Náskok ale nemám

15. října 2012
Náskok ale nemám

Senátor Jaroslav Kubera (ODS) suverénně postoupil do druhého kola senátních voleb. Získal přes 40 procent hlasů, jeho protivník Jaroslav Dubský (KSČM) dostal 18,5 procenta. Přesto Kubera, který je zároveň primátorem Teplic, odmítá domněnku, že má jistotu obhajoby senátorského křesla. "Systém voleb do Senátu je nastavený tak, že první kolo je ukončené a nic se nepočítá," upozornil Kubera, který má šanci proniknout do Senátu už potřetí.

Asi musíte být spokojen s tím, jak pro vás první kolo senátních voleb dopadlo? 

V situaci, v jaké se volby odehrávaly, jsem spokojen. Výsledek je maximum, co se dalo dosáhnout. 

Nepohrával jste si s myšlenkou, že postoupíte přímo z prvního kola? 

Přátelské hlasy mých kamarádů, že je možné vyhrát v prvním kole, to je politická nezkušenost. Stačí se podívat na počet kandidátů a matematicky bylo zjevné, že to není možné. Bylo by to možné jen v Teplicích, kde jsem měl 53 procent, ale na celém Teplicku ne. A docela tomu rozumím, je tady řada horníků a dalších lidí, kteří přišli o práci, tak se upínají k tomu, že je někdo zachrání. Někteří věří tomu, že to bude komunistická strana, což je nesmysl. 

Překvapily vás nějak další výsledky vašeho obvodu? Třeba že neuspěl pan Vorálek (kandidát ČSSD) ani pan Pípal (Severočeši. cz), ale uspěl pan Dubský? 

Řekl jsem, že až do konce senátních voleb nebudu jména protikandidátů ani vyslovovat. A platí to i tento týden. Nebudu to komentovat. Ale celkově musím s potěšením říct, že na Teplicku byla kampaň proti jiným regionům mimořádně slušná, čehož si cením. Nedocházelo tady k žádným hádačkám, jestli na náměstí bude ten či onen, což bylo v některých jiných městech velmi dramatické. 

Když se nechcete vyjadřovat k protikandidátům, odhadnete aspoň výsledek druhého kola? Čísla vypadají jednoznačně, podle nich byste měl jasně vyhrát... 

Ta čísla právě vůbec nejsou jednoznačná. Systém voleb do Senátu je nastavený tak, že první kolo je ukončené a nic se nepočítá. Stav je 0:0. Takže iluze někoho, že náskok je dostatečný, je lichá, žádný náskok neexistuje. Existoval by, kdyby se hlasy z prvního převáděly do druhého kola. Je to velmi ošidné, protože ti, kteří tomu klamu podlehnou, tak usoudí, že je to jisté a odjedou na houby. Moc je prosím, aby ještě vydrželi to jedno kolo a kdo mi ten hlas dal, ať ho potvrdí. V tom případě je to jasné. 

Vím, že vám vadil velký počet neplatných hlasů. Jaký byl podle vás důvod? 

Je to jasné: kdo to připravoval v Praze, měl "výborný" nápad, dávat při dvojích volbách jinou barvu lístku do jiné barvy obálky, ačkoliv logické by bylo dávat barvu do barvy. Kdyby se dával modrý lístek do modré obálky, tak se nikdo nemohl splést. Je to velká škoda, i pro voliče, že ty hlasy propadly, ať byly pro kohokoliv. 

(Autor: Tomáš Kassal)

Jaroslav Kubera

předseda místního sdružení
místopředseda oblastního sdružení
primátor
člen vedení senátního klubu