Rozhovor pro Hospodářské noviny

26. října 2012
Rozhovor pro Hospodářské noviny

Do politiky ODS by měl začít znovu hovořit Václav Klaus, říká poslanec Boris Šťastný. Jen prezident může podle něj zabránit zhoubě "latentní levicovosti," které prý strana pod Petrem Nečasem propadá. Předčasné volby Šťastný, který zvažuje kandidaturu na místopředsedu ODS, odmítá, protože by podle něj mohly vést ke změnám ústavy a návratu před rok 1989.

Označujete se za "polorebela". Co to znamená? 

Já jsem si to nevymyslel, to vzniklo spontánně. Musím ale říct, že si to označení užívám. Mám už od dubna výhrady vůči řadě návrhů z daňového balíčku, nicméně jsem vždy hlasoval podle většinového usnesení klubu i orgánů strany. 

To znamená, že i když teď k balíčku máte výhrady, nakonec ho podpoříte? 

U sestavování prvního balíčku jsem nebyl. Když byl předložen podruhé ve stejné podobě, tak jsem to označil za politickou chybu. Ale budu hlasovat jednotně s většinovým názorem orgánů strany. 

Je podle vás Petr Nečas dobrý předseda ODS? 

Vždy jsem se vyhýbal jakémukoliv hodnocení kohokoliv před jakoukoliv volbou. Nechci před kongresem ODS ovlivňovat delegáty. Osobně si ale nepřeji pád této vlády. 

Ptáme se proto, že jste nedávno vyzval k návratu Václava Klause do role čestného předsedy ODS se silným slovem uvnitř strany. Z toho jsme pochopili, že současné vedení strany asi není moc dobré, když potřebuje pomoc. 

Nejsem sám, kdo se domnívá, že by ODS měla nabídnout Václavu Klausovi návrat do pozice čestného předsedy. Přál bych si, aby vedení ODS, které vzejde z kongresu, tento návrat Václavu Klausovi nabídlo. Vždyť konečně byl celá léta naším čestným předsedou. A síla té role je taková, jak si ji vedení občanských demokratů uzpůsobí. 

A jaký by to mělo mít význam? Navíc za situace, kdy Václav Klaus v posledních měsících Petru Nečasovi systematicky mydlí schody? 

Nemohu souhlasit s tím, že pan prezident mydlí schody Petru Nečasovi. To tak vůbec není. 

Vetoval hned několik klíčových zákonů jeho vlády, kritizuje jeho politiku.
 


Pan prezident vetuje zákony bez ohledu na to, zda je předložila vláda Petra Nečase nebo jiná. Vetoval zákony z ideových důvodů, protože se s nimi – stejně jako mnohdy já – neztotožnil. Navíc nikdy nehodnotil politiku Petra Nečase. 

Rozpory jsou ale evidentní. A Petr Nečas je předsedou ODS a vy Václava Klause zvete do vedení strany. 

Přesně tak. Jsem přesvědčen, že ODS v posledních letech stále více podléhá latentní, skryté levicovosti. ODS plíživým způsobem vyklízí pozici silné pravicové strany a ustupuje do středu politického spektra, nectí elementární ideové zásady, na kterých vždy stavěla. Byl to přece Václav Klaus a řada dalších zakladatelů, kteří tyto základy před více než dvaceti lety položili a ODS se jimi dlouhá léta úspěšně řídila. Najednou ta loď ale začala zatáčet doleva. My se snažíme ji dostat zpátky. Jsem přesvědčený, že ODS musí zásadním způsobem změnit svoji politiku, a jsem přesvědčený, že Václav Klaus by mohl, jako člověk s velmi pevnými a vyprofilovanými názory na liberálněkonzervativní politiku, ODS v tomto pomoci. Bude ale samozřejmě záležet na ODS, zda si to bude přát, a na prezidentu Klausovi, zda by chtěl. 

A nebyly to za Václava Klause právě jenom ideály bez praktického uplatnění? Z "jeho" devadesátých let známe bankovní socialismus, neproběhla tehdy reforma důchodů či zdravotnictví... A vy teď budete Petru Nečasovi vyčítat latentní levicovost, když reformy skutečně dělá? 

To byly ideály doby, kdy jsme dosahovali silných volebních výsledků, neprohrávali jsme volby. Žádná latentní levicovost v ODS v době, kdy vznikaly poděbradské artikuly, nebyla. I první Topolánkova vláda přišla s jasnými pravicovými postoji a pořád získávala další voliče. Až v momentě, kdy začala dělat reálnou politiku, se její latentní levicovost krůček po krůčku stávala levicovostí zjevnou. A až v té chvíli se naše volební výsledky začaly ztenčovat a nyní se dostaly na historicky nejnižší bod. 

Vy si umíte představit předsedu ODS, který by vedle sebe chtěl mít Václava Klause? 

Vždyť Václav Klaus byl celá léta čestným předsedou a nikoho ta otázka nenapadla! 

Jenže to nemluvil do chodu strany. Vy teď navrhujete, aby mohl chodit na grémia.
 

Řada stran ve světě má něco, jako je rada starších, lidi, kteří jsou ideoví guru, ale nemají chuť zasahovat do exekutivního a politického řízení. Jsou jenom k dispozici, a když se jich někdo zeptá, tak odpoví. Jestli se někdo těch názorů bojí, pak by to nebyl silný předseda. Proto i oceňuji postoj Petra Nečase, který jasně řekl, že by mu podobná věc nevadila. 

Chtěl byste, aby Václav Klaus byl přímo předsedou ODS? 

V tuto chvíli je to irelevantní otázka, protože nyní takto realita nestojí. V tuto chvíli je před námi kongres, kde budeme volit celé vedení ODS a Václav Klaus přece nekandiduje. 

Neptáme se na to, co chcete v tuto chvíli. Chceme vědět, zda by si Boris Šťastný přál, aby se Václav Klaus vrátil do čela ODS, až mu skončí prezidentský mandát. 

A já vám na to jasně odpovídám, že v tuto chvíli je to věc, která není na stole a nemá smysl o ní vůbec diskutovat. 

Chápeme to tak, že jste neřekl ne. Kdy jste byl naposledy u prezidenta a bavili jste se o situaci v ODS? 

Včera. S panem prezidentem mluvím velmi často. Nebudu ale specifikovat jeho postoje ze soukromých rozhovorů. 

Myslíte, že se ODS na kongresu rozštěpí? 

Nepřeji si to. Pokud nově zvolené vedení ODS bude stavět svou politiku na ideových pilířích, na kterých ODS vždy stavěla, tak myslím, že k tomu nedojde. 

Budete kandidovat do vedení strany? 

Na jaře jsem řekl, že bych uvažoval o kandidatuře na místopředsedu ODS, a domníval jsem, se že budu mít čas objet co nejvíce místních sdružení a oblastních sněmů a vysvětlit, co chci. Ten ale nemám. Takže nejsem rozhodnutý. 

Vždyť bylo jasné, že volební kongres bude na podzim. 

Ale nebyly oblastní sněmy. A tak řada delegátů se bude rozhodovat až na kongresu. Což může být problém, protože mohou být zvoleni místopředsedové, kteří nebudou v ideové shodě s předsedou. A to není dobře. 

Prvním místopředsedou chce být Martin Kuba a má šanci. Není nám známo, jaké "ideje" reprezentuje. 

Martin Kuba je nepochybně novým nadějným ministrem, který za pár měsíců ukázal, že svěřený úřad umí velmi dobře řídit. 

Řízení úřadu a ideje, to jsou trochu rozdílné pojmy. 

Doktor Kuba je regulérní kandidát, regulérní politik občanských demokratů, který má právo mít ambici se ucházet o funkci ve vedení ODS. 

Pořád si nerozumíme. Kde jsou ony "ideje", o kterých vy pořád mluvíte? 

To je přece evidentní. Kéž by každý ministr této vlády řídil ministerstvo podle idejí pravicové politiky jako on. Téměř každý den se zabývám tím, jak některý ministr této vlády předloží nějaké levicové zvěrstvo, jako je například zvyšování daní. 

Petr Nečas předkládá levicová zvěrstva? 

Já jsem neřekl, že Petr Nečas. Ale jeho vláda předložila třeba takzvanou solidární přirážku (zvýšení daní nejlépe vydělávajícím – pozn. red.), což nemůžu označit jinak než za levicové zvěrstvo. 

Řekl jste, že ODS prohrála volby kvůli "zničující latentní levicovosti". To jste myslel vážně? 

Ano. Byl to nejhlavnější důvod porážky. 

A proč ODS prohrála nejvíc tam, kde je synonymem klientelismu a korupce – jako na Ústecku či Liberecku? 

Odpovím otázkou. Jak si vysvětlujete, že na Praze 2, v oblasti primátora Bohuslava Svobody, který je pokládán za opak toho, o čem hovoříte, neuspěla ODS v senátních volbách? V těchto volbách prostě neuspěla celá řada osobností, slušných pracovitých bez jediné poskvrnky. Nohy jim zlomila skrytá levicová politika této vlády. Vaše teorie neplatí. 

Takže na Liberecku má ODS pod deset procent ne proto, že by ji lidé vnímali jako regionálně zkorumpovanou stranu, ale protože se Nečasova vláda chová levicově? 

V jednotlivých regionech může docházet k rozdílům. Ale plošně ODS drtivě prohrála proto, že se nechová podle principů pravicové politiky, podle toho, co slíbila voličům, podle toho, co stvrdila v programovém prohlášení vlády. Na tom trvám. A pokud se podle pravicových idejí řídí, nedokáže to lidem vysvětlit. 

Pokud příští týden padne vláda, chcete předčasné volby? 

Zahrávat si s vyvoláním předčasných voleb pokládám za nezodpovědné. Především v situaci, kdy krajské volby skončily pro ODS debaklem. Reálně by hrozil nástup komunistů k moci a ústavní většina v obou komorách parlamentu. Pro předčasné volby ruku nikdy nezvednu. 

V tom se tedy lišíte od Petra Nečase, který je považuje vlastně za nejlepší řešení krize. 

Vůbec se mi nechce věřit, že by nějaký předseda ODS mohl mít program dovést stranu do opozice, což by předčasné volby znamenaly. Ústava přece dává celou řadu jiných možností a předčasné volby jsou až ta poslední. Pokládám za nezodpovědné vůbec si zahrávat s myšlenkou předčasných voleb ve chvíli, kdy hrozí nástup komunistů k moci a návrat před listopad 1989. 

Cože? 

Ve chvíli, kdy by levice získala ústavní většinu ve sněmovně, může změnit ústavu do formy, ve které existovala třeba po únoru 1948. A bude nám trvat desítky let, než vrátíme změny ústavy zpět. 

Opravdu myslíte, že je tady možné obnovení ústavně zakotvené vedoucí úlohy nějaké strany, ustavení národní fronty, likvidace svobodných voleb a podobně? 

To ne, ale už jsem slyšel o bezplatném zdravotnictví, vystoupení z NATO a spoustu dalších věcí. To všechno se může po předčasných volbách stát. 

(Autor: Marie Valášková Bastlová, Petr Honzejk)

MUDr. Boris Šťastný

poslanec PČR
místopředseda oblastního sdružení
zastupitel
zastupitel statutárního města