na grémiu, vyjadřoval. Doufám, že ti poslanci zaznamenali, že kongres nechce pád vlády, že premiér obhájil svůj mandát, získal většinu šedesát procent hlasů. A doufám, že oni jako demokraté budou toto rozhodnutí kongresu respektovat. A tomu přizpůsobí svůj styl politiky. Pokud ne, tak je mi to velmi líto.
 
Na jaký kompromis by měla ODS při vyjednávání přistoupit?
 
To já nechci říkat novinářům, to nejdříve řeknu kolegům na grémiu.
 
(Autor: Aleš Měřička)
JUDr. Jiří Pospíšil

předseda regionálního sdružení
místopředseda strany
krajský zastupitel
poslanec PČR