Dvacet minut Radiožurnálu

7. března 2012
Dvacet minut Radiožurnálu

Hostem diskusního pořadu ČRo 1 byl ministr spravedlnosti a místopředseda ODS Jiří Pospíšil.


Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

Možné urychlení konce plzeňských práv, dění kolem Mostecké uhelné, boj proti návratu Vlastimila Rampuly do úřadu a zákon na odhalování anonymních vlastníků firem. Všechna tato témata se spojují u osoby ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila. Začíná Dvacet minut Radiožurnálu. Ministr spravedlnosti a místopředseda ODS Jiří Pospíšil. Vítejte u nás.

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti a místopředseda ODS:

Dobrý den přeji.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

Pane ministře, než se dostaneme k vyjmenovaným tématům. Od začátku týdne sleduje veřejnost soud s Vítem Bártou. Prezident Klaus dnes tento proces označil za nešťastnou absurdní reality show, která se stává ničivým prvkem škodícím celé republice. Souhlasíte s takovým hodnocením?

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti a místopředseda ODS:

Já bych asi nepoužil takto expresivní termíny. Na druhou stranu samozřejmě takový soudní proces nepomáhá zvyšování politické kultury v České republice. Asi každého napadne, co si lidé mají myslet o politicích, když vidí, jak se takto pere špinavé prádlo. Na druhou stranu žijeme naštěstí ve svobodném právním státě a tedy každá věc, která by mohla být trestným činem, má být posouzena nezávislým soudem a je tedy dobře, že ta věc je posouzena nezávislým soudem.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

Víte, když to napadne lidi, co si mají myslet o politicích, nenapadne to také samotné politiky? Mohou ty popisy politického zákulisí, které teď lidé i vy jako politici dostáváte ve velkých dávkách, třeba destabilizovat koalici?

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti /ODS/; místopředseda strany /ODS/:
 
Já doufám, že nikoliv. Já doufám, že tato koalice bude mít šanci prosadit zbytek svého reformního programu, dále přispívat ke snižování veřejných dluhů v této zemi a že to, co se dnes děje, nebude mít vliv na destabilizaci vlády. Žijeme v těžké době. Těžko by se v tuto chvíli hledala nějaká jiná vládní většina a případný pád vlády by v těchto chvílích opravdu mohl být nebezpečný pro Českou republiku.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

Tak to zkusím obrátit tu otázku. Kdyby, jak vy říkáte, pád vlády v tuto chvíli nebyl nebezpečný pro Českou republiku, chtěl byste setrvávat ještě v koalici s Věcmi veřejnými poté, co slyšíte od soudu?

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti a místopředseda ODS:

Já počkám, až bude pravomocný rozsudek, teď nechci komentovat a dávat nějaké tvrdé soudy ve chvíli, kdy zde stále probíhá soudní řízení. Ale to, že Věci veřejné jsou specifickým partnerem, o tom hovoříme již delší dobu, proto také jsme nechtěli, aby měly ministerstvo vnitra, proto také Věci veřejné přišly o ministerstvo vnitra právě pro jejich napojení na ABL. Na druhou stranu však nemáme teď jiného koaličního partnera, s kterým bychom byli schopni reformní program prosazovat. Tedy my se snažíme o to, aby se eliminovalo možné nebezpečí napojení Věcí veřejných na ABL tím, že nejsou například na ministerstvu vnitra, na druhou stranu jsou stranou, která je ochotna prosazovat reformy, což v dnešní době, když se podíváme třeba na chování sociální demokracie, která o žádných reformách nechce slyšet, tak je třeba využít, protože bez těch reforem se nám může stát, že se pomalu budeme přibližovat k Řecku.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

Víte, co třeba prohlášení pana Škárky, že Věci veřejné spoluvlastní pražští kmotři spojení s ODS, tedy Roman Janoušek a Tomáš Hrdlička, to činí z ODS jakéhosi v podstatě tajného spojence Věcí veřejných?

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti a místopředseda ODS:

Podívejte se, já to fakt víc komentovat nemohu. Já s pražskými v „kmotry“ nestýkám a nevím, jestli tam nějaké vazby byly, nebyly. Nechme na nezávislý soud, ať tato tvrzení, která zde padají, posoudí, ať soud řekne, co je pravdou a co není pravdou a ať podle toho rozhodne.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

Pojďme k vývoji kolem plzeňských práv. Včerejší stanovisko Akreditační komise v podstatě zkracuje trvání současné akreditace o 3 měsíce, takže by práva namísto v říjnu mohla skončit už v červenci. To konečné rozhodnutí je na ministerstvu školství. Řeklo nám dnes, že ho ohlásí v pátek. Z právního hlediska musí ministerstvo školství respektovat toto rozhodnutí Akreditační komise, nebo je ještě několik jiných způsobů řešení, jak se v náznaku vyjadřuje ministr Dobeš? Lze ještě podle vašeho názoru plzeňská práva zachránit?

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti a místopředseda ODS:

Jak jsem pochopil z debaty s paní rektorkou Západočeské univerzity, tak toto jsou různé výklady. Nicméně převládá výklad, že ministerstvo školství, potažmo ministr školství může do věci zasáhnout. Já si myslím, že je dobře, že pokud v takto citlivé věci zde bude jaksi rozhodnutí Akreditační komise přezkoumáno ještě jedním orgánem a bude tak zřejmé, zda Akreditační komise měla pravdu, či nikoliv. Já jako Plzeňák a plzeňský patriot samozřejmě jsem smutný z toho, že ta fakulta je v stavu, v jakém je a počkám si na to, netrpělivě budu čekat, jaké rozhodnutí nebo jaký výrok k tomu řekne ministr školství.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

Vy sám jste se pokoušel situaci v Plzni po skandálu s rychlostudenty stabilizovat. Kdo tedy podle vás může za to, že to dopadá tak, jak to dopadá?

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti a místopředseda ODS:

Je třeba říci, že já, když jsem odcházel po ročním děkanování, tak ta škola byla zcela stabilizovaná, což není jaksi můj názor, nechci, aby to vypadalo jako sebechvála, ale to tenkrát konstatovala Akreditační komise. Dokonce došlo k navrácení takzvaného rigorózního řízení, to znamená možnosti udělovat malé doktoráty.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

Kdo to zkazil?

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti a místopředseda ODS:

Tam bohužel došlo k tomu, před čím jsem varoval, že ty dvě základní skupiny učitelů, taková ta reformní kolem profesora Eliáše, když to zjednoduším a taková ta druhá část, která třeba měla trochu jiný pohled na řízení školy, se nebyly schopny dohodnout a jedna část z těch učitelů ze školy odešla. Nový pan děkan se pokouší sehnat personální náhradu za odešlé učitele, zda se mu to podařilo, nebo ne, to právě nyní musí posoudit vedle Akreditační komise, která už k tomu řekla svůj názor, právě ministr školství a rozhodnout tedy, zda ta škola má nárok na existenci anebo nemá. To bude o tom, co pan Dobeš asi zítra nebo kdy řekne.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

Řekl dosud ve Dvaceti minutách Radiožurnálu ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. A další téma otevřu dotazem posluchače na Facebooku. Zdeněk Černý, píše, cituji: "Proč máme být pořád svědky, jak se justiční mafie na nejvyšším státním ‚zametačství‘ zase formuje do jednoho šiku? Mám pocit, že náš právní systém nefunguje a je v rozkladu. Pospíšilovi sice fandím, ale ve svých snahách se mi zdá, že je osamocen. Už jsem slyšel, že ho má nahradit doktor Benda," konec citátu. Také jste slyšel, že máte být nahrazen doktorem Bendou?

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti a místopředseda ODS:

Nedávno jsem dělal rozhovor s jedním prestižním novinářem a ten mi říkal, vy jste čtvrtým rokem na ministerstvu a celé 4 roky se spekuluje, že odejdete. Já to dneska opravdu beru jako věc, která může a nemusí být pravdou. Víte, demokratický politik musí být připravený, že kdykoliv může odejít. Ale mohu říci, že nemám teď žádné věrohodnější informace, které by mně naznačovaly, že mám odejít, jsou to spíše mediální spekulace, takže se k tomu v tuto chvíli nechci dále vyjádřit.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

Osobně necítíte třeba nějaký nůž na krku od premiéra ohledně situace na státních zastupitelství?

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti a místopředseda ODS:

To by bylo silné slovo, kdybych řekl, že cítím nějaký nůž. Já jsem rád, že pan premiér v médiích vyjádřil podporu Pavlu Zemanovi, což je pro mě osobně, z mého subjektivního pohledu největší úspěch ve vztahu k státnímu zastupitelství, že se mi podařilo přesvědčit vládu, politiky, aby tohoto mladého schopného státního zástupce, který nebyl spojen s českým prostředím, 7 let působil v Haagu v evropských strukturách, tak jsem rád, že se mi podařilo přesvědčit politiky, aby tohoto člověka dali do funkce nejvyššího státního zástupce. A pokud Pavel Zeman bude mít podporu premiéra, pak je to pro mě důležité. Možná vnitřně ještě důležitější, než jestli tu podporu mám já. Takže já jsem v tomto směru spokojen a teď musíme pokračovat dál a jak jsem řekl, my, teď mluvím za sebe a za pana Zemana, protože on je navrhovatel a já rozhoduji v podobě správního orgánu, chceme pokračovat v personálních změnách a cítím jako potřebné pokusit se o změnu na postu vrchního státního zástupce v Praze.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

Vy už jste řekl v Prima Family v neděli, že jedním z nových důvodů pro případné odvolání Vlastimila Rampuly z funkce vrchního státního zástupce bude kauza privatizace Mostecké uhelné a připravujete také kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu, jak jste s tím vším teď daleko?

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti a místopředseda ODS:

My jsme ve fázi, používám plurál, protože mám na mysli sebe a pana Zemana, aby si nikdo nemyslel, že sám hovořím plurálem. My jsme ve fázi, kdy byla podána kasační stížnost, tu podávám já, s tím, že nyní připravujeme ještě podrobné odůvodnění, které předpokládám v řádech dnů, do 14 dnů bude zasláno Nejvyššímu správnímu soudu, který rozhodne. Jenom pro diváky ještě vysvětlím. To první rozhodnutí, které bylo učiněno soudem, tak to učinil Městský soud v Praze a proti němu opravným prostředkem je takzvaná kasační stížnost, a o tom rozhoduje Nejvyšší správní soud v Brně. My jsme kasační stížnost podali a teď doformulováváme důvody pro kasační stížnost. Tady je třeba říci, že do samotné kasační stížnosti se nemohou dát nové další argumenty, které nebyly uplatněné předtím ve správním řízení a v soudním řízení, musíme víc argumentů, které už byly použity, ale současně, chápu, že to je trošku obtížné vysvětlit, ale mimo to, že tedy podáváme opravný prostředek k Nejvyššímu správnímu soudu, tak tím rozhodnutím Městského soudu v Praze, který vrátil pana Rampulu do funkce, jakoby ožilo nebo bylo obnoveno správní řízení na ministerstvu spravedlnosti a v tomto obnoveném správním řízení může pan nejvyšší státní zástupce dodat další důvody, další argumenty a podle jeho tvrzení, které řekli do médií, jedním z argumentů bude právě kauza MUS.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

A nebyla chyba, že ta kauza MUS nebyla už mezi těmi argumenty při prvním pokusu o odvolání Vlastimila Rampuly?

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti a místopředseda ODS:

To je opravdu dotaz právě na pana Zemana, který tím, že dává návrh na odvolání, vymezuje důvody a ministr už jenom posuzuje nejvyšším státním zástupcem navržené důvody.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

A jak to posuzujete jako Jiří Pospíšil, nikoliv jako ministr?

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti a místopředseda ODS:

Já teď neumím posoudit, jestli Pavel Zeman už v té době, kdy se to řešilo, věděl o všech průtazích, které na vrchním státním zastupitelství vznikly. Já myslím, že nevěděl, tedy těžko to mohl podat. Teď co se během posledního půlroku dozvěděl poté, co tam pan Mečl udělal prověrku a zjistil ty informace, tak už je může použít. Takže já bych mu toto nevytýkal. Nemám přesně informace, co on jako šéf soustavy věděl, protože já jako politik ty informace nemám mít. Ale mám pocit, že podrobnější informace získal až poté, co pan Mečl v pozici nového vrchního státního zástupce se dostal ke všem spisům a ty informace získal.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

Jak podle vás teď ovlivňuje pozici Vlastimila Rampuly záznam, na kterém Stanislav Mečl se dvěma neznámými osobami vstupuje do kanceláře náměstka Grygárka? Neoslabí pochyby kolem údajných odposlechů v Grygárkově kanceláři, které si tam měli přijít odmontovat lidé z ÚOOZ, nakonec celou vaši další argumentaci proti panu Rampulovi?

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti a místopředseda ODS:

Já opět říkám, mám opravdu jen informace z médií. Já si dávám velký pozor, nechci vědět nic, na co nemám zákonný nárok.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

Tohle je dost těžké nevědět, to běhá i po internetu.

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti a místopředseda ODS:

Ano, takže mám informaci jenom z médií v té podobě, jak vy jste to přesně řekla. Ale ve chvíli, kdy tam byl učiněn zákonný zákrok, tak zkrátka nemůže toto oslabit pana Mečla, pokud zkrátka doprovázel příslušníky policie. To jaksi přece bylo realizováno podle trestního řádu, podle trestního práva, předpokládám tyto úkony. To nebyla nějaká divočina, to nebyla nějaká ilegální snaha někde někoho odposlouchávat. Takže z tohoto důvodu je naopak podivné, že pan Rampula bez toho, že by informoval pana Zemana jako svého nadřízeného a řekl mu - podívej se, je tu takovýto záznam, je to v pořádku, není to v pořádku, tak využil toho, že pan Zeman odjel někam nebo odjížděl do zahraničí a udělal takovouhle mediální k tomu prezentaci. Takže já teď nevím, jestli ohrozil nějaké vyšetřování, nebo ne, to musí posoudit orgány činné v trestním řízení, které v té věci konaly. Ale zkrátka mi nepřipadá standardní, že bez toho, že si to pánové řekli uvnitř té soustavy a zde měl logicky pan Rampula se ptát pana Zemana, tak se to dozvídáme v médiích a pan Zeman se to dozvídá z médií a to podle mě je špatný postup.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

Zakládá to možnost nějakého právního postupu proti panu Rampulovi?

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti a místopředseda ODS:

Pokud vím, pan Zeman chce toto použít, protože to vnímá jako porušení zákona ze strany pana Rampuly. Zda se rozhodne pro kárnou žalobu, nebo to uvede jako důvod ve správním řízení pro odvolání, je na jeho rozhodnutí.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

Mimochodem ještě Mostecká uhelná, která se jménem Vlastimil Rampula podle vás také souvisí. Dnes jsme se dozvěděli, že Švýcaři zamítli české odvolání proti rozsudku o prominutí lhůty pro připojení České republiky do trestního řízení ohledně Mostecké uhelné. Přinesl tu zprávu deník Aktuálně.cz. Připisujete tento výsledek také mezi v uvozovkách zásluhy pana Rampuly?

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti a místopředseda ODS:

Já neznám přesně to rozhodnutí, protože v této věci komunikovalo ministerstvo financí, které jediné může přihlásit české nároky ve Švýcarsku, se Švýcary, měli tam svoji advokátní kancelář, takže neznám to odůvodnění. Neumím se teď vyjádřit, proč to takto bylo rozhodnuto, respektive nemohu vám tedy říci, kde konkrétně v této věci nastala chyba, ale obecně my říkáme, že je problém, že pan Rampula jako vrchní státní zástupce roky řešil MUS a teď zjišťujeme, Švýcaři si stěžovali, že nedostávali informace a tak dále. Tohle bude podrobně zpracováno panem Zemanem a já teď ty informace nechci zde zveřejňovat, ale zkrátka a dobře opět opakuji, v březnu jsem upozornil na základě den staré iniciativy ministerstvo financí, že je třeba se přihlásit ke kauze MUS ve Švýcarsku a do září nebylo schopno vrchní státní zastupitelství se s ministerstvem financí dohodnout na tom, aby tam tu přihlášku poslali, a to jsou jasné důkazy a já nechci, aby to vypadalo, že házíme na někoho vinu v kauze MUS, je důležité, já jsem rád, že celou věc šetří policie a že zde budou jasné výsledky, kdo za to může, zda více vrchní státní zastupitelství anebo úředníci ministerstva financí.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

Civilní žaloba bude podle ministerstva financí teď podána v průběhu dubna a řízení se také dále budeme účastnit z pozice poškozeného. Neprodraží se ale Česku celá věc právě kvůli nutnosti postupovat civilní žalobou?

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti a místopředseda ODS:

Předpokládám, že tam budou náklady na soudní poplatek. Nicméně právě proto, že to dělá ministerstvo financí a najatá švýcarská kancelář, kterou si najalo ministerstvo financí, tak já vám přesně neumím ta čísla říci, já je bohužel nevím. Takže to je spíše dotaz na ně. Samozřejmě tam budeme platit nějaký soudní poplatek. Je otázka také, jak vysoký je, to má každá země upravena zvlášť, je třeba se podívat do švýcarského zákona.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

A jde jenom o soudní poplatek nebo i o nutnost platit další aparát advokátů?

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti a místopředseda ODS:

Tak já jsem přesvědčen, že advokátní kancelář by si tam ministerstvo financí najalo v každém případě, i kdyby se jim podařilo dostat se do toho trestního řízení a nejít formou civilní žaloby, tak náklady za advokáta by byly v každém případě, protože v takto složité věci Česká republika se nemůže hájit sama, musí si vždycky zvolit svého advokáta, který zná právo tamní země i tamním advokátem. Takovýto postup by realizovala Česká republika asi i v jiné zemi, stejně tak jiná země, kdyby uplatňovala své nároky u českého soudu, zvolila by si českého advokáta. Tam jde o ten soudní poplatek a je otázka na kolik, když budeme úspěšní v náhradě škody, ten soudní poplatek neplatí právě ta strana, která škodu způsobila, to je třeba se podívat do toho zákona.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

Způsob odhalování anonymních firem je dalším tématem pro ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila, posloucháte Dvacet minut Radiožurnálu. Deník Insider oznámil, že váš resort předložil vládě návrh zákona o transparentnosti právnických osob. Má dát pravidla, jak se firmy s anonymními vlastníky mají odhalit, aby mohly dosáhnout na veřejné zakázky, shrňte prosím v několika bodech ty hlavní změny pro firmy.

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti a místopředseda ODS:

Hlavním cílem tohoto návrhu je vyřešení anonymních akcií. To je opravdu asi tou nejklíčovější změnou. Víceméně chceme, aby do budoucna anonymní akcie byly nahrazeny akciemi, které buď budou registrovány u Burzy cenných papírů. To znamená, bude tam jasně uvedeno, kdo je jejich vlastníkem, anebo dojde k takzvané imobilizaci, což je model, který existuje v některých státech, například v Rakousku a myslím, že i v Německu, kdy zkrátka vlastníky akcií registrují banky, které k tomu mají oprávnění od centrální státní banky. To je důležité z jednoho důvodu, kdy zkrátka je třeba, aby někde byl registrován vlastník akcií v případě, že dochází k vyšetřování trestné činnosti, zkoumá se vlastnická struktura, zkoumá se, komu akcie patří a pak je třeba, aby orgány činné v trestním řízení tyto informace mohly získat. A ty je buď získají od banky nebo z té centrální registratury, která bude vedena u burzy.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

A jaká je hranice finanční pro to, aby firma takto musela postupovat, když se bude ucházet o veřejnou zakázku?

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti /ODS/; místopředseda strany /ODS/:
 
To je ještě druhá věc. Druhá věc je potom takzvané rozkrytí vlastnické struktury v případě, že chce právnická osoba veřejnou zakázku. Na tomto ministerstvo ještě pracuje. To je téma, které jsme ještě vrátili do hry, protože jsme dostali celou řadu zajímavých podnětů zvláště z neziskového sektoru. Takže tady ta druhá část zákona, ty akcie už jsou vyřešené, jsou napsané, šly do vlády a půjdou do parlamentu, ale vedle toho ještě řešíme rozkrytí vlastnické struktury u společností, které vstupují do jednání, do obchodních vztahů se státem nebo s veřejným sektorem. Takže vám teď neumím přesně říci tu hranici, protože tam byly 3 varianty, buďto, přičemž ty 2 klíčové jsou postaveny na principu, že dotyčná firma dlouhodobě obchoduje se státem a vykazuje určité procento zisku právě z obchodů se státem.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

Neboli je to firma ověřená a tudíž nemusí mít tak přísné podmínky, jestli tomu správně rozumím?

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti a místopředseda ODS:

Ano, každý rok, takováto firma každý rok více potom by vykazovala ve své účetní závěrce svoji vlastnickou strukturu. A pak jsou firmy, které neobchodují pravidelně, pravidelně se státem, a tam od určité částky, a opět o tom povedeme ještě s experty debatu, by byly nuceny takovéto společnosti rozkrýt svoji vlastnickou strukturu, přičemž by ji nedávaly do obchodního rejstříku, jako je to v tom prvním případě, kdy to je pravidelný obchod se státem, ale daly by jí té výběrové komise, která provádí řekněme výběrové řízení.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

Vicepremiérka Karolína Peake upozorňuje také, že firmy nebudou muset dokazovat vlastníky úředními dokumenty, ale pouze čestným prohlášením, přičemž sankce za nepravdivé informace v zákoně nejsou, nedělá ho to bezzubým?

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti a místopředseda ODS:

To je jedno z témat, které ještě bude debatováno, na kolik to má být nebo nemá být čestné prohlášení. Nesouhlasím s tím, že tam nejsou sankce. To není pravda.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

Jaké jsou tam sankce?

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti a místopředseda ODS:

Ta základní sankce je postavena tak, že v případě, že se prokáže porušení toho zákona, to znamená nepravdivé čestné prohlášení, tak se počítalo s tím, že ta firma přijde o veškerý zisk, který by z té veřejné zakázky měla. To znamená, zaplatily by si pouze vynaložené náklady.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

A jaká je šance, promiňte, že vás přeruším, ale jaká je skutečná šance, že na nepravdivé údaje uvedené firmou zadavatel třeba stát skutečně přijde?

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti a místopředseda ODS:

To je téma, je dost témat, proč ještě ten návrh jsme neposlali do vlády, ale ještě toto budeme debatovat. Máme různé varianty a návrhy a až si budeme jistí, že i tato věc je vyřešena, pak návrh opustí ministerstvo a půjde na vládu.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil byl hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. Díky za váš čas. Na slyšenou.

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti a místopředseda ODS:

Já vám děkuji a přeji krásné odpoledne všem posluchačům.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

Od mikrofonu Radiožurnálu se loučí Štěpánka Čechová. 

JUDr. Jiří Pospíšil

předseda regionálního sdružení
místopředseda strany
poslanec PČR
ministr spravedlnosti