Musíme uplatňovat aktivní energetickou politiku v rámci EU

28. srpna 2012
Musíme uplatňovat aktivní energetickou politiku v rámci EU

Nová energetická koncepce považuje za jednu z priorit dostavbu dalších dvou bloků jaderné elektrárny Temelín. Ztotožňujete se s tak velkým důrazem na jádro? 

Předně chci říct, že aktualizovaná podoba energetické koncepce je podle mne nejlepší, co kdy ministerstvo průmyslu a obchodu zpracovalo. Je realistická, vyvážená a snaží se reflektovat aktuální vývoj v Evropě. Souhlasím s jejími cíli včetně dostavby Temelína, na druhou stranu si myslím, že dosažení těchto cílů si vyžádá velké úsilí a nebude samozřejmé ani jednoduché. 

Vám Temelín nevadí?
 

Sice asi jako většina Jihočechů nejsem nadšený, ale na druhou stranu jsem s ním smířen. Jihočeši nesou existenci Temelína statečně a za svůj pragmatický postoj zaslouží uznání. Jejich tolerance je ale založena na tom, že Temelín je užitečný. Běží na maximum, produkuje elektřinu, pomáhá ČEZ vytvářet zisk a odvádět tudíž do státní pokladny miliardy na dividendách. Pokud by se to změnilo a Temelín by ve své současné podobě nebo po dostavbě dalších dvou bloků přestal být užitečným projektem, lidé by jej tolerovat přestali. 

Co by se muselo stát, aby dostavba smysl neměla? 

Pokud by byla elektřina z nových dvou bloků dražší než elektřina ve středoevropském regionu, především v Německu, musel by ČEZ výrobu v nových blocích omezovat anebo je odstavit nebo by stát musel elektřinu z Temelína dotovat. 

Jak je to pravděpodobné? 

Energetická koncepce nyní počítá s tím, že ceny elektřiny budou v příštích dvou desetiletích stoupat a že v době dostavby nových bloků Temelína bude v Evropě nedostatek elektráren a elektřina bude tudíž drahá. Nevíme ale, zda některé státy nerozhodnou ze strategických důvodů podpořit výstavbu elektráren na svém území, nevíme, jaká bude za deset let politika EU v oblasti emisních povolenek, které zvyšují ceny elektřiny z uhelných a plynových elektráren. Nevíme, jak velkou podporu dostanou obnovitelné zdroje v zahraničí a kolik elektřiny budou produkovat. Dalším nebezpečím je vývoj evropské legislativy a většinového názoru na využívání jaderné energetiky. 

Dá se s tím něco z pohledu ČR dělat? 

Musíme uplatňovat aktivní energetickou politiku v rámci EU zaměřenou na vytvoření takových podmínek, za jakých bude naše nová energetická koncepce funkční. Politika na úrovni Unie je vždy něco za něco. Takže pokud si stanovíme, že jednou z našich politických priorit na úrovni EU je ochrana naší jaderné energetiky, můžeme si tuto podmínku klást, když na našem hlasu nebo názoru bude záležet ostatním zemím EU, především velkých hráčům, jako je Německo nebo Francie. Domnívám se, že například řešení současné dluhové krize a chystaná centralizace EU tyto příležitosti vytvoří. 


Ing. Jan Bauer

1. místopředseda poslaneckého klubu PČR
předseda oblastního sdružení
místopředseda regionálního sdružení
zastupitel