Jan Skopeček: Zaměstnancům výpověď bez udání důvodu nezpůsobí nic, co by jim nehrozilo již nyní. Naopak dostanou mnohonásobně vyšší odstupné

27. května 2024
Jan Skopeček: Zaměstnancům výpověď bez udání důvodu nezpůsobí nic, co by jim nehrozilo již nyní. Naopak dostanou mnohonásobně vyšší odstupné

(CNN Prima News) Kvůli výpovědi bez udání důvodu, která je zahrnuta v liberalizační novele zákoníku práce, rozhodně žádné armády nezaměstnaných nevzniknou, uvedl v pořadu K věci na CNN Prima NEWS místopředseda Sněmovny Jan Skopeček (ODS). V době, kdy firmy nemají dostatek zaměstnanců, je podle něj absurdní něco takového tvrdit. Tato změna prý navíc bude výhodná pro obě strany.

Celý rozhovor s Janem Skopečkem můžete zhlédnout na CNN Prima News.

Zaměstnancům tato změna podle Jana Skopečka nezpůsobí nic, co by jim nehrozilo již nyní. „Naopak dostanou mnohonásobně vyšší odstupné, čímž se jim nesníží životní úroveň a budou mít prostředky, když budou hledat novou práci. Tito zaměstnanci mají také nárok na pomoc od státu, na solidaritu ostatních daňových poplatníků v podobě dávek v nezaměstnanosti, a v rámci aktivní politiky nezaměstnanosti, kterou realizují úřady práce, mohou požádat o rekvalifikaci a posunout se dál na trhu práce,“ vysvětlil Jan Skopeček.

Změna má zajistit také, aby zaměstnavatelé nebyli tolik „sešněrováni“ zákoníkem práce a nemuseli si uměle vytvářet důvody pro výpověď daného zaměstnance.

Jan Skopeček

místopředseda Poslanecké sněmovny
místopředseda poslaneckého klubu ODS
poslanec PČR
ekonomický expert ODS
předseda ODS Hořovice