Rozhovor pro Ranní Radiožurnál

21. prosince 2012
Rozhovor pro Ranní Radiožurnál

Po včerejšku je vláda Petra Nečase opět v krizi. Po odvolání Karolíny Peake ze strany LIDEM z čela resortu obrany hrozí její ministři demisí. Ustojí Nečasův kabinet další zkoušku? Budou v Česku předčasné volby? Otázek je teď spousta. Odpovědi zatím nemáme, nebo jich je alespoň málo. Alespoň trochu jasno by do současné situace mohl vnést host Ranního interview Radiožurnálu, a to šéf senátorského klubu ODS a užšího vedení strany Jaroslav Kubera.

Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:
Dobré ráno.

moderátor:
Ustojí podle vás Petr Nečas další vládní krizi? Vy věříte, že se nakonec se stranou LIDEM nějak dohodne i po té přestřelce?

Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:
Já tomu věřím z toho důvodu, že Vánoce napomůžou tomu řešení. Samozřejmě včera byla ta atmosféra velmi vzrušená, ale vánoční svátky situaci uklidní. Já se dokonce domnívám, že spíše nebudou volby prezidenta republiky než mimořádné volby. Protože strana LIDEM si uvědomí, že sice může krátkodobě cosi získat, ale dlouhodobě je to její konec. Takže i kdyby odešla z vlády, tak vláda bude vládnout dál. Ona bude využívat situace k tomu, že bude vlastně se chovat tak trochu jako opozice, navrhovat populistické zákony, ale ze sněmovny neodejde.

moderátor:
Další kroky strany LIDEM popsala přímo její předsedkyně Karolína Peake.

Karolína PEAKE, předsedkyně strany /LIDEM/:
Předpokládám, že je to odchod do opozice. Naši ministři dostali jasný úkol ze strany předsednictva strany z vlády odejít k 10. lednu. Jsou před námi vánoční svátky, považujeme za rozumné demisi dávat k začátku ledna a ne přímo ke dni novoročního projevu prezidenta republiky, ale s tímto jasným datem 10. ledna.

moderátor:
Tak pokud tato vánoční nálada nezmění na obou stranách, Nečasova vláda v Poslanecké sněmovně ztratí už teď křehkou většinu. Jednou z variant, jak to řešit, by bylo vyjednat si podporu u Věcí veřejných, alespoň pro ty klíčové zákony. To jste možná chtěl naznačit. Je tohle ta cesta?

Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:
Ne, já si myslím, že to ta cesta není. Může být ta cesta, že se bude o jednotlivých zákonech vyjednávat jednotlivě, ale myslím si, že nebude už vytvořená žádná takováto koalice. Ostatně celý tento příběh svědčí o tom, že je na místě diskuse o skutečně o změně volebního systému, aby tyto krize se neopakovaly, protože ta situace, kterou líčí LIDEM je přesně opačná. Nikoliv, že malé strany jsou otloukánci, ale malé strany vydírají ty větší. Stejně tak, jako to dělá jeden poslanec, který může hodit právě tu 101 většinu. Myslím si, že i veřejnost už je tomu nakloněna, už má dost těchto neustálých tahanic. Já jsem příznivcem toho, aby jedna strana za to odpovídala po dobu volebního období a když neuspěje, bude vládnout ta druhá. Bohužel česká společnost je příliš rozdělena, takže zatím to není moc reálné, protože my nejsme Spojené státy, kde ten rozdíl i mezi republikány a demokraty je relativně malý, tady ten okruh politických stran, které vždycky, když se něco nelíbí, tak se odštěpí od té strany, další stranička a další, byli jsme z toho v minulosti v posledních 20 letech svědky mnohokrát.

moderátor:
Co by se teď podle vás mělo dít s resortem obrany? Měl by zůstat straně LIDEM, která by vybrala dalšího kandidáta na ministra, nebo je tahle možnost už nereálná?

Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:
Kdybych o tom mohl rozhodovat, jednak bych připomněl těm, co pronásledovali Alexandra Vondru, tak až ho uštvali a teď si stěžují, tak já bych jmenoval ministrem obrany generála Picka. Protože to je člověk, na kterého je spolehnutí a který si myslím, že by byl dobrým ministrem obrany přijatelným i pro veřejnost.

moderátor:
Říká Jaroslav Kubera, tedy šéf senátorského klubu ODS a užšího vedení strany. Děkuju vám za rozhovor. Na shledanou.

Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:
Na shledanou, krásné Vánoce.

Jaroslav Kubera

předseda místního sdružení
místopředseda oblastního sdružení
místopředseda regionálního sdružení
primátor
člen vedení senátního klubu