Ministryně obrany a šéf armády uctili památku čs. parašutistů

18. června 2024
Ministryně obrany a šéf armády uctili památku čs. parašutistů

(www.army.cz) Bojovali proti stonásobné nacistické přesile, po hrdinném boji padli. Přesto jejich jména nebudou nikdy zapomenuta. Památku sedmi čs. vojáků dnes v chrámu sv. Cyrila a Metoděje v pražské Resslově ulici uctili představitelé státu, armády, církve, spolků a také zahraniční diplomaté. Věnec zde položili také ministryně obrany Jana Černochová a náčelník Generálního štábu AČR generálporučík Karel Řehka.

Ministryně obrany památku padlých, kteří se v kryptě chrámu před 82 lety skrývali po atentátu na Reinharda Heydricha, uctila nejprve v nedaleké Václavské ulici. Zde na místě, kam byla položena mrtvá těla hrdinů, zapálila svíčku.

V chrámu sv. Cyrila a Metoděje se poté uskutečnila tradiční bohoslužba, na níž navázal pietní akt s kladením věnců. Ty se každoročně umisťují k otvoru do krypty, kde jsou dodnes jasně viditelné stopy střel, jimiž se nacisté snažili československé vojáky zlikvidovat.

„Josef Bublík, Jozef Gabčík, Jan Hrubý, Jan Kubiš, Adolf Opálka, Jaroslav Švarc, Josef Valčík. Jména hrdinů, kteří bojovali nejen o svůj život, ale také za náš národ, jeho svobodu a čest. Nejstaršímu bylo 30 let, nejmladšímu pouhých 22. Ačkoliv v této bitvě, kdy stáli proti více jak stonásobné přesile, prohráli, jejich činy pro naši zemi a její budoucnost znamenají velké vítězství,“ uvedla ministryně obrany Jana Černochová.

Zdeněk Špitálník z Vojenského historického ústavu Praha hodnotí atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha z 27. května 1942 jako jednu z nejúspěšnějších akcí domácího odboje. „V průběhu války se nikde a nikomu nepodařilo odstranit výše postavenou osobnost nejen zastupujícího říšského protektora, ale rovněž šéfa říšské bezpečnosti, a jak my dnes víme, rovněž architekta holocaustu,“ řekl dnes ve vysílání ČT24.

Pro československý odboj doma i v zahraničí měl atentát obrovský politický i symbolický význam. Do té doby byl podle jeho slov protektorát „klidnou oázou“, zemí, kde se v klidu vyrábí zbraně pro třetí říši. Byť zde odbojové hnutí existovalo, žádný akt nedosáhl takového významu. „Atentát neměl být prvoplánově akcí čs. parašutistů z Velké Británie. Vše mělo vyznít tak, že se jedná o akci nespokojeného domácího obyvatelstva nebo domácího odbojového hnutí,“ upřesnil Špitálník.

Boj v Resslově ulici 18. června 1942
Chrám svatých Cyrila a Metoděje se po atentátu na zastupujícího říšského protektora Heydricha stal útočištěm sedmi čs. parašutistů. Po zradě Karla Čurdy 16. června 1942 se na jejich stopu dostalo gestapo. Nad ránem 18. června 1942 pravoslavný chrám obklíčilo na osm stovek příslušníků SS a gestapa.
Trojice parašutistů, Opálka, Kubiš a Bublík, se bránila na kůru. Ačkoliv byli beznadějně obklíčeni a nedostatečně vyzbrojeni, kladli rozhodný odpor. Obléhatelé stříleli na kostel z vedlejších budov, avšak přestali s tím, aby omylem nezasáhli vlastní lidi. Nakonec byl Kubiš raněn střepinami a jeho druhové se pokusili spáchat sebevraždu, což se však podařilo pouze Opálkovi. Bublík a Kubiš padli do německých rukou ještě živí, ale smrtelně ranění a v bezvědomí byli odvezeni do lazaretu SS. Ani jeden se neprobral a záhy oba zemřeli.

Po vyřazení obránců na kůru se Němci obrátili na parašutisty v kryptě, přičemž jejich záměrem bylo chytit je živé. Pokusili se je přesvědčit ke kapitulaci, házeli do krypty slzotvorné granáty a přiměli také české hasiče, aby zaplavili kryptu vodou. Parašutisté odráželi německé útoky, nakonec si v bezvýsledné situaci vzali život.

Se smrtí parašutistů nacistický teror zdaleka nekončil, odplata okupantů tvrdě dopadla mimo jiné na pravoslavnou církev. Biskup Gorazd a další hodnostáři, Vladimír Petřek, Václav Čikl a Jan Sonnevend, byli popraveni 4. – 5. září 1942. Později téhož měsíce nechal nový zastupující říšský protektor Kurt Daluege pravoslavné obce na území protektorátu zrušit. Další pravoslavní věřící, kteří měli nějakou spojitost s atentátníky, byli mezi Čechy popravenými 24. října 1942 v Mauthausenu.

Po válce byla pravoslavná církev obnovena a chrám znovu vysvěcen. Biskup Gorazd byl pravoslavnou církví roku 1987 prohlášen za svatého. V kryptě vznikl Národní památník hrdinů heydrichiády a stopy po posledním boji parašutistů jsou na chrámu viditelné dodnes.

Významný den ČR – Den hrdinů druhého odboje
Na věčnou připomínku odvahy a obětavosti všech příslušníků zahraničního i domácího odboje, kteří bojovali za svobodu naší země během druhé světové války, je 18. červen od roku 2018 Významným dnem ČR – Dnem hrdinů druhého odboje. Tématu se dlouhodobě intenzivně věnují pracovníci Vojenského historického ústavu Praha – více zde.

Jana Černochová

ministryně obrany
poslankyně PČR
expertka pro obranu