Evropská komise hrozí uzavřením trhu s veřejnými zakázkami

18. července 2012
Evropská komise hrozí uzavřením trhu s veřejnými zakázkami

Washington D. C. - Krize eurozóny, přeregulovanost evropské ekonomiky či eurotechnokratismus byla témata, o kterých dnes mluvil na půdě Evropského institutu ve Spojených státech český europoslanec Edvard Kožušník ze skupiny Evropských konzervativců a reformistů.

Na půdě Evropského institutu v hlavním městě USA Washingtonu se dnes konal seminář, kterého se zúčastnila delegace členů Výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele Evropského parlamentu, zástupci americké administrativy i podnikatelské obce.
 
Kožušník ve svém vystoupení varoval před přijetím nové legislativy, kterou před časem představila Evropská komise. Tou je nařízení o přístupu zboží a služeb třetích zemí na vnitřní trh Unie s veřejnými zakázkami. Přijetí tohoto nařízení by poskytlo Evropské komisi celou řadu pravomocí, včetně možnosti vydávat rozhodnutí o vyloučení zboží a služeb pocházejících z třetích zemí.
 
„Kromě krátkodobého efektu, kterým je lepší přístup domácích firem k veřejným zakázkám, by došlo k uzavření trhu, snížení konkurence, uzavření se inovacím a postupné ztrátě konkurenceschopnosti,“ uvedl ve svém projevu Kožušník. Podle něj by přijetí této legislativy mohlo být pomyslným posledním hřebíčkem, který bude zatlučen do rakve EU.
 
Kožušník na své americké partnery proto apeloval, aby Spojené státy více otevřely svůj trh veřejných zakázek zahraniční konkurenci. „Tento krok by Evropské komisi sebral vítr z plachet při prosazování tohoto šíleného protekcionistického nařízení a nepochybně by i utlumil populistické hlasy z některých členských zemí, volajících po zavedení ochranářských opatření,“ dodal Kožušník. Neopomněl přitom zdůraznit významnost USA jako nejdůležitějšího obchodního partnera EU, potřebu liberalizace mezinárodního obchodu a rozvoj volného trhu na obou stranách Atlantiku.