Česká republika obdrží od Německa další tanky Leopard 2A4

31. července 2024
Česká republika obdrží od Německa další tanky Leopard 2A4

(www.army.cz) Ministerstvo obrany získá od Spolkové republiky Německo dalších 14 bojových tanků Leopard 2A4 a jeden vyprošťovací tank Büffel 3. Jedná se o již druhou kompenzaci pro Českou republiku za její dodávky vojenského materiálu Ukrajině, která čelí ruské agresi. První tank z této dodávky bude doručen na konci letošního roku a zbylé stroje dorazí do začátku roku 2026. Byly také zahájeny předběžné tržní konzultace ohledně možného nákupu dalších tanků Leopard 2A4. Pokračuje se tak v modernizaci českého tankového vojska.

Finální dokument ze série smluv týkajících se převodu tanků dnes podepsali za českou stranu ředitel sekce logistiky Ministerstva obrany generálmajor Robert Bielený a za společnost Rheinmetall Stefan Ives a Alexandra Cristea-Schmid.

„Modernizace našeho tankového vojska pokračuje. Nahrazujeme konstrukčně překonanou sovětskou techniku novými, moderními stroji, které jsou schopné obstát na současném válčišti. Pro naše tankisty se jedná o důležitý skok kupředu. Rovněž chci německé straně poděkovat za to, že dokáže tímto způsobem ocenit naši pomoc Ukrajině, která čelí brutální ruské agresi,“ uvedla ministryně obrany Jana Černochová a dodala, že první tank bude dodán ještě letos a zbytek do začátku roku 2026. Tyto dodávky představují kompenzaci za vojenský materiál, který Česko dodává Ukrajině a jedná se o již druhou takovou zásilku.

„Pro AČR je to další zásadní krok k výstavbě těžké mechanizované brigády. Není to jenom krok dopředu pro tankové vojsko, ale i právě pro celou těžkou mechanizovanou brigádu, jejíž vybudování představuje náš závazek vůči kolektivní obraně NATO. Je to zásadní krok dopředu v tom, že přecházíme od sovětské techniky, kde jsme měli problémy jak s výrobou náhradních dílů, tak s úpravami nebo servisem a posouváme se k platformě, která je v mnoha ohledech lepší oproti platformě T-72,“ řekl generálmajor Bielený.

Česká republika již v letech 2022 a 2023 obdržela od Německa jako dar 14 bojových tanků Leopard 2A4 a jeden vyprošťovací tank Büffel 3 na podvozku Leopard 2A4. Tyto stroje jsou zařazeny v Armádě České republiky (AČR) u 73. tankového praporu. AČR tak bude mít celkově 28 bojových tanků Leopard 2A4 a 2 vyprošťovací stroje. Navíc zahajujeme předběžné tržní konzultace o nákupu dalších 14 kusů Leopardů 2A4. Zároveň probíhají jednání mezi českou a německou stranou o nákupu nejnovější verze tanku Leopard 2A8. Pokud tato jednání dopadnou úspěšně, tak by ČR na základě rámcové dohody mohla následně nakoupit 61 kusů tohoto stroje v několika modifikacích s případným pořízením dalších 16 tanků v budoucnu.

Jana Černochová

ministryně obrany
poslankyně PČR
expertka pro obranu