Otevření trhů s Peru prospěje EU i České republice

13. června 2012
Otevření trhů s Peru prospěje EU i České republice

Štrasburk - Obchodní spolupráce s Peru má pro Českou republiku velkou cenu, zvláště pokud jde o leteckou techniku nebo petrochemický průmysl. Řekl to europoslanec Edvard Kožušník (ODS) na svém osobním setkání s peruánským prezidentem Ollantou Humalou.

Jeho cesta do Štrasburku nebyla zvolena náhodně, před podpisem je dohoda o volném obchodu mezi EU, Peru a Kolumbií. Evropská unie je druhým největším obchodním partnerem Peru, v roce 2010 dosahovala vzájemná výměna zboží šestnácti miliard eur.
 
Peru vykazuje každoročně zhruba šestiprocentní růst HDP, země se ale stále potýká s chudobou, sociální nerovností a organizovaným zločinem. 
 
Edvard Kožušník během setkání s prezidentem Humalou ocenil pragmatičnost vzájemných vztahů a zdůraznil právě roli mezinárodního obchodu jako klíčového nástroje rozvoje a tvorby bohatství. "Otevírání trhů je z dlouhodobého hlediska mnohem efektivnější, než tradiční forma rozvojové pomoci EU spočívající v nekonečných diskuzích o tom, kolik peněz se bude z unijního rozpočtu posílat," řekl po setkání Edvard Kožušník. Europoslanec současně pozval prezidenta Humalu a ostatní vysoké představitele Peru na oficiální návštěvu České republiky. 

Štítky:
tisková zpráva