Chci být místopředsedou ODS. Ale souboj o šéfovskou židli nevylučuji

13. října 2012
Chci být místopředsedou ODS. Ale souboj o šéfovskou židli nevylučuji

Jiří Pospíšil hrál o svou politickou budoucnost. A vyhrál. Plzeňský kraj je jediným regionem, kde jeho mateřská ODS dokázala zvítězit. V rozhovoru pro server IHNED.cz však nechtěl přímo říct, zda vyzve současného šéfa ODS a premiéra Petra Nečase na souboj o vedení strany.

Jste jediným lídrem ODS, který dovedl stranu v kraji k vítězství. Proč se to povedlo? 

Chci moc poděkovat právě Medě Mládkové, která mi v kampani velmi pomohla, byla její výraznou tváří. Denně jezdila do Plzně, chodila na mítinky. Když jsem se stal lídrem kandidátky, ČSSD tady měla v průzkumech 30 procent a ODS 18. Nechci říct, že ten současný výsledek byl jen mojí zásluhou, ale musím říct, že určitý vliv jsem na něj měl. 

To určitě. Dostal jste přes 40 procent preferenčních hlasů. 

Tyhle volby jsem vnímal jako referendum o mně samém. Zda mám z politiky odejít a věnovat se jen Museu Kampa. Tento výsledek je pro mě potvrzením toho, že se mám ještě veřejně angažovat. Mám mandát od voličů a chci se věnovat Plzeňskému kraji. Během kampaně za mnou chodilo hodně lidí a děkovali mi, co všechno jsem udělal na ministerstvu spravedlnosti. Že jsem například učinil vše pro jmenování Lenky Bradáčové na Nejvyšší státní zastupitelství. 

Mohlo vám pomoci i hodně diskutované odvolání z funkce ministra spravedlnosti? 

Mnoho lidí vnímalo mé odvolání jako nespravedlivé, důvody Petra Nečase považovali za zástupné. Vždyť miliarda, kterou jsem pro resort žádal, do něj stejně přišla. 

Cítíte po vítězství satisfakci? 

Ano, cítím silnou osobní satisfakci. Ve chvíli, kdy jste označen za špatného ministra a jste odejit během pěti minut, tak se člověk zamyslí, zda premiér neměl trochu pravdu. 

Budete na blížícím se kongresu silnější? 

To nechci předjímat. Teď se chci věnovat krajské politice. 

Jste místopředsedou ODS. Na jakou pozici budete kandidovat nyní? 

V tuto chvíli můžu říct, že budu tuto funkci obhajovat. 

Necítíte však, že jste posílil natolik, abyste se ucházel i o předsednický post? 

To je trochu předčasná otázka, musím si to rozmyslet. 

Ale nevylučujete to? 

Vyloučit nemůžu nyní nic. Ale zdůrazňuji, že z 80 procent se budu ucházet o místopředsedu a budu se věnovat krajské politice. 

JUDr. Jiří Pospíšil

předseda regionálního sdružení
místopředseda strany
poslanec PČR