Partie

12. února 2012
Partie

Hostem nedělního diskusního pořadu televize Prima family byl senátor a primátor Teplic Jaroslav Kubera.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Ve studiu vítám předsedu Senátu Milana Štěcha. Dobrý den.

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu PČR /ČSSD/:

Dobrý den.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

A senátora Jaroslava Kuberu. Dobrý den.

Jaroslav KUBERA, senátor a primátor Teplic /ODS/:

Dobrý den.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Do té přímé volby už se hlásí první kandidáti, teď nejnověji Jana Bobošíková. Byla by pro vás přijatelná?

Jaroslav KUBERA, senátor a primátor Teplic /ODS/:

Já teď bych nepředjímal, protože těch kandidátů ještě bude mnohem víc, než nám je teď známo. Až se to opravdu rozjede, tak se další ještě určitě přihlásí.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Určitě se přihlásí další. Ale váš názor na Janu Bobošíkovou určitě bude nějaký, bez ohledu na to jestli se hlásí nebo nehlásí?

Jaroslav KUBERA, senátor a primátor Teplic /ODS/:

Já bych řekl, že ze zatím známých kandidátů je určitě nejkrásnější.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

To je diplomatická odpověď. Takže podle vás to bude skutečně volba superstar, prostě vybereme nejkrásnější...

Jaroslav KUBERA, senátor a primátor Teplic /ODS/:

Bude to přesně tak, jak říkal Tomáš Töpfer. Bude to neuvěřitelný maglajz. Jenom taková maličkost, tam je potřeba 50 tisíc podpisů k tomu, aby kandidát mohl kandidovat, když nemá podpisy 10 senátorů nebo 20 poslanců, což samozřejmě nikdo ovšem neřeší. Když bude vedle sebe stát Jana Bobošíková s Tomášem Töpferem u stolečku pod slunečníkem a budou mít připraven podpisový arch, jestli se jim tam občan může podepsat oběma. Podle mého názoru je to možné, protože on si může přát právě, aby oni dva se dostali do toho boje a pak se teprve v druhém kole rozhodne a ta volba bude vždycky dobrá, když mu jsou oba sympatičtí. A takových věcí je tam spousta. Jak se zkontrolují podpisy, jestli 10 senátorů může podepisovat více kandidátům? Ale to nikdo neřešil, protože jsme všichni okouzleni tím, co se nám podařilo, a to je opravdu velký kousek. Mičurinův sen byl splněn. My jsme naroubovali rajče na brambory a teď budeme na jaře čekat, co nám vyklíčí.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Pokud to dobře poslouchám, tak Jaroslav Kubera není zrovna nadšen ze schválení přímé volby. Pane Štěchu, vy jste naopak zastánce přímé volby, máte pro ní nějaký další argument, kromě toho, že jste ji slibovali a lidi ji teď zrovna chtějí.

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu PČR /ČSSD/:

Když se podíváte na poslední tři volby, to je poslední volba pana prezidenta Havla, a dvě volby prezidenta Klause, tak je naprosto zřejmý, že to pro parlament, jak pro sněmovnu, tak pro Senát nebyl dobrý obraz. A to, co to odhalilo, že prostě v český politice existuje sice bylo, bych řekl, možná zjištění, které některé lidi přivedlo na reálnou jaksi na reálný stav věcí a myslím si, že to bylo nedůstojné. A když si vezmeme, že všechny naše hlavní pilíře moci máme voleny přímo, tak prezident byl poslední, který volený nebyl. A já se domnívám, že pokud to je převažující názor občanů, že není žádný důvod, abychom mu nevyhověli.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:
 

Pane Štěchu, poměrně nedůstojné bylo třeba i projednávání některých vládních reforem v Poslanecké sněmovně, to by byl tedy argument pro to změnit způsob volby poslanců nebo způsob přijímání zákonů, když to bylo nedůstojné?

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu PČR /ČSSD/:

Já si myslím, že to nebylo nedůstojné. To bylo v rámci parlamentních jaksi procedur, které se tady už v minulosti také stávaly. Ale pro mě bylo nedůstojné například to, když senátor, který dva měsíce, měsíc před volbou prohlašoval, že nikdy nemůže daného kandidáta volit, najednou ho volil. A vidíme, že potom se stal poradcem prezidenta a že byl úplně z jiné politické garnitury. Nebo to, že někteří senátoři byli najednou oznámeno, sděleno, že se objevili někde v nějakých archivech, seznamech. A to si myslím, že je to nejvážnější, že ta volba neprobíhala ve standardním demokratickém prostředí, ale v určitém prostředí nátlaku, a to mi vadilo.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Takže ten argument je - my to neumíme udělat slušně, tak pojďme zaplatit miliardu za přímou volbu prezidenta, protože to bude slušnější?

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu PČR /ČSSD/:

Já ty peníze nevidím jako rozhodující. Ano, to je jediná věc, když jsem si dělal svojí vlastní analýzu, kde bych řekl, že je minus, kde je zápor, ale pokud bude vzájemné porozumění mezi stranami, tak se můžeme dohodnout, že volby prezidenta se budou konat vždycky s nějakou volbou jiných orgánů. Není to věc jenom České republiky, vemte si třeba ve Spojených státech se volí prezident a potom de facto ten výkon moci přebírá až po velké časové pauze. Já se domnívám, že je možný takto postupovat v budoucnu i v naší zemi. Neříkám, že se to povede u té první volby, tam už se to asi nepovede, ale u těch dalších voleb se určitě budu přimlouvat za to, aby se prezidentský volby spojily buď s volbami krajskými, parlamentními, ať už senátní nebo sněmovní nebo do zastupitelstev.

Jaroslav KUBERA, senátor a primátor Teplic /ODS/:

To ovšem není vůbec možné, protože já už o to usiluji léta. Tak je to nastaveno a zůstane to tak. Je nesmysl, aby volby do Poslanecké sněmovny byly v létě a komunální volby byly na podzim, kdy padá listí, což je v komunálu nepříjemné, kdy je bláto. Ale ono to není tak snadné, ono se potom musí zkrátit nebo prodloužit období tak, aby se ty volby sešly. A to já, když se to nenavrhlo, tak už se to nenavrhne nikdy. A k tomu, že si to přeje veřejnost. Paní senátorka Gajdůšková hřímala ve středu o tom, jak je vláda podlá, že se nepřipojila k onomu fiskálnímu paktu. Zřejmě si nepřečetla ráno Internet, protože 70 procent lidí v republice si přeje, abychom se nepřipojovali k tomuto paktu a nebyli úplně podřízení Evropské unii. A v opačném případě, kdy si to přeje většina lidí, tak horujeme pro přímou volbu. Ono je to, jak položíte otázku. Když se lidí zeptáte na jednoduchou, jestli tyto mrazy už by měly skončit, tak vám zaručuji, jaký bude výsledek, ani to nemusíte zkoušet.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Zařídíte to pak jako senátoři, když si to odhlasujeme, tedy že nebyl ten hlas.

Jaroslav KUBERA, senátor a primátor Teplic /ODS/:

Ona pak bude následovat druhá otázka, že vzniknou katastrofální povodně, pokud to roztaje rychle, a na tu otázku už každý neodpoví. No, to radši ať ještě mrzne několik dní, ale neradi bychom byli opět vytopeni. Takže když se dá ta otázka jednoduchá, máte na ní jednoduchou odpověď. Když potom řeknete to další, což se objevilo paradoxně minutu po schválení té volby, začala média, která už pochopitelně mají svůj byznys zajištěn, protože pro ně to bude obrovský byznys. To si nenamlouvejme, a já jim to přeju, zejména smutné je, že to nedostanou redaktoři k platu, ale majitelé těch médiích, tak najednou se začali hledat ty otázky, na které my jsme se ptali, teprve teď se začínají rozebírat, jaké jsou s tím spojené problémy, že to je narušení volby rozdělení mocí na zákonodárnou, výkonnou a soudní. Prostě teprve teď ta diskuse, která měla probíhat před tím, probíhá až poté, a to je špatně.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

A podle vás přesto, že se poměrně dlouho dobu, možná 10, 20 let uvažuje o tom, jestli by měl být prezident volen přímo, tak ve skutečnosti neběžela žádná diskuse o tom, jak by to mělo vypadat, co by to přineslo, jak to bude vypadat v praxi.

Jaroslav KUBERA, senátor a primátor Teplic /ODS/:

Hlavně nikdo nepředložil návrh, ten spojený s tou volbou. To znamená, jestli budeme mít ještě dvoukomorový parlament, jak se změní ústava, jak se ty moci udělají tak, aby byly rovnovážné. O tom nikdo nemluvil, protože to už nebylo tak populární, to už je složité vysvětlování. Daleko jednoduší je říci - lidé si to přejí, tak my jsme pro, a to je přesně systém těch populistických stran, ke kterým nepochybně patří Česká strana sociálně demokratická. Teď už druhý den vystoupili s tím, že by chtěli omezit peníze na volební kampaň, že to bude hrozně drahé a že by to mělo být nějak omezeno. Důvod je úplně prostý, oni jsou bez peněz, protože je utratili při volbách do Poslanecké sněmovny a už na tu volbu nemají, tak vymýšlejí, jak omezit peníze, aby si to nějaký bohatý oligarcha nezaplatil a nevyšel jiný kandidát, než ten jejich.

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu PČR /ČSSD/:

Doufám, že tu za sociální demokracii budu mluvit já, ne pan Kubera, ale ...

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Předpokládám, že reinterpretujete to, co teď Jaroslav Kubera řekl.

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu PČR /ČSSD/:

Já bych prvně velmi stručně na to, co pan Kubera řekl, možná, že ani nekontroluje, co říká. To byl především vládní návrh. My jsme zachránili vládní návrh. Chtěl bych připomenout, jaká tvrdá až nevybíravá slova používal předseda vlády v Poslanecké sněmovně, když se ten návrh projednával. On říkal, že ty návrhy, které jsme tam v Poslanecké sněmovně navrhovali, a to byly ty návrhy, které vlastně byly v tom garančním výboru ústavněprávním v Senátu. Takže to nejsou věcné návrhy, že to je pokus sociální demokracie dělat obstrukci, že žádnou přímou volbu nechceme, že to určitě v Senátu zhatíme. A já teda se mi zdá, že neumím pochopit, jak probíhají procesy uvnitř, když tady pan Kubera říká všechny ty hrůzy, co to přinese, já prakticky se žádnou nesouhlasím. A připomínám, že to byl vládní návrh.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Na který vy jste ovšem skočili a hlasovali jste pro něj, takže ...

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu PČR /ČSSD/:

Ne, my jsme neskočili. Když se podíváte, my to máme minimálně 10 let v našem programu. Sociální demokracie v minulosti předložila minimálně 3 nebo 4 vlastní návrhy. A ti, kteří tam v Senátu hovořili o tom rozkolísání ústavy a narušení tý rovnováhy mocí, které jsou dány ústavou, tak ti samí neměli jednu námitku, když minimálně třikrát předkládaly se změny ústavy a de facto byly tam obdobné minimální změny, jakou jsou tam dneska. Ta přímá volba, ta neposiluje žádnou pravomoc prezidenta. A já mám pocit, že řada lidí je ovlivněna především tím, že k věcem přistupuje z pohledu, že vidí dnešního prezidenta, který ty dané pravomoce v ústavě maximálně využívá, možná že až někde na hraně ústavy nebo i za. A tito lidé si takhle vykládají, že ta ústava bude používána, ty změny v té ústavě prakticky se pravomocí prezidenta vůbec nedotýkají, tam není posun k prezidentskýmu systému ...

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Pane Štěchu, já vám do toho skočím, protože vy možná obcházíte jádro argumentů, které položil Jaroslav Kubera, a to znělo - lidi teď říkají: chceme si volit prezidenta přímo, a vytvořili jste jim takovou vábničku, bude hezká kampaň, budeme se teď půl roku bavit o tom, jací budou kandidáti, porovnávat je, ale ta faktická změna tam vlastně není, proč tedy v pravomocích, sám jste to teď říkal. Proč tedy potřebujeme přímo voleného prezidenta?

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu PČR /ČSSD/:

Protože byl na tom konsens, byla na tom shoda, bylo to už minimálně desetkrát nebo osmkrát ...

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Počkejte, vy přece nemůžete tvrdit, že váš názor, proč volit prezidenta přímo je, protože se na tom všichni shodli, tak nějaký důvod k tomu máte, a důvod ...

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu PČR /ČSSD/:

Já jsem vám důvod řekl v úvodu, že to nebude parlamentní prostředí zatěžovat věcma, které byly velmi nechutné, narušovaly tu politickou kulturu na úrovni parlamentu, protože ten boj o toho prezidenta byl velmi, velmi zásadní a teď ten zásadní boj rozhodnout ...

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

A vy myslíte, že přímá volba bude ...

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu PČR /ČSSD/:

Přímou volbu rozhodnou občané. A já si myslím, že to bude stejně jako to je při volbách do zastupitelstev, ať už obecních nebo krajských, jako je to při parlamentních volbách, ať sněmovních nebo senátních. Neříkejte, že lidé si tyto volby neumí zvládnout slušným způsobem. Já si myslím, že tady bylo neštěstí, že se tady vžily některé přístupy, které na úrovni parlamentních procedur prostě jsou neseriózní, ale jsou těžko odhalitelné. A z tohoto pohledu, když jsem zažil poslední volbu prezidenta Klause na Hradě, tak v tom momentu jsem byl na 99 procent rozhodnut, že budu podporovat přímou volbu.

Jaroslav KUBERA, senátor a primátor Teplic /ODS/:

Ale potom já se divím, co ta volba přinese občanům? Co bude slibovat kandidát, který bude kandidovat? Většinou se změny třeba ve firmě dělají proto, když firma neprosperuje, tak se udělá nějaká změna, která povede k lepšímu. Co tady tedy bude lepšího? Bude moci prezident alespoň vetovat lepším způsobem některé zákony? Dnes je to tak, že sněmovna hladce přehlasuje Senát, i prezidenta svými 101 hlasy. Kdyby bylo v ústavě, že potřebuje 120 hlasů, tomu bych rozuměl. Kdyby měl prezident zákonodárnou iniciativu, kdyby, nedej bože, prezident mohl vetovat rozpočet, což by bylo naprosto úžasné. Když by on se mu ten rozpočet nezdál, že vede republiku někam, kam si nepřeje. Ale nic takového v té volbě není. A že ta volba bude mnohem nechutnější, než to, co se dělo při volbě ve sněmovně. Když jsme o tom hlasovali, tak jsem chtěl navrhnout, abychom hlasovali tajně, protože je to velmi vážná věc. Bohužel podle jednacího řádu nebylo možné hlasovat v Senátu o té přímé volbě tajně. Pak by se totiž ukázala pravda.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Takže tím chcete říct, že daleko více senátorů, než hlasovalo pro přímou volbu, ji tedy odmítá, pokud by se rozhodovali čistě na základě toho, jestli oni si myslí, že to je správně, tak by přímá volba Senátem neprošla tedy.

Jaroslav KUBERA, senátor a primátor Teplic /ODS/:

To je naprosto evidentní. A týká se to i senátorů sociální demokracie. Tam zřejmě ta vojenská disciplína je mnohem silnější než v ODS. V ODS přeci jenom tem rozptyl názorů je větší a není tam takový tlak. Nikdo mi ničím nevyhrožoval, i když jsem od začátku říkal, a ty důvody byly jiné, než to na první pohled vypadá. Mně přímá volba by nevadila jako princip, ta nemá žádnou jinou váhu, než volba nepřímá. Ale já bych právě k tomu chtěl slyšet to B. Kdybych věděl, že nově zvolený prezident mi zaručí, že nepracuji do poloviny června jenom na daně, že on bude mít vliv na to, že třeba daně nebudou tak vysoké, tak pak by mě to začalo zajímat. Ale takto on skutečně nebude mít nic, ale bude mít to, co dnes někdo kritizuje u prezidenta Klause, tak toho se dočkáme v mnohem větší míře, protože logicky prezident, který bude mít za sebou silný mandát od občanů, ať bude chtít nebo nechtít, nedej bože, kdyby mu to náhodou stouplo do hlavy, tak si bude chtít uzurpovat jaksi sám trošku více moci, než mu ta ústava dává. Nedej bože, když to bude někdo, kdo to nezvládne, tak pak nebude žádná varianta, jak se takového prezidenta zbavit.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Takže přestože současnému prezidentovi je vytýkáno, že neodvolává ministry, když mu to premiér navrhne, že si vyjednává dodatky mezinárodních smluv, přestože k tomu nemá žádný mandát, to si myslíte, že by u přímo voleného prezidenta bylo ještě horší?

Jaroslav KUBERA, senátor a primátor Teplic /ODS/:

Samozřejmě, protože on prezident Klaus nemůže říkat, že má za sebou poměrně silný mandát od občanů. Ale ten nový prezident se tím mandátem bude ohánět. Zejména, pokud by ten mandát byl jaksi silný. Tak ta moc dělá s člověkem, to je vůbec pro politika to nejhorší se tomu ubránit, aby když tu moc dostane, jí využíval ku prospěchu věci a ne ku prospěchu svému. To je opravdu těžké. Je to podobné, jako soudkyně, která rozhoduje o tom, komu připadne dítě po rozvodu a ona sama má těžké trauma ze svého rozvodového řízení, tak je pro ní velice obtížné rozhodovat objektivně, a proto se tak složitě vybírají soudci, aby toto uměli překonat. U politiků, vy víte, kdo bude zvolen, to přece v tuto chvíli nikdo nemůže, a když někdo bude mluvit takto populisticky jako sociální demokraté. Přece já vám zajistím při volbách do Senátu, slyším v kampani, já vám seženu peníze do vašeho regionu, do vašeho obvodu. A přitom Senát o žádných penězích nerozhoduje, přesto se to používá, zrovna tak může něco takového slibovat ten kandidát na prezidenta.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Pojďme to rozdělit nejdřív. Předpokládám, že budete chtít reagovat na to, že v senátorském klubu ČSSD jsou senátoři, kteří hlasují v rozporu s tím, co si myslí?

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu PČR /ČSSD/:

Kdybych měl reagovat na všechno, co tady pan Kubera dal dohromady, tak je to takový odpadkový koš. To já dělat nebudu. Já ho vybírat nebudu. Ale co se týká našich senátorů, prosím vás, pan Kubera nemůže vidět do jejich myšlení a svědomí. A znova říkám, je to programová záležitost. Při programu, který sociální demokracie si přijala, schvalovala, mi není známo, že by někdo z těch senátorů proti tomu protestoval, také ten výsledek náš ...

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

To byl program pro volby do Poslanecké sněmovny, to není ...

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu PČR /ČSSD/:

Ne, to je dlouhodobý program sociální demokracie, z toho vychází ty dílčí programy. A co se týká toho čísla, my jsme mohli klidně hlasovat menším číslem, protože my jsme tu třípětinovou většinu zajistili tak i tak. Ale my jsme hlasovali 90 procenty. Takže tam je vidět, že to je velká shoda. A já jsem přesvědčen, shrnu to, že všechno to, čím tady pan Kubera strašil, vůbec nenastane, protože všechny ty problémy se můžou objevit při všech dalších volbách. To znamená volbách senátorů, poslanců, zastupitelů do kraje. Ono se tak neděje. A musíme si také říci, pravomoci našeho prezidenta nejsou příliš velké. My nemáme poloprezidentský systém, ani ho mít nebudeme. Vůbec jsme k tomu nedělali žádný krok. My jsme pouze vyřešili to, že prezident bude volen jako ostatní zastupitelé do obcí přes kraje, parlament a je to stejným způsobem volba a budou ji mít v rukách občané. A co se týká těch nákladů na ty volby, jestli bude zvolen populista. Ty volby budou stejné, jako jsou do Senátu. I do Senátu se možná dostanou někteří populisté nebo lidé, kteří smotají všechno dohromady, aby zakryli ...

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Čili říkáte, když voliči, tak kdyby vybrali Milana Štěcha a Jaroslava Kuberu, tak nejsou tak hloupí, aby ...

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu PČR /ČSSD/:

Ti jsou pro mě stejně vážení voliči, jako voliči, kteří nám zvolí budoucího prezidenta.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Pane předsedo, přeci jen možnost podílet se na volbě prezidenta patřila mezi důležité pravomoci Senátu a ta obava, že Senát je teď téměř na rozpuštění, protože si připravil o jednu z důležitých pravomocí, i v té rozpravě v Senátu zaznívala. K čemu tedy teď Senát ve chvíli, kdy jste se připravili o takhle důležitou pravomoc?

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu PČR /ČSSD/:

Víte, ti lidé, kteří to použili v Senátu, mi přijde, že to použili velmi lehkovážně, že s tím znehodnocovali i svojí minulou práci. Přece si musíme uvědomit, že když Senát, zrovna tak sněmovna, volí jednou za 5 let prezidenta, tak to není jeho hlavní náplň činností. Ta každodenní náplň činnosti je, aby se senátoři připravili na ty projednávané tisky, aby se k nim soustřeďovali podklady, aby zvažovali, co je dobré a špatné řešení, abychom ty zákony buď zamítli, opravovali a vrátili nebo je schválili v duchu našeho poznání. To je hlavní činnost Senátu. Kdybych teda měl vzít ty volby, tak si myslím, že podstatnější je například ta volba ústavních soudců, protože Ústavní soud v poslední době vlastně rozhodoval o velmi vážných věcech, například i v těch otázkách reforem. Takže z tohoto pohledu Senát o nic podle mého názoru nepřichází. A kdyby image Senátu měl stát na tom, že jednou za 5 let volíme prezidenta, tak si vezmete ty poslední tři volby, zejména dvě, to by teda ten image byl hodně špatný a on se do určité míry může i třeba tím, že se nebudou takovéto nechutné volby opakovat, on se může i mírně vylepšit. Já vím, že se to některým hodilo do argumentace, aby mohli senátory jakoby strašit, že ten Senát se může tím pádem stát nadbytečným. To není pravda. Senát má pevné místo v ústavě, kdyby Senát nebyl, to znamená, kardinální změnu ústavy, a samozřejmě, že by to způsobilo velké problémy, musely by se teda ty parametry nastavit ...

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Nicméně vy jste říkal, můžeme opravovat zákony, vracet je a podobně. Na druhou stranu sněmovna, ve které vládne standardní vládní koalice, disponuje většinou, kterou Senát ...

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu PČR /ČSSD/:

Já vám musím říct, že teď i odpůrci, kteří tam použili v Senátu tuto větu, tak uznali, že například v poslední době vrácené zákony jsou v řadě případů velmi výrazně opraveny, nebo vážně opraveny. A vemte si jenom tu problematiku třeba loterijního zákona, tam se jednalo o 6 miliard korun, kde Senát udělal podle mě správný zásah, že ty peníze nenechal v rukách těch společností, které ty hry provozují a které je enormně využívají ke svému jaksi působení.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Pane Kubero, pokud si to dobře pamatuju, tak vy patříte mezi lidi, kteří argumentují tím, že teď už je téměř možné Senát zrušit. I ve světle toho, co teď říkal Milan Štěch, to vás nepřesvědčuje, že by nemělo smysl si vypustit ten rybník.

Jaroslav KUBERA, senátor a primátor Teplic /ODS/:

Ono to není o vypuštění rybníku. Senát vznikl později, a to byla ta chyba, protože vlastně o něm rozhodla Poslanecká sněmovna. A jenom blázen by očekával, že ona se bude dobrovolně vzdávat svých kompetencí ve prospěch Senátu. Byla už několikrát ovšem jedinečná příležitost, jak tu rovnováhu dosáhnout. Poprvé to bylo, když se hlasovalo o Lisabonské smlouvě. My dodnes nemáme stykový zákon. A dokonce jedním z vážných problémů bylo, jestli vůbec může Senát ten ústavní zákon o přímé volbě vrátit do Poslanecké sněmovny. Tam se právníci lišili v tom, protože neexistuje stykový zákon, ačkoliv se v minulosti už třikrát stalo, o jednom zákonu to vím přesně, protože jsem ho psal, týká se rozpuštění sněmovny, kdy ten můj zákon použila sněmovna jako nosič, vrátila ho, nakonec byl přijat, akorát s tím vyšším kvórem 120 hlasů. O tom to ale není. Já souhlasím, kupodivu s panem předsedou, že to není jediná kompetence, přímá volba nebo volba prezidenta.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

To asi tušíme všichni, že to není jediná kompetence.

Jaroslav KUBERA, senátor a primátor Teplic /ODS/:

A dokonce dosahujeme jistých úspěchů i při těch 101 hlasech. Teď minulý týden jsme asi u čtyřech zákonů dosáhli úspěchů. Potíž je v tom, že sněmovna si ty naše pozměňovací návrhy nemůže vybírat, ona je musí buď vzít nebo nevzít, což je ke škodě věci, protože často padne i náš pozměňovací návrh, který je čistě legislativní a napravuje legislativní chybu. Nicméně ten rozsudek smrti spočívá v něčem jiném. Představme si situaci, že tak jako se sociální demokracie ujala přímé volby prezidenta, tak až se zjistí, že většina lidí si přeje zrušení Senátu, což se lehce může stát na ...

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Bych skoro tušil, že si to většina lidí přeje tedy.

Jaroslav KUBERA, senátor a primátor Teplic /ODS/:
 

... na Internetu, to skoro bude jednoduché. Takže pak stačí, aby před příštími volbami si to některé strany, zvláště ty nové, daly do programu, že jejich volebním programem je zrušení Senátu a určitě získají jakési body na tom. Potíž je v tom, že on je ten Senát nesnadno zrušitelný, on sám sebe nezruší. Ale když bude dostatečná kázeň, tak určitě sociální demokraté budou sami hlasovat o svém rozpuštění, když je o tom někdo přesvědčí ...

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Vy sám byste pro to hlasoval?

Jaroslav KUBERA, senátor a primátor Teplic /ODS/:

Já bych, si myslím, že poté, co jsme schválili přímou volbu prezidenta, tak by se mělo vážně uvažovat o jednokomorovém parlamentu, protože Česká republika má 10 milionů obyvatel a já říkám, že to odpovídá 10 ministerstvům a asi tak 3 krajům, a ne 14. Ale to je moje představa, která už nikdy nebude realizovatelná. Ale tady se nabízí, protože všechny strany jsou ve shodě, že současný způsob voleb, kdy vznikají velmi slabé vlády a zejména v souvislosti s přímou volbou prezidenta, by byla lepší volba většinovým systémem, o kterou se už mimochodem kdysi pokoušela i sociální demokracie spolu s ODS.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Čili jedna komora parlamentu a volena většinou.

Jaroslav KUBERA, senátor a primátor Teplic /ODS/:

Čili pak by stačila, tam se samozřejmě nabízí to jednoduché řešení, že by Senát se stal jednou komorou s 81 zákonodárci a sněmovna by byla zrušena. Ale říkám to jenom proto, že vím, že zase  poslanci rozhodně nebudou ti, kteří si sami sobě zruší Poslaneckou sněmovnu. Ale tyhle debaty měly proběhnout právě před tím, než jsme začali zvažovat přímou volbu prezidenta. Ona ale nebyla vedena snahou nějak zlepšit demokracii, něco zlepšit v České republice, ale jenom získáním bodů u veřejnosti. Já si naopak také nemyslím, že veřejnost je hloupá a že nám zvolí nějakého zpěváka nebo podobně, tak tomu není. Dokonce si myslím, že peníze volby nevyhrávají, nikdo tomu nevěří. Strany utrácejí desítky milionů. A já můžu říct po dvacetileté zkušenosti z různých voleb, zejména komunálních, že to o penězích skutečně není. Při posledních komunálních volbách moji konkurenti se pohybovali v částkách kolem 5 až 6 milionů korun v komunální kampani, a nás stála ta kampaň 220 tisíc. Takže to skutečně o penězích není. Je to o práci, jestli někdo uvěří těm billboardovým společnostem, že čím více fotek na billboardu, tím lepší volební výsledek. To je hluboký omyl, ale přetrvává velmi vytrvale. Já jenom ale musím zmínit to, jak se dá také Senát zneužít. A mě to velmi popudilo. Stalo se to minulý týden, kdy si Česká strana sociálně demokratická, která Senát ovládá, udělala doslova předvolební mítink v Senátu a využila k tomu petici, která vůbec nebyla určena Senátu, která byla určena Poslanecké sněmovně. A oni si tam udělali takzvané veřejné slyšení nad peticí, která nám nepatřila a ještě k tomu opticky se snažila dát najevo, že ta petice má 180 tisíc hlasů.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Takže Senát je dobré zachovat proto, aby ho mohla sociální demokracie podle vás zneužívat ...

Jaroslav KUBERA, senátor a primátor Teplic /ODS/:

Z tohoto hlediska určitě se hodí, zejména když tam má takovou velkou převahu. Ale myslím si, že to je nedůstojné sociální demokracie toto dělat, protože my máme petici 200 tisíc lidí pro dálnici D8 a kdybychom jí pětkrát rozkopírovali a předali jí různým institucím s průvodním dopisem, tak máme milion lidí, kteří chtějí dostavět dálnici D8 a přesto to nikoho nenapadne.

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu PČR /ČSSD/:

Pane redaktore, nezlobte se, ale já tady nebudu přebírat odpadkový koš pana Kubery. Pan Kubera dává dohromady věci, který spolu vůbec nesouvisí. Petice přišla, jedna z největších peticí, která v Česká republice byla. Já jsem jí podle zákona přijal, předal jsem jí kompetentnímu výboru, ten výbor hlasy i, pokud se nepletu, dalších senátorů, rozhodl o tom, jak se bude postupovat, protože se postupuje standardním způsobem a ta petice se projednává, že k tomu bylo uspořádáno slyšení, že na to slyšení přišli jenom někteří senátoři, někteří nepřišli, že z toho byl výstup, to je normální běžná procedura. Tady je příklad, jak pánové, zejména pánové, možná i některé dámy, z ODS neunesli, že je změna složení Senátu, a oni ten monopol, který tam mají, dneska nemají, a nejsou zvyklí na ty demokratický procedury, protože demokratický procedury prostě jsou o tom, že každý má právo se vyjádřit k věcem, které jsou projednány.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Osvěžte mi jenom paměť, náhodou tu petici, neorganizovala jí sociální demokracie?

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu PČR /ČSSD/:

Samozřejmě, tu může organizovat kdokoliv. Kdokoliv může organizovat petici, můžou to být občanský iniciativy, můžou to být jednotlivci, můžou to být strany, můžou to být skupiny.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Takže když přijde ODS s podobnou peticí, tak v Senátu jí otevřeně projednáte a budete diskutovat o tom, jak je vláda úžasná ...

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu PČR /ČSSD/:

To víte, že bude, vždyť kolikrát iniciovali starostové nebo hejtmani za kraje petice a bylo to, byli to lidi z řad ODS. Tam jsme projednávali řadu petic, který byli iniciátoři v řadách třeba členů těch politických stran. Musíme postupovat podle petičního zákona, podle jednacího řádu Senátu a zvyklosti v praxi, která v tom je. Bylo naprosto postupováno, nepatří to sem, ale musel jsem na to reagovat.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Takže popíráte, že by to byla marketingová akce sociální demokracie?

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu PČR /ČSSD/:

Ale prosím vás, to můžu říct, každá konference, která je ve sněmovně, každou akci, kterou dělá vláda, že je marketingová akce té politické strany. Dovolte mi, musím znova říci, že to, co tady pan Kubera kolem tý přímý volby napadá, že to je vládní návrh. Proč tu diskusi nevedli uvnitř ODS? No, protože pan předseda ODS by se panu Kuberovi vysmál a vůbec takový řeči by asi tam neměly reálnou nějakou oporu. Ale přesto si myslím, že nemá vůbec pravdu. Co se týká té věci, že není rovnováha moci. Teď máme další nosič, změny ústavy, sněmovna nám postupuje změnu ústavy, která řeší imunitu. Já jsem pro omezení imunity. Ale pan Kubera ty návrhy, které podporoval v ústavněprávním výboru, všechny ty výhrady, které říkal k tomu rozkolísání ústavy a potřeba rovnováhy, může navrhnout, a my řadu těch věcí klidně podpoříme při projednávání další změny ústavy, která tam přišla. Já bych byl rád, kdyby to bylo v jednom návrhu. Víte, tady je takový stav, že řada lidí kritizuje, že politici se neumí dohodnout, že neudělají kompromis. My, když ten kompromis, tu dohodu uděláme, tak ti, kteří to před tím říkali, poté říkají, že to je špatný kompromis, co to všechno způsobí. Ale zajímavé je, že když to konzultují zejména straníci v těch svých partajích, že si to tam nevyřeší, že to pak přenášejí až do těch televizních obrazovek a podobně. Další věc, co se týká stykový zákona. Stykový zákon vypracoval Senát ...

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Vy jste říkal, že nechcete přebírat ten odpadkový koš, tak toho přebereme moc tedy.

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu PČR /ČSSD/:

Já nebudu reagovat na ty invektivy, ale na ty věcné otázky musím reagovat. Pprosím, dejte mi stejný prostor jako panu Kuberovi. A co se týká stykového zákona. Stykový zákon je dlouhou dobu vypracovaný Senátem, zaslán do sněmovny. A kdo v té sněmovně má těch 6 let tu moc v ruce. Určitě to není sociální demokracie. Vy jste tam dopustili, pane Kubero, takový stav, že kdyby se ten prezident volil tak jako postaru. To znamená, kdyby se volil nepřímo, tak my ho nemáme podle čeho volit prakticky, protože ten stykový zákon není. Vy máte ten problém, že nevíte, co chcete, vy jste, vy jste tu přímou volbu chtěli, ale vy jste si teď spočítali, že vám to nějak nevychází, vám by to při té nepřímé volbě vyšlo, že byste si zase mohli zvolit svého stranického kandidáta, ale při té volbě občany, při té přímé se bojíte, že na základě tý vaší práce, zejména ve vládě. To asi může dopadnout špatně. Ale teďko mi dovolte, teďko mi dovolte ještě, abych reagoval na tu věc, která tady byla, která tady byla ...

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Pane Štěchu, jinými slovy, vy ...

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu PČR /ČSSD/:

Ne, on tady říkal, že občané by rozhodli o zrušení Senátu. Já si myslím, že toto není seriózní používat. Vždyť přece bývá běžné, že referenda nejsou si, nikde v těch zemích většinou nejsou k tomu ústavnímu dělbě moci. Kdyby dneska lidé mohli rozhodovat, tak jsem přesvědčen, že by daleko ještě větší a negativnější obavy měla současná vláda. Určitě by lidé rychle rozhodli o tom, že nechtějí současnou vládu, určitě by rozhodli o tom, že nechtějí současné složení Poslanecké sněmovny, ale přece víme, že toto není předmětem těch přímých hlasování. To znamená ten ústavní systém. Proč to sem do té diskuse zavádíte, proč tu diskusi děláte naprosto populistickou, proč jí ...

Jaroslav KUBERA, senátor a primátor Teplic /ODS/:

Já můžu do diskuse zavádět, co chci. To vy mně nebudete tady diktovat, co já budu zavádět, to jako ne.

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu PČR /ČSSD/:

Já jenom říkám, že jsme ten prostor měli využít k tomu, abychom tu mohli mluvit o vážných věcech, seriózně, věcných problémech, kde třeba aspoň v nějaké diskusi můžeme dojít k nějakému kompromisu. Ale vy to pojímáte konfrontačně, nezlobte se, mně se taková diskuse nelíbí, ta nás vede k těm problémů, který v této zemi máme.

Jaroslav KUBERA, senátor a primátor Teplic /ODS/:

Takže dvě lži, které tady použil pan Štěch. Tak první lež. Já jsem si tu petici pro jistotu vzal, jejich metoda je totiž, když se nedá dokázat, dělá to pan Zaorálek a pan Sobotka. Takže já vám přečtu, má to jednací číslo Senátu 856/2012/S a je tam napsáno: "Lid je zdrojem veškeré státní moci, článek 2 odstavec 1 Ústavy, proto my níže podepsaní občané České republiky, zástupci právnických osob a jiné ze zákona oprávněné osoby tímto podáváme Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky ve smyslu příslušných ustanovení tuto petici." Čili to je petice určená Poslanecké sněmovně. Kdyby bylo v Poslanecké sněmovně veřejné slyšení, neřeknu ani slůvko. Tady se ale zneužila, protože v Senátu se to snáz zadarmo, ten sál se neplatí, že, tak se udělalo veřejné slyšení. Takže abychom si nelhali. Tady to máte písemně. To není povídání, vy rádi povídáte, když to někdo nemůže zkontrolovat. Ta druhá lež, pardon, ta druhá lež je ta, že pro vás je přímá volba výhodná. Vůbec pro vás výhodná není, protože vy žijete v naivní představě, jak tyto volby díky reformám vyhrajete, takže byste si mohli zvolit koho byste chtěli. Ta přímá volba vám to neumožní a vy intenzivně hledáte podle výzkumu, kdo to bude, koho nakonec nominujete, kdo má největší šanci. Takže abychom si tady nenamlouvali. Tady to bylo evidentní porušení.

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu PČR /ČSSD/:

Pane redaktore, když předají petenti Senátu petici, tak já nezkoumám jako předseda Senátu detaily ...

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Vy jí nečtete, vy jí rovnou projednáte tedy?

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu PČR /ČSSD/:

Samozřejmě já jsem povinen ji přijmout, a předávám jí tomu kompetentnímu výboru, to je petiční výboru. A petiční výbor rozhodl, že ten obsah tý petice je takový, že ho prostě zařadil na projednávání. Takže to je v naprostém pořádku. A to, co tu pan Kubera říká ...

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Počkejte, pane Štěchu, nám, když by přišel dopis - vážená Česká televize, tak ho přepošleme na Kavčí hory pravděpodobně a nebudeme se tím zabývat.

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu PČR /ČSSD/:

To je vaše věc, jestli se tím zabývat budete. Vy byste se s ním asi, kdyby tam něco bylo o věcech, který se týkají všeobecně provozování rozhlasového a televizního vysílání, tak byste se tím určitě zabývali, protože to je ve vašem zájmu, a tady tento petiční výbor ...

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Takže ti petenti špatně jenom napsali, komu to ...

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu PČR /ČSSD/:

Prosím vás, co tady pan Kubera používá. Co to je nebo není. Vždyť já můžu dokázat, kolik akcií v minulosti dělali představitelé Senátu z řad ODS Senátu. Je to naprosto běžná věc, že se tam dělají různé konference, semináře, slyšení. A tady to bylo vlastně, co, že se umožnilo občanům podle jejich rozhodnutí, aby na to slyšení přišli. Tam oni 4, 5 hodin říkali své názory, vystupovali, dostali kafe a minerálku a došlo tam k určitému poznání, který využije ten výbor do svých závěrů. Takže z tohoto pohledu si myslím, že tady pan Kubera dělá bouři ve sklenici vody, jemu vadí, že tam ti občané vyjadřovali takové výhrady, tak vážné argumenty, zejména které prokazuje i praxe. To je, jak dneska vypadají v praxi ty jejich reformy, zejména sociální ...

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Takže pan Kubera se zlobí za to, že prostě ...

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu PČR /ČSSD/:

Na ty občany, přesně tak, on se zlobí na ty občany, že občané ...

Jaroslav KUBERA, senátor a primátor Teplic /ODS/:

To byli samí odboráři, tam žádní občani pozvaní nebyli.

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu PČR /ČSSD/:

Tam bylo 130 lidí. Ten Senát byl naplněný od prvního do posledního místa. Vám vadí, že tam přijdou lidé, vy byste byli nejradši, aby lidé seděli doma a byli zticha v případě, než se ukážete, aby tleskali. Ale občanská společnost je o něčem jiném. Ti lidé dostávají prostor, a my to dělat budeme, ať se vám to líbí nebo nelíbí, aby mohli sdělovat své názory. A nejenom, že vy jim řeknete, že víte, co je dobře, takže to bude. To se vám nelíbí, vám se nelíbí, že ti lidé tam říkali věci, kde odhalují vaší špatnou politiku, jak si nahráváte zakázky, viz teď problematika ...

Jaroslav KUBERA, senátor a primátor Teplic /ODS/:

Já si teda nic nenahrávám, to bych si vyprostil, já si fakt nic nenahrávám.

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu PČR /ČSSD/:

Já mluvím o vládní koalici. Problematika například vyplácení sociálních dávek, zrušení úřadu práce, vždyť vy sami to kritizujete, řada starostů v ODS to kritizuje, a to tam bylo předmětem jednání. To vám vadí, že se tam říkala pravda.

Jaroslav KUBERA, senátor a primátor Teplic /ODS/:

Tak znova. Veřejné slyšení si můžete samozřejmě uspořádat. Každý výbor má tu možnost, a vy dobře víte, že na setkání s vámi jsme se bavili o tom, že by neměla být veřejná slyšení zneužívána, stejně tak by Senát neměl řešit petice, které řeší sloučení dvou škol v Jablonci nebo zasypávání dolu ve Frenštátu, protože ten by měl řešit takovéto věci. Ano, to je v pořádku. Já jen namítám, že existuje petiční zákon. Petiční výbor neudělal vůbec nic, ten ani nezkontroloval podpisy a protože se to hodilo, tak najednou zákon nezákon. Ta petice prostě byla určena někomu jinému. Já vůbec nezpochybňuji to, že se může udělat veřejné slyšení, to je v Senátu poměrně snadné zorganizovat, ale tady to bylo evidentní zneužití ...

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Není to v tom případě formální výtka, protože kdyby tedy sociálnědemokratický senátorský klub přišel s tím, chceme si zanadávat na vládní reformy, tak jenom kývnete hlavou a je to naprosto v pořádku.

Jaroslav KUBERA, senátor a primátor Teplic /ODS/:

To si může zanadávat, jak chtějí. To ostatně dělá bohatě. Ale přece musíme dodržovat elementární věci. Pan předseda v jiném svém interview řekl, protože to je velmi populární, že zaměstná asistenty senátorů, zruší konečně ten nechutná schwarz systém.

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu PČR /ČSSD/:

To jsem já neřekl. Já to ani nemůžu, to musí zrušit zákon. To musí připravit vláda a ministerstvo práce a sociálních věcí. Vy tady plete tak věci a říkáte polopravdy, který jsou potom naprosto plné lži. Takže chovejte se drobet korektně.

Jaroslav KUBERA, senátor a primátor Teplic /ODS/:

Víte co, vy mě nebudete naštěstí, i když jste předseda a já ne, ale vy mi nebudete poroučet, jak se mám chovat. Já mám svůj názor, který si můžu říct. A tady byl evidentně zákon petiční porušen, to je jasný. Nezpochybňuji to, že můžou, kromě toho, když ...

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu PČR /ČSSD/:

Tak dejte žalobu.

Jaroslav KUBERA, senátor a primátor Teplic /ODS/:

... když se tolik chcete připojit k tomu paktu finančnímu, tak jak vám to řekl pan premiér, tady k té evropské úžasné dohodě ...

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu PČR /ČSSD/:

To je předmětem jednání tady.

Jaroslav KUBERA, senátor a primátor Teplic /ODS/:

Ale co je předmětem jednání, to s tím souvisí. Já jsem zvědavý, jak vy budete podporovat finanční ústavu. To jsem velmi zvědavý, jak jí budete podporovat, protože ty reformy, které bychom museli udělat, pokud by se k tomu paktu připojili, jsou opravdu proti tomu, co se děje teď, to žádné ještě reformy nejsou.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Sociální demokracie říká, že se k němu připojit chce. Pojďme se ...

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu PČR /ČSSD/:

Samozřejmě na rozdíl od ODS taky víme, že existuje příjmová strana rozpočtu, že není možné tady nahrávat některým skupinám. Vemte si, že efektivní míra zdanění právnických osob v České republice je 14 procent. ODS de facto velmi výrazně podporuje zachování daňových rájů, vadí jí daň z finančních transakcí, která by zprůhlednila v Evropě toky finančních prostředků. To jsou všechny věci, který můžou velmi pozitivně ovlivnit příjmovou stranu veřejných rozpočtů. A pokud to takhle bude, tak pak máme šanci mít vyrovnané rozpočty. Samozřejmě škrtáním žádná země rozpočty nedosáhla, zejména v kontextu toho, aby zajistila hospodářský růst a životní úroveň. Takže tady se naše politiky liší, pojďme o tom diskutovat na jiném setkání, ale nemotejte to všechno dohromady, protože každý na to máme nějaký názor a vy si tady vykřiknete a myslíte si, že já na to nebudu reagovat. Já jsem šel s tím, abych se choval slušně, ale s vámi není možný se, pane kolego, chovat slušně, bohužel.

Jaroslav KUBERA, senátor a primátor Teplic /ODS/:

Já ale nikoho nenapadám. Nic, já vám jenom říkám, že daň z finančních transakcí zaplatí poslední daňový poplatník, protože ta banka nebo ten, kdo jí bude platit, jí přece přenese na něj. To je směšné. Ale to vy už právě neříkáte. Vy říkáte, banky, těm dáme, ne, ne, ne. Okamžitě se zvýší bankovní poplatky, protože ...

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu PČR /ČSSD/:

Ale zajímavý je, že stejný názor má většina zemí, který mají v čele i pravicové vlády, ale ne tak orientovaný pravicově, jako je vaše seskupení, takže ...

Jaroslav KUBERA, senátor a primátor Teplic /ODS/:

Počkejte, která většina, pokud vím, tak Merkelová to nechce. Takže ...

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu PČR /ČSSD/:

Merkelová to chce, Sarkozy to chce. 9 zemí, vy jste nesledoval minulý týden, 9 zemí vyzvalo ...

Jaroslav KUBERA, senátor a primátor Teplic /ODS/:

To jsem neslyšel.

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu PČR /ČSSD/:

... vyzvalo Dánsko, aby urychleně připravilo podklady k tomu, aby tato legislativa mohla být přijata. Takže si přečtěte jenom ...

Jaroslav KUBERA, senátor a primátor Teplic /ODS/:

Počkejte, myslíte fiskální pakt nebo daň z transakcí.

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu PČR /ČSSD/:

Daň z transakční ...

Jaroslav KUBERA, senátor a primátor Teplic /ODS/:

Ale to Německo nechce, pokud vím.

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu PČR /ČSSD/:

Daň z finančních transakcí. 9 zemí vyzvalo minulý týden Dánsko, aby urychleně připravili podklady.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Tak teď jsme si hezky předvedli, jakým způsobem může probíhat diskuse levicového a pravicového senátora o přímé volbě prezidenta a ke kolika tématům se dostanete. Už i začínám chápat, proč ta diskuse v Senátu, tuším ve středu, trvala celé odpoledne a večer, pokud jste tam také odbíhali tímto způsobem. Když se vrátíme k té výchozí otázce, kdo by se měl přímé volby účastnit, ani ČSSD ani ODS zatím nezveřejnila, neoznámila svého kandidáta. V ODS se, pane Kubero, mluví o Přemyslu Sobotkovi nebo Miroslavě Němcové. Váš osobní názor, kdo by byl lepší kandidát do přímé volby?

Jaroslav KUBERA, senátor a primátor Teplic /ODS/:

Můj dlouhodobý favorit je Přemysl Sobotka, to z toho důvodu, že má obrovskou zkušenost politickou, není v politice žádným nováčkem, má ...

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

To paní Němcová taky ne.

Jaroslav KUBERA, senátor a primátor Teplic /ODS/:

Já to chci říct také. Paní Němcová. Také. Přiznávám, že a to je pravda, že pro nepřímou a přímou volbu jsou podmínky trošku odlišné. Paní Němcová má lepší předpoklady pro přímou volbu, protože je žena, a to je jeden dne velmi moderní, ženy před kvóty Dokonce i Cameron, pravicový politik, chce zavést v Británii ve firmách, aby ve firmách bylo vedení na polovinu ženy, na polovinu muži. Mně to úplně nepřijde racionální, ale to je ...

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Zpátky k přímé volbě.

Jaroslav KUBERA, senátor a primátor Teplic /ODS/:

Ale k té přímé volbě. Šancí má mnoho kandidátů, ale oni už voliči nebudou až tolik rozhodovat, protože výrazný podíl budou mít média. Jak jste si všimli, tak pan Fischer už má tým a je v médiích velmi protežovaný, takže ten, kdo bude mediální ...

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Tak on zatím není s ODS ...

Jaroslav KUBERA, senátor a primátor Teplic /ODS/:

Jasně ...

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

... když jste nezveřejnili jediného kandidáta.

Jaroslav KUBERA, senátor a primátor Teplic /ODS/:

Jasně, jasně. Já nevím, v ODS se ještě o tom nediskutovalo. ČSSD si taky šetří síly. Poslední varianta uvažuje i o Jiřím Dienstbierovi, jak jsem se dozvěděl, nebo připojení se k někomu z těch ...

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Pojďme zůstat u Občanské demokratické strany. Vy jste tedy preferoval Přemysla Sobotku. Já se nechci Přemysla Sobotky dotknout, ale vy si vybavujete nějakého výraznějšími názory, kterými by mohl oslovit veřejnost?

Jaroslav KUBERA, senátor a primátor Teplic /ODS/:

On nikdo z těch kandidátů nebude mít žádné výraznější názory, kterými by mohl oslovit veřejnost, pokud nebudou demagogické, pokud nebude slibovat něco, co neumí. To je nevýhoda Přemka Sobotky. On jim určitě nebude slibovat nižší daně, protože ví, že je to nesmysl. Nebude jim ani slibovat, že připraví nějaké rozumné zákony, protože ví, že prezident je nepřipraví. To u těch ostatních kandidátů není tak úplně jisté. Paní Bobošíková nepochybně bude sázet na protievropskou strunu, která je poměrně teď v České republice velmi silná. Takže tam to může mít jistý úspěch, ale nevyhraje, o tom jsem přesvědčen. Pak jsou tady kandidáti, o kterých ještě nevíme a kteří by měli minimálně kvalifikace pro to býti dobrým prezidentem, zmíním paní Livii Klausovou, přestože zatím mezi nimi není, ale už jsem zaregistroval, že se veřejně angažovala. Já nechci za ní samozřejmě mluvit.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

A mluvil jste alespoň s Livií Klausovou, jestli by o něčem takovém uvažovala?

Jaroslav KUBERA, senátor a primátor Teplic /ODS/:

Ona mi řekla mezi čtyřma očima, já nemůžu za ní mluvit, protože by mi mohla příště, až se potkáme, vynadat. Ona mi řekla, že pokud do toho půjde Švejnar, takže by do toho eventuálně šla.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Jako nezávislá kandidátka nebo by se ucházela o nominaci ODS?

Jaroslav KUBERA, senátor a primátor Teplic /ODS/:

To jsme vůbec neřešili, za koho nebo s kým. Ale už jsem četl vtipnou poznámku, jak by to bylo krásné, že pan prezident by zůstal manželem prezidentky, notabene že by mohl být premiérem po dalších volbách a poté si by to vyměnili, jak se v některých zemích stává, a to je jenom vtipkovaní.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Pane Štěchu, on to naznačil už Jaroslav Kubera, zatím nejvážněji pojímá prezidentskou kandidaturu Jan Fischer, už víceméně zahájil kampaň. Neztrácí sociální demokracie podobně jako ODS s tím, že ještě nemá jméno, které by mohla posílat do médií a říkat - toto je oficiálně náš kandidát?

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu PČR /ČSSD/:

Já bych přece jenom ještě jednu poznámku, odpovím na tuto otázku. Tady je určité protiřečení, tady se mluvilo o tom, že v těch senátních kampaních, který jsou podobné té prezidentské, protože je to také většinový systém nakonec, takže vyhrávali poslední dobou ti, kteří do tý kampaně nedávali moc peněz. Já sám, všeobecně známo, prakticky minimální peníze, a pan kolega hovořil o někom, kdo dával 2, 3 miliony, já takový lidi neznám, ale je to možný. A nakonec vyhrávají ti lidé, kteří jsou známi svojí prací a nemají za sebou ty velké peníze. Takže já si myslím, že obdobně to může dopadnout a přeji si, aby to dopadlo i u té prezidentské volby. A moji kandidáti, já budu vycházet z takových věcí, jestli ten člověk je důvěryhodný tou svojí dlouhodobou činností, to znamená, postoji kontinuitou těch postojů. Není svázán se žádným klientelistickým skandálem nebo prostředím. A co se týká těch lidí, že sociální demokracie ještě nemá vybráno. My jsme považovali za potřebné, abychom nenavodili atmosféru, že při projednávání zákona změny ústavy se bude mluvit o konkrétních lidech. Bylo by to nešťastný, je to velmi nešťastný, to nemáme dávat dohromady. A teď nastává ta doba, média o tom hovořila, že během několika týdnů povedeme velmi intenzivní jednání. Každý máme nějaké svoje možné kandidáty, o těch budeme jednat. Já si v tom udělám určitý rozbor, který má zpracovaný výhody - nevýhody a další a další věci, tak postupují ...

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Já předpokládám, že by diváky Prima family zajímalo, koho nosí v hlavě předseda Senátu, jako ideálního prezidenta. Zatím jste popsal Mirka Dušína, ten asi kandidovat nebude.

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu PČR /ČSSD/:

Já vám to říkat nebudu samozřejmě, protože bych tím do určité míry vyvolal tu polemiku, kterou právě vyvolat nechci a také samozřejmě velmi pečlivě ...

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Počkejte, jakou vyvoláte polemiku tím, že řeknete, toto je kvalitní osoba, kterou bych si dovedl představit jako prezidenta.

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu PČR /ČSSD/:

To, co udělal například pan Rath, jestli se nepletu, on řekl jméno Jiřího Dienstbiera. A přitom to vůbec není zatím projednané, nějaký návrh a Jiří Dienstbier kolem toho musí tedy vysvětlovat některé věci a možná, že to na jedné straně mu může pomoci, na druhé straně to může i uškodit.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Já jsem ho, to takhle zní, jako že si v ČSSD někde za zavřenými dveřmi upečete nějaké jméno, nebude o tom probíhat žádná veřejná diskuse. Takže vy jste třeba zastavil výběr nějakým stranickým orgánem, místo třeba stranických primárek...

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu PČR /ČSSD/:

Vy víte, že jsou tam lhůty a ty diskuse určitě probíhat budou. To vy si neodpustíte, abyste si ty kandidáty neprošli. A vy budete mít dostatek času. My jsme řekli, že nejpozději ve druhém čtvrtletí to jméno v souvislosti s přípravou podzimních kampaní do těch komunálních, pardon, do těch krajských voleb a voleb doplňujících do Senátu, budeme chtít, aby ty lidé nebo ten člověk v těch kampaních také nějakým způsobem působili. Takže ty jména se dozvíte, ale my jsme nechtěli, aby to bylo spojený s tou procedurou projednávání, změny ústavy. Takhle se chovaly de facto i ostatní strany. A já si myslím, že to je správný.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Když opustíme ten plurál, my sociální demokracie. Milan Štěch tedy má snad nějaký konkrétní názor, koho by si dovedl představit...

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu PČR /ČSSD/:

Má. Měl jsem tři, dneska už máme dá se říct pět lidí, o kterých vážně uvažuji. A jména vám neřeknu, i kdybyste tady na mě klekli a silou to ze mě chtěli dostat, protože to by bylo neseriózní.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Na druhou stranu by to bylo možná divácky vděčné, sociální demokraté nebo nestraníci.

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu PČR /ČSSD/:

Abych se komukoliv zavděčoval.

Jaroslav KUBERA, senátor a primátor Teplic /ODS/:

Možná, že kdybyste řekli 5, tak by to mohlo vyjít. To je možná dobrá taktika říct 5 kandidátů a pak říct, když ten jeden vyhraje, ano, to byl náš také kandidát. To je přesně, to jsou ty zádrhele té přímé volby.

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu PČR /ČSSD/:

Pane kolegy, vy jste tady řekl Livii Klausovou. Vy jste tady řekl, že máte 2 kandidáty, kteří se hlásí sami, paní Němcová a pan Sobotka. Tak vidíte, už mluvíte o 3 kandidátech. Já neříkám ty jména proto, protože nechci opakovat takové ty polemiky, který se kolem toho vedou a myslím si, že je seriózní si nejdřív vyslechnout i názory jiných. Nemusí se vám to líbit, to je můj přístup, moje uvažování, prosím, respektujte ho.

Jaroslav KUBERA, senátor a primátor Teplic /ODS/:

Jasně, jasně. Mně je to totiž jedno. Já to přiznám, o co mi jde. Já chci závěr své kariéry strávit jako poradce prezidenta, pokud možno, ať jím bude kdokoliv. Takže některé už mám rozjednané, a o dalších ještě uvažuji, si tak zajišťuji, člověk už přeci jenom je ve svým věku. A mě by to bylo velmi bavilo shlížet i jako poradce z Hradu na Senát. Ale to ne, to je vtip, aby to zase někdo nebral vážně. Já mám smůlu, že ...

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:


Raději jsem chtěl požádat o překlad a výklad....

Jaroslav KUBERA, senátor a primátor Teplic /ODS/:

... vtipy, vtipy někdo bere vážně. Ale ono je to skutečně, je to velmi vážná věc. Mě to mrzí, že se to takto vyvinulo, že se nevedla ta debata. A pan předseda správně řekl, že on na nás stejně čeká o té ústavě, teď se bude otevírat kvůli imunity, ostatně, když jsme u toho. Já jsem opakovaně s panem senátorem Pospíšilem navrhoval zrušit imunitu úplně, nechat jí pouze na hlasování a projevy zákonodárců. Nikdy to neprošlo. A místo toho se tvoří kočkopsi typu, že doživotní imunita bude zrušena, která nikdy neexistovala. Žádná doživotní imunita neexistuje. Ale představte si, že někdo bude 18 let v zákonodárném sboru, což v Senátu není tak těžké. Máme tady pamětníky z roku 96, Alenka Palečková. A kdyby ta situace už byla z minulosti, tak si představte, že teď by skončila mandát, ona už nebude kandidovat a u dveří zazvonila policie, že před 15 lety cosi. Prostě to je špatně, víte, jak to probíhá, jak je dlouhé soudní řízení. Ale to jsme u jiného tématu, ale souvisí s přímou volbou. Toto se všechno mohlo jaksi udělat z jedné vody na čisto, kdyby o to byl zájem, zájem o to nebyl.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Na druhou stranu jedna ze strategií, jak pohřbít všechny potenciálně dobré nápady, je spojit je dohromady a nechat potom ten návrh zamítnout na nějakém jednom konfliktním bodu?

Jaroslav KUBERA, senátor a primátor Teplic /ODS/:

Tak ještě nemáme volební zákony.

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu PČR /ČSSD/:

Tak se doposud České republice to děje a když se najde nějaký kompromis, tak se hned na to všichni sesypou,

Jaroslav Kubera

předseda místního sdružení
místopředseda oblastního sdružení
místopředseda regionálního sdružení
primátor
člen vedení senátního klubu