Otevřený dopis předsedy jihomoravské ODS Jiřího Kadrnky...

29. listopadu 2012
Otevřený dopis předsedy jihomoravské ODS Jiřího Kadrnky...

...předsedovi jihomoravské sociální demokracie Václavu Božkovi k tématu „Na jižní Moravě vládnou komunisté“

Vážený pane předsedo, milý Václave,

vítám Tvůj otevřený dopis ze dne 19.11.2012, ve kterém vysvětluješ svůj postoj ke spolupráci jihomoravské ČSSD s komunisty v zastupitelstvu kraje a reaguješ tak na tiskovou zprávu o této události, kterou jsem vydal. Považuji jej za velmi potřebnou podporu veřejného dialogu o společenských a politických změnách, kterými nejen náš kraj prochází. Také oceňuji kultivovanost Tvého příspěvku do diskuse.

Myslím, že není podstatné, abych zde obhajoval legitimnost "mediální zkratky", či obhajoval novinářské zjednodušování až k nepřesnosti, které mne také často znepokojuje. Co naopak považuji za důležité, je skutečnost, že se v naší zemi při sestavování krajských koalic děje nového, něco zlomového v dosavadním definování pravidel veřejného života. Nejenom mne a voliče ODS zneklidňuje, že může být poprvé od listopadu '89 zcela odlišně posuzována legitimita demokracie jako hodnoty a motivu jednání svobodných občanů. Nemohu proto souhlasit s názorem, že v komunální, natož krajské správě věcí veřejných se nejedná o politické rozhodování. Musím v této souvislosti připomenout, že v uplynulém volebním období to byly právě kraje pod vedením hejtmanů za ČSSD, kteří se natolik soustředili na celostátní politická témata, že se občas mohlo zdát, že asociace krajů je třetí komorou parlamentu a kompetence v regionální samosprávě jsou jen podružnou náplní jejich činnosti. Připomenu, že poslední dvě volební kampaně do krajů v roce 2008 a 2012 vedla ČSSD na tématech, která vůbec nesouvisí s agendou kraje (regulační poplatky, církevní restituce, výše sazby daně z přidané hodnoty). Pokud si dobře pamatuji, nikdy jsem nezaznamenal, že by ses z pozice předsedy krajské organizace ČSSD vůči tomuto stylu vymezoval či jej za posledních roky kritizoval.

Jsem přesvědčen, že jedním z obecnějších témat, o kterých může diskutovat "krajská vláda" s opozicí a pokoušet se nalézt užitečnou shodu, je usazení krajské politiky na místo, které není blízké ani jednomu z popsaných extrémů. Zcela jistě existuje několik dalších věcných témat důležitých pro budoucnost Jihomoravského kraje, o kterých jsme připraveni vést diskuzi a hledat v zájmu rozvoje jižní Moravy společné stanovisko. Patří tam klíčové otázky územního plánování, dopravy, podpory vědy a inovací. Jako konstruktivní opozice to ODS činila i v minulosti.

Dohoda, kterou jsi s panem Michalem Haškem podepsal s představiteli KSČM na jižní Moravě, nepředstavuje jen přiřknutí zákonem vymezených pravomocí zástupcům komunistické strany v krajském zastupitelstvu. Reprezentuje také více než názorovou shodu nad často vágně formulovanými a proto prý obecně přijatelnými programovými cíli, jak se snažíš v dopise vysvětlit. Uzavření takovéto, v regionální politice nepříliš obvyklé (osobně nevím, že by někdy byla uzavřena), dohody znamená totiž něco mnohem více výmluvného a o tom mají jihomoravští voliči právo být informováni.

Každá smlouva vyjadřuje nejen potřebnou shodu na jejím obsahu, ale především stvrzení vzájemné blízkosti smluvních partnerů a především vůli, která vědomě konstatuje, že shoda není pouze náhodná a dočasná a je výrazem odhodlání překonávat rozdíly, dlouhodobě směřovat ke společným cílům, které mají širší základ, než jaký lze vtěsnat do rámce psaného textu. Nepřekvapuje mne proto, že krajskou dohodu s komunisty musí ČSSD obhajovat před veřejností, mnohými svými příznivci a i členy, kteří si na základě naší národní zkušenosti nechtějí s touto stranou znovu zadat.

Nediv se, proto prosím, že na mnohé věci mají nejen různé strany, ale i jednotlivci rozdílné názory. Velmi nemilým překvapením je pro mne aktuální zjištění, že se české demokratické strany rozchází v názoru na roli komunistů a dopady jejich ideologie pro budoucnost naší země. Měl jsem za to, že na tom u nás existuje široká a společenská shoda založená na hlubokém přesvědčení již od listopadu '89, tak jak je vyjádřeno ve vašem "bohumínském usnesení".

Demokracii zosobňuje dialog a k dialogu musí být dva. Za jihomoravskou ODS a mou osobu Tě chci ujistit, že jsme k dialogu o závažných otázkách týkajících se našeho kraje připraveni.

 

Se srdečným pozdravem též Tvým kolegům.

Tvůj

Jiří Kadrnka

Ing. Jiří Kadrnka

předseda regionálního sdružení
člen výkonné rady