Kraj může přispět k nižší nezaměstnanosti

18. září 2012
Kraj může přispět k nižší nezaměstnanosti

Jednou z největších obav, kterou dnes lidé cítí, je riziko ztráty zaměstnání.

Je to pochopitelné – v době ekonomického útlumu se riziko nezaměstnanosti zvyšuje a volných pracovních míst ubývá. Středočeský kraj je na tom ve srovnání s ostatními regiony ČR velmi dobře, míra nezaměstnanosti se tu drží na úrovni 6,8 %, tedy pod celorepublikovým průměrem, a na jeho území fungují firmy, které lze právem označit za tahouny českého hospodářství. Přesto bychom neměli tento problém podceňovat. ODS jde proto do nadcházejících krajských voleb jako jednou z priorit právě s tématem zaměstnanosti a růstu nově vznikajících pracovních příležitostí.

Jak k této složité ekonomické otázce – a pro řadu lidí i sociálně citlivé otázce – může přispět vedení kraje? Zejména je třeba si uvědomit, že tím, kdo generuje nová pracovní místa, jsou soukromí podnikatelé včetně provozovatelů nejmenších živností. Těm je potřeba poskytnout prostor pro jejich aktivitu. Nemyslím tím umělou podporu formou dotací či subvencí z peněz daňových poplatníků, ale uvolnění prostoru pro jejich aktivitu odstraněním řady zbytečných regulací, bariér, byrokracie a dalších překážek. Podnikatel, který nebude otravován státními úředníky, bude mít více času a prostoru na samotné podnikání, což pomůže i těm, které potenciálně může zaměstnat.

Další oblastí, ve které může vedení kraje v souvislosti s nezaměstnaností udělat mnohé, je školství. Středočeský kraj je zřizovatelem 190 škol a školských zařízení a v jeho rozpočtu je kapitola školství vůbec největší. Je nezpochybnitelné, že kvalitním vzděláním připravíme absolventy, kteří se na stále ostřejším trhu práce uplatní snadněji než ti, kteří absolvují výuku nekvalitní. Snaha o kvalitní školství a výuku tak musí být jednou z nejdůležitějších priorit budoucího vedení kraje. V ODS si to uvědomujeme a nebudeme pokračovat v současné politice ČSSD a KSČM, které za čtyři roky vlády podsekly rozpočtové výdaje právě v oblasti středních škol, ač to v médiích vypadá, že školství a zdravotnictví jsou pro ně ty nejdůležitější oblasti. Realita je ale na rozdíl od mediálních vyjádření ve Středočeském kraji bohužel odlišná. V roce 2007, kdy v kraji ještě vládla ODS, byl objem prostředků na provoz škol 551 mil. Kč. V roce 2011 tomu již se sociálními demokraty bylo jinak. Celkový objem prostředků na provoz škol klesl na cca 440 mil. Kč. Reálné snížení finančních prostředků je ještě vyšší, protože nemůžeme zapomenout na inflaci.

Takovou politiku chce ODS po krajských volbách změnit. Jsme přesvědčeni, že otevíráním podnikatelských příležitostí a zvyšováním kvality vzdělání ve Středočeském kraji můžeme z pozice kraje přispět k nižší nezaměstnanosti a vyššímu počtu nových pracovních příležitostí.

Ing. Jan Skopeček

předseda místního sdružení
místopředseda oblastního sdružení
krajský zastupitel