Česká republika si musí zachovat daňovou suverenitu

30. března 2016
Česká republika si musí zachovat daňovou suverenitu

ODS odmítá výzvu francouzského ministra hospodářství Emmanuela Macrona ke stanovení celounijního povoleného rozpětí pro korporátní daň. Jde o pokračování letité snahy Francie - známé svými vysokými daněmi i přerozdělováním - harmonizovat daně jednotlivých evropských států a zamezit tak daňové konkurenci.

Svobodně se rozhodovat o výši daní by mělo být výsadou každého suverénního státu. Snahy o stanovení společného daňového základu, stejně jako návrhy na stanovení povoleného rozpětí sazeb korporátní daně, mají přispět k daňové harmonizaci a dalšímu přenášení pravomocí v daňové oblasti z národních států na EU. Tento trend má zajistit zemím s vysokými daněmi a přerozdělováním ochranu před státy, které dávají prostřednictvím nízkých daní prostor aktivitě, podnikání, malému a efektivnímu státu. Snaha o daňovou harmonizaci tak není ničím jiným než snahou o posilování socialistických charakteristik dnešního evropského hospodářského systému.

Jako země dohánějící vyspělejší státy bychom měli mít zájem na tom, abychom prostřednictvím nízkých daní byli schopni v podnikatelském prostředí konkurovat silnějším ekonomikám. K tomu potřebujeme zachovat daňovou suverenitu. Celá přebyrokratizovaná a stále socialističtější EU by nižší daně potřebovala rovněž. Cesta harmonizace jde ale opačným směrem, proto ji odmítáme.