Ozvěny dne

19. června 2012
Ozvěny dne

Hostem diskusního pořadu ČRo 1 byla poslankyně Ivana Řápková.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

Jako nedomyšlenou, zjevně populistickou, zneužitelnou a možná i protiústavní dnes prezident republiky vetoval novelu, která úřadům umožňuje uložit za opakované přestupky až tříměsíční zákaz pobytu. Václav Klaus taky upozornil poslance, kteří budou o návrhu znovu hlasovat, aby vzali v úvahu, že ho kromě prezidenta odmítl i Senát, příslušný výbor sněmovny a veřejný ochránce práv. Zákonná změna počítá s tím, že úřady by mohly uložit zákaz pobytu například za opakované drobné krádeže, prostituci nebo rušení nočního klidu. Autorkou novely je poslankyně za ODS, bývalá chomutovská primátorka Ivana Řápková. Dobrý den. 

Ivana ŘÁPKOVÁ, autorka novely a poslankyně /ODS/:

Dobré odpoledne. 

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

Do studia přišel taky poslanec za ČSSD Stanislav Křeček. Dobrý den. 

Stanislav KŘEČEK, poslanec /ČSSD/:

Dobré odpoledne. 

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

Paní poslankyně, co pro vás znamená dnešní prezidentské veto, nutí vás k zamyšlení nad tím, jestli je ten návrh na dočasný zákaz pobytu přece jen správný krok? 

Ivana ŘÁPKOVÁ, autorka novely a poslankyně /ODS/:

V každém případě je to pro mě obrovské zklamání, o to více, že pan prezident byl v loňském roce ve Šluknově, kde měl možnost hovořit se starosty a seznámit se se špatnou bezpečnostní situací. Ale nejvíc asi mě mrzí, že to vyjádření se netýká jenom odborné stránky, ale v podstatě říká, že jde o populismus a politickou účelovost, což je v podstatě urážka vůči lidem, kteří mají opravdu praktické zkušenosti a tyto problémy řeší dlouhodobě. 

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

Vy pořád tedy, paní poslankyně Řápková, trváte na tom, že ten zákaz pobytu pomůže zlepšit situaci v českých obcích a že umravní pachatele drobných deliktů? 

Ivana ŘÁPKOVÁ, autorka novely a poslankyně /ODS/:
 

No, tak samozřejmě ty sankce, které jsou dnes k dispozici v přestupkovém nebo ve správním řádu, v přestupkovém zákoně, tak jsou nedostačující pro lidi, kteří nepracují, jsou to lidi, kteří žijí pouze z dávek hmotné nouze a oni jsou si velice dobře vědomi, že za přestupek je možno je potrestat pouze pokutou, a ta je nevymahatelná, to znamená, že není výjimkou, že některé rodiny mají na svém kontě 10, 15, 20 i více pokut, protože ví, že jejich příjem není exekuovatelný a tudíž pokuta ... 

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

Tedy se ničeho nebojí, abych tomu dobře rozuměla. Pane poslanče Křečku, vy jste právník, taky jste tu novelu kritizoval, z jakých důvodů, zejména vy nevěříte, že by to pomohlo zlepšit jaksi situaci s těmi pachateli, které není jinak možné postihnout? 

Stanislav KŘEČEK, poslanec /ČSSD/:

No, ani v nejmenším, samozřejmě, že se někdo, paní kolega Řápková samozřejmě popisuje vážný problém, ale jak ten problém vyřešíme tím, že řekneme, ten člověk nesmí být tři měsíce mimo svoji rodinu, nebo kde má ten člověk být, kam ho odsuneme, jestliže ten člověk se dopouští takového jednání, toho jenom přesuneme někam jinam a on to bude dělat jinde. To je přece absurdní. Ten hlavní právní problém spočívá v tom, že obce to sice vítají, ale obce o tom vůbec nebudou rozhodovat, a to je to, co paní Řápková přehlíží, o přestupkách rozhoduje státní správa, nikoliv tedy obce. Čili nástroj pro obce to žádný nebude, to je veliké nedorozumění. No, a ten hlavní problém je samozřejmě v tom, že si paní kolegyně Řápková plete, co to je trvalý pobyt. Ten trvalý pobyt přece neznamená, že to je místo, kde ten člověk žije, ten člověk může mít trvalý pobyt někde úplně jinde, než má svoji rodinu, než tedy žije, a on tímto způsobem byl od té rodiny odtržen, on může mít trvalý pobyt přihlášen na Praze 7 na úřadě, na ohlašovně úřadu, ale bydlet může 5 let ve Varnsdorfu a vůbec to nějak nevadí, ten trvalý pobyt jsme posunuli někam úplně jinam, čili jestliže teda vyjímáme z toho ty lidi, kteří mají trvalý pobyt, tak říkáme: Nesmíš být tam, kde je to tvoje rodina, kde jsou tvoje kořeny, přesuneme tě někam jinam, ale kam půjde a co tam člověk bude dělat, nikdo neřeší. Takovýmto způsobem ten problém řešit prostě nelze. 

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

Paní poslankyně Řápková, to jsou dvě hlavní výhrady, že tedy to nemusí platit jenom pro přespolní, jak byla novela zamýšlena, protože trvalý pobyt opravdu neznamená, že člověk na té adrese žije a také, že obce nebudou rozhodovat, i když říkáte, že by jim to mělo pomoci? 

Ivana ŘÁPKOVÁ, autorka novely a poslankyně /ODS/:

No, tak samozřejmě může rozhodovat správní orgán, ale také může rozhodovat o přestupcích rada města, navíc starosta jmenuje přestupkovou komisi, takto je to dáno zákonem, to je jedna věc. A druhá věc je, že my se tady každý bavíme úplně o ničem jiném. Já bych chtěla vidět, nebo ať mi pan poslanec ukáže jednu spořádanou rodinu, kde matka, otec pracuje, děti chodí do školy a potom, když přijdou z práce, jdou a někde kradou, nebo se věnují prostituci a podobně. To je přeci nesmysl a i kdyby to dělali, tak samozřejmě dostanou za tyto přestupky pokutu a protože vydělávají, tak ta pokuta je od nich vymožitelná. 

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

Ale, paní poslankyně, já se omlouvám, že do toho vstupuji, tady jde přece o to, a tady zněla ta výhrada tak, že je možná nepřiměřeným trestem zasáhnout do života člověka kvůli drobným přestupkům tak, že bude odloučený od své rodiny, k čemuž může dojít, nebo někdo nebude muset, nebude moci do zaměstnání kvůli tomu. 

Ivana ŘÁPKOVÁ, autorka novely a poslankyně /ODS/:

Samozřejmě k tomu dojít nemůže, ten zákaz pobytu je instrument, který v našem právním řádu již funguje a soudy, protože soudy ukládají zákaz pobytu od jednoho roku do 10 let, správní orgány by tedy mohly do tří měsíců, tak i orgán v tomto případě zkoumá, kde je skutečný pobyt, na to už dnes existují judikáty soudu a samozřejmě takovýmto způsobem by se řídil i správní orgán, navíc... 

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

Tedy by to bylo řešené, tímto způsobem zkoumalo by se to jako judikát. 

Ivana ŘÁPKOVÁ, autorka novely a poslankyně /ODS/:

Samozřejmě by to bylo řešené a navíc, pokud by ten člověk tam pracoval a měl rodinu, tak samozřejmě by požadoval povolení, aby v nutné osobní záležitosti mohl do místa zákazu pobytu, takže toto povolení by mu bylo vydáno, protože to je vážný důvod a pak by tento zákaz pozbyl samozřejmě účinek a k tomu bude správní orgán přihlížet, takže toto se rozhodně stát nemůže. 

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

Pane poslanče, tato argumentace je podle vás správná, eliminuje to problémy, které jste zmínil na začátku? 

Stanislav KŘEČEK, poslanec /ČSSD/:

No, ani v nejmenším. Znovu říkám, jestliže ten člověk odejde, kam teda půjde a co tam bude dělat. 

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

Ale když může podat jaksi odvolání, jak tady paní poslankyně zmiňuje. 

Stanislav KŘEČEK, poslanec /ČSSD/:

Jestliže může požádat, aby ten trest byl prominut, tak se ptám, jaký to má smysl, jestli tam tedy pracuje a on z vážných důvodů, že pracuje, bude žádat vyjmutí z tohoto zákazu, no, tak k čemu my to ukládáme, vždyť to je přece zcela absurdní. Já vím, že to je vážný problém. Já tu situaci tam dobře znám, vím, že je to problém, který naše společnost neřeší, je to vážný problém, ale bohužel ta vážnost problému vede k tomu, že populisticky to řešíme takovýmito výkřiky, které prostě jsou v rozporu s naším právním řádem. Já neříkám, že by to třeba nebylo účelné, nebo že by to nebylo vhodné, někoho vyhodit z obce možná, že si to všichni přejí. Problém je v tom, že to neumožňuje náš právní řád, neumožňují to zákony, neumožňuje to právní řád. Čili to je ten hlavní rozpor. Já netvrdím, že by nějakýho darebáka vyhodili na půl roku z obce, by bylo asi bezvadný, ale prostě zákon to neumožňuje, nelze takhle k právu přistupovat jenom proto, že to většina schválila, zákonodárce nemůže všechno. 

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

Paní poslankyně, prezident Klaus také ve svém odůvodnění prezidentského veta varuje před nebezpečným trendem, který se podle něj vyznačuje kriminalizací společenských problémů místo jejich řešení, jako příklad udává právě tuto novelu, zamýšlela jste se nad touto myšlenkou? 

Ivana ŘÁPKOVÁ, autorka novely a poslankyně /ODS/:

Samozřejmě... 

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

Jestli není lepší prevence. 

Ivana ŘÁPKOVÁ, autorka novely a poslankyně /ODS/:
 

Samozřejmě, ale ona sankce je přeci prevence. A pokud dosavadní sankce nejsou účinné, tak musíme vymyslet novou sankci, právě která bude prevencí navíc. Pokud je tady k dispozici další návrh, o kterém se uvažuje, že každý třetí přestupek, zase jsou určité přestupky, každý třetí přestupek bude trestným činem, tak právě tato změna, tato sankce dává ještě šanci pachateli, aby si uvědomil, že se napříště může dopustit trestného činu a bude se s ním zacházet jako právě s pachatelem trestného činu, to znamená, že udělá jeden přestupek, druhý přestupek, dostane zákaz pobytu, a má šanci, aby se napravil, a teprve v případě, že poruší zákaz pobytu, by se jednalo o trestný čin. Ale já bych se ještě, jestli byste dovolila, já bych se ještě vyjádřila k tomu, co říkal pan poslanec. On ten zákaz pobytu, to znamená, vstupovat do určitého místa, je možno uložit nejenom v celé obci, ale i v její vymezené části. A například my jsme v Chomutově nechali... 

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

To znamená, že tím by se mohla eliminovat podle vás hrozba, že by ti lidé nemohli do práce nebo domů. 

Ivana ŘÁPKOVÁ, autorka novely a poslankyně /ODS/:

No, samozřejmě. A právě my jsme nechali zpracovávat analýzu odborníků, jak se lidé cítí bezpečně v lokalitě, v které žijí. Chomutov je rozdělen na 9 lokalit a ve vyloučené lokalitě jsme měli výsledky nebo v té problémové lokalitě, kde žijí problémoví lidé, tak tam byly výsledky takové, že lidem se v Chomutově líbí, cítí se bezpečně a žije se jim dobře. V těch ostatních lokalitách, na prvním místě byl strach o bezpečnost. 

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

To znamená, že, abych to zkrátila, ta by se vám tato novela hodila. 

Ivana ŘÁPKOVÁ, autorka novely a poslankyně /ODS/:

Samozřejmě. 

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

Dodává poslankyně za ODS Ivana Řápková. Loučím se taky s poslancem za ČSSD Stanislavem Křečkem. Děkuji oběma, na shledanou. 

Stanislav KŘEČEK, poslanec /ČSSD/:

Na shledanou. 

Ivana ŘÁPKOVÁ, autorka novely a poslankyně /ODS/:

Hezký večer.