Chodily mi výhrůžné e-maily

22. října 2012
Chodily mi výhrůžné e-maily

"Praha 8, kde jsem kandidovala, se vždy jevila jako pravicová a to, že se do druhého kola dostal komunista, nejspíš voliče vyburcovalo přijít k volbám."

Zvítězila jste hlavně proto, že proti vám stál kandidát komunistů Jiří Dolejš? 

Mohl to být jeden z důvodů. Praha 8, kde jsem kandidovala, se vždy jevila jako pravicová a to, že se do druhého kola dostal komunista, nejspíš voliče vyburcovalo přijít k volbám. 

Jak si ale vysvětlujete, že v "pravicovém" obvodu zvítězil v prvním kole komunista?
 

Plno našich voličů nepřišlo. ODS není v úplně nejlepší kondici a lidé asi neměli chuť přijít, ale pak pochopili, že je to potřeba. Trojnásobný přírůstek hlasů ve druhém kole je mimořádný. 

Na webu jste se vyjádřila, že jste tak "hnusný" souboj nečekala. Co jste tím myslela? 

Chodily mi výhrůžné e-maily, hrozby násilí. Dokonce i věta, že bych neměla nikde chodit sama. 

Vyjednávala jste s jinými stranami o podpoře? 

Já osobně ne, ale členové mého týmu požádali neúspěšné kandidáty pravicových stran, aby mě podpořili. Podporu mi vyjádřila jednoznačně TOP 09, stejně tak pan Koranda z Volby pro Prahu 8. Také mi napsala spousta lidí, že v prvním kole podpořili ČSSD, ale v druhém kole podpoří mě. 

Co jste říkala tomu, že Martin Potůček, kandidát soc. dem., veřejně podpořil Jiřího Dolejše, stejně jako spisovatelka Lenka Procházková? 

U pana Potůčka je třeba říci, že nebyl jen kandidátem za ČSSD, ale i za KDU-ČSL, a ta se od jeho vyjádření distancovala. Vyjádření paní Procházkové, která byla chartistka, mi doslova vyrazilo dech. 

Co měla celá ODS udělat lépe, aby přitáhla lidi k urnám? 

To bude téma kongresu. Každý na to může mít vlastní názor, ale jisté je, že nepůsobíme kompaktně a neděláme čistě pravicovou politiku. To naše voliče odradilo. 

Bude mít na kongresu premiér Petr Nečas vaši podporu? 

Jednoznačně. Myslím si, že přepřahat v půlce vládnutí by bylo naprosto nevhodné. 

Ing. arch. Daniela Filipiová

členka vedení senátního klubu