Interview ČT24

16. října 2012
Interview ČT24

Hostem diskusního pořadu ČT byl lídr kandidátky v Plzeňském kraji a místopředseda ODS Jiří Pospíšil.


Bohumil KLEPETKO, moderátor:

Dobrý večer. Lídr ODS, který se vymyká. Předsedovi Petru Nečasovi i v krajských volbách dosaženým výsledkům. Hostem dnešního Interview je z vlády vyhozený a v krajských volbách z ODS jediný vítězný Jiří Pospíšil. Jak ODS může a jak by měla na volební výsledky reagovat? Na to se ho za chvíli budu ptát. Lídr ODS v Plzeňském kraji, bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Dobrý večer. 

Jiří POSPÍŠIL, lídr kandidátky v Plzeňském kraji a místopředseda ODS:

Dobrý večer z Plzně. 

Bohumil KLEPETKO, moderátor:

Nechme zatím stranou vás a váš Plzeňský kraj. Výsledek ODS v krajských volbách, oproti vítězné sociální demokracii de facto polovina hlasů až třetí místo víc než  8 procentních bodů za KSČM. Jakým slovem tento výsledek charakterizovat? Je to debakl, historicky těžká prohra, jaké označení je nejvýstižnější? 

Jiří POSPÍŠIL, lídr kandidátky v Plzeňském kraji a místopředseda ODS:

Podle mého názoru se jedná o výraznou prohru a bohužel je nutné říci, že to je největší prohra, kterou kdy ODS zažila. A proto je nutné se nad výsledky zamyslet. Není možné se spokojit pouze s výrokem "jsme nyní ve vládě, odpovídáme za reformy a je logické, že prohráváme". To možná logické je, ale právě proto, že ta prohra je tak výrazná, tak bychom měli analyzovat důvody a pokusit se změnit styl naší politiky. To bylo také předmětem včerejší debaty, dnešní debaty na poslaneckém klubu a bude to hlavním tématem kongresu. 

Bohumil KLEPETKO, moderátor:

To nepochybně, a ještě se k tomu určitě za chviličku dostaneme. Ještě mě trošku zajímají ty emoce. Vy sám se tedy celostátním výsledkům vymykáte, vy sám coby premiérem a předsedou strany vyhozený z vlády jste tedy dovedl ODS v Plzeňském kraji k jedinému vítězství ze všech 13 krajů, kde se teď volilo, navíc s 42 procenty preferenčních hlasů. To musí být velká satisfakce a neříkejte, že to tak neberete. 

Jiří POSPÍŠIL, lídr kandidátky v Plzeňském kraji a místopředseda ODS:

Samozřejmě to satisfakce pro mě je. A já to nemyslím nijak ve zlém, já vůči Petru Nečasovi netrpím žádným komplexem, nemám vůči němu žádný negativní vztah. Samozřejmě mě mrzelo, když jsem v létě byl odejit z vlády a v zásadě dodneška ty důvody pořádně neznám. To mě lidsky mrzelo. A samozřejmě jsem rád, že voliči takto "ocenili" mé působení ve funkci ministra spravedlnosti a mé působení v roli poslance, jsem 10 let poslancem v Plzeňském kraji a opravdu se snažím 10 let po tomto kraji intenzivně jednat a věnovat se jeho problémům. 

Bohumil KLEPETKO, moderátor:

Zavolal vám... 

Jiří POSPÍŠIL, lídr kandidátky v Plzeňském kraji a místopředseda ODS:

Takže je to samozřejmě lidská satisfakce. 

Bohumil KLEPETKO, moderátor:

Zavolal vám premiér Petr Nečas v sobotu odpoledne, aby vám poděkoval za tento výsledek a aby vám poblahopřál? 

Jiří POSPÍŠIL, lídr kandidátky v Plzeňském kraji a místopředseda ODS:

Petr Nečas mi zavolal v sobotu večer a poblahopřál mi k volebnímu výsledku. 

Bohumil KLEPETKO, moderátor:

A neodkryl jste tedy politikům ODS recept na úspěch, nebýt zadobře s premiérem a jeho vládou? Je to ten recept? 

Jiří POSPÍŠIL, lídr kandidátky v Plzeňském kraji a místopředseda ODS:
 

Já si nemyslím, ten recept to určitě není. Já jsem přesvědčen z debat, které jsem vedl se stovkami občanů, protože jsem opravdu od svého vyhazovu z vlády každý den pracoval na volební kampani tady v regionu a potkával jsem občany a bavil se s nimi o jejich problémech, o situaci v zemi a tak dále. Já si myslím, že klíčovým problémem je důvěryhodnost. Když je politik důvěryhodný, lidé mu věří a pak je najednou odejit bez zjevných důvodů z vlády, no, tak ty lidi to naštve. A myslím si, že tohle byl hlavní důvod, proč jsem získal takovouto podporu. Nebylo to jenom tím, že jsem byl vyhozen a jak řekl pan premiér s nadsázkou, že mi udělal nejlepší reklamu. Asi kdybych nebyl voliči a občany vnímám ve své funkci pozitivně, tak by mě takto nepodpořili, tak by řekli: to vyhození bylo správné a je dobře, že Pospíšil je pryč. Já jsem také občanům v Plzeňském kraji říkal: podívejte se, pro mě samotného je to jakési referendum. Byl jsem vyhozen a já teď zvažuji, zda dále zůstat ve veřejném životě, nebo ne. A jediný, kdo to může rozhodnout v demokracii, jsou občané. Takže pokud mně fandíte a chcete, abych v politice zůstal, tak mě podpořte. A občané na to reagovali tím, že mi dali takhle silný mandát a dali mi 42 procent preferenčních hlasů, což je opravdu unikátní. A mě to v první chvíli dojímalo a je to pro mě obrovský závazek, za který cítím vůči občanům v Plzeňském kraji a za tu podporu občanům samozřejmě strašně moc děkuji. 

Bohumil KLEPETKO, moderátor:

Na druhou stranu to vaše vítězství, zdá se, bude trochu hořké, protože byť se povolební jednání oficiálně rozběhnou až za týden, po druhém kole senátních voleb, tak je jasné, že bez sociální demokracie se u vás krajská vláda nesestaví. Je jasné, že lídr sociální demokracie Milan Chovanec si chce podržet post hejtmana, už dal na srozuměnou, že preferuje levicovou koalici a KSČM, lídr KSČM Karel Šidlo říká, že hlavní je v kraji udržet vládu levice. Takže to vypadá, že karty jsou rozdané. A dokonce snad že všech 9 míst v krajské radě si udrží sociální demokracie jenom za podpory KSČM. Takže máte v ruce něco, čím těmito kartami budete moci ještě zamíchat? 

Jiří POSPÍŠIL, lídr kandidátky v Plzeňském kraji a místopředseda ODS:

Pane redaktore, já jsem zvyklý v politice prohrávat, a to se vztyčenou hlavou. Ostatně o tom byl i můj vyhazov z vlády. Já jsem vnímal jako satisfakci a jsem spokojený s tím výsledkem, protože se ukazuje, že politika není jenom o pravicovosti a levicovosti, ale hlavně o důvěryhodnosti kandidátů a o tom, jak ji lidé vnímají. Já jsem připraven a řekl jsem to jasně, věnovat se nyní 4 roky Plzeňskému kraji a převzít roli hejtmana. Na druhou stranu pokud pan Chovanec a sociální demokraté neuznají porážku, budou chtít za každou cenu si udržet svoje křesla, včetně křesla hejtmana a udělají mocenský pakt s komunisty, aby si tato křesla udržela, já to budu respektovat, ale já samozřejmě krajskou politiku neopustím. Já povedu opozici v krajském zastupitelstvu a budu hájit zájmy Plzeňáků, kterým vadí, že zkrátka sociální demokraté, kteří nevyhráli, si uzurpují posty v krajské radě a hlavně že komunisté mají v Plzni a v Plzeňském kraji takový vliv. Mají vliv v kraji, který byl osvobozen americkou armádou a je tu silná prozápadní tradice. Takže já buď budu hejtmanem, anebo povedu tvrdě opozici v krajském zastupitelstvu. V každém případě nemohu tak silný mandát od Plzeňáků promrhat a nechci utéct zpátky do Prahy. Chci se věnovat krajské politice. 

Bohumil KLEPETKO, moderátor:

Zeptám se takto, připadá pro vás v úvahu varianta koalice se sociální demokracií, v níž by hejtmanem zůstal lídr sociální demokracie, třeba výměnou za většinu pro ODS v krajské radě? Protože mandátů máte stejně. 

Jiří POSPÍŠIL, lídr kandidátky v Plzeňském kraji a místopředseda ODS:

Mandátů máme stejně, ale my jsme ty volby vyhráli a já jsem získal trojnásobek preferenčních hlasů oproti panu Chovancovi. To znamená, voliči, myslím, jasně řekli, i svým kroužkováním, koho chtějí jako hejtmana. A já nechci nějaké křesílko, kde budu brát slušný plat vicehejtmana, budu se mít báječně následující 4 roky. Já buď budu dělat to, k čemu jsem dostal mandát od voličů, a když ne, tak radši nechci žádnou funkci v krajské radě a budu dělat tvrdou opozici vůči panu Chovancovi. Já se chci dohodnout... 

Bohumil KLEPETKO, moderátor:

Čili rozumím tomu tak, že buď post hejtmana pro vás nebo opozice, nic mezi tím? 

Jiří POSPÍŠIL, lídr kandidátky v Plzeňském kraji a místopředseda ODS:

Já povedu ještě jednání se sociální demokracií, říkám vám svůj osobní názor, ODS to vnímá stejně. My jsme měli jednání krajského grémia a toto vidí stejně. Zkrátka a dobře, já bych neuměl vysvětlit svým voličům, proč v situaci, kdy jsem vyhrál, nechávám post panu hejtmanovi a spokojuji se s teplým příjemným a dobře placeným místem vicehejtmana. To radši nechci žádnou funkci a chci být čistou opozicí a hájit zájmy občanů, kterým vadí to, že sociální demokraté nerespektují výsledek voleb. My nechceme koalici, která bude o tom, aby ODS za každou cenu měla nějaké fleky, o tom mně fakt nejde. My chceme koalici programovou a koalici, která bude odrážet výsledky voleb. 

Bohumil KLEPETKO, moderátor:

Říkáte koalici programovou, z hlediska celostátního soupeření dvou stále ještě největších stran, z hlediska celostátních zájmů ODS, je vůbec krajská vláda ODS a sociální demokracie možná a žádoucí? 

Jiří POSPÍŠIL, lídr kandidátky v Plzeňském kraji a místopředseda ODS:

Podle mého názoru je možná, pokud bude odpovídat volebním výsledkům, to je první věc. A za druhé, pokud se shodneme na klíčových tématech. Já bych také nechtěl být v roli hejtmana, kdybychom se dohodli se sociální demokracií na tom, že já budu hejtman. Pokud bychom se nedohodli na programu, na tom, co 4 roky ta krajská rada bude dělat. Pro mě je důležité splnit volební program, za který jsem byl zvolen, protože bez toho by to opět bylo prázdné pozérství, prázdná funkce a řekněme příjemné 4 roky života bez toho, že bych se mohl svým voličům podívat do očí. Takže program je důležitý. Víte, já si myslím, že na krajské úrovni je možné, je možné a na místní úrovni je možné, aby se i ty dvě největší strany dohodly na společném fungování. A je to žádoucí zvláště v situaci, kdy se takovouto dohodou zabrání nástupu komunistů. Proto také teď samotné vyjednávání v Plzeňském kraji rozhodnou sociální demokraté, kteří buď se dohodnou s námi, případně s TOP 09 a vznikne koalice demokratických stran, anebo kvůli tomu, že chtějí funkci hejtmana, byť nevyhráli volby, udělají mocenský pakt s komunisty a pak je také jejich plnou odpovědností, odpovědností pana hejtmana Chovance, že komunisty pustil aktivně k moci. Já osobně se nedomnívám, že by komunisté byli, řekněme, tak neprozíraví a podporovali by menšinovou vládu sociální demokracie. Ta jejich pozice je úplně jinde, než byla v posledních čtyřech letech. Podle mého názoru budou chtít být aktivně účastni v krajské radě. 

Bohumil KLEPETKO, moderátor:

Zažil jste dramatičtější a emotivnější jednání výkonné rady ODS, než bylo to včerejší? 

Jiří POSPÍŠIL, lídr kandidátky v Plzeňském kraji a místopředseda ODS:

Musím říci, že to včerejší jednání bylo buď úplně nejvíce emotivní, které jsem zažil, anebo jedno z nejvíc emotivních. 

Bohumil KLEPETKO, moderátor:

Souhlasíte s vyjádřením předsedy Petra Nečase, kterým reagoval na volební debakl. Vy už jste vlastně v úvodu něco řekl, takže tuším vaši odpověď. Ale přesto bych vám rád některé jeho výroky předestřel. Na sobotní tiskové konferenci řekl, že v krajských volbách jde spíš o to, jak se chovaly krajské reprezentace, že krajská vedení ODS jsou do značné autonomní, že je železným pravidlem českého volebního cyklu, že vládní strany v krajských volbách prohrávají a že celostátní vedení ODS by mělo skládat účty až po sněmovních a ne krajských volbách. Jaký dojem z těchto slov máte? 

Jiří POSPÍŠIL, lídr kandidátky v Plzeňském kraji a místopředseda ODS:

Já musím říci, že s těmito slovy ne úplně souhlasím. Je pravdou, že ty strany, které jsou ve vládě, většinou regionální a senátní volby prohrávají. Ovšem je ta otázka i míry té prohry. Kdyby výsledek ODS byl někde mezi 15 a 20 procenty, pak bych to považoval za adekvátní vzhledem k tomu, že provádíme náročné reformy a jsme ve vládě a tak dále. Ale je-li ten výsledek kolem 12 procent a to tam je ještě započítaná Plzeň, Plzeňský kraj, který má 26 procent, tak je to opravdu významná prohra a nelze se spokojit podle mého názoru pouze s odpovědí, že se jedná o volební cyklus. Musíme ty problémy analyzovat a pokusit se styl naší politiky změnit. A k těm důvodům. No, já nesouhlasím s tím, že za výsledek voleb mohou regionální reprezentace. Pak by to vypadalo v každém kraji trošku jinak. Ale když se podíváte na celou mapu, na všechny výsledky ve všech krajích, pak všude ODS má kolem 10 procent. To znamená, takovýto výsledek, který plošně postihl ODS ve všech krajích, mimo kraje Plzeňského, je odrazem celospolečenské politické nálady, je odrazem toho, jak lidé vnímají fungování vlády, jak vnímají fungování pravicových stran. 

Bohumil KLEPETKO, moderátor:

Ano, a jaké jsou tedy... 

Jiří POSPÍŠIL, lídr kandidátky v Plzeňském kraji a místopředseda ODS:

Také je zajímavé... 

Bohumil KLEPETKO, moderátor:

Jaké jsou tedy ty příčiny prohry ODS? Opatření vlády, její stabilizační balíky s dalším zvyšováním DPH a tak dál, jsou špatná nebo jsou správná, ale vláda je prosazuje arogantně, nekomunikuje o nich s voliči, ani se členy ODS v regionech? Podle vás jaká je ta příčina hlavní? 

Jiří POSPÍŠIL, lídr kandidátky v Plzeňském kraji a místopředseda ODS:

Já jsem přesvědčen, že tu není jedna příčina, že to je kombinace mnoha příčin a my si teď musíme analýzy, které ty příčiny byly primární. 

Bohumil KLEPETKO, moderátor:

Zkuste je popsat. 

Jiří POSPÍŠIL, lídr kandidátky v Plzeňském kraji a místopředseda ODS:

Podle mého názoru, ano, to co jste řekl, všechno je pravda. Za prvé my prosazujeme reformy, ale já mám někdy pocit, že je voličům dostatečně nevysvětlujeme. Pak mají pravdu i někteří odpůrci, kteří tvrdí, že ta politika není dostatečně pravicová v některých aspektech. Já uvedu jedno oblast, která mě třeba zajímá a to je reforma vysokého školství. Mrzí mě, že nejsme schopni našim voličům, které zajímá podoba vysokého školství, protože jejich děti chtějí studovat vysoké školy, neumíme odpovědět na to, co uděláme pro zvýšení kvality vysokých škol. To je téma, které jsem já v Plzni během kampaně často řešil. Vzhledem k tomu, že tady v Plzni je kauza právnické fakulty, tak lidi zajímá, co vláda dělá pro vyšší kvalitu vysokých škol. A je to celá řada věcí, kdy já mám pocit, že vláda by nyní měla do konce svého období, které má, to znamená rok a půl, definovat pět šest klíčových priorit, které se prosadit a jimiž chce pravicové voliče znovu získat, protože problém těch voleb je, že nepřišli volit nás ani naši pravicoví voliči a to je potom už podle nás nebo podle mého názoru velký problém. To znamená, jasně definovat to, co chceme prosadit do konce volebního období. Já neříkám, že vláda je špatná, na rozdíl od některých kritiků, neříkám, že vláda nedělá potřebné kroky, mám ovšem pocit, že je dostatečně nevysvětluje a některé kroky by měla více akcentovat, viz třeba reformu školství, intenzivněji bojovat proti korupci a tak dále. To jsou témata, kde mám pocit, že by vláda měla fungovat intenzivněji a ostatní kroky lépe vysvětlit. A ten druhý důvod... 

Bohumil KLEPETKO, moderátor:

A při hledání příčin té volební prohry, je pravda, že kampaň ODS před volbami byla řízena z centra volebním manažerem Pavlem Drobilem a nese tedy on hlavní díl viny? 

Jiří POSPÍŠIL, lídr kandidátky v Plzeňském kraji a místopředseda ODS:

Podívejte se, já jsem přesvědčen, že kampaň na výsledek takový vliv neměla. My jsme si kampaň v Plzni dělali sami, odchýlili jsme se od centrální volební kampaně, měli jsme s tím taky takovou přestřelku s Pavlem Drobilem. Ale já jsem přesvědčen, že kampaň dokáže ovlivnit dvě tři procenta. Výsledek ODS je odrazem celospolečenské nálady a vnímání toho, jak funguje vláda a jakou pozici má ODS dneska v očích veřejnosti. Je třeba si to takhle otevřeně říci a tím druhým problémem je obecně ztráta důvěryhodnosti parlamentních politických stran a tedy i ztráta důvěryhodnosti ODS. A my se o tom musíme bavit, co udělat pro to, aby nám voliči více věřili a byli jsme pro ně více důvěryhodní. O tom mají být ty analýzy, o tom má být debata na kongresu. Já to nechci nějak vyhrocovat, já nekřičím, že má padnout vláda, já nekřičím, že mají být předčasné volby. Vláda podle mého názoru v zásadě odvádí dobrou práci, měla by ovšem upravit jí trošku, reagovat na současnou situaci a měli bychom se z toho výrazně poučit. 

Bohumil KLEPETKO, moderátor:

Mělo by se na volebním kongresu ODS první listopadový víkend změnit nebo aspoň obměnit vedení ODS? 

Jiří POSPÍŠIL, lídr kandidátky v Plzeňském kraji a místopředseda ODS:

Já předpokládám, že k obměně dojde v každém případě vždycky při každém volebním kongresu. Někdo je zvolen opětovně, někdo zvolen není. Jak ta obměna bude veliká, to teď nechci spekulovat. 

Bohumil KLEPETKO, moderátor:

Měl by mít předseda Petr Nečas protikandidáta? 

Jiří POSPÍŠIL, lídr kandidátky v Plzeňském kraji a místopředseda ODS:

Tak je vždycky dobré, když je nějaký protikandidát. Na druhou stranu říkám otevřeně, že si dovedu představit, pokud dojde ke korekci politiky ODS, že by Petr Nečas ve své funkci v tuto chvíli měl pokračovat. 

Bohumil KLEPETKO, moderátor:

A může se stát, že na kongresu budete na předsedu ODS kandidovat vy? Zvažujete to, může taková situace nastat? 

Jiří POSPÍŠIL, lídr kandidátky v Plzeňském kraji a místopředseda ODS:

Pane redaktore, zcela upřímně říkám, že v tuto chvíli o tom neuvažuji. Já jsem bral ty volby jako referendum o sobě, zda mám setrvat v centrální politice. Referendum pro mě dopadlo dobře, a proto budu kandidovat na post místopředsedy strany. Podle mě to... své schopnosti v tuto chvíli jaksi, jak se říká, šacuji nebo srovnávám na úroveň místopředsedy strany. To je funkce, kterou jsem přesvědčen, že můžu dělat. 

Bohumil KLEPETKO, moderátor:

No, říkáte v tuto chvíli o tom neuvažuji, takže, takže za 14 dní nebo za 3 týdny o tom uvažovat můžete? 

Jiří POSPÍŠIL, lídr kandidátky v Plzeňském kraji a místopředseda ODS:

Pane redaktore, víte dobře, že v politice nikdy neříkej nikdy. Ta doba je tak turbulentní, že se mohou stát různé věci. Ale já nepředpokládám v horizontu dnů, že bych začal uvažovat o tom, že budu kandidovat na předsedu strany. Já si myslím, že pro mě je adekvátní... 

Bohumil KLEPETKO, moderátor:

A obrátil se na vás někdo zevnitř ODS se žádostí, abyste kandidoval? Třeba že byste podporu měl? 

Jiří POSPÍŠIL, lídr kandidátky v Plzeňském kraji a místopředseda ODS:

Nikdo z ODS se na mě takto explicitně neobrátil. Musím říci, mě těší maily od občanů, kteří se na mě obracejí s tím, abych tuto variantu zvážil. Ale každý člověk si má být vědom svých schopností, své vyzrálosti a tak dále. A já sebe hodnotím, že jsem schopen zvládnout dobře funkci místopředsedy. 

Bohumil KLEPETKO, moderátor:

No, pravda, kongres ODS bude až po klíčovém hlasování sněmovny, o vládním stabilizačním balíku, s nímž kabinet Petra Nečase spojil hlasování o důvěře a pak může být všechno úplně jinak, nemyslíte? 

Jiří POSPÍŠIL, lídr kandidátky v Plzeňském kraji a místopředseda ODS:

Pane redaktore, uvidíme, co se bude dít, ale za normálních okolností já už jsem řekl jasnou odpověď. To znamená, rád bych kandidoval na funkci místopředsedy, je to funkce, která podle mého názoru je adekvátní mému věku, politickým zkušenostem a tak dále. 

Bohumil KLEPETKO, moderátor:

Není bez zajímavosti i teď připomenout některé výroky premiéra Petra Nečase. Chronologicky, v srpnu: bez konsolidačního balíčku, který obsahuje hlavně zvýšení DPH na 15 a 21 procent, nelze sestavit a schválit státní rozpočet na příští rok se schodkem veřejných financí pod 3 procenta HDP, 9. září na adresu prezidenta Václava Klause, známý výrok: kritizovat teď zvyšování DPH by byl krok za hranicí politické a ekonomické hlouposti, to už je za hranicí politické a ekonomické debility, na konci září: vláda, která by jen přežívala na pomyslném politickém ARO, protože jeden z koaličních partnerů nebude schopen dodržovat koaliční dohodu, nemá smysl. A ten střih, včera po volbách Petr Nečas navrhuje vstříc takzvaným rebelům v ODS, že horní sazba DPH by se z 20 procent neměnila vůbec a spodní ze 14 na 15 jen na rok a začal říkat, že některé reformy připravené panem Drábkem na ministerstvu práce a sociálních věcí jsou přinejmenším technicky neproveditelné, revidovat, že bude nutné projekt sKaret. Co tomu říkáte, jak je to s konzistentností názorů předsedy vlády? 

Jiří POSPÍŠIL, lídr kandidátky v Plzeňském kraji a místopředseda ODS:

Víte dobře, že na to se těžko odpovídá. Vy jste ty výroky přečetl, každý občan si o konzistentnosti tedy udělá obrázek sám. Já tady nechci teď hodnotit Petra Nečase, toho si každý občan zhodnotí sám. Je faktem, že pokud bychom jeli dál ve stejných kolejích a vládní politiku nerevidovali, tak by to bylo o tom, že jsme se nepoučili, že jsme nepoučitelní a pak by bylo bohužel velmi pravděpodobné, že by nám podobný účet voliči vystavili ve volbách za rok a půl. Tedy třeba téma sKaret, já vidím jako téma velmi citlivé. Mnoho lidí během kampaně mě upozorňovalo na problémy, které jsou s tím spojené nebo s tím budou spojené, a je třeba takový projekt revidovat. Stejně tak je třeba se bavit o tom, jestli právě zvyšování daní není klíčovým problémem a ztrátou, řekněme, vlajkové lodi pro pravicové strany. To jsou témata, která, předpokládám, nyní bude debatovat premiér a lidé kolem pana premiéra s těmi 6 poslanci, budou hledat kompromis, ale budeme tato témata obecně řešit i na kongresu. 

Bohumil KLEPETKO, moderátor:

S těmi 6 poslanci, Petr Tluchoř už dnes odpoledne reagoval na ty ústupky ze včerejška a řekl, že ty ústupky navržené premiérem Petrem Nečasem jsou jako sebereflexe voleb zoufale málo. Myslíte si to taky? 

Jiří POSPÍŠIL, lídr kandidátky v Plzeňském kraji a místopředseda ODS:

Já se domnívám, že je třeba udělat opravdu širší sebereflexi, že problém výsledku voleb není o konsolidačním balíčku. Já jsem přesvědčen, že to je reakce na naše vládnutí, na problémy spojené s prezentací našich aktivit, s kauzami, které nás bohužel doprovází, je to reakce na to, že i některá témata, jak už jsem řekl, neřešíme. Otázka konsolidačního balíčku je podle mě pouze drobný dílčí problém a opět vycházím z toho, jak jsem se bavil s desítkami lidí v Plzeňském kraji. Tito lidé nám vyčítají mnoho věcí, ale z hlediska debaty o samotném balíčku je to téma marginální a podružné. To občané jako klíčové téma české politiky nevidí. Jinými slovy, myslet si, že nám volby prohrálo to, že se zde debatuje o balíčku a jeho podobě, to se domnívám, že by byl hodně zploštělý a hodně zjednodušený pohled. 

Bohumil KLEPETKO, moderátor:

Myslíte si, že může dojít na to, že vláda stáhne své odhodlání spojit daňové návrhy s hlasováním o důvěře a lze to vůbec? Protože na to jsou názory trochu nejednotné. 

Jiří POSPÍŠIL, lídr kandidátky v Plzeňském kraji a místopředseda ODS:

To já v tuto chvíli nedokáži říct. Je to opravdu spíše o ústavněprávním rozboru, jestli to vláda může učinit, to je ta jedna rovina. A druhá věc je potom politická vůle. Já nechci hovořit za pana premiéra. On si sám musí posoudit, na kolik tento balíček bude spojen s důvěrou vlády. Já si myslím, že vláda má pokračovat ve svém reformním úsilí, měla by si říci, které reformy jsme schopni do konce volebního období dotáhnout. Měli bychom si říct, jak je voličům lépe vysvětlit a měli bychom si říci, že některé věci neděláme, a pravicoví voliči je od nás čekají. Jedno z témat jsem uvedl, ale těch témat je celá řada. Protože pak se, pak jsme v situaci, kdy já v Plzni potkávám pravicové voliče, kteří říkají: my jsme vás desetkrát voliči, ale tentokrát k volbám nepůjdeme, protože necítíme důvod, proč vás volit. A mě jako zástupci ODS se těžko vysvětluje, proč je dobré jít znovu k volbám a znovu nám ten hlas dát. To je ta nečitelnost politiky. 

Bohumil KLEPETKO, moderátor:

Pane poslanče, já vám děkuji a přeji vám do Plzně hezký večer, na shledanou. 

Jiří POSPÍŠIL, lídr kandidátky v Plzeňském kraji a místopředseda ODS:

Děkuji a přeju hezký večer z Plzně. 

JUDr. Jiří Pospíšil

předseda regionálního sdružení
místopředseda strany
poslanec PČR