Rozhodl jsem se skončit v pozici předsedy pražské ODS

2. prosince 2011
Rozhodl jsem se skončit v pozici předsedy pražské ODS

Dnes jsem svolal jednání předsedy pražské ODS za přítomnosti pana předsedy ODS a premiéra Petra Nečase a primátora hlavního města Prahy pana Bohuslava Svobody s předsedy všech 15 oblastí pražské ODS.

Cíl by jediný: Deklarovat jednotu pražské ODS, jasně deklarovat podporu nové koalici na pražské radnici v čele s primátorem Svobodou. Současně jsem se po zralé úvaze, která ve mně dřímala již drahnou dobu a bohatých diskuzích s panem premiérem Nečasem, svým spolupracovníkům rozhodl oznámit, že jsem se rozhodl skončit v pozici předsedy pražské ODS a současně svolat regionální sněm pražské ODS, a to obojí ke dni 30. ledna 2012.

Důvody jsou poměrně jednoduché. Do vedení pražské ODS jsem přišel v polovině minulého roku, kdy pražská ODS byla ve velmi složité situaci. Následně jsem vyhověl zástupcům všech oblastí a stal jsem se šéfem kampaně do zastupitelstva hlavního města Prahy a jedním z lídrů v této kampani do doby, než byl zvolen pan docent Svoboda jako náš hlavní kandidát na pražského primátora.

Toto mé rozhodnutí jsem učinil přesto, že jsem od začátku jasně deklaroval, že se nemíním dlouhodobě zabývat komunální politikou, že neaspiruji na žádnou funkci v pražském zastupitelstvu, což jsem také po celou dobu dodržel. Zůstal jsem řadovým členem pražského zastupitelstva od začátku až do konce.

Mým cílem bylo pokusit se pomoci ODS v těžkých dobách. Provést jí náročnou kampaní a také ji konsolidovat. Chci říci, že tato věc se podařila. Podařilo se nám po volbách získat pozici pražského primátora, podařilo se nám i z druhého místa udržet vládu v Praze, a to se nám podařilo celkem dvakrát.

Chci také říci, že za dobu mého působení se podařilo vyřešit dlouholeté problémy v kritických oblastech. Hovořím tady o Praze 5, která byla zmítána mimořádnými problémy a byla na pokraji rozpuštění. Dnes je konsolidovanou oblastí se Zdeňkem Zajíčkem v čele a s velkou budoucností. Také se podařilo - sice za cenu rozpuštění Prahy 1 - tuto oblast také konsolidovat, máme také zde nové vedení a v tomto ohledu já jsem spokojen.

Rozhodl jsem se oznámit svůj odchod právě v tuto chvíli proto, že jsem přesvědčený, že nastává nová etapa na pražském zastupitelstvu. Vzhledem k tomu, že jsem neměl zájem se jakýmkoli způsobem angažovat více v komunální politice na pražském zastupitelstvu, ale výhradně se věnovat práci v Poslanecké sněmovně v oblasti zdravotnictví, kde jsem předsedou zdravotnického výboru a zdravotnickým expertem, pokládám tuto věc za správné a jediné možné řešení, které nejenom pomůže pražské ODS, ale současně jsem přesvědčen, i po dohodě s panem premiérem, že pomůže ODS na celostátní i parlamentní úrovni.

 

MUDr. Boris Šťastný

místopředseda oblastního sdružení
předseda regionálního sdružení
zastupitel
zastupitel statutárního města
poslanec PČR