Česko-bavorské pomezí stále trápí špatná dopravní dostupnost

19. února 2012
Česko-bavorské pomezí stále trápí špatná dopravní dostupnost

Za největší problém v česko-bavorském pohraničí považuje Jan Bauer, poslanec ODS a předseda sněmovního evropského výboru, špatnou dopravní dostupnost regionu. Uvedl to tento víkend na setkání komunálních politiků bavorských pohraničních měst ve Freyungu. Setkání se zúčastnila také německá spolková ministryně zemědělství Ilse Aigner.

„Ačkoliv je Německo hlavním obchodním partnerem České republiky, propustnost a četnost hraničních přechodů a celková úroveň silniční sítě zejména v Jihočeském kraji a sousedním Bavorsku naprosto nevyhovují požadavkům třetího tisíciletí,“ uvedl Jan Bauer, který zároveň ocenil iniciativní přístup starostů bavorských měst, kteří na zlepšení situace aktivně apelují u bavorské vlády. „O rozvoji našeho společného regionu můžeme sice neustále hovořit, ale pravdou zůstává, že pro turisty a investory zůstáváme územím dopravně velmi nedostupným,“ dodal Bauer. 
 
Za pozitivní příklady spolupráce mezi Jihočeským krajem a Bavorskem naopak označil přípravu velkého Euroregionu Dunaj-Vltava. Také spolupráce a předávání informací mezi Bavorským národním parkem a Národním parkem Šumava jsou podle něj oboustranně prospěšné. Za velmi důležité označil prohloubení spolupráce v rámci Integrovaného záchranného systému v příhraničí. 
 
„Určitě se musíme koncentrovat také na společnou přípravu budoucího rozvoje regionu v rámci nového plánovacího období EU pro roky 2014-2020. Bavorské partnery jsem kromě toho seznámil s tím, že jsem připraven navrhnout komunálním politikům na obou stranách hranice zvážit možnost zapsání tzv. Zlaté solné stezky, která nás po staletí spojuje obchodně i kulturně, na seznam kulturních památek UNECSO. Tuto možnost jsem nedávno diskutoval přímo v centrále v Paříži a jsem přesvědčen, že by ji měli začít aktivně prosazovat regionální zástupci na obou stranách hranic. Příprava a podání žádosti je sice složitý a dlouhodobý proces, mezinárodní rozměr ale může šance Zlaté stezky zvýšit,“ doplnil Bauer.
 
Foto: Jan Bauer s německou spolkovou ministryní zemědělství Ilse Aigner a starosty bavorských příhraničních měst na setkání ve Freyungu.
Ing. Jan Bauer

předseda oblastního sdružení
místopředseda regionálního sdružení
zastupitel
1. místopředseda poslaneckého klubu PČR