Volební speciál Martina Veselovského z Plzeňského kraje

27. září 2012
Volební speciál Martina Veselovského z Plzeňského kraje

Hostem předvolebního diskusního pořadu Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu z Plzeňského kraje byl lídr krajské kandidátky ODS Jiří Pospíšil.


Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Třetí největší kraj České republiky je dnes na řadě v sérii speciálů Radiožurnálu před volbami do krajských zastupitelstev. Volit se bude v pátek a v sobotu 12. a 13. října a do té doby vám Radiožurnál nabízí vhled do plánů místních politiků. Tedy do toho, jak a co chtějí s vaším krajem dělat v příštích čtyřech letech. Stejně jako v jiných krajích i dnes v kraji Plzeňském budu chtít slyšet odpovědi od zástupců politických stran, které mají vysokou pravděpodobnost, že se dostanou do zastupitelstva kraje. A teď konkrétně, protože ve dnech 12. až 19. září provedla společnost PPM Factum v Plzeňském kraji průzkum na vzorku více než tisíce lidí a sestavila volební model. Z něho vyplývá, že dnes by se s 90 % pravděpodobností do krajského zastupitelstva dostaly následující politické strany. Občanská demokratická strana, ta by získala 25% hlasů. Jejím místním lídrem je bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Dobré odpoledne. 

Jiří POSPÍŠIL, lídr krajské kandidátky a místopředseda ODS:


Dobrý den. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


24,6 % hlasů by nyní získala Česká strana sociálně demokratická v Plzeňském kraji pod vedením současného hejtmana Milana Chovance. Dobré odpoledne, pane hejtmane. 

Milan CHOVANEC, lídr krajské kandidátky ČSSD:


Dobré odpoledne. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Komunisté, tedy Komunistická strana Čech a Moravy by dnes brala 13,6 % hlasů. V kraji ji vede poslanec Karel Šidlo. Dobré odpoledne, pane poslanče. 

Karel ŠIDLO, lídr krajské kandidátky KSČM:

Dobré odpoledne všem. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Další v pořadí by dnes byla TOP 09 a Starostové pod vedením starosty Spáleného Poříčí Pavla Čížka, ta by měla 9,5 % hlasů. Dobré odpoledne. 

Pavel ČÍŽEK, lídr krajské kandidátky TOP 09 a Starostové:


Dobré odpoledne. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


A nakonec by se do krajského zastupitelstva Plzeňského kraje dostala i Strana Práv Občanů Zemanovci se 6,7 %, zde ji zastupuje učitel Josef Baxa. Dobré odpoledne. 

Josef BAXA, lídr krajské kandidátky SPOZ:


Dobré odpoledne vám i posluchačům. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


No a zvláště pro obyvatele ostatních krajů České republiky je tu úvodní informace o samotném Plzeňském kraji. 

redaktorka:


Plzeňský kraj leží na jihozápadě Čech. Rozlohou patří k větším krajům, počtem obyvatel k průměru. V krajských volbách v roce 2008 zvítězili sociální demokraté následovaní ODS a komunisty. ČSSD utvořila po volbách menšinovou vládu, která se opírala o podporu komunistů. Sociálně demokratický hejtman Milan Chovanec nahradil v roce 2010 svoji předchůdkyni Miladu Emmerovou. Chovanec svůj post hejtmana v nadcházejících volbách obhajuje. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Tolik Plzeňský kraj ve stručnosti. Předvolební speciál Radiožurnálu můžete poslouchat na frekvencích jednak Radiožurnálu, pak na frekvencích Českého rozhlasu Plzeň a také v repríze na Českém rozhlase 6, nebo přímo sledovat na webu zpravy.rozhlas.cz. U mikrofonu je Martin Veselovský. 
Začněme, pánové, prosím úplně aktuální věcí, dost těžko se dá vyhnout, řekněme zúžení rozsahu té vyhlášené částečné prohibice. Dnes v jednu hodinu odpoledne je ministr zdravotnictví Leoš Heger výrazně zúžil a definitivně popsal postup, jak dostat těch, řekněme stojících 21 milionů litrů alkoholu ve skladech na trh. V plánu figurují jakési rodné listy jednotlivých lahví, také akreditované laboratoře na testování alkoholu. Zajímalo by mě, pane hejtmane Milane Chovanče, jestli ten plán dnes představený, má z vašeho pohledu nějaké mouchy. 

Milan CHOVANEC, lídr krajské kandidátky ČSSD:


Ta otázka je velmi složitá. Je to de facto kauza, která se dotkla mnoha lidí, stála mnoho životů. Já nechci kritizovat pana ministra Hegera, hrát na tom nějaké laciné politické body. Já se obávám, že selhává kontrolní mechanismus státu, nejenom u alkoholu, ale selhává i u jiných druhů potravin a je to důsledek toho, jakéhosi zeštíhlování státu. Tady je potřeba těm věcem předcházet. Oni se, když se stanou, tak se řeší velmi, velmi složitě. To je to první krok k tomu uvolnění, dneska o tom máte naprostou pravdu, ale dneska si zase na Internetu můžeme přečíst, že jsou další otrávení metanolem, jsou to nějaké další dva případy. To znamená, bohužel ta kauza nekončí. Na druhou stranu je potřeba pomoc výrobcům alkoholu, těm, co chtějí vyrábět, nebo vyrábějí kvalitní alkohol. Já se obávám jejich ztrát při vývozu a hospodářského úpadku mnoha firem. Takže já ten krok vítám, ale jestli je konečný, nebo jestli řeší ten problém, ukážou následující dny. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Tolik Milan Chovanec, lídr ČSSD. Lídr KSČM Karel Šidlo v Plzeňském kraji je největší výrobce lihovin v České republice, likérka Stock Plzeň Božkov. Z vašeho pohledu, člověka, který chce být plzeňským hejtmanem, myslím hejtmanem Plzeňského kraje, zachovala se vláda ke svým velkým likérkám, myslím tím v zemi dobře? Zachovala se k nim dostatečně, řekněme, vlídně? 

Karel ŠIDLO, lídr krajské kandidátky KSČM:


No, já jsem přesvědčen, že ta vlídnost v tom příliš nebyla, protože ten plošný zákaz se dotknul samozřejmě nejvíce těch historicky daných a kvalitních výrobců alkoholu, u kterých to podezření stejně se neprokázalo a věřím tomu, že ta kvalita je garantována takovým způsobem, že se ani neprokáže. Vláda měla postupovat zcela razantně, zejména kontrolními mechanismy a v podstatě systém, který byl zaveden systémem kolkování alkoholu, je dostačující, ale pokud selžou v tom systému takové věci, jako je distribuce kolků, výroba kolků a tam je největší problém, že černý trh velice rychle umí reagovat nejen na výrobu kolků, dokáže se dostat k těmto ceninám, dokáže se dostat k originál lahvím a já si myslím, že toto je základní problém a tady by ty kontrolní mechanismy měly být nastaveny tak, aby stát nedovolil selhání. Proto dnešní uvolnění připadá mi, že přichází poměrně pozdě, byť samozřejmě lidské životy jsou závažnou záležitostí, jejich ztráta, ale na druhé straně, ty velký výrobci jsou garantem kvality a co vidím ještě jako zásadní problém u velkých výrobců je to, že během 14 dnů opustily trhy směrem ven. A já mám obavu, že na takto liberalizovaném trhu i s alkoholem se budou těžko vracet k původním zakázkám a do teritorií, kde byli. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Pane poslanče Šidlo, díky za váš názor. Josef Baxa za stranu SPOZ, myslíte si, že to dnešní uvolnění, které ohlásil ministr zdravotnictví, přišlo pozdě? Že to zúžení prohibice mělo přijít dříve, že by to bylo i pro místní likérku v Božkově lepší? 

Josef BAXA, lídr krajské kandidátky SPOZ:


Pokud to stálo 26 životů, tak 14 dní není takový zpoždění, ale myslím si, že pokavad nebude kolek stát tolik, co spotřební daň alkoholu, tak vždycky budeme mít ten problém s kolky pravými na lahvích, které obsahují jed. Já si myslím, že Stock Plzeň určitě tuto věc zvládne a neměli by s tím mít větší problémy, protože je budou mít všichni stejné. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Pane Baxo, rozumím tomu správně, že zvýšit cenu alkoholu? 

Josef BAXA, lídr krajské kandidátky SPOZ:


Ne. Všichni musíme odvádět spotřební, nebo výrobci odvádějí spotřební daň ale měli by jí odvádět v tu chvíli, když si koupí kolek a potom by se o ty kolky taky náležitě stály. Nemohli by je prodávat dál a tak dále a tak dále. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


To dělají i ti velcí výrobci tady v kraji? 

Josef BAXA, lídr krajské kandidátky SPOZ:


To určitě velcí výrobci nedělají, ale pokavaď si někdo může nakoupit kolky na deset let dopředu a potom s nimi kšeftovat na černém trhu, jako malý výrobce, a stává se to, tak to si myslím, že spotřební daň by měla být odvedena tím, že si koupí výrobce kolek. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Už tomu rozumím, děkuji pěkně. Jiří Pospíšil, lídr ODS. Vidíte, pane Pospíšile, vy na tom postupu něco, co se dalo udělat lépe? Nebo to je prostě správné věci ve správnou chvíli? 

Jiří POSPÍŠIL, lídr krajské kandidátky a místopředseda ODS:


Já samozřejmě budu hájit vládu. Jsem vládním poslancem. Ta situace je mimořádně... 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

 
A to je u vás normální ve vládní koalici? 

Jiří POSPÍŠIL, lídr krajské kandidátky a místopředseda ODS:


Já si myslím, že člověk má hájit program, za který je zvolen, protože voliči mu dali mandát kvůli určitému programu, za který kandidoval. A já jsem kandidoval za program ODS. K samotnému postupu. Já se domnívám, že teď je zcela klíčové, aby stát a příslušní ministři dozírali na to, jak fungují inspekční, nebo chcete-li kontrolní mechanismy. Podle mě problém ani tak není v tom, jaké se přijme nyní nařízení nebo jak se upraví právní předpisy, ale jak stát bude kontrolovat celý postup distribuce alkoholu od jednotlivých výrobců, až po, řekněme, konečného zákazníka. Protože dnes je celá řada sankcí od správních sankcí, až po trestní sankce, které je možné vůči těm, kteří porušují principy distribuce alkoholu uplatnit, od toho nedovoleného podnikání až po daňové delikty, protože v této oblasti si myslím, že nyní bude na vládě, aby udělala maximum pro to, aby stát dohlížel na to, jak jsou jednotlivé, řekněme, várky alkoholu distribuovány a aby velmi tvrdě správní orgány postihovaly pochybení a porušení distributorů a zvláště ilegálních výrobců. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Děkuji pěkně. Ještě Pavel Čížek za TOP 09 a Starosty. Je to celé v pořádku, ten postup, nebo kdybyste byl hejtmanem, v tuto chvíli, tak byste užil ten postup trochu jiný i s ohledem na to, koho a jaké výrobce máte v kraji? 

Pavel ČÍŽEK, lídr krajské kandidátky TOP 09 a Starostové:


Tak já, protože si dovedu představit krizové rozhodování například při povodních, tak vím, jak je to velice těžké a myslím si, že pan ministr Heger postupoval velice dobře, velice perfektně, protože postup shodou okolností je... 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Rozhodnutí je z vaší politické strany. 

Pavel ČÍŽEK, lídr krajské kandidátky TOP 09 a Starostové:


Určitě. Postupoval totiž dostatečně razantně ve chvíli, kdy šlo o lidské životy a jakmile to bylo možné, tak hledá prostě cesty k řešení, protože do té doby, dodneška vlastně netušili, zda nejsou pančovány i výrobky renomovaných výrobců. Pokud se prokázalo, že nejsou, tak byl trh uvolněn. Takže já si myslím, že ten postup byl naprosto adekvátní. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Díky i za váš názor. To byl Pavel Čížek a TOP 09 a Starosty. Josef Baxa za SPOZ. Karel Šidlo za KSČM. Milan Chovanec za ČSSD. A Jiří Pospíšil za ODS. Připomínám, že posloucháte předvolební speciál Radiožurnálu. Tentokrát z Plzeňského kraje. Ta otázka je v podstatě směřovaná na vás na všechny, protože peníze z evropských fondů tečou sem do Plzeňského kraje skrze ROP Jihozápad. Podle průzkumu společnosti PPM Factum, která dělala i ten průzkum, ze kterého vyšel volební model, takřka polovina obyvatel kraje, konkrétně 49 % vnímá eurodotace jako zdroj korupce. A co je zajímavé, že 46 % lidí na ně nahlíží jako na zdroj investic veřejné, řekněme, správy a službě, ve veřejné oblasti. Tak se vás, ptám, co hodláte udělat pro to, aby se ten poměr úplně změnil a lidé v Plzeňském kraji peníze z Bruselu vnímali čistě jako kladnou věc? Poslanec Karel Šidlo, lídr KSČM. Prosím o první odpověď. 

Karel ŠIDLO, lídr krajské kandidátky KSČM:


No, já jsem přesvědčen, že rozdělování evropských peněz prostřednictvím regionálních operačních programů a dalších operačních programů v České republice, má velice transparentní pravidla, které si neurčovala Česká republika. Ta je pouze dopracovávala. Má na to dvě ministerstva, které plně zodpovídají za to, jak operační programy budou vypadat. Je to Ministerstvo pro místní rozvoj a finanční arbitr, čímž je Ministerstvo financí. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Počkejte, pane poslanče, vy popisujete i vašim voličům a našim posluchačům to, co oni bezesporu vědí. Řekněte mi, jaký plán v těch příštích letech budete mít, nebo máte na to, aby obyvatelé Plzeňského kraje si nemysleli, že peníze z eurodotací jsou určené prostě na korupci a na to, aby je někdo někde rozkradl? 

Karel ŠIDLO, lídr krajské kandidátky KSČM:


No, tak občané Plzeňského kraje, když říkáte, že jsou tak znalí těch procesů a já mám zkušenosti trošku jiné, i se starosty jednotlivých obcí, tak mohu říci, že právě ty procesy tak jak jsou nastaveny v těch programech, to znamená, v těch operačních manuálech jednotlivých programů jsou nastaveny velice transparentně. Navíc je tam zaveden systém kontroly, který funguje nejen z národní úrovně, ale funguje i z úrovně evropské komise. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Pardon, pane poslanče, jestli tomu správně rozumím, stačí tedy z vašeho pohledu nebo z pohledu komunistické strany, seznámit více lidi v Plzeňském kraji s tím, jak to funguje, jaké jsou kontrolní procesy, a ten poměr se změní a už si všichni budou myslet, že je všechno v pořádku? 

Karel ŠIDLO, lídr krajské kandidátky KSČM:


Já věřím tomu, že když se seznámí s procesy, jak fungují, tak určitě se bude měnit jejich pohled, ale důležité je, že praxe může trošičku jiná a tady já připouštím, že ty zkušenosti jsou různé s operačními programy, ale faktem je, že podle mě jenom transparentnost nastavených pravidel je důležitá a je důležitý kontrolní systém a i ta osvěta, s kterou se musí občané seznámit. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Dobře. To byl lídr KSČM Karel Šidlo. Souhlasíte s panem poslancem Šidlem, pane starosto Čížku? Je to, stačí udělat toto a všichni, i tady v sále si budou myslet, že je to s evropskými penězi v pořádku? 

Pavel ČÍŽEK, lídr krajské kandidátky TOP 09 a Starostové:


Tak, určitě nestačí. Nyní se plánuje nové plánovací období a jde o to, aby Česká republika nezaspala a poučila se z toho minulého období. To znamená, my jako starostové prosazujeme, aby ty evropské dotace šly na co nejvíce projektů a co nejníže. To znamená, aby šly až přímo do obcí. Ten současný systém je příliš složitý. Čím více uživatelům jdou ty peníze, tím je to snazší. Takže když si vezmete zemědělské peníze, také jsou to evropské eurodotace, jdou ke každému zemědělci na každé pole. Zrovna tak by to mělo jít do každé obce a měli bychom si poučení vzít z toho, o které projekty byl největší zájem. Jednoznačně příkladně v tom ROP byl největší zájem o investice základního školství. Přesto tam bylo alokováno strašně málo peněz. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Dobře, pane starosto. Ještě by mě zajímalo, jak si vykládáte to, že téměř polovina lidí v Plzeňském kraji si myslí, že jaksi ten tok eurodotací je nějakým způsobem cinklý, že to prostě není úplně v pořádku, protože ty peníze vedou k nějakému korupčnímu jednání. 

Pavel ČÍŽEK, lídr krajské kandidátky TOP 09 a Starostové:


Tak to způsobily hlavně některé kauzy, které byly právě v těch ROP, ale je řada jiných dotací, které fungují, podle mě, transparentně, dobře a důležité je, aby to nebylo na velké projekty, na které se dává třeba 85 nebo 95 %. My jsme opakovaně jako Sdružení měst a obcí prosazovali, aby to bylo třeba jen 70 %, aby ten uživatel opravdu musel dát ze svého dostatečný množství peněz a vážil si té dotace. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Jestli tomu správě rozumím, že kdyby TOP 09 a Starostové byli v radě kraje, měli řekněme velkou převahu a až se bude hlasovat o tom, kteří, zastupitelé budou v kontrolních orgánech ROP Jihozápad, tak se budete snažit, aby tam byli lidé, kteří si myslí, že by to měly, ty peníze jít, na ty nejmenší, nejnižší projekty? 

Pavel ČÍŽEK, lídr krajské kandidátky TOP 09 a Starostové:


Celostátně určitě, protože pravděpodobně nebudou jednotlivé ROP, ale bude to jeden celostátní ROP, takže pokud tam bude moci kraj delegovat nějaké představitele, tak budeme prosazovat, aby to šlo skutečně téměř nárokově, když ten žadatel splní některá kritéria, aby mohl dostat ty prostředky, a aby musel dát také ze svého, aby si toho skutečně vážil, že tu dotaci dostal. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Rozumím. Jiří Pospíšil, lídr ODS má na svých plakátech v Plzeňském kraji kromě jiných hesel napsáno také Nevzdávám boj s korupcí v tomto kraji. Co to znamená, kde ta korupce v Plzeňském kraji je? 

Jiří POSPÍŠIL, lídr krajské kandidátky a místopředseda ODS:


Já nejprve odpovím na ten obecný dotaz, jestli dovolíte. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Počkejte, pane Pospíšile, ten jsem ještě nepoložil, k němu se dostanu. 

Jiří POSPÍŠIL, lídr krajské kandidátky a místopředseda ODS:


Dobře, tak mám-li hovořit o našem hlavním hesle, naším cílem je ztransparentnit veškeré procesy, které jsou v rámci Krajského úřadu, zveřejňovat veškeré informace o smlouvách, o interních pravidlech pro nakládání s majetkem, o interních pravidlech, jak rozhodují jednotlivé orgány kraje. Zveřejňovat veškeré zápisy a tak dále. To dneska bohužel není. Podíváte-li se na analýzu občanského protikorupčního sdružení Oživení, které hodnotí jednotlivé kraje, Plzeňský kraj v jednotlivých oblastech dostal v transparentnosti známku tři, nebo čtyři, to znamená nedopadl dobře. My slibujeme a říkáme, budeme-li u moci, budeme chtít všechny informace, které třeba právě to oživení považujeme za důležité zveřejňovat tak, aby Plzeňský kraj, až bude za čtyři roky hodnocen, po naší vládě, dostal určitě lepší známku. Takže my chceme snížit nebezpečí a potenciální prostředí pro klientelismus a korupci. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


To znamená, že z vašeho pohledu se ani evropských peněz, které plynou například skrze ROP Jihozápad, netýká korupce v Plzeňském kraji? 

Jiří POSPÍŠIL, lídr krajské kandidátky a místopředseda ODS:


Je třeba si uvědomit, že zde probíhá u soudu trestní kauza, která se dotýká Jihozápadu. Já cítím presumpci neviny jako právník, nebudu se k tomu tedy vyjadřovat. Pokud vím, ta kauza dneska je na Vrchním soudu a je tam řešeno, nakolik úředníci, kteří jsou obviněni, rozdělovali ty peníze řádně, či na kolik docházelo k určitým manipulacím. Říkám, nechci to nějak hodnotit, platí presumpce neviny, buďme korektní. Ale nedivme se veřejnosti, že 40 nebo 50 % lidí má pochyb o rozdělování peněz, když dva klíčoví úředníci, kteří odpovídali za rozdělování peněz v Plzeňském kraji a Jihočeském kraji, jsou takto obviněni a byť ctíme presumpci neviny, tak to zkrátka vyvolává určité otazníky. Podle mě je důležité, jednu poznámku, aby všechny informace byly zveřejňovány, a aby i opozice měla informace o tom, jak jsou ty peníze rozdělovány. Budeme-li my u moci, zajistíme i přístup opozice k tomu, aby ona nás kontrolovala, jak ty krajské peníze rozdělujeme. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Tolik Jiří Pospíšil za ODS. Hejtman Milan Chovanec za ČSSD, máte vy představu, proč si tolik lidí myslí, pane hejtmane, že je s těmi evropskými penězi spojena korupce? 

Milan CHOVANEC, lídr krajské kandidátky ČSSD:


Já jestli dovolíte, tak musím reagovat na své předřečníky. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


A kdybyste vy dovolil, pane hejtmane, tak zkuste reagovat na mě. 

Milan CHOVANEC, lídr krajské kandidátky ČSSD:


Dobrá. Proč si to myslí? Podívejte se do médií, kde jsou eurofondy propírány. Já se rád dívám na Ordinaci v Růžové zahradě a tam hejtman nosí v kufříku pěti set eurové bankovky a rozděluje evropské fondy z toho kufříku, což prostě prakticky nejde. Já se nedivím, že veřejnost má takto zkreslenou vizi a samozřejmě tomu nenapomáhají ty korupční kauzy v Ústeckém kraji i v jiných. My jsme byli první kraj, který měl tyto problémy. Pan poslanec Pospíšil zapomněl říct, že ty procesy, o kterých se dneska zajímá policie a soud, byly nastaveny za vlády ODS. Pan Pospíšil zapomněl říct, že dnes druhá, třetí výzva, která byla plně v kompetenci rady ODS a tehdejší vlády, tak je dnes ještě šetřená a pan Pospíšil také zapomněl říct, že sto milionů korekce, kterou Plzeňský kraj zaplatil, právě kvůli těmto procesům Ministerstvo financí bylo za roky 2007 a 2008, kdy tam seděla ODS. K dalšímu, k čemu se, jestli dovolíte, musím vyjádřit, je ta transparentnost. Proč jste jí nedělali za doby vaší vlády? Proč existovala depozitní směnka a vyvedených 800 milionů mimo rozpočet. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Pokud dovolíte, pane hejtmane, tak v tom případě tu otázku posunu dál. Z jakého důvodu nevisí na webu Plzeňského kraje všechny smlouvy, které kraj uzavírá s firmami, se kterými uzavírá nějaký obchodní vztah? 

Milan CHOVANEC, lídr krajské kandidátky ČSSD:


Pane redaktore, oni tam visí samozřejmě, visí tam už sedm měsíců. My jsme zavedli a rozbíháme projekt otevřený kraj a v té první fázi jsme tam dali dvě první základní informace, který si myslíme, že jsou důležité a chceme pokračovat. Jednou z nich jsou všechna, všechny veřejné zakázky a to včetně smluv. Kdo chce u nás podnikat, nebo kdo chce být naším partnerem, musí strpět to, že smlouva se zveřejní. Je to v oblasti otevřený kraj. Dále tam jsou všechny dotace, které Plzeňský kraj poskytuje, aby se každý mohl podívat, kam plynou peníze z dotací Plzeňského kraje. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Tak, pane hejtmane, díky za odpověď. Josef Baxa za SPOZ. Slyšíte pana hejtmana, který tady dokončuje čtvrtý rok ve své funkci tady v Plzeňském kraji. Máte nápad, jak to ještě zlepšit? Podle toho, co on říká, tak je na cestě k transparentnosti svého úřadu. Nebo vám to tak nepřijde? 

Josef BAXA, lídr krajské kandidátky SPOZ:


Tak, určitě ano, na cestě jsme všichni, všichni někam směřujeme, ale s korupcí nejde bojovat z prostředku. Ryba smrdí vždycky od hlavy. A pokud nebude zaveden zákon o prokázání původu příjmů a nebude schválen na centrální úrovni pro všechny občany bez rozdílu, tak se v boji s korupcí nikam nedostaneme. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Na druhou stranu s tím vy jako krajský politik příliš neuděláte. 

Josef BAXA, lídr krajské kandidátky SPOZ:


Kraj má zákonodárnou iniciativu. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Řekněte mi nějaký zákon, který protlačily samotné kraje? 

Josef BAXA, lídr krajské kandidátky SPOZ:


Ještě takový žádný nebyl, ale někdo musí být první. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Na to se chystáte? 

Josef BAXA, lídr krajské kandidátky SPOZ:


Určitě. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Dobře. Posloucháte předvolební speciál před volbami do krajského zastupitelstva. Je tady pět zástupců pěti politických stran, které v Plzeňském kraji mají největší možnost, či pravděpodobnost dostat se krajského zastupitelstva. SPOZ zastupuje Josef Baxa. TOP 09 a Starosty Pavel Čížek. KSČM Karel Šidlo. ČSSD Milan Chovanec a ODS Jiří Pospíšil. Když jsem četl veřejné materiály, které se týkají hospodaření kraje toho, do jaké míry je kraj zadlužen či není, tak ta interpretace toho, jak si kraj hospodářsky stojí, je různá. Tak, se zeptám Jiřího Pospíšila, lídra za ODS, je to tak, že je v tuto chvíli Plzeňský kraj prostě bez dluhů? 

Jiří POSPÍŠIL, lídr krajské kandidátky a místopředseda ODS:


Nejprve jednu poznámku. Pan hejtman nemluvil pravdu. Jsou vyšetřováni úředníci kvůli evropským dotacím, které byly rozdělovány v páté a šesté výzvě, tedy z doby vlády sociální demokracie a sociální demokraté tam jsou jako svědci. Takže prosím, neříkejme, že se to týká ODS, není to pravda ten soudní proces. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Pane Pospíšile, díky za upřesnění a k té otázce. 

Jiří POSPÍŠIL, lídr krajské kandidátky a místopředseda ODS:


Je dobré to říci, protože tu byla řečena nepravda, která nás poškozuje a je zřejmé, kdo a proč je tam souzen a kdo tam je svědkem. ODS to není. A teď k vaší otázce. My jsme předávali kraj s rezervou přes jednu miliardu korun. Můžeme se zde přijít a určitě to pan hejtman bude říkat, že to v uvozovkách na formě směnky a tak dále. Nicméně nemůže popřít, že to byla... 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Pane Pospíšile, ptám se, je teď v roce 2012 Plzeňský kraj zadlužen, nebo není? 

Jiří POSPÍŠIL, lídr krajské kandidátky a místopředseda ODS:


Plzeňský kraj v tuto chvíli spotřeboval veškeré úspory, které ODS udělala a bude si muset v příštím roce půjčit peníze na to, aby mohl vůbec sestavit rozpočet. To je realita. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Máte, pane Pospíšile, nějaký odhad toho, proč se lidé tady ve studiu Českého rozhlasu Plzeň smějí, když říkáte to, co jste teď říkal? 

Jiří POSPÍŠIL, lídr krajské kandidátky a místopředseda ODS:


Protože jsou to příznivci zbylých politických stran. Nicméně, uvidíme, pane Veselovský, příští rok, jak bude schválen a sestaven rozpočet Plzeňského kraje. Já vám tady říkám a uvidíte, že na má slova dojde, že tam bude jasný schodek. Ostatně sociální demokraté již před dvěma lety schválili záměr učinit půjčku u Evropské investiční banky ve výši tři až pět miliard korun. Zatím tak neučinili a ten záměr tady je. Takže my říkáme, my chceme hospodařit bez dluhů, pokud nepůjde o nějaké mimořádné investiční akce. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Tolik Jiří Pospíšil za ODS. Jedním z těch, evidentně, pane Pospíšile, jsou tady i vaši příznivci, jak to vypadá, podle potlesku. Jedním z těch, kdo se smáli, je lídr KSČM poslanec Karel Šidlo. Tak jak to je? Jak hospodaří, protože je nutno podotknout, že ČSSD tady čtyři roky vládne s vaší podporou, tak jak to je, jak kraj hospodaří z vašeho pohledu? 

Karel ŠIDLO, lídr krajské kandidátky KSČM:


No, pane redaktore, musím se smát, dokonce i usmívat tomu, co říká pan kolega Pospíšil, protože mě to velice mrzí. Měli bychom všichni být natolik konstruktivní politici, že se díváme na realitu, která je. Jestliže od roku 2007 Plzeňský kraj pracuje bez dluhů a bez úvěru, tak bohužel není pravdou to, co říkal o tom, že v roce 2008 předal kraj s nadbytkem peněz, nebo s rezervou peněz v hodnotě jedné miliardy. To není pravda. Ty peníze, které byly skryty na té směnce, ty byly mimo rozpočet, ty byly vyvedeny z rozpočtu. To znamená, že když my jsme přicházeli k prvnímu rozpočtu v roce 2008, tyto peníze nikde viditelné nebyly. A je velkým problémem, že se to muselo rozkrýt. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Já tomu, pane poslanče, nerozumím, jak je neviditelná miliarda? 

Karel ŠIDLO, lídr krajské kandidátky KSČM:


No, to je právě ten problém. Osm set milionů bylo mimo rozpočet. On možná kolega hejtman to doplní, ale netvrdím jednu věc... 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Nechme v tom případě kolegu hejtmana Milana Chovance to rovnou vysvětlit. 

Karel ŠIDLO, lídr krajské kandidátky KSČM:


Proto se usmívám, protože ty prostředky byly skutečně mimo zcela oficiální peníze kraje a bylo mimo rozpočet. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


To je Občanská demokratická strana, která tehdy vládla v kraji, schovala do jiného šuplíku, abych tak řekl? 

Karel ŠIDLO, lídr krajské kandidátky KSČM:


No, nejenom do jiného šuplíku, i k bance mimo své účty, které jsou povinni mít. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Tak ještě Milan Chovanec za ČSSD. Nerozumím tomu. Vy jste říkal, že na začátku, když sociální demokraté, tehdy hejtmanka Milada Emmerová vstupovala do vedení kraje, teda pardon, Jiří Pospíšil říkal, že vám tady nechávali rezervu jedné miliardy korun, je to tak, nebo není? 

Milan CHOVANEC, lídr krajské kandidátky ČSSD:


Tak, jestli dovolíte, já ještě odpovím panu Pospíšilovi. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Zkuste nejdřív odpovědět mě, pane hejtmane. Děkuju. 

Milan CHOVANEC, lídr krajské kandidátky ČSSD:


Dobrá. Tak, když jsme nastoupili na Plzeňský kraj, tak slavnostně pan ekonomický náměstek na posledním zastupitelstvu oznámil, že existují jakési peníze, o nichž de facto nikdo neví a bylo velmi úsměvné, že o nich nevěděli ani někteří členové rady za ODS. Byly vyvedeny ve formátu depozitní směnky, jako jiný investiční majetek. A ten zákon hovoří naprosto jasně. Vy máte založit peněžní fond, který je součástem rozpočtu. To má jeden jediný důvod. Pan Pospíšil tady mluví o transparentnosti. Toto je naprosto netransparentní, protože při schvalování rozpočtu má každý občan toho kraje právo přijít a říct, já chci, abyste postavili silnici u mě v obci. A když neví o tom, že kraj má někde uškudlených osm set milionů, tak ani nemůže říct, z čeho by je zaplatil. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Tak a jenom ještě jedna závěrečná otázka, pane hejtmane, úplně přímá, prosím jenom krátkou jasnou odpověď. Má Plzeňský kraj vyrovnané hospodaření nebo ne? 

Milan CHOVANEC, lídr krajské kandidátky ČSSD:


Plzeňský kraj má samozřejmě hospodaření a ODS a rada ODS nás zavázala ke stavbě klatovské nemocnice. Ona jí navrhla, ona jí vysoutěžila, a ty peníze, které tam zbyly, jsme převedli do fondu, který se jmenoval Fond pro výstavbu klatovské nemocnice. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


K tématu zdravotnické zařízení se ještě, pane hejtmane, s dovolením, dostaneme. 

Milan CHOVANEC, lídr krajské kandidátky ČSSD:


Ne, to není zdravotnické zařízení, to je ekonomika. My jsme všechny ty peníze, které ODS tam nechala, prostavili na projekt, který oni rozjeli. A jestli mi dovolíte, pane redaktore, pan poslanec mě označil, že lžu, tak mi dovolte ještě to vyvrátit. On mě obvinil ze lži, že co se týká vyšetřování páté, šesté výzvy. Já tomu rozumím, on byl dlouho v Praze, on neví, jak ty věci na tom kraji probíhají, ale v současné době, za druhou a třetí výzvu za léta 2007 a 2008 je sděleno obvinění třem úředníkům ROP. A pane poslanče, sto milionů korekci, který kraj platil, jsme platili za léta 2007, 2008 za druhou a třetí výzvu plně ve vaší kompetenci. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Tak, říká Milan Chovanec. Ještě jedna reakce Jiřího Pospíšila, prosím. 

Jiří POSPÍŠIL, lídr krajské kandidátky a místopředseda ODS:


Já jsem rád, že pan hejtman potvrdil, že bylo osm set, jeho slovníkem, uškudlených peněz. To znamená, že sociální demokracie využila rezervu, kterou tam ODS nechala. ODS ji tam nechala právě na stavbu klatovské nemocnice a jsem rád, že pan hejtman tady říká, že tedy ODS zavázala sociální demokracii ke stavbě klatovské nemocnice. Tak trochu to vypadá, že sociální demokraté tu klatovskou nemocnici nechtějí. My jsme jí chtěli, my jsme na ní ušetřili peníze a začali jsme jí stavět. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


A sociální demokraté je použili na klatovskou nemocnici. 

Jiří POSPÍŠIL, lídr krajské kandidátky a místopředseda ODS:


Ano a je to správné. Ale mě překvapuje, že místo aby byli rádi, že osm set milionů jim tam zůstalo, tak se tady snaží vytvořit jakýsi odér pomalu kriminalizace bývalého hejtmana Vilímce, že on tam nechal na směnce peníze. On byl schopen ušetřit peníze, což je dneska ve veřejném sektoru naprosto výjimečné a ty peníze investovat a připravit na investici do klatovské nemocnice. Vy jste, pánové, dostali od nás na talíři osm set milionů a za to jste postavili klatovskou nemocnici. To je jasný závěr a prosím vyvraťte to. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Pánové, jestli dovolíte, to posouzení už necháme v tuto chvíli na vašich voličích. Ještě jednou připomínám, že posloucháte Český rozhlas 1 Radiožurnál, posloucháte také případně Český rozhlas Plzeň, či v repríze Český rozhlas 6. Posloucháte předvolební speciál před krajskými volbami, tentokrát z Plzeňského kraje. Jsou tu lídr ODS Jiří Pospíšil. Lídr ČSSD Milan Chovanec. Lídr KSČM Karel Šidlo. Za TOP 09 a Starosty starosta Pavel Čížek a konečně Josef Baxa za SPOZ. tak, pojďte je čas na dotazy tady přímo z publika. Kolegyně tam se pohybuje s mikrofonem. Stačí se hlásit o mikrofon a klást dotazy. Tak, než se osmělíte, já použiji ty, které jste napsali. Paní Křížková napsala dotaz a je směřován na vás, pane Pospíšile, který tady zastupujete ODS. Paní Křížková se ptá, proč ODS na svých reklamních plakátech používá slovo - bojujeme? Paní Křížková si myslí, ve skutečnosti za nic nebojují, pouze za své zájmy a posty. 

Jiří POSPÍŠIL, lídr krajské kandidátky a místopředseda ODS:


Žijeme naštěstí ve svobodné společnosti a paní Křížková může mít takovýto názor. My budeme, pokud budeme zvoleni, prosazovat náš volební program. Hlavním tématem našeho volebního programu je právě ztransparentnění veškerých procesů na kraji. Omezení politické korupce, snížení počtu úředníků a tak dále. Proto také to nazýváme jedním termínem korupce, protože korupce není jenom o tom, že někdo někam odnáší peníze v pytlíku, ale například o tom, že rozděluje svým přátelům z politické strany trafiky typu zaměstnání na krajském úřadě, nebo dozorčí rady a představenstva v krajských nemocnicích, a to je právě případ Plzeňského kraje a současné vlády sociální demokracie. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Tolik Jiří Pospíšil. První dotaz z publika. Kdo drží mikrofon? Povídejte. 

osoba: 


Dobrý den. Já jsem Hromádka Aleš a já bych se rád zeptal zejména pana Pospíšila. Vy jste zjevně nejmladší ze všech těch pánů, který tady sedí, jo, jste jediný právník, to znamená, že jste úžasný řečník a mystifikátor. Musím říct, že se mi zvedl po vašem vystoupení tep o tak 70 - 80 tepů. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


A ten dotaz? 

osoba: 


No, těch dotazů by byla celá řada. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Tak zkuste jeden. 

osoba:
 


No, jeden. Teďko zrovna si nemůžu vzpomenout, co bych úplně... 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Pane Hromádko, mám nápad, nechte klesnout tepovou frekvenci a podejte mikrofon dál a potom ho zase dostanete. 

osoba: 


No, dobře, tak... 

osoba: 


Dobrý den. Já se jmenuju Hesová, pracuju čtyři roky na kraji v sociální komisi, kde čím dál víc vidím, jak je velký nedostatek peněz v té sociální oblasti a musím chválit kraj, jak vychází vstříc, protože to, co se děje poslední roky na vládě, to je něco hrozného a určitě víte, jak to chodí v sociálních ústavech, nebo i v domovech důchodců. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Já budu takový nepříjemný, že pořád budu jaksi tlačit na to, abyste položila dotaz. 

osoba: 


Já k tomu dojdu, protože tam ta částka je kolem 26 tisíc v průměru, jsou menší, větší, na jednoho vlastně toho důchodce. Ta částka ale nestačí, aby pokryl teda důchodce, dosud to platil z části stát a z části mohli přispívat teda občané. Občané teda ve státních zařízeních nepřispívají téměř vůbec. Takže bych chtěla vědět, jak bude kraj teda řešit doplácení teda té částky v sociálních ústavech, protože zvlášť už dostatek peněz nejde. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Rozumím. Děkuju pěkně za váš dotaz. Poprosím o odpověď pana starostu Pavla Čížka, který tady reprezentuje TOP 09 a Starosty. Tak si představte, že byste byl hejtmanem a řekněte mi, jestli by se v této oblasti něco stalo. 

Pavel ČÍŽEK, lídr krajské kandidátky TOP 09 a Starostové:


Ta sociální oblast je samozřejmě složitá. Současný kraj se zaměřuje pouze na sociální ústavy, na domovy důchodců, prostě ty instituce tady existují a kraj by nejradši aby byly stále naplněné. Proto se vyjadřuje negativně k různým návrhům, jako třeba pěstounská péče a dál. Já si myslím, že musíme se podívat na to úplně znovu. Podívat se na to, že tady máme klienty a musíme plnit jejich přání. Kraj má zajistit veřejnou službu. Takže, jestliže klienti si třeba přejí, aby byli co nejdéle doma, aby dostali péči terénní služby ve svém domově a teprve, když je nejhůř, tak se dostali do ústavu, tak to by měl kraj zajistit, především. Aby vycházel vstříc tomu, co chtějí lidé. Chceme metodou veřejného komunitního plánování právě v sociální oblasti tyhle disproporce vyřešit. Aby to nebylo tak, že máme tady ústavy a potřebujeme je naplnit. Takže lékaři doporučují, ústavy se naplňují. My to chceme vzít úplně znovu, komunitně naplánovat, co skutečně lidé chtějí, potřebují a kraj jim tu službu musí poskytnout. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Tak, to byl plán Pavla Čížka. Další dotaz, prosím. 

osoba: 


Dobrý den všem, jmenuji se Milan Vyskočil. A měl bych dotaz, který se týká stavu silnic v Plzeňském kraji, protože podle nezávislých průzkumů je 40 % silnic v Plzeňském kraji v katastrofálním stavu. 25 % v nevyhovujícím stavu. Chtěl bych se zeptat zejména pana Pospíšila, zda by v případě svého zvolení se dokázal o silnice v Plzeňském kraji postarat lépe. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Děkuji pěkně za dotaz. Jiří Pospíšil. 

Jiří POSPÍŠIL, lídr krajské kandidátky a místopředseda ODS:


Děkuji pěkně. Já teda nejprve budu konstatovat, že, doufám, že ten pán, co kvůli mně má ten vyšší tlak, tak se mu nic nestane, nebo vyšší tep, to by mě mrzelo a pak bych to měl ještě na svědomí. Na druhou stranu pro řečníky je vždycky lepší, když posluchačům zvedáte tlak, než když usínají. Takže to je ještě dobrá verze docela pro mě, kdybych vás uspával, bylo by to horší. Ale teď k vašemu dotazu. Problém silnic je opravdu téma, které těžko tady vyřešíme v krátké odpovědi. My garantujeme za ODS každý rok investice z rozpočtu kraje ve výši půl miliardy korun a vedle toho samozřejmě uděláme vše pro to, aby evropské peníze šly tímto směrem. Už to tady bylo řečeno dneska během debaty o evropských fondech, my si myslíme, že evropské peníze mají primárně do podpory školství a oblasti dopravy. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Tolik Jiří Pospíšil. Zeptám se ještě hejtmana Milana Chovance, který tu zastupuje ČSSD. Ve vašem volebním programu jsem si, pane hejtmane, přečetl mnoho vět, které se týkají silnic v kraji a potom také jedna. Říkáte: pokud nedojde ke zvýšení příjmů kraje, není v jeho silách stávající stav udržet, natož zlepšit. To si opravu myslíte, takto to je? To znamená, jakmile nebude vyšší příjem kraje, budou silnice neustále v tom stavu tak, jak o nich posluchač mluvil. 

Milan CHOVANEC, lídr krajské kandidátky ČSSD:


My jsme investovali za poslední čtyři roky do silnic čtyři miliardy korun z evropských fondů a z vlastních zdrojů. Když jsme nastupovali na Plzeňský kraj, Plzeňský kraj byl nejhůře čerpající kraj evropské fondy. Dneska je čtvrtý. To znamená, z těch evropských fondů se významně podařilo tu síť zlepšit, ale bohužel to musím zodpovědně, se to týká především obchvatů měst a nových komunikací. Tam, kde je velký problém a o tom tady pan kolega mluvil, v první řadě, to jsou ty stávající komunikace. Do té doby, dokud nám stát nepřidá v rámci rozpočtového určení daní peníze, máme dneska desetkrát méně na své silnice, než dává stát na ŘSD, na státní komunikace první třídy a na dálnice, tak se ten stav prostě nezlepší. Bez těch peněz ta šance není. Ta podfinancovanost v Plzeňském kraji je zhruba 15 miliard korun. To jsou škody na silnicích a na mostech. My to jsme schopni udržovat, možná to drobně zlepšovat. My jsme se domlouvali, nebo dohadovali s panem kolegou Pospíšilem minule kvůli pavexu. Tam před dvěma lety, došlo ke změně, já si myslím, že tam došlo ke změně metodiky před dvěma lety a proto je tam ten jiný výsledek, než jsme si říkali, ale bez toho, aby stát změnil financování krajů, bez toho, aby jsme dostali jednu jedinou korunu, pane redaktore, v rámci spotřební daně, tak to nejsme schopni, a není schopen nikdo, zlepšit ten stav. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Dobře. Milan Chovanec. Další dotaz, prosím. 

osoba: 


Dobrý večer, moje jméno je Eva Šafránková. Já bych se chtěla zeptat pana Pavla Čížka. Jeho volební heslo je, že zkušenosti starostů prospějí Plzeňskému kraji, tak bych se chtěla zeptat, proč se to domnívá a zároveň si myslím, že Plzeňský kraj je plný památek, tak jak by se věnoval památkové péči? 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Díky za váš dotaz. Pavel Čížek za TOP 09 a Starosty. 

Pavel ČÍŽEK, lídr krajské kandidátky TOP 09 a Starostové:


Tak, my máme to heslo, protože jsme přesvědčeni o tom, že kraj je prostě jenom vyšší stupeň té komunální politiky. Není to žádná vláda, nebo parlament, na který si někdy krajští zastupitelé chtějí hrát. Ale kraj musí zajišťovat tu základní veřejnou službu. Proto ty modelové příklady řešení, které se dělají, na obcích jsou velice obdobné potom na kraji. Já to řeknu, příklad, právě se mluvilo o komunikacích. Já považuju investování do komunikací v kraji za naprosto bezkoncepční, protože byla obrovská možnost získat evropské dotace. Ty se daly do několika staveb. Příkladem je, nyní se zahajuje slavnostně západní obchvat takzvaný. Ve skutečnosti je to jenom část obchvatu mezi makrem a Křimecemi a na zbytek nejsou peníze a neví se, jak budou financovány. Takže to není koncepční řešení. Kraj nemá koncepci v tom, kde jsou nejnebezpečnější úseky na silnicích, které by se měly odstranit a potom na opravy těch povrchů. Není to jenom o tom, že by bylo třeba více peněz. A když se podívám do památkové péče, je to velice podobné. Kraj dává na obnovu památek jedenáct milionů, což je zhruba stejná částka, jako dával před patnácti lety jeden jediný okres Plzeň jih. To je naprosto katastrofální a navíc neexistuje systém, že by byly kategorizace, kde jsou objekty před zřícením, do kterých přednostně půjdou peníze, že by skutečně kraj aktivně vyjednával, aby tohle to dědictví, které tady je, bylo zachráněno. Takže nám vadí hlavně ta bezkoncepčnost. Není třeba více peněz, ale je trošku více koncepce. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Starosta Pavel Čížek. Posloucháte předvolební speciál Českého rozhlasu 1 Radiožurnálu. Tentokrát vysíláme přímo z Plzně, z budovy Českého rozhlasu Plzeň. Jde o předvolební speciál před volbami do krajského zastupitelstva a přímo tady v Českém rozhlase sedí Jiří Pospíšil, zastupujeODS. Milan Chovanec, stávající hejtman zastupuje ČSSD. Karel Šidlo za KSČM. Pavel Čížek za TOP 09 a Starosty. A Josef Baxa za SPOZ. Tak, ještě než bude položen další dotaz, kdo má mikrofon, teď jsem úplně zmaten. Tak, prosím. 

osoba: 


Dobrý večer. Jmenuju se Kontan a měl bych dotaz související s rozpočtovým určením daní. Plzeň přišla o krajské město o 90 milionů korun. Pro zajímavost, rozpočet divadla J. K. Tyla činí jenom o něco málo víc než je těchto 90 milionů. Korun přitom je to instituce, která samozřejmě neslouží jenom Plzni, ale i ostatnímu. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Se moc omlouvám, ale asi bychom měli mluvit o krajských věcech, na které dosáhnou krajští zastupitelé. 

osoba: 


Ano, ano, a já se chci zeptat, jestli se kraj hodlá nějakým způsobem podílet na financování plzeňského divadla, plzeňské filharmonie. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Tak, děkuji pěkně. Josef Baxa SPOZ. Kdybyste na to po volbách měl vliv, tak co byste v této oblasti udělal? 

Josef BAXA, lídr krajské kandidátky SPOZ:


Já jenom k rozpočtovému určení daní. Plzeň je veliký město bohatý a to si s tím poradí. Ale vemte si třeba Modravu, která přišla o značnej podíl na daních a ta si s tím neporadí a to bych tady kolegovi ze strany Starostů trošičku vytknul, že i ty malý obce dostaly přitom rozdělování daní na frak. Ale, pokavad bude mít kraj starosti jenom s tím, jak zabezpečit památky a kulturu, tak budu říkat, že to bude hrozně dobrý. Když nebudeme mít žádný jiný starosti. Já si myslím, že ten kraj musí zabezpečit seniory, silnice, a další nezbytný věci. Já nechci vypadat jako barbar, ale kultura v době krize je pro mě trošku až na druhém místě. Ale myslím si, že i na kultuře se musí kraj podílet a bez kultury to taky nejde. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Chtěl bych tu samou odpověď slyšet od Karla Šidla za KSČM. 

Karel ŠIDLO, lídr krajské kandidátky KSČM:


No, rozpočtové určení daní proběhlo, způsobem jakým proběhlo. Ty úpravy, které nastaly pro velké aglomerace samozřejmě netvrdím, že se s tím neumí vyrovnat... 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Zkuste, pane poslanče, přímo na tu otázku, která směřuje k plzeňskému divadlu. 

Karel ŠIDLO, lídr krajské kandidátky KSČM:


Jistě, já se k tomu dostanu. Plzeňský kraj už současným rozpočtem a předchozími rozpočty a zejména letošní pro rok 2012 jasně říká, co jsou priority. A kultura jako taková a v čem jsou i příspěvky, na činnost jak divadla, tak symfonického orchestru, baletu a dalších oborů v Plzni, tak jsou na pátém výdajovém místě z celkového rozpočtu. A představují v podstatě 5 - 6 %. Já si myslím, že to není zrovna málo, při prioritách, které jsou a při problémech, které také jsou. A dovolte mi ještě reagovat na jednu věc. Kapitola doprava je 36 % z celkových výdajů rozpočtu. A vemte si ta kritika, která tady byla, kdyby pan Vilímec nevyvedl těch osm set milionů mimo rozpočet kraje, tak to zanedbání těch silnic nebylo 15 miliard a určitě jsme neměli za miliardu havarijních stavů na silnicích druhých, třetích tříd. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Za co byste stavěli nemocnici v Klatovech? 

Karel ŠIDLO, lídr krajské kandidátky KSČM:


No, tak nemocnice by se stavěla za předpokladu, že získáme samozřejmě evropské zdroje, ale nezmůžeme to svalovat jenom na tu nemocnici, protože ono vyvádět peníze takovým způsobem, že ublížím dalším činnostem kraje a nebudu mít dostatek peněz na to, co je dneska velice kritizováno... 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Trochu se, pane poslanče, obávám, že vysvětlit tuto věc nad síly tady našeho prostoru v předvolebním speciálu. Vzhledem k tomu, že Jiří Pospíšil i Milan Chovanec má naprosto rozdílné názory na to, jak to bylo. Tak, pojďme k dalšímu dotazu. Prosím. 

osoba: 


Hambeková, dobrý večer, pánové. Mohli byste mě odpovědět, co uděláte pro to, abychom si mohli koupit kvalitnější potraviny? A nemuseli pro ně jezdit do Německa, děkuji vám všem za odpověď. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Jiří Pospíšil, lídr ODS. 

Jiří POSPÍŠIL, lídr krajské kandidátky a místopředseda ODS:


Jenom reflexi té debaty, platí, že kdyby Vilímec nevyvedl osm set milionů, tak v Klatovech nemají novou nemocnici. Jsem rád, že jste to potvrdil, pane redaktore, ale... 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Já jsem nic nepotvrzoval, to byl jen podpůrný takový argument. Tak, prosím, teď k tomu dotazu posluchačky. 

Jiří POSPÍŠIL, lídr krajské kandidátky a místopředseda ODS:


Ale je to pravda a je třeba to pořád opakovat, protože je to popíráno tady. K tomu, co říkala tazatelka. Samozřejmě kvalita potravin a podpora potravin v regionu je primárně odpovědností vlády. Ten kraj má relativně omezené pravomoci. Je třeba to veřejně přiznat a nehrát si na to, že jsme samostatnou vládou, která má kompletní působnost. Mně se líbí, a velmi schvaluji to, jak a tady přiznávám, pozitivní body současné vládě na kraji, protože nejsem pouhý kritik. Je to, jak se začíná rozvíjet princip podpory regionální potraviny, podporuji filosofii regionální potraviny, podporuji regionální pěstitele a chovatele a regionální výrobce potravin. Líbí se mi to, co třeba zavádí město Plzeň a ostatní města, jako jsou selské farmářské trhy a tak dále. To je to, co kraj může udělat. Podpořit pěstitele. Výrobce, chovatele v regionu. Například výraznou propagací, ale i určitou finanční podporou a tak dále. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Máte, pane Pospíšile, představu, kdy budou tady v Plzeňském kraji k dostání stejně kvalitní potraviny, jako když paní říkala, že pro ně jezdí do Německa? 

Jiří POSPÍŠIL, lídr krajské kandidátky a místopředseda ODS:


To je sugestivní otázka. Co znamená, že jsou stejně kvalitní, či nejsou. Půjdete-li například na farmářský trh, který se koná v sobotu ráno v Plzni, tak tam ty potraviny dostanete ještě kvalitnější, než jsou v Německu. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Tak, taková byla odpověď. Další dotaz z publika, prosím. 

osoba: 


Dobrý den. Já jsem Fiala a chtěl bych se zeptat, jestli tady někdo z politiků ví, jak často se dělají dechové zkoušky řidičům MHD a nejenom MHD. Zajímalo by mě to proto, že ještě jako malý kluk jsem byl svědkem toho, jak jeden řidič školního autobusu byl opilý, bylo to na něm jasně vidět a měl vedle sebe pivo. Jenže tam byly hodně malé děti, takže s tím jako nic nedělaly, nerozuměly tomu. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Já se moc omlouvám. Kolik vám je let? 

osoba: 


Mě je 19. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


19. Když jste byl malý, tak to je před spoustou let. 

osoba: 


Takových sedm let, mi bylo třeba šest let, ještě si to pamatuju, na to jsem nezapomněl, ale na 99 % bych řekl, že i teď se to nezměnilo. Pár řidičů MHD, bych řekl, že jezdí pořád pod vlivem, podle toho jakou rychlostí jezdí a podle toho, jakým stylem jezdí a že třeba přejeli zastávku. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Rozumím a ptáte se, jestli se s tím něco udělá. 

osoba: 


No a podle mě jakoby třeba, slyšel jsem, že se třeba dělají zkoušky jakoby na začátku té směny, ale to je podle mě k ničemu, když pak na konečné zastaví a může si to pivo tam koupit. A když se tady řeší takový věci prostě za tolik let, že se mění věci, které by se prostě měnit nemusely a věci, které by se měly řešit, se neřeší. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

 
Už tomu rozumím. Děkuju pěkně. Pane Hromádko, už se cítíte na to položit dotaz? 

osoba: 


Pane Veselovský, já už jsem z vás tak zdivočelej, že i jo. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Držte mikrofon a rozmyslete si to. Hejtman Milan Chovanec za ČSSD. Ten mladý muž má pocit, že tady v kraji jezdí opilý řidiči hromadné dopravy. 

Milan CHOVANEC, lídr krajské kandidátky ČSSD:


Tak, jestli má takový pocit a vidí konkrétní případ, tak já doporučuju zavolat policii, aby tu věc řešila. MHD je v kompetenci statutárního města Plzeň a tam kraj těžko může něco v tom dělat. A jestli dovolíte, pane redaktore, já jsem si tu psal ty předešlýé odpovědi, můžu aspoň něco k tomu ještě říct? 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Pane hejtmane, to je... 

Milan CHOVANEC, lídr krajské kandidátky ČSSD:


Pan Pospíšil vyzval, že Vilímec našetřil, tak abych se k tomu vyjádřil, tak já bych se rád vyjádřil. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Prosím vás, s vicehejtmanem Vilímcem už bych pro jistotu skončil. Myslete taky na naše posluchače, kteří by se v tom už teď, kdybychom se vraceli zpětně, nemuseli úplně vyznat. 

Milan CHOVANEC, lídr krajské kandidátky ČSSD:


Dobrá. 

osoba: 


Děkuju vám, pane Veselovský, já se pokusím napravit reputaci. Já bych se chtěl zeptat zejména pana Pospíšila. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Neříkejte to jméno radši, nebo zase povyleze ten hit nahoru. 

osoba: 


Vy jste hovořil v Otázkách Moravce, že ušetříte pět set milionů na kraji. Mohl byste mi říct kde? 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Tak díky za dotaz. 

osoba: 


To jste řekl, to jste slíbil, to je váš slib. Do roka a do dne. 

Jiří POSPÍŠIL, lídr krajské kandidátky a místopředseda ODS:


Já jsem slíbil, že budeme dávat každý rok, budeme-li u moci, pět set milionů na dopravu z našich vlastních krajských peněz. Prosím, ti z vás co tam byli, tak to slyšeli. My jsme ty peníze dávali v roce 2007, 2008 když jsme byli u moci a toto slibujeme. A budeme muset méně plýtvat na reklamu a na jiné věci tak, abychom ty peníze do dopravy mohli dávat. To máte pravdu. Pět set milionů je závazek na dopravu. 

osoba: 


Já jsem se ptal, kde to ušetříte, kde? Ne jak. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Tak, díky za dotaz. Jestli dovolíte, pane Pospíšile... 

Jiří POSPÍŠIL, lídr krajské kandidátky a místopředseda ODS:


Tak jestli dovolíte, já to klidně vysvětlím pánovi. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


A vy se chystáte těch pět set milionů šetřit na tu dopravu? 

Jiří POSPÍŠIL, lídr krajské kandidátky a místopředseda ODS:


V tuto chvíli kraj dává tři sta až čtyři sta milionů. My chceme tu částku navýšit cca o sto až sto padesát milionů korun. A já vám krásně ukážu na rozpočtu, kde to lze ušetřit. Například zrušíme propagaci kraje v Plzeňském deníku a MF, to je dvacet milionů. Snížíme platy některým úředníkům. Bylo osmdesát nových úředníků nabráno na kraj, podle nás zbytečně, ty my propustíme a peníze dáme do dopravy. Zrušíme placené členství v dozorčích radách v nemocnicích. Zrušíme placené funkce v představenstvech krajských nemocnic. A já vám ukážu přesně, jak to naskáče těch sto padesát milionů. To není falešný slib. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Tak, to je plán ODS. Karel Šidlo za KSČM, vzhledem k tomu, že po čtyři roky podporujete vládu ČSSD, tak vidíte do toho, jakým způsobem to chodí při propagaci kraje a tom všem o čem mluví Jiří Pospíšil. Hodí to nakonec tu částku? 

Karel ŠIDLO, lídr krajské kandidátky KSČM:


Tak, já jsem přesvědčen, že to tu částku hodin nemůže. A pan Pospíšil dneska trošičku už to modifikoval z pět set milionů, na které se ptal divák, tak už udělal sto padesát. Já si myslím, že tam, kde se dá šetřit v oblastech, o kterých on hovořil, to naskakuje skutečně po jednotkách milionů, ale to nemůže tu částku nikdy dát dohromady. Protože tak, jak je nastaven rozpočet kraje, si myslím, že v těch oblastech se dá těžko šetřit, protože je velmi vypjatý a je skutečně závislý na té příjmové stránce z rozpočtového určení daní. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Tak to by byl poslanec Karel Šidlo. Prosím, poslední krátký dotaz, čas se krátí, děkuji. 

osoba: 


Dobrý den, chtěl bych se zeptat pana Chovance, kolik má krajský úřad zaměstnanců, krajských úředníků? 

Milan CHOVANEC, lídr krajské kandidátky ČSSD:


Krajský úřad má dneska přes 400 zaměstnanců. 

osoba: 


A potom bych položil dotaz na ostatní kandidáty na hejtmana, jestli se domníváte, že tento počet by se dal přece jenom trošku asi možná snížit. Na půl milionu obyvatel krajského, nebo západočeského Plzeňského kraje, jestli to není n

JUDr. Jiří Pospíšil

kandidát na hejtmana Plzeňského kraje
předseda regionálního sdružení
místopředseda strany
poslanec PČR