Zemřel Karel Dyba, jeden z hlavních iniciátorů ekonomické transformace po roce 1989

25. července 2024
Zemřel Karel Dyba, jeden z hlavních iniciátorů ekonomické transformace po roce 1989

(www.ods.cz) Občanská demokratická strana s hlubokým zármutkem oznamuje úmrtí profesora Karla Dyby, jednoho z hlavních architektů ekonomické transformace České republiky po roce 1989. Byl klíčovou osobností české politiky a hospodářství, několikanásobným ministrem a velvyslancem ČR při OECD. Jeho přínos k rozvoji země je nezpochybnitelný a jeho osobnost nám bude chybět. Upřímnou soustrast vyjadřujeme jeho rodině a blízkým.

„Karel Dyba se v 90. letech výrazně zasloužil o přechod od socialismu ke kapitalismu. Byl výraznou tváří české politiky a hospodářství 90. let, ministrem v několika vládách. Osobně jsem ho blíže poznal jako velvyslance ČR při OECD, jako kolegu z akademického prostředí a jako vášnivého tenistu. Čest jeho památce,“ uvedl předseda Občanské demokratické strany Petr Fiala.

„Odchodu pana profesora Karla Dyby je mi nesmírně líto a zpráva o jeho úmrtí mě skutečně zasáhla. Velmi jsem si ho vážil. V jeho osobě jsme ztratili významného ekonoma, jednoho z hlavních tvůrců úspěšné ekonomické transformace po listopadu 1989. Politika, který od počátku patřil mezi výrazné tváře ODS. Středočeské ODS zůstal věrný do svých posledních dnů. Poznal jsem ho osobně i jako oblíbeného vysokoškolského pedagoga na VŠE v Praze, jeho připomínky a rady mi pomohly v závěru doktorských studií,“ řekl Jan Skopeček.

„Po listopadu 1989 zastával pozice ekonomických ministrů, ale naší zemi dobře sloužil i jako diplomat, velvyslanec ČR při OECD. My, kdo jsme měli možnost a štěstí jej poznat osobně, vídat se s ním a rozmlouvat při různých příležitostech a na různých fórech, na něj budeme vždy vzpomínat jako na nesmírně přátelského a vřelého člověka. Když Karel Dyba vstoupil do místnosti, vešla s ním elegance, nonšalance a vkus. Vždy padnoucí oblek, barevné kravaty, upravený knír. Po tesilové šedi normalizace na první pohled politik nové éry naší země. Takový byl až do posledních dnů. Budou mi chybět jeho pravidelné maily se zajímavými ekonomickými texty i společenská setkání. Často jsme se s ním potkávali v doprovodu jeho manželky Blanky, které v těchto hodinách a dnech míří naše hluboká účast a myšlenky,“ vzpomíná Jan Skopeček.

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS

Jan Skopeček

místopředseda Poslanecké sněmovny
místopředseda poslaneckého klubu ODS
poslanec PČR
ekonomický expert ODS
předseda ODS Hořovice

Štítky:
tisková zpráva