Evropu čeká bouřlivá diskuse, míní poslanec

10. prosince 2011
Evropu čeká bouřlivá diskuse, míní poslanec

Parlamentní výbor pro evropské záležitosti zpracovává pozici Česka k plánům Bruselu. Podle předsedy Jana Bauera (ODS) by vznik fiskální unie znamenal pro Česko výrazné omezení kontroly nad domácí finanční politikou.

Podle premiéra Nečase prosazuje Česko už řadu opatření, která včera navrhla Evropská rada v Bruselu. Proč tedy nekývl na dohodu hned v Bruselu?

Česká republika si vzala jakýsi oddechový čas, aby si mohla věci lépe rozmyslet. Hlavní důvod byl, aby vznikl prostor k diskusi na české půdě, a to nejen v parlamentu. Z tohoto důvodu je mi rozhodnutí premiéra sympatické. Návrhy, které jsou na stole, jsou tak zásadní, že si myslím, že se o nich v mnoha zemích povede bouřlivá diskuse.

Ke kterým opatřením má Česká republika kladný postoj?

Máme výraznou závislost na obchodování s Evropskou unií a s Německem, takže naším bytostným zájmem je stabilita. Diskuse o dluhové brzdě není aspoň v ODS ničím novým a na rozdíl od jiných států se my už několik let snažíme snižovat deficit státního rozpočtu. Doufám, že se v roce 2016 dočkáme vyrovnaného státního rozpočtu.

Se kterými návrhy naopak Česko nesouhlasí?

Hlavní problém je fiskální unie. Pod tímto dvouslovím je schována významná ztráta možnosti ovlivňovat podobu státního rozpočtu a financí či reakce vlády na ekonomické výkyvy.

Sněmovna ve čtvrtek odmítla zavedení daně z finančních transakcí a už dříve vyslovila nesouhlas se společným základem. Proč jsme proti sjednocení daní na evropské úrovni?

Daň z transakcí ve Švédsku zavedli a po roce zase zrušili, protože výsledkem byl odliv finančních institucí do Finska a dalších zemí. Námitkou také je, že zavedení bude mít velké náklady, takže není vůbec jisté, že by se ji vyplatilo vybírat. Hlavní důvod však je, že vybírání daní je prostě národní záležitostí. Podobný důvod je i u daňového základu. Česká republika by si neměla nechat vzít jeden ze základních nástrojů pro ekonomické řízení státu.

Ing. Jan Bauer

předseda oblastního sdružení
místopředseda regionálního sdružení
zastupitel
1. místopředseda poslaneckého klubu PČR