Projev ke vzpomínce na oběti justiční vraždy politických vězňů 50. let, popravených ve věznici Krajského soudu v Jihlavě

30. července 2012
Projev ke vzpomínce na oběti justiční vraždy politických vězňů 50. let,
popravených ve věznici Krajského soudu v Jihlavě

Vzpomínkové setkání se konalo 29. července v Jihlavě. Po mši svaté v kostele sv. Ignáce na Masarykově náměstí proběhlo pietní setkání u památníku na popravené Tyršově ulici.

Vážené dámy,
Vážení pánové,

dovolte mi, abych Vás pozdravila při příležitosti dnešního významného pietního shromáždění jménem svým, ale je mi ctí Vás pozdravit také jménem  předsedkyně Poslanecké sněmovny PČR, paní Miroslavy Němcové.

Jako každá země,  i my máme  místa, na nichž  si připomínáme rozhodující události naší vlasti. Jsou však místa, která nám připomínají skutky z odvrácené strany naší historie. Je jich bohužel hodně, na jednom z nich jsme se právě dnes sešli. Vzpomínáme na dobu, která ještě není  zcela klasickou látkou učebnic našich dětí. Někteří  z  pedagogů se popisu i hodnocení komunistické éry  vyhýbají. Nechtějí o ní mluvit nebo neví jak. Ještě totiž žijí ti, kteří byli pachateli i ti, kteří byli oběťmi.

Tento pietní akt, kterému předcházela mše svatá sloužená za všechny oběti komunismu, se koná nedaleko místa poprav, u památníku v Tyršově ulici. O myšlenku postavení památníku, jeho realizaci a tradici každoročního setkání  se zasloužil Antonín Štěpánek, někdejší předseda Konfederace politických vězňů v Jihlavě .

Ve dnech 7. až 11. února 1950 probíhalo v Jihlavě soudní přelíčení se skupinou bývalých činovníků a členů lidové strany, kteří byli obžalováni z údajného vyzvědačství, sabotáže, nedovoleného ozbrojování, vydávání a rozšiřování protistátních letáků. Do čela jihlavské protistátní skupiny byli postaveni místní členové a bývalí funkcionáři lidové strany, místní brašnář Karel Veselý, obchodník Jan Tuček a truhlář František Rod, všichni byli obžalováni z příprav úkladné vraždy bývalého předsedy jihlavského národního výboru Dobrovolného, čili z trestného činu, který nikdy nespáchali. Tresty, které vynesl generál Matoušek, byly vysoké - tři rozsudky smrti provazem. Byly vykonány 17. června 1950.

Komunistická éra způsobila  obrovské množství individuálních lidských a rodinných tragédií. Od poprav a dlouholetého věznění nejen politických oponentů, ale i zcela nevinných, mravně a občansky konzistentních lidí, až k – na první pohled – méně nápadnému, ale o to masovějšímu útlaku celých společenských skupin, jimž byla z politických důvodů odpírána možnost vzdělání či profesionálního uplatnění. To všechno jsou škody nenahraditelné a nesmazatelné.

Vzpomeňme s úctou na tyto lidi, děkuji všem  přítomným a vzdávám čest popraveným.

 

Foto: Luboš Pavlíček

Štítky:
projev