Teplice by byly jasná volba

15. února 2012
Teplice by byly jasná volba

(Ústecký kraj) Říká se o něm, že je nezničitelný. Žije jen z cigaret, kávy a – jak sám říká – sluníčka. Prý skoro nespí. Ač má v kanceláři komfortní psací stůl, úřaduje výhradně v křesle, kde se střídá návštěva za návštěvou. Dokonce si k němu nechal zavést pevnou linku, která často zvoní.

Co je pro vás více, být primátorem nebo senátorem? Ptám se…

Ono to je těžký, hodně se to prolíná a hodně lidí to prostě nerozlišuje. Chodí sem za mnou i lidé, kteří nemají nějaké problémy týkající se města. Jsem takový bezplatný právník. Myslí si, že když jsem tím senátorem, takže vyřeším každý jejich problém, a to od jejich rozvodu až po jejich majetkové poměry.

A…

No když to umím, samozřejmě rád poradím, takže to příliš nerozlišuji.

A jak to všechno stíháte. Být v Praze, cestovat na pracovní výjezdy v rámci Senátu a k tomu být ještě hlavně tady "doma" pro místní lidi. Nestane se někdy, že máte dvě schůzky v jeden okamžik a na jiných místech?

Mám úžasnou asistentku, která to umí všechno zorganizovat. Takže to se mi nestane.

A stihnete to nadále být senátorem?

Tak tuto otázku mi lidé, kteří mě už znají, nepokládají. Ta doba mého působení v senátu je už tak dlouhá, že ti lidé okolo mě vědí, co se dá a nedá stíhat. V dnešní moderní elektronické době se dají stihnout neuvěřitelné věci. I tak se ale nedá opravdu stíhat vše. Já to dělám vše na úkor toho, že nemám žádné jiné hobby, nesportuji. To je ten problém. Člověk nemůže dělat všechno. To byl omyl některých mých kolegů, kteří coby starostové kandidovali do senátu, a mysleli si, že to všichno stihnou. No nevyšlo jim to no.

A co podle vás nejde kombinovat?

Tak například nejde být zodpovědně hejtmanem a zároveň poslancem. To je velmi komplikované. Sněmovna je jiný systém než senát.

Vraťme se k vašemu úvazku. Jste primátorem Teplic a působíte v senátu. To znamená dojíždění do Prahy, a nejen tam. Asi jste si už zvyknul…

Tady musím konstatovat, že jsem ještě ani jednou za to období nespal v Praze. Za každých okolností se vracím do Teplic. Ve dne, v noci, o půlnoci, ve tři ráno… Díky moderním technologiím je dneska ta situace mnohem lepší. Být to v devadesátých letech, kdy jsme ještě měli cyklostyl, tak by to možná byl problém. Jsem neustále propojený. Teoreticky bych mohl pracovat z domova, aniž bych na radnici nebo do Prahy přišel. Ale to samozřejmě také nejde. A já preferuji osobní kontakt s lidmi. Fyzický kontakt je pro mě klíčový. Co se týče administrativní stránky mé práce, tak to není žádný problém pracovat z domova.

Řekněme, že kdyby přišlo na výběr: Teplice nebo senát. Co by volil Jaroslav Kubera?

To jsou takové ty divné otázky, kdyby… Samozřejmě bych si zvolil jednoznačně město. Ani v současné době to není padesát na padesát. Když spočítám čas pro město a senát, tak je to nepoměr. Teplice jsou jednoznačné. Tím já žiju každý den. Ale to neznamená, že senát je pro mě něco méně významného, to rozhodně ne. Ale je to odlišné. A propojení je podle mě právě geniální.

Být v takových pozicích, to znamená také kontakt s novináři. Jaký je váš vztah ke sdělovacím prostředkům?


Myslím, že dobrý. Chci jediné, objektivitu. Vadí mi novináři, kteří dělají závěr, aniž by zvedli telefon a na tu věc se zeptali. Proto rád odpovím na všechno a pokud to jde, kdykoli. Není nic těžšího, než vyvracet už napsanou nepravdu nebo neúplnou či zkreslenou informaci.

Jaroslav Kubera

předseda místního sdružení
místopředseda oblastního sdružení
místopředseda regionálního sdružení
primátor Teplic
člen vedení senátního klubu