ODS si plete voliče, již přišli o práci, s těmi, kdo pracovat nechtějí

15. října 2012
ODS si plete voliče, již přišli o práci, s těmi, kdo pracovat nechtějí

Jaroslav Kubera patří mezi pravicové matadory. Kritizuje rozkročení ODS do politického středu, což se projevuje například dalším zvyšováním DPH. Proti tomu se otevřeně postavil jako první ze zákonodárců ODS. "Kdo se příliš rozkročí, tomu se rozjedou nohy," tvrdí Kubera. Právě nejasná ideová ukotvenost a "socializující tendence" jsou podle něj hlavní příčinou volebního debaklu občanských demokratů.

Proč ODS ve volbách neuspěla? 

Vzdala se hodnot, na kterých byla založena. Nebyla si jistá, jestli pravicová politika má své voliče. Začalo to velmi dávno ještě s Josefem Zieleniecem, který tvrdil, že by se ODS měla více rozkročit do politického středu. Já jsem mu na to tehdy odpověděl: Kdo se příliš rozkročí, tomu se rozjedou nohy. A to se teď přesně stalo. 

Může ODS za to, že ve dvou krajích zvítězili komunisté? 

Třeba v Ústeckém kraji jsme nedostatečně rozlišovali lidi, jejichž továrna během krize zkrachovala a najednou jsou bez práce, a lidi, kteří nikdy nedělali a dělat nebudou. Všichni jsou házeni do jednoho pytle. A já věřím, že tu první skupinu to velmi uráží. 

Nedopadly volby z pohledu ODS ještě o něco hůře, než se čekalo? Mohlo by to pozici premiéra Nečase výrazněji zkomplikovat? 

Nepochybně. Mám negativní ohlasy od členů strany, že se premiér k výsledku voleb nepostavil tak, jak měl. Ale kde je záruka, že ti, kteří teď zneužívají situace, aby se ho zbavili, dosadí do čela lepší garnituru? Také je zajímavé, proč Petr Nečas svolal stranický kongres tak brzy po volbách. Možná, aby se strana nestačila vzpamatovat a nechtěla radikálnější změny. 

Vidíte teď v ODS někoho lepšího, kdo by mohl Petra Nečase nahradit? 

Do listopadového kongresu se s vládou pravděpodobně nic nestane, proto by bylo absurdní, kdyby premiér byl někdo jiný než předseda strany. Navíc do čela ODS se zatím nikdo příliš nehrne. Bojí se jít do rizika. 

(Autor: Jan Novotný)

Jaroslav Kubera

předseda místního sdružení
místopředseda oblastního sdružení
primátor
člen vedení senátního klubu