Rozhovor pro Týden.cz

3. listopadu 2012
Rozhovor pro Týden.cz

Senátor a primátor Teplic Jaroslav Kubera (ODS) jede na stranický kongres do Brna s jasným cílem: změnit stanovy ODS. Účelem je zeštíhlit vedení občanských demokratů na jednoho předsedu, dva místopředsedy a 14 členů výkonné rady. Kritizovat Petra Nečase nechce, ale jako premiér by se choval jinak. Z vlády by například vyhodil ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09), řekl v rozhovoru pro on-line deník TÝDEN.CZ.

Jste senátorem, který zvítězil ve volbách za ODS v kraji, který ovládli komunisti. Máte tedy právo svou stranu za neúspěch v senátních a krajských volbách kritizovat. Učiníte tak na kongresu ODS? 

Já chystám překvapení. Kritizovat nebudu. Dospěl jsem k závěru, že toho negativního je dost. I kampaň ukázala, že nic negativního nevede k úspěchu. Já to mám potvrzené, že je to nesmysl. Jmenovat protikandidáty a špinit je nefunguje. Na voliče to nepůsobí. Já budu v zásadě chtít vrátit značce ODS to, co jí patří. Chci vrátit ODS značku. Kandidáti za ODS se za logo strany stydí, nedávají si ho na billboardy a materiály, aby nebylo vidět, že jsou z ODS. Značka je přitom strašně důležitá. 

A nechcete se právě proto, abyste přispěl ke značce ODS, ucházet o post místopředsedy? 

Vůbec ne. To já jsem řekl jasně, že mně stačí pro začátek dosáhnout na tomto kongresu alespoň toho, aby se volili jen dva místopředsedové. A druhá část mého návrhu je to, aby výkonná rada měla jen čtrnáct členů. Teď jich má necelých padesát. Ale to narazí u regionálních šéfů na strašný odpor. My měli v Ústeckém kraji regionální sněm do tři čtvrtě na jednu ráno jen proto, že jsme řešili, kdo bude ve výkonné radě. Já bych chtěl, aby měl každý region jen jednoho člena ve výkonné radě. 

A co říkáte na to, že ve výkonné radě za Olomoucký kraj má být Ivan Langer? 

No, to je právě ten problém. Já s tím nic neudělám. Jestli ho region zvolil jako člena výkonné rady, tak podle stanov s tím nejde nic dělat. Jediné, co by s tím šlo dělat, je změna stanov. Ten můj systém by právě fungoval tak, že by region navrhl tři členy do výkonné rady, a kdo z nich tam bude, by rozhodl právě kongres. Kongres by volil členy výkonné rady, nikoliv že je bere na vědomí. 

Myslíte, že pro tuto změnu stanov získáte podporu? 

Určitě jo, ale výmluva bude, že je to moc rychlé, že to na tomto kongresu ještě nejde, že o tom budeme ještě diskutovat do příštího kongresu, který může být třeba za tři měsíce. Kdyby vláda padla, tak bude nový kongres nepochybně. Mně to celkem nevadí, pokud se to odloží. Ale doufám, že se o tom budeme bavit. Nemůžeme jako vládnoucí strana říkat, že se musí redukovat stát, ale sama mít padesátičlenný ústřední výbor. 

A co z toho člen
 ODS má, pokud je ve výkonné radě? 

Nejde o peníze, jde o vliv. Bylo by velmi záhodno, kdyby byli místopředsedové normálně placení a dělali normálně práci místopředsedů. Oni se všichni perou o posty místopředsedů, protože tuší, že když budou úspěšné volby, tak předseda dá místopředsedům posty ministrů. Proto je ten boj. V té výkonné radě jde zase o posty náměstků a jiné funkce. Jde jen o vliv a moc. O peníze nejde, zvláště ne teď, když je ta ODS relativně chudá, když po volbách toho moc nedostane. 

Takže si myslíte, že pokud by místopředsedové byli placení, tak by nepožadovali další funkce a svou práci by dělali lépe? 

Třeba. Protože ten předseda potřebuje takové "bodyguardy", kteří stojí před ním a chytají střely. Víte, jak to je. Ten předseda to schytá vždy. Může za všechno. 

Kdo si myslíte, že by podle vás měl být ve vedení? Kdo by měli být ti místopředsedové ODS? 

To já neumím říci. Náš oblastní sněm nominoval Němcovou (předsedkyně sněmovny, pozn. red.) a Pospíšila (exministr spravedlnosti, pozn. red.). Ty nominace nejsou klíčové. Při volbě místopředsedů to nefunguje tak, že když má deset nominací, že to má jisté. Ten kongres funguje jinak. Sám rozhodne. Cílem mých stanov není nic jiného než zabránit tomu, aby se večer někdo sešel v brněnských restauracích a tam si upekl, kdo dá hlasy komu. Tak to vždycky chodilo, že se to jaksi dohodlo. Teď to tak fungovat nebude, ten kongres bude probíhat ve zjitřené atmosféře. Těžko odhadnout, jak dopadne. 

Jak se stavíte k požadavkům vašich rebelujících poslanců? 

Já té taktice nerozumím. Já jsem o tom s Nečasem nemluvil, proč dělá na Dušičky kongres, když je doprava přetížená. Já jen doufám, že příští Dušičky nebudeme uctívat památku zemřelé ODS. Já nevím. Kongres nemůže přesvědčit rebely, aby hlasovali pro balíček. To je nesmysl. Proto nerozumím té taktice. Kongres je nemůže zavázat, oni si mohou udělat, co budou chtít. A já do jejich nitra také nevidím. Jedno je jisté, nikdo nechce předčasné volby. Ani rebelové. Oni mají asi představu, že se udělá ve vládě personální obměna a bude to fungovat dál. 

Ale o personální obměně hovořil v rozhovoru pro časopis Týden i premiér Petr Nečas. 

Ale to myslí jinou. A o tom já možná pohovořím. Když ministr Heger řekne tři dny před volbami, že zdvojnásobí poplatky v nemocnicích a u lékaře, tak kdybych já byl premiérem, tak on bude ministrem ještě následující tři minuty, než se mu dovolám. To je absurdní. To přece není možné. To musí být zlý úmysl. Jinak tomu nerozumím. Proč by to dělal? Chápete to? Normální to není. Takže to možná vůbec nesouvisí s kongresem. 

A co třeba bývalý senátor a ministr obrany Alexandr Vondra? Nemá ani stranickou podporu, ani neuspěl ve volbách. A stále se hovoří o kauze ProMoPro. Ve vládě ho nechce ani TOP 09 a LIDEM, opozice za to vládu neustále kritizuje. Neodvolá Nečas právě jeho? 

Vondra ale Nečase vždy podporoval. A premiér to bere na vědomí. Ale je pravda, že nebyl zvolen ani do výkonné rady. Ale to je zase pod dojmem té kauzy ProMoPro. Já nevím, jak je možné, že se to vyšetřování nepohnulo. Na rozdíl od jiných kauz, které se vyšetřují hrozně rychle. Co když to ProMoPro dopadne tak, že Vondra je naprosto čistý? 

Takže v rámci ministrů za ODS se nikdo měnit nebude? 

To já kdybych věděl. Nikdo mě nenapadá. 

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg a vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM) on-line deníku TÝDEN.CZ řekli, že ve svých stranách s žádnými personálními změnami nepočítají. 

No, aby to nebyla právě ona, kdo půjde. To není úplně legrace, že nepřiznala těch 18 milionů korun. Kdyby se to týkalo jiného ministra, tak zrovna ona proti němu bude vystupovat jako bojovnice proti korupci. A ona se hájí jednoduchým: to já nevěděla. Přitom Besser (bývalý ministr kultury za TOP 09, pozn. red.) kvůli podobné věci odstoupil. Drábek (bývalý ministr práce a sociálních věcí, pozn. red.) odstoupil. Takže, aby to nebyla právě Peake, kdo bude vyměněn. Ale do toho já nevidím. Vláda je pro mě vzdálená. 

Zpět k rebelům. Když pomineme jejich možnou vedlejší motivaci, co říkáte na jejich postoj k daňovému balíčku? Mají přece pravdu, že není zrovna v souladu s programem ODS zvyšovat daně. 

Kdyby jenom to. Tam jsou další věci. Například to, že senioři, kteří se o sebe starají, což je základní myšlenka ODS, mají být znevýhodněni. To mi vadí minimálně stejně jako ty daně. Já jsem zastánce daní nízkých. Já to mám ověřené v Teplicích. Máme nulový dluh. Já jsem přesvědčený o tom, že zvyšování daní nevede k vyššímu výnosu. U nás se například za psa platí dvě stě korun a nikdo nešvindluje, vybíráme stejně, jako když se platilo tisíc korun. My jsme pětkrát snížili daň a výběr zůstal, protože se nikomu švindlovat nevyplatí. Za tisíc korun už jo. 

A nebude kvůli daňovému balíčku Nečas na kongresu dost pod palbou? 

Tam bude těch kritiků hodně. Ale budou pálit slepýma. Nikdo nemá ostré náboje. Nikdo, kdo tam vystoupí, nemá dobré volební výsledky. Výměna předsedy absolutně nemůže nic vyřešit, ta partaj se musí resuscitovat celá. Ani vedení nepomůže, to jde do členské základny. 

Takže Petr Nečas by měl zůstat v čele strany? 

To je praktická věc. Když je premiér, tak je absurdní, aby nebyl předseda. Může se stát, že bude zvolen předsedou třeba i s výrazným mandátem, ale houby mu to pomůže, když padne vláda. To bude nový kongres. On má dobrou taktiku, ale nedává záruku, že za čtrnáct dní nepadne vláda. 

http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/politika/kongres-ods/kubera-kdybych-byl-premierem-vyhodim-hegera-na-minutu_251080.html 

Jaroslav Kubera

předseda místního sdružení
místopředseda oblastního sdružení
primátor
předseda senátního klubu