Poradce prezidenta republiky přednášející na VŠE chce dát do pořádku finance Středočeského kraje.

29. srpna 2012
Poradce prezidenta republiky přednášející na VŠE chce dát do pořádku finance Středočeského kraje.

Kandidát ODS pro volby do Zastupitelstva Středočeského kraje Ing. Jan Skopeček se stal poradcem prezidenta Václava Klause v pouhých 26 letech. V podobném věku začal sbírat první zkušenosti v komunální politice v rodných Hořovicích. Nyní zvedá varovně ukazováček: "Středočeský kraj je nejzadluženějším ze všech českých krajů." Co s tím hodlá udělat?

Narodil jsem se v roce 1980 ve středočeském městě Hořovice, kde dodnes žiji a kam se vždy budu rád vracet. Střední školu ekonomického zaměření jsem absolvoval v nedalekém Berouně a následně vystudoval ekonomii nejdříve na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích a posléze na Vysoké škole ekonomické v Praze. Ekonomie mě zaujala natolik, že se jí nadále věnuji. Přednáším ekonomii veřejného sektoru na Národohospodářské fakultě VŠE v Praze a působím v Centru pro ekonomiku a politiku. Od roku 2006 pracuji v Kanceláři prezidenta republiky jako poradce prezidenta republiky Václava Klause.

V politice, ale i v životě, vyznávám jako nejvyšší hodnotu svobodu člověka. V komunální a regionální politice mám zkušenosti z působení v Zastupitelstvu města Hořovice a v Zastupitelstvu Středočeského kraje, kde jsem předchozí volební období působil jako opoziční zastupitel a člen Finančního výboru. Oblasti financí bych se na krajské úrovni chtěl věnovat nejen v případě, že v nadcházejících podzimních volbách ODS uspěje. Proč?

Protože oblast krajských financí je po čtyřleté vládě sociálních demokratů s podporou komunistů doslova v katastrofickém stavu. Zatímco ODS předávala v r. 2008 sociálním demokratům kraj s rozpočtovým přebytkem a nemalými rezervami na účtech kraje, je dnes situace zcela opačná. Za vlády sociálních demokratů s podporou KSČM se z přebytkových rozpočtů staly rozpočty schodkové a rezervy zůstaly na neadekvátně nízké úrovni.

Středočeský kraj je v porovnání s ostatními kraji v ČR krajem vůbec nejzadluženějším. Budeme muset v oblasti financí přijmout řadu nezbytných opatření. Jasně vyčíslit závazky ze skrytého zadlužení prostřednictvím faktur s odloženou splatností, což je praxe současného vedení, a zajistit jejich financování. Investiční činnost, která je nyní bez koncepce a v budoucnu Středočeský kraj zatíží provozními výdaji, musí být nově realizována s větším rozmyslem, aby byl zajištěn provoz a financování investic i v dlouhodobějším časovém rámci.

Zvrátíme trend v hospodaření kraje, který zavedla ČSSD s KSČM, a budeme usilovat o vyrovnaný rozpočet. Vyrovnaný rozpočet bude prostředek a nikoliv cíl sám o sobě. Rozpočet nesmí být jen cvičením krajských účetních. Naopak, jeho výše a struktura musí být promyšlené a vést k dlouhodobému rozvoji kraje a zvyšování kvality
života jeho občanů.

Ing. Jan Skopeček

předseda místního sdružení
místopředseda oblastního sdružení
krajský zastupitel