Klidně půjdeme do opozice

15. října 2012
Klidně půjdeme do opozice

Plzeň – Vítězná ODS ví, že trumf mají v ruce socialisté. Lídr Jiří Pospíšil je ochotný utvořit s nimi velkou koalici.

Co se bude nyní dít? 

Budeme jednat s demokratickými stranami, ne s komunisty. Ale teď je na sociální demokracii, aby se rozhodla, zda chce koalici s námi nebo vstoupí do koalice s KSČM. Domnívám se, že komunisté budou chtít být aktivní v krajské radě, nepřistoupí na tichou podporu ČSSD. A bude na rozhodnutí Milana Chovance, zda bude první, kdo v Plzeňském kraji osvobozeném americkou armádou přivede komunisty zpět k moci. 

Budete ČSSD oslovovat s nabídkou velké koalice? 

Měli bychom začít vyjednávat jako vítězové voleb. Nabídneme debatu nad programovými prioritami a jsme připraveni najít kompromis. Ale chceme, aby se některé priority promítly v činnosti krajské rady – lepší hospodaření s penězi, výstavba krajské galerie nebo podpora regionální dopravy. Pokud bychom měli slevit, pak je pro nás lepší opozice. 

Kdy přijde první nabídka vůči sociální demokracii? 

Počítám, že počátkem týdne si s nimi sedneme a zjistíme, zda je ochota se o nějaké koalici bavit. Pokud už jsou dohodnuti s KSČM, byla by to jen ztráta času. Jsme ale připraveni udělat všechno pro to, aby se komunisté v Plzeňském kraji nedostali k moci. 

Dostal jste 18 500 preferenčních hlasů. Nemůže to ovlivnit i dění na celostátní úrovni ODS? Co když přijde nabídka na post předsedy ODS? 

Na blížícím se kongresu ODS budu chtít obhajovat mandát místopředsedy. O dalších variantách v tuto chvíli neuvažuji. 

Může mít výsledek voleb vliv na vládu? 

Může, nedokážu teď odhadnout jaký. Bylo by špatné, abychom nad výsledky mávli rukou a vládní politika pokračovala ve stejném duchu jako dosud. Vláda nebyla schopna voličům vysvětlit nutnost reforem, které provádí. Jsem pro sebereflexi a změnu politiky, ne pro pád vlády jako takové. 

JUDr. Jiří Pospíšil

předseda regionálního sdružení
místopředseda strany
poslanec PČR