Sněmovna schválila vládní návrh zákona o zásluhách Václava Havla

1. února 2012
Sněmovna schválila vládní návrh zákona o zásluhách Václava Havla

V Poslanecké sněmovně PČR 1. února 2012 prošel zrychleným čtením vládní návrh zákona o zásluhách Václava Havla.

Jednalo se o spontánní akci, neboť vláda přijala tento zákon 19. prosince 2011., tedy bezprostředně  po jeho úmrtí. Václav Havel se zasloužil zejména o svobodu a demokracii.
 
Václav Havel patří mezi velmi uznávané osobnosti, osobnosti  uznávané i v zahraničí. Osobně se o tom neustále přesvědčuji. Během prosince 2012 jsem obdržela od svých zahraničních kolegů poslanců, ale i např. z partnerských měst Havlíčkova Brodu soustrastné dopisy. Potěšila mě i aktivita pana Kamerlinga z nizozemského města Brielle, který začátkem roku připravil powerpointovou prezentaci pro širokou veřejnost na téma Česká republika a osobnost Václava Havla, jako prvního prezidenta České republiky. Je to jen pro dokreslení situace, že právě Václav Havel byl tím důvodem, spouštěcím okamžikem, kdy se naše republika opět dostala do širokého hledáčku na celém světě.
 
V naší historii byly přijaty zákony o zásluhách o stát - Tomáše Garriqua Masaryka – v roce 1930, dále zákon o zásluhách Milana Rastislava Štefánka z roku 1990 a z roku 2004 o zásluhách Edvarda Beneše. V případě osobnosti Václava Havla je toto  formulováno za zásluhy o svobodu a demokracii.
 
Václav Havel patří k nejvýznamnějším osobnostem posledního půlstoletí a je dobře, že přijetím tohoto zákona dojde k jeho docenění. Václav Havel je symbolem novodobého českého státu.
 
Ing. Jana Fischerová, CSc.

zastupitelka
krajská zastupitelka
poslankyně PČR

Štítky:
Václav Havel