Nechci předčasné volby

16. října 2012
Nechci předčasné volby

Podle poslance Borise Šťastného by jen umožnily nástup komunistů k moci. ODS se podle něj má vrátit k pravicové politice. Exšéf pražské ODS Boris Šťastný se postavil do čela kritiků stranického vedení za propadák v krajských volbách. Žádá změny v ODS i vládní politice. Zároveň však varuje před předčasnými volbami, které by byly pro ODS zničující.

Vyzýváte k návratu prezidenta Václava Klause do ODS. Čím by podle vás straně pomohl? 

Důvodem porážky je plíživé vyklízení prostoru na pravici a ideová schizofrenie uvnitř ODS. Václav Klaus jako zakladatel a ideový otec strany by byl zárukou zachovávání nejzákladnějších principů ODS. 

Jste jedním z rebelů ODS proti zvyšování daní. Nezavinila právě rozhádanost prohru ve volbách? 

Nikoliv. ODS vždy hájila malý efektivní stát, nízké daně, ochranu soukromí a národní suverenitu. Od toho se vzdalujeme a naši voliči nás za to trestají. Vylučuji, že by to, že politici ODS říkají své názory, bylo důvodem porážky. 

A co chování ODS v krajích? Třeba boj o moc v Praze. 

Pokládám za nefér svalovat vinu na vedení regionů. ODS se nechala strhnout k politice pravého středu, což je pro ni cesta do pekel. Skalní voliči ODS by nás podrželi za každých okolností, kdybychom je však ústupem do středu neotrávili. 

Má tedy skončit v čele ODS Nečas? Měla by padnout jeho vláda? 

ODS se musí vrátit k prosazování pravicové politiky. Budoucnost Petra Nečase závisí na jeho snaze napravit chyby. Považuji za povinnost jeho i všech zodpovědných členů strany, aby udělali vše pro to, aby tato vláda mohla pokračovat. Pokládal bych za zničující chybu přivolávání předčasných voleb, protože tím bychom jen umožnili nástup komunistů k moci. 

MUDr. Boris Šťastný

místopředseda oblastního sdružení
zastupitel
zastupitel statutárního města
poslanec PČR