V poslední době má spousta spoluobčanů pocit, že jsme nejzkorumpovanějším státem v Evropě nebo dokonce na světě. Pokud si přečtete jakoukoliv diskusi pod blogy, tak tento názor uvidíte téměř v každém druhém příspěvku. Je to ale PRAVDA? Není. Korupce je jevem, který zasahuje všechny společnosti vyspělé i zaostalé. Pokud se podíváme na naši vlastní západní civilizaci, tak jen namátkou si můžeme připomenout, že nedávno odstoupil z funkce německého prezidenta politik z důvodu podezření na korupci. Bývalý francouzský prezident Chirac byl dokonce za korupci odsouzen k podmíněnému trestu. A v USA byl odsouzen za korupci bývalý guvernér, který kupčil s poslaneckým mandátem uvolněným po zvolení Baracka Obamy americkým prezidentem. Zkrátka případy korupce jsou četné i v těchto vyspělých státech.

Pesimista na to řekne: Jak se to vůbec může stát? Optimista naopak odpoví: Systém funguje dobře, protože byli chyceni a odsouzeni. Já jsem na straně optimistů, protože na otázku: Jak se to vůbec může stát? mám jednoduchou odpověď. Ano, stát se to může, protože jsme jen lidi a nikoliv andělé bez hříchu. Důležité je to, aby se takové případy stíhaly a trestaly.

Existuje staré české pořekadlo, které říká: Příležitost dělá zloděje! S tím naprosto souhlasím, protože ukazuje naši dlouhodobou zkušenost. Proto musíme při jakémkoliv rozhodování ve veřejné sféře usilovat o to, aby se takové příležitosti pro zlodějě a korupčníky odstraňovaly. Bohužel je tomu naopak. Příležitostí se naopak vytváří stále víc a víc tím, jak se přerozděluje více a více peněz a licencí a razítek. Není náhodou, že korupce se nyní velmi rozmohla v souvislosti s tzv. čerpáním evropských fondů. Právě tento nový penězovod vytvořil novou a před naším vstupem do EU neexistující "příležitost pro zloděje". Bohužel jsme si tuto příležitost sami ještě znásobili tím, že jsme si zřídili rekordních 24 operačních programů. Jeden z nich byl přidělen Středočeskému kraji. A právě zde se dostáváme k aktuální situaci s obviněním hejtmana Ratha.

Budiž nám současné problémy s čerpáním operačních programů poučením do dalšího období 2014-2020. Příležitostí pro zloděje musí být vytvořeno co nejméně a proto musí být také operačních programů co nejméně. Snad se tento záměr, který má ostatně vláda ve svém programovém prohlášení, povede naplnit. Stále ale bude platit i heslo: Neber úplatky nebo se z toho zblázníš!