Na krizi platí optimismus

1. května 2013
Na krizi platí optimismus

Česká národní banka minulý týden prohlásila, že hospodářsky jsme z nejhoršího venku, a dokumentovala to zastavením poklesu na realitním trhu, především v Praze. Po měsících zpráv, že česká populace nenakupuje a táhne to ekonomiku dolů, je to dobrá zpráva.

 
Já sám osobně věřím na takové ty psychologické momenty v hospodářské politice. Vždycky jsem říkal, že vláda nedělá dobře, když lidi straší, protože se to spotřebitelsky obrátí proti ní a to se zřejmě stalo.
 
Nejsem současně velký příznivec takových těch státem řízených hurá akcí, jejichž cílem má být rozproudit nákupní horečku lidí a tím pomoci ekonomice. Mou zkušeností je, že se podobné akce vymknou z rukou a dopadne to přesně podle zákona o nezamýšlených důsledcích. Pohrávání si se stimulováním nákupního apetitu lidí může vést k situaci jako ve Spojených státech. Nízké úrokové sazby a prakticky neomezené poskytování hypoték vedlo k vytvoření obrovské bubliny na trhu s hypotékami. Když potom praskla, přelily se její důsledky do celého světa. Jiným nezamýšleným důsledkem může být run na banky, masové vybírání vkladů a chaos. Schválně si přečtěte knihu spisovatele Artura Hayleiho „Penězoměnci“.
 
Dnešní, vlastně už pětiletá hospodářská recese chtěla a chce jediné – nejančit, nemanipulovat s trhem, probudit v lidech přirozený optimismus a ekonomika si už svou cestičku najde.
 
Jaroslav Kubera

předseda senátního klubu
primátor Teplic
předseda místního sdružení
místopředseda oblastního sdružení