Kraj může pro Berounsko a Hořovicko udělat mnoho

5. září 2012

Kraj může pro Berounsko a Hořovicko udělat mnoho

Krajské samosprávní zřízení existuje už dvanáct let, přesto si řada občanů ještě dnes těžko vybavuje, o co konkrétně se krajská zastupitelstva vlastně starají či jaké mají pravomoci.

Je to pochopitelné – pro místní záležitosti je občanům partnerem radnice, celostátní politiku mají lidé spojenu s vládou, Parlamentem ČR a dalšími centrálními orgány. Přesto není kraj radno zcela přehlížet, uvědomíme-li si už jen to, že v minulém roce hospodařil Středočeský kraj s částkou ve výši cca 17 mld. Kč a zajišťoval mimo jiné provoz středních škol, krajských nemocnic, domovů důchodců, ale i kvalitu a rozsah silniční sítě. Je tedy zřejmé, že nás krajská politika ovlivňuje téměř každodenně. Pominu to, že jsme se kvůli Davidu Rathovi a ČSSD podporované komunisty stali nejzadluženějším krajem v rámci ČR a že bude velmi těžké navrátit krajské finance do udržitelného stavu. Přesto výše zmíněný objem finančních prostředků napovídá, že správné sestavení krajského rozpočtu, jeho struktury a jednotlivých kapitol může kraj posunout zase o kus dopředu a zlepšit a usnadnit život místních občanů.

Budeme-li se zabývat konkrétně oblastí Berounska a Hořovicka, za kterou v krajských volbách v letošním roce kandiduji, patří dle mého názoru mezi priority k řešení především kapacita v předškolních zařízeních a nedobrá kvalita a rozsah infrastruktury včetně chybějících obchvatů zdejších měst. Hořovičané by mohli mluvit o špatné kvalitě silnice spojující jejich město s dálnicí D5, v Berouně či Králově Dvoře je problémem chybějící infrastruktura, která by ulehčila přetíženému centru. A takto bych mohl jmenovat i další města a obce našeho regionu s problematickou dopravní situací. Je zřejmé, že rozpočty našich měst si s takto náročnými investicemi nedokážou poradit a pomoc krajského rozpočtu je zde nezbytná. Města a především menší obce pak mají potíže s kapacitou školek. Problém je většinou tam, kde dochází v posledních letech ke stěhování nových obyvatel především z blízké Prahy. Řada obcí takový nápor na svoji infrastrukturu jen těžko zvládá a například školky jsou toho zdárným příkladem. Kraj přitom každoročně rozděluje nemalý balík peněz na nejrůznější dotace, a to od těch racionálně odůvodnitelných až po řadu nesmyslných. Proto se domnívám, že by v krajském dotačním systému měl vzniknout fond na podporu měst a obcí při řešení nedostatku kapacit právě v předškolních zařízeních. Pomůže to obcím, ale hlavně maminkám, které mají ve stále větším počtu ambici si na mateřské alespoň částečným úvazkem přivydělat.

Dalo by se pokračovat řadou dalších témat. Pro mě osobně jsou hodni velkého respektu současní živnostníci a podnikatelé. V době nejistoty, ekonomických potíží, obrovské míry byrokracie, která se na ně dennodenně valí, zajišťují mimo jiné i zaměstnání většině obyvatel našeho kraje. Chceme-li, abychom byli i nadále regionem s relativně nízkou nezaměstnaností a s dostatkem pracovních míst, měl by se kraj zjednodušováním podnikatelského prostředí zabývat s větší intenzitou, než se tak dělo v posledních letech za krajské vlády sociálních demokratů s podporou komunistů. Což ani příliš nepřekvapí…

Ing. Jan Skopeček

předseda místního sdružení
místopředseda oblastního sdružení
krajský zastupitel