Ocenění Rady Evropy je zásluhou práce lidí a organizací naší obce

1. listopadu 2013
Ocenění Rady Evropy je zásluhou práce lidí a organizací naší obce

Starostka obce Obrnice Drahomíra Miklošová převzala ve Štrasburku ocenění za inovativní obecní či městské projekty podporující romskou integraci, zaměřené proti diskriminaci Romů či zvyšující povědomí o romské kultuře i právech. Pod názvem "Dosta!" ocenění uděluje Rada Evropy.

Starostka Obrnic Drahomíra Miklošová dnes na tiskové konferenci mimo jiné uvedla: "Česká republika nemá v rámci Evropy pozitivní hodnocení, co se týče integrace Romů. Byla bych ráda, aby se tento názor na naši zemi změnil. Obrnice byly vybrány z celkem 29 projektů, které se hodnotily v rámci udělování ocenění. Je to především ocenění práce lidí a organizací, kteří se na tomto úspěchu podíleli.

Předseda asociace měst a obcí mi sdělil, že ho zaujal především systém, se kterým pracujeme. Na zklidnění situace v naší obci pracujeme intenzivně již sedm let. Je to souběžné řešení několika oblastí, ať už bydlení, prevence kriminality, sociální řešení, vzdělání, volnočasové aktivity atd. Zastupitelstvo obce přijalo před lety strategický dokument pro začleňování Romů. Naše zkušenosti jsme ochotni předat, pokud o ně obce či města projeví zájem.

Velmi důležitá a potřebná je změna legislativy, především v poskytování příspěvku na bydlení, neboť dochází k jeho zneužívání a stává se z něj výhodný byznys. 

Připravujeme v obci projekt sociální firmy, ve které by mohlo najít pracovní uplatnění 30-50 lidí. Podobný projekt již před lety rozjeli v Jirkově a mají s ním dobré zkušenosti. 

Děkuji všem, kteří se na naší práci podílejí. Vyžaduje to velké pracovní nasazení a spolupráci. Z ocenění mám obrovskou radost a je příjemnou odměnou za naši práci. 

Drahomíra Miklošová

předsedkyně místního sdružení
místopředsedkyně oblastního sdružení
členka kontrolní a revizní komise
uvolněná starostka obce