Zadržených Čechů se zastali řečtí europoslanci

30. listopadu 2012
Zadržených Čechů se zastali řečtí europoslanci

Brusel - Dvěma Čechům zadržovaným v Řecku pro údajnou špionáž vysvitla další naděje, že jejich případ bude v dohledné době řádně vyšetřen. O celou věc se na popud europoslanců ODS začali zajímat i řečtí poslanci Evropského parlamentu.

"Obdržel jsem pozitivní signály z kanceláře řecké europoslankyně Niky Tzavely, která je v této záležitosti velmi aktivní," uvedl europoslanec Jan Zahradil. "Paní Tzavela zatím kontaktovala ministra obrany, ministra námořních záležitostí, ministra spravedlnosti i guvernéra provincie Severních Egejských ostrovů. Po návratu ze služební cesty chce ješte mluvit s místním prokurátorem."
 
Europoslanci ODS se minulý týden obrátili dopisem na řeckého prezidenta i na kolegy v europarlamentu. "Pokud došlo (ze strany zadržených) k porušení zákazu fotografování, určite to nebylo s úmyslem sbírání špionážních informací a poškození řecké národní bezpečnosti. Oba obvinění si pravděpodobně neuvědomili důležitost a citlivost ochrany vojenských objektů v této oblasti, protože žijí ve střední Evropě, kde je přístup k této problematice poněkud benevolentnějsí," stálo mimo jiné v dopise.
Ing. Jan Zahradil

předseda poslaneckého klubu EP
1. místopředseda oblastního sdružení