Interview ČT24

1. února 2012
Interview ČT24

Hostem diskusního pořadu ČT24 byl senátor a primátor Teplic Jaroslav Kubera.

František LUTONSKÝ, moderátor:

Dobrý den, vítejte u Interview ČT24. V těchto dnech vrcholí debata o přímé volbě prezidenta. Senátní ústavněprávní výbor dnes řekl, že chce upravit v patřičné novele ústavy zejména pravomoci Senátu a to třeba tak, aby senátoři schvalovali prezidentovi kandidáty do centrální banky. Projde tedy přímá volba? Proběhla v tuzemsku řádná oponentura? Jaroslav Kubera, senátor ODS, primátor Teplic. Dobrý den.

Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:

Dobrý den.

František LUTONSKÝ, moderátor:

Pane senátore, horní komora bude přímou volbu prezidenta schvalovat v podstatě za týden. Kdybyste byl novinář, tak jaký byste dal titulek tomu dnešnímu výstupu z ústavněprávního výboru Senátu?

Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:

Jak rád bych byl novinář. To by bylo krásné, abych mohl politiky honit. No, výstup, ten ústavněprávní výbor k tomu přistupoval zodpovědně. Jen pro zajímavost, 16 těch nejexcelentnějších ústavních právníků z nich pouze 3 se vyslovili pro přímou volbu. Když tak rádi mluvíme o tom naslouchati odborníkům, tak najednou jim nenasloucháme.

František LUTONSKÝ, moderátor:

Já myslel, že tady jde spíš o naslouchání veřejnosti v otázce přímé volby.

Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:

Politici jsou nezodpovědní v tom, že oni říkají veřejnosti jenom půlku pravdu. Na jednoduchou otázku samozřejmě dostanete jednoduchou odpověď. Jste pro přímou volbu? Ano. Kdyby byla otázka: Jste pro poloprezidentský nebo prezidentský systém? Tak už by se někdo zamyslel a řekl: a co to znamená? No, znamená to, že například prezident může vyslat vojáky někam bez toho, aby k tomu potřeboval souhlas například parlamentu. Nás to láká, nám se to líbí částečně, ale vždycky jenom do té chvíle, než řekneme: no, ale tohle by zas ten prezident až tak nemusel.

František LUTONSKÝ, moderátor:

A zase na druhou stranu to není případ teda České republiky, protože tady se sice debatuje o přímé volbě, ale místo toho abychom prezidentovy pravomoci přidávali z hlediska, řekněme, síly toho mandátu, tak mu je spíš ubíráme.

Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:

Protože jsme se soustředili jenom na to populistické, my vyhovujeme těm, kteří chtějí volit přímo a žádná diskuse seriózní o tom, jak změnit ústavu třeba o tom, jestli v případě přímé volby potřebujeme dvoukomorový parlament, což je zcela legitimní debata, protože kdybychom některé pravomoci Senátu předali prezidentovi, tak by se ukázalo, že nám jedna komora stačí například. A to říkám jako senátor. Ale ta debata neproběhla žádná taková. Všechno se zúžilo na to, kdo je pro přímou volbu, je ten správný Čech. A kdo není, to je zločinec, protože je proti. Přitom býti proti je úplně stejné jako býti pro. To není žádný horší nebo lepší. Ale právě proto já třeba nejsem zásadním odpůrcem, dokonce ani nejsem odpůrcem zásadní přímé volby starostů. Ale protože jsem to zažil, tak vím, co by to pro mě znamenalo, kdybych byl zvolen a měl proti sobě zastupitelstvo úplně opačného politického spektra, což se právě může stát onomu prezidentovi, že bude mít parlament. A co bude dělat prezident? Bude samozřejmě blokovat tu práci parlamentu. Co bude slibovat prezidentský kandidát občanům? Větší zaměstnanost, nižší daně, žádné takové pravomoci nemá. Takže co to přinese občanům České republiky, že budeme mít přímo voleného prezidenta? To je ta otázka, o které jsme se měli bavit. A tato diskuse neproběhla.

František LUTONSKÝ, moderátor:

Tak a teď k té mé první otázce, na kterou taky neproběhla žádná odpověď. Co jste tedy v podstatě změnili na tom sněmovním návrhu změn ústavy?

Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:

Na tom sněmovním návrhu jsme změnili jednak chyby, které tam byly, a těch tam bylo neurekom nebo nelogičnosti. Já bych tak stručně velmi neprávně řekl, co jsme změnili. Některé návrhy nebyly přijaty. Změnili jsme například to, že jestliže by do druhého kola měl postoupit jenom jeden kandidát, považuje se za zvoleného a druhé kolo volby se nekoná. Přeložím do neprávního jazyka, když tam zůstane jeden kandidát, tak zaplatíme obrovské peníze za druhé kolo a přitom stačí, aby přišel on sám jediný, dal si hlas a bude zvolen. To je jedna podle mě zcela logická oprava. Druhá, to byla to, o čem byla ta velká diskuse, že prezident jmenuje se souhlasem Senátu členy bankovní rady České národní banky a z nich jmenuje guvernéra a viceguvernéry. Tento návrh byl také přijat. Dále byl přijat návrh, uvolní-li se úřad prezidenta republiky a nový prezident republiky není ještě zvolen nebo nesložil slib a rovněž usnese-li se Poslanecká sněmovna a Senát, že prezident republiky nemůže svůj úřad ze závažných důvodů vykonávat, přísluší výkon funkcí prezidenta předsedovi Senátu.

František LUTONSKÝ, moderátor:

Předseda Senátu se v podstatě stane dočasným prezidentem.

Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:

By se stal prezidentem. Vtip je v tom, že my sice máme ústavu, ale nemáme žádný volební zákon, podle kterého bude prezident volen a nikdo neví, jak vlastně bude vypadat ten prováděcí předpis.

František LUTONSKÝ, moderátor:

A není na čase už teda mimochodem? Vy tady zastupuje vládní koalici, která se na tom dohodla s opozicí a zatím žádného zákona nevidět.

Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:

Já bych navrhoval právě doporučení toho do té doby, než bude předložen, protože tam můžou nastat ještě velké komplikace. Ta nejhorší by mohla nastat, kdyby nebyl takový zákon přijat, tak bychom vlastně neměli prezidenta ani nepřímo, ani přímo voleného. To si myslím, že se nestane. Ono ve skutečnosti, abychom si nedělali iluze, je hezké, že ústavněprávní výbor toto přijal, ale realita příští týden bude jiná.

František LUTONSKÝ, moderátor:

A na to jsem se taky chtěl zeptat, jestli to vůbec něco znamená ty závěry dnešního zasedání ústavněprávního výboru Senátu? Jestli projde přímá volba tak, jak ji chce v podstatě nebo jak ji poslala sněmovna bez všech těch připomínek, které jste tady ocitoval, anebo jestli to Senát vrátí?

Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:

Bude to tak, protože strach politiků a populismus převládne nad slibem, že budou hlasovat podle svého vědomí a svědomí, protože z rozhovorů, které vedu se senátory ze všech spekter, které jsou v Senátu, tak v podstatě ta přímá volba má minimální podporu. Ale ten strach pronásledování médii, že někdo byl proti. Já sám podám ten můj pozměňovací návrh, který je trošku jiný, který se týká státní správy, podám jenom v případě, kdyby neprošel návrh schválit, protože jinak kdybych ho podal a nedej bože byl přijat, tak bych byl já potom označen za toho, kdo zkazil přímou volbu. A to opravdu jako já vždycky říkám "kdo chce kam, pomozme mu tam", když to tak mermomocí chceme. Možná že je to zkouška bojem, ale přeci jenom ústava je příliš vážná věc na to, abychom si to na tom jakoby mohli trénovat a za 3 roky řekli: no, to bylo špatný, uděláme to zase jinak.

František LUTONSKÝ, moderátor:

Ale je to tak teda, že cítíte, že to v Senátu projde?

Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:

Mám pocit, že to projde. Projde to z jiného důvodu. Projde to právě z toho důvodu, že nikdo nebude chtít být tím, kdo to jakoby zkazil, kdo byl viníkem toho.

František LUTONSKÝ, moderátor:

On se za to totiž taky nikdo nechce bít v tuhle chvíli teda ze senátorů, po pravdě řečeno, za to, aby v podstatě ta přímá volba prošla. Protože když se novináři dotazovali, tak nikdo v podstatě ze senátorů, nebo ne nikdo, ale většina senátorů řekla: já si to ještě rozmyslím, mám tam určité výhrady, uvidíme, jak se k tomu postavíme a podobně.

Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:

Ale nakonec to dopadne tak, jak si politické strany představují.

František LUTONSKÝ, moderátor:

A kolik hlasů tedy dodá senátorský klub ODS? Vy jich máte teď, teď jich máte vlastně 24.

Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:

To já opravdu netuším, protože ono to bude něco podobného jako s Lisabonskou smlouvou. Nás 17, kteří jsme byli proti a ukázalo se, že jsme věděli, proč jsme byli proti, to ukazují současné události v Evropě, my tam jednou budeme mít určitě nějakou destičku na paměť, že jsme byli proti. A stejně tak to bude, teď je proti poměrně silná část klubu. Ale někteří budou hlasovat pro se skřípěním zubů.

František LUTONSKÝ, moderátor:

A to vyplývá z toho, že v podstatě Senát přichází o určitou část svých pravomocí a že třeba ve vnímání nebo u veřejnosti by mohlo připadat ještě zbytečnější, než jak ho vnímá teď veřejnost?

Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:

Ne, to já si nemyslím, že to je to klíčové. To klíčové je, že je to v koaliční smlouvě. Některé strany to měly i ve volebním programu včetně ODS. Ovšem jenom v té obecné rovině bez toho, že by řekly: ano, chceme přímou volbu prezidenta a dáme mu větší pravomoci, protože jeho mandát evidentně, když bude přímo volený, tak je mnohem silnější, než když je volený parlamentem. Ono vlastně vyprovokovalo tu přímou volbu nebo to úsilí o tu přímou volbu to, co se dělo při poslední volbě prezidenta. To samozřejmě bylo negativně vnímáno veřejností. Ale to, že by se to změnilo, když si jenom představím tu kampaň, jediný, kdo z toho bude mít obrovskou radost, budou majitelé médií kromě bohužel veřejnoprávní televize, ta z toho nebude mít nic, ale pro...

František LUTONSKÝ, moderátor:

Ta bude dokonce povinna posílat.

Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:

Ta bude povinna jim dokonce dávat prostor. Ale ta soukromá média z toho budou mít neskutečný byznys, od billboardů, přes inzeráty. Je to přirozené, to jenom konstatuji, ne že bych jim to nepřál.

František LUTONSKÝ, moderátor:

No, ne, ale bude teda se to nějak kompenzovat třeba Senátu to, že přicházíte o velmi výraznou pravomoc volit hlavu státu?

Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:

Ne, nikoliv, já si myslím, že Senát si právě podepsal rozsudek smrti, protože poté, když ten zákon projde, tak nastane obrovský mediální tlak, přestože jsme prezidentu žádné pravomoci navíc nedali. Například pravomoc, aby při vetu Senátu a prezidenta potřebovala sněmovna větší kvórum na přehlasování, o ničem takovém se vůbec nediskutovalo. Takže bude velký tlak na to Senát zrušit, zase takový jenom populistický, na co ho vlastně potřebujeme, aniž bychom udělali ten krok B. Já bych mu rozuměl, kdybychom některé pravomoci Senátu předali prezidentovi, tak pak je skutečně na úvahu, jestli potřebujeme dvoukomorový parlament. To je naprosto legitimní debata. Dokonce já bych ji dohnal ještě dál, jestli vůbec potřebujeme 281 zákonodárců, že by jich možná stačilo 81 volených většinovým způsobem. Zabili bychom dvě mouchy jednou ranou, vznikaly by silnější vlády. Ale myslím si, že k tomu nedojde z prostého důvodu.

František LUTONSKÝ, moderátor:

Nebo 201 rovnou komoru.

Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:

Ono mezi námi, jakýkoliv mediální tlak je bezvýznamný, protože, a to možná veřejnost taky neví, ono to nejde. Pokud Senát nezruší sám sebe, tak není žádná jiná možnost, jak ho zrušit. A on by ho zrušil jedině takovým tím švédským způsobem zřejmě, to co udělali někde, kde je rušili, že dostali senátoři doživotní rentu, tak pak by je možná někdo přemluvil. Ale na druhou stranu si myslím, že kdyby se o tom skutečně seriózně debatovalo, tak já přestože jsem senátor, tak bych byl ochoten takovou debatu absolvovat a v případě, že by se došlo ke konsensu, že uděláme tedy prezidenta silnějším, tak bych nebyl proti tomu, abychom měli jednokomorový parlament. Ostatně já vždycky říkám, že česká vláda by měla mít jenom 10 členů, tolik každý jeden člen vlády na 1 milion obyvatel by dostatečně stačilo. Ale protože jsou ty koaliční vlády, tak namísto toho abychom ministerstva rušili, tak nám ministerstva bobtnají.

František LUTONSKÝ, moderátor:

A vy jste nastínili jednu problematickou situaci. Tak když si tady postavíme dvě odmítnutí ze strany Senátu a ze strany prezidenta, tak co bude pro sněmovnu problematičtější nebo v jaké pozici vlastně budou ta dvě veta, horní komory a prezidenta?

Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:

Budou bohužel, sněmovně bude stačit 101, aby přehlasovala Senát i prezidenta, tam se nic, nic nemění.

František LUTONSKÝ, moderátor:

A je to logické v okamžiku, kdy máme, máme třeba...

Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:

Ne, není, samozřejmě není. Ale tyto debaty vedeme týden před tím, než se o tom zákoně hlasuje. Ty jsme měli vést, ale ne 10 minut, ale pozvat ty právníky, kteří umí vysvětlit. Tam je trošku problém, že to jsou sice excelentní právníci, ale oni mluví tím právním jazykem, který není úplně, ono by bylo potřeba, aby to někdo vysvětlil tím normálním jazykem pro veřejnost pochopitelným. A opakuji znovu, od politiků je to nezodpovědné si dělat jaksi politické body jenom na tom, že se zavděčí veřejnosti, aniž by jí řekli všechny okolnosti, ale ono se jim to vrátí. Dnes jedna senátorka řekla úžasnou větu: nestatečnost se nám vymstí. To je krásná věta, ale ona nakonec bude hlasovat pro, já ji nebudu radši jmenovat, protože je to...

František LUTONSKÝ, moderátor:

To nedělejte, protože já nejsem schopen to ani žádným způsobem ověřit. Ale tak třeba tak ODS, co udělala ODS pro to, aby tahle debata ve společnosti proběhla?

Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:

Tak ODS přespříliš...

František LUTONSKÝ, moderátor:

Předstoupila ODS a řekla: podívejte se, základní otázka samozřejmě přímá volba ano - ne, když to použiju na tom vašem úvodním příkladě, ale je potřeba se tady taky definovat jiné otázky.

Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:

ODS se toho nezhostila z toho důvodu, že ona byla vlastně dotlačena k tomu koaliční smlouvou. To nebyl prioritní program, program ODS, přímá volba obecně. Takže se také příliš nesnažila to vysvětlit a jako ODS přeci není ničím zvláštní. I modří ptáci se chovají někdy jako moudří papouškové a papouškují to, co je zrovna moderní a zítra budou papouškovat něco jinýho. V ODS jsou normální lidé, tak jako ve všech jiných stranách, takže to není nic zvláštního, že nikdo se neodvažuje lidem říct pravdu, která je třeba nepříjemná. O mně se říká, že říkám často i to, na co se ostatní neodváží ani pomyslet. Ale já si myslím, že je to správné. Já nejsem politik jenom proto, abych papouškoval to, co zrovna dnes veřejnost chce, protože kdybychom položili po bestiální vraždě dítěte veřejnosti otázku, jestli chce trest smrti, tak nepochybně by ten výzkum vyšel tak, že by 80 procent chtělo trest smrti zavést. Přestože kdyby se o tom potom mluvilo vážněji, déle, tak by se ukázalo, že to dokonce ani nejde, protože mimochodem možná že ty naše debaty jsou zbytečné, protože jestli bude pokračovat integrace politická v Evropské unii, tak se možná dočkáme toho, že místo našich komisařů v Bruselu tady bude komisař za Evropskou unii, který bude vykonávat funkci prezidenta v České republice. Takže ta naše debata bude už potom zbytečná. Ono to vypadá, že to je nereálné, ale když poslouchám bruselské politiky, tak je to velmi reálné.

František LUTONSKÝ, moderátor:

Tak zkusme teda vysvětlit jednu věc, která mi není jasná a pro kterou se najde ústavní většina s největší pravděpodobností podle vašeho odhadu, a to je, že tedy máme v tuhle chvíli prezidenta voleného oběma komorami parlamentu. Chceme prezidenta zvoleného přímou volbou, přitom ten současný prezident už má poměrně dost pravomocí, i podle ústavních právníků, umožňují mu určitý manévrovací prostor, kdy prezident může třeba při dohadování politických subjektů, jak už jsme viděli i v minulosti, jít až někam na hranu ústavy. A teď tedy máme nebo budeme mít přímo voleného prezidenta, kterému některé pravomoci okleštíme. Jak tohle vysvětlit?

Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:

To je jednoduché, protože politici vztahují tu přímou volbu příliš jmenovitě k prezidentu Klausovi, a protože má mnoho odpůrců, ale takto se prezidentská volba nedělá, ta se dělá na dlouhá léta, ne protože dnes je prezidentem někdo a zítra bude někdo jiný. Stane se samozřejmě to, že prezident se bude, ať to bude kdokoli, dříve nebo později vymezovat vůči vládě negativně. On totiž jinou možnost nemá. On nemá možnost nic pozitivního dodat, protože takové pravomoci jsme mu nedali, takže se bude, pokud já nevím, kdo to bude samozřejmě, ale je vysoce pravděpodobné, že on si bude, vyvodí z toho přímého mandátu, si řekne: no, já mám přece bezvadný mandát, možná větší než mají jiní politici, a co já bych tady jenom seděl a nic nedělal, když se mi něco nelíbí, tak to dám najevo. Ono totiž mimo té autority, kterou máte ze zákona, existuje ještě taková přirozená autorita, která mnohdy bývá silnější než jaksi ta formální autorita.

František LUTONSKÝ, moderátor:

Ještě by mě taky zajímala jedna věc k proceduře schvalování té přímé volby, proč se říká, a vy to ostatně taky používáte jako argument, že Senát v podstatě, když to hodně zkrátím, do toho nemá co mluvit.

Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:

My jsme dospěli dnes k jednoznačným závěrům, že ta poslanecká teorie, že Senát je v situaci "ber, nebo nech ležet", je neúnosná. Pokud máme dvoukomorový parlament, tak je absurdní, aby o ústavě v podstatě rozhodla jedna komora a druhé to jenom předložila a ona to odhlasovala. Ostatně v minulosti, já bych je tady mohl citovat, ale...

František LUTONSKÝ, moderátor:

Ale vy jste k tomu dospěli teda, to byl závěr té debaty dnes a vy předpovídáte, že to tak stejně dopadne.

Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:

Protože ty důvody budou jiné. Ale je přece evidentní bez velkého právního vyprávění, že když jsou dvě komory, a jedná o změnu ústavy, tak prostě není možné, aby jedna komora, já samozřejmě na to mám jednoduchý recept, jak to udělat. My můžeme ten zákon přepsat na senátní a poslat ho do sněmovny, vzít za své tu jejich teorii a pak jim nezbývá nic jiného než vzít ten návrh třeba s těmi pozměňovacími návrhy. Tak to prostě není, ústava hovoří jasně. Na tomto zákoně se musí obě komory shodnout. Já si vzpomínám na můj zákon o rozpuštění sněmovny, který jsme poslali do Poslanecké sněmovny. Oni ho použili jako nosič, opravili ho, udělali tam opravy, Senát ho přijal a zákon platí. A byl to také ústavní zákon. Takže to není, tady jsou další příklady zákonů, které bych mohl jmenovat, kdyby byl čas, které už takto pinkali. Chyba je v tom, že nemáme stykový zákon. Kdybychom měli stykový zákon, tak by toto bylo vyřešeno. Ale k tomu jsme se nedopracovali. Teď měl Senát jedinečnou příležitost si ho prosadit, nevyužil...

František LUTONSKÝ, moderátor:

Dát to jako podmínku.

Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:

Dát si to jako podmínku, je to jeho chyba. Říkám, já si myslím, že Senát si právě 8. února podepíše svůj rozsudek smrti.

František LUTONSKÝ, moderátor:

Taková vsuvka k té únorové schůzi jenom, protože se dnes taky debatovalo o kandidatuře Jana Sváčka na Ústavní soud. Proč se k tomu nakonec senátoři ústavněprávního výboru a nejenom vlastně ústavněprávního výboru postavili tak, že ho nechtějí na Ústavním soudu?

Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:

Já řeknu svůj názor, sociální demokracie prostě nechce prezidentu Klausovi zvolit už žádného ústavního soudce. Nejde o to, jestli to je pan doktor Sváček. Jakýkoliv kandidát, kterého by prezident předložil, tak nebude zvolen, protože prostě sociální demokraté tomuto prezidentovi už nikoho zvolit nechtějí. To je můj názor a trvám na něm a jsem o tom přesvědčen, že tomu tak je, protože i ty otázky, které tam pan doktor Sváček na výboru dostával, byly spíše otázky z bulvárního tisku než otázky odborné.

František LUTONSKÝ, moderátor:

Zase na druhou stranu jestli se nemýlím, tak tam šlo i o nějaké propojení třeba s lidmi, které bychom mohli definovat jako pražské kmotry a tak podobně. Tak jestli to nějakým způsobem nenarušuje třeba integritu ústavního soudce do budoucna a tak?

Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:

Já jsem na to reagoval tím, že jsem sdělil některým senátorům, že existuje jejich fotografie s panem doktorem Bartákem, jen oni to ještě nevědí. To je vždycky velmi ošidné.

František LUTONSKÝ, moderátor:

S panem doktorem Bartákem, myslíte s tím panem Lions Club.

Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:

Ano, s tím panem doktorem, který se fotil s kdekým kdekoliv. Takže má fotky všech. Já si vzpomínám na příběh Jana Rumla s bratry Helbigovými, to bylo něco podobného. Prostě když za vámi někdo přijde, za vámi třeba jako za známým redaktorem, vyfoťte tady se s naší holčičkou a se mnou, tak se vyfotíte a za týden zjistíte, že jste se vyfotil s pedofilem.

František LUTONSKÝ, moderátor:

Asi jsem si s ním nepotykal. Ale zase na druhou stranu, což myslím, že pan doktor Sváček ano, ale...

Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:

To je taky na dlouhou debatu, kdo s kým se může, nebo nemůže stýkat, to ale na to nemáme prostor, abychom to vysvětlovali.

František LUTONSKÝ, moderátor:

Chtěl jsem postoj, postoj váš. Pamatujete ještě, když jste navrhoval Livii Klausovou za prezidentku?

Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:

Pamatuju si a nepovažuju to vůbec, vůbec za vtip, byť jsem dostal velmi mnoho pozitivních, těch pozitivních bylo mnohem víc než těch negativních, to je zvláštní. Ono to vypadalo, jako že to je z legrace, že pan prezident Klaus zůstane prezidentem, když paní Klausová bude prezidentkou. Ale paní Klausová je velmi vzdělaná žena a já jsem přesvědčen o tom, že kdyby byla přímá volba a ona do ní šla, tak by nebyla bez šancí. Můj favorit je samozřejmě Přemysl Sobotka dlouhodobě, to netajím. Tomáši Töpferovi jsem způsobil trošku problémy s tím, že jsem ho navrhl, protože až do New Yorku dostával maily. Ale já jsem to dělal proto, že jsem chtěl upozornit zase veřejnost na to, aby nebyla překvapená, ta jména, která teď známe, o kterých už víme, to je zlomek těch jmen, která se objeví. Já jsem dnes položil těžkou otázku, kdo bude kontrolovat padesátitisícihlavou petici, když na to bude mít velmi malý prostor, jak bude kontrolovat, jestli všechny ty podpisy jsou správně, jestli tam není nějaký švindl. To jenom taková malá drobná administrativní chyba. Takže kandidátů se objeví ještě veliké množství a pak se teprve ukáže ta pravda.

František LUTONSKÝ, moderátor:

A když jste říkal, že to není legrace nebo že to nebyla legrace. Já samozřejmě vůbec to nehodlám žádným způsobem zpochybňovat, Livii Klausovou. Takže to platí stále, byť se budete bít za Přemysla Sobotku i v přímé volbě teda mimochodem.

Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:

Tak někteří kandidáti, to je zvláštní, typický je pan profesor Švejnar, který ještě nikdy neřekl jasně nic, vždycky to tak hezky zaonačí. Někteří se vymezili, že ještě nevědí, že do přímé by šli, jako někteří kandidáti se zachovali férově a řekli: půjdu do té volby, ať se děje, co se děje. Paní Livie řekla, že by do přímé volby šla za předpokladu, že by kandidoval pan profesor Švejnar. Takže proti němu by šla.

František LUTONSKÝ, moderátor:

A ODS jako taková v tuto chvíli teda už hledá kandidáta nebo počkáte, až to dopadne za ten týden?

Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:

Tak samozřejmě teď to nemá smysl do té doby, než není jasno, protože opravdu je pravda, že rozdíl nasazení kandidáta do přímé a nepřímé volby. Není úplně stejná situace, někteří kandidáti jsou vhodnější pro přímou volbu, někteří pro nepřímou. Myslím si, že nejsme sami, kromě jedné strany vlastně nikdo se ještě jasně nevyjádřil, koho bude kandidovat a všichni čekají, jak to dopadne.

František LUTONSKÝ, moderátor:

A Přemysl Sobotka, kdybychom to měli ukázat na tomto příkladu, je člověk, kterého podporujete nebo byste podporoval spíš pro přímou, anebo spíš pro nepřímou volbu?

Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:

Já ho podporuju pro obě volby, ale říkám, že by byl vhodnějším kandidátem pro nepřímou volbu.

František LUTONSKÝ, moderátor:

Dnes taky jedna věc s bývalým prezidentem, protože do Senátu po dnešku v podstatě míří zákon, který říká, že se Václav Havel zasloužil o svobodu a demokracii. Máte s tím nějakou potíž?

Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:

Já s tím mám jenom potíž jako člen ústavněprávního výboru, protože kdybychom to brali čistě právně, tak takový zákon je zcela redundantní a postačilo by nějaké usnesení parlamentu, ale zase není to nic, jsou mnohem horší zákony, myslím z hlediska právního, než je tento. Není to žádné drama ani žádná tragédie.

František LUTONSKÝ, moderátor:

Jaroslav Kubera, senátor ODS, primátor Teplic, děkuju za vaše odpovědi.

Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:

Hezký večer.

František LUTONSKÝ, moderátor:

A vám, divákům čtyřiadvacítky, děkuju za pozornost, mějte se dobře a pěkný večer.

Jaroslav Kubera

předseda místního sdružení
místopředseda oblastního sdružení
místopředseda regionálního sdružení
primátor
člen vedení senátního klubu