Státy šetří, Evropská komise chce utrácet více

25. dubna 2012
Státy šetří, Evropská komise chce utrácet více

Brusel - Evropská komise požaduje, aby unijní rozpočet v roce 2013 utratil o sedm procent více, než v letošním roce. V absolutních číslech má jít o devět miliard eur. Europoslanci ODS budou i letos svými hlasy podporovat rozpočet, na kterém se dohodnou premiéři v Radě EU, a nikoli absurdní návrh Komise.

"Občanští demokraté v Evropském parlamentu vždy hlasují pro rozumný a úsporný rozpočet, proto návrh Komise ani tentokrát nepodpoříme," avizuje člen rozpočtového výboru Hynek Fajmon (ODS). "V době, kdy jsou členské státy nuceny - mnohdy i z Bruselu - k drastickým úsporám, musí i Evropská unie udělat něco, co ještě nikdy nezkusila - tedy začít šetřit a pečlivě zvažovat efektivitu a smysluplnost svých výdajů."
 
Hynek Fajmon připomíná, že ODS v Evropském parlamentu dlouhodobě usiluje o zmrazení unijního rozpočtu a jeho reformu tak, aby výdaje skutečně podporovaly ekonomický růst a nabízely občanům přidanou hodnotu. ODS také nikdy nepodpořila navyšování poslaneckých náhrad nebo stovky absurdních výdajů Evropského parlamentu, jako například monstrózní návštěvnické centrum nebo "Dům evropské historie". Naproti tomu se ODS a jejich frakci Evropských konzervativců a reformistů podařilo prosadit omezení "stěhovacího cirkusu" mezi sídly EP v Bruselu a Štrasburku.
 
"Ke zvládnutí většího objemu práce a splnění závazků nepotřebujeme více peněz, ale více efektivity. Místo vyhazování desítek milionů na zbytečné reklamní a propagandistické kampaně by měla Evropská komise usilovat o rušení zastaralých a nákladných regulací, o narovnání podmínek mezi zemědělci starých a nových členských států nebo o podporu méně rozvinutých regionů, kterým naopak hrozí ubírání prostředků," řekl Hynek Fajmon.
Mgr. Hynek Fajmon

poslanec EP
člen místní rady
předseda oblastního sdružení
člen regionální rady
člen výkonné rady
zastupitel